![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() co każdy łasuch zawsze powinien miec w lodowce :P
mysle,ze takiego watku nie bylo a jak byl to nie bijcie :P
prosze byscie tez wpisywala sie na liste, co Waszym zdanie jest niezbedne dla łakomczucha i zaproponujcie krotki przepis czesto zdarza sie tak (mi bardzo czesto),ze nachodzi mnie ochota na cos pysznego a do sklepu sie nie chce isc lub z racji poznej godziny sa juz one nieczynne ![]() Zawsze mam: make drozdze wedline jogurt naturalny zolty ser warzywa(pomidory,ogroek,c zosnek,oliwki,cebula) feta-ostatnio moje odrycie z Lidla, jest po prostu wspaniala ![]() ciasto francuskie(z Biedronki) wino makaron pomidory z puszki(wadomo pasta gotowa w 6 min) pozornie wydaje sie,ze tych rzeczy nie jest wiele a mozna wyczarowac prwadziwa uczte lasucha w kilkanascie minut, a nawet kolacje dla niezapowiadzianych gosci ![]() z maki,drozdzy,wody i oliwy, robie ciasto jak na pizze, foruje niewielkie kuleczki i robie z niego plaskie okragle placuszki, smaruje pedzelkiem oliwa i posypuje smazona cebulka, ewentualnie kminkiem jak ktos lubi. Wstawiam do piekarnika i pieke az sie zarumieni. W tym czasie kroje pomidorki,ogreczek,fete,c zosnek i odrobinke serka homogenizowanego lub jogurtu.Dodaje fete starkowana(ta z lidla jest twarda i snie nie rozpada!!!!) doprawiam do smaku Kiedy placuszki sie ladnie zarumienia, podaje je z tym dipem, mozna wymyslec rowniez inny sos, to wszystko zalezy co lasuchy maja w lodowce. Uwaga! te bułeczki to po prostu chlebek pita, dlatego mozemy je rozciac i wykorzystac na tyle sposobow, na ile pozwal wyobraznia ![]() rowniez ciasto fracuskie to swietna przekaska dla kazdego lasucha choc o wiele bardziej kaloryczna ![]() przepis scignelam zywcem z opakowania ale czesto go urozmaicam. Rozlozyc ciasto francuskie na pergaminie, na polowe ciasta starkowac zolty ser i dodac cieiniutko pokrojona szyneczke, ja tez dodaje oliwki, posypac ostra papryka i przykryc te drugą połową, pociac (najlepiej nozem do pizzy ) w paseczki ok 1,5 x4 cm i skrecam w spiralki,nie przejmujcie sie,ze nadzienie wypada, to tylko tak wyglada ![]() do piekarnika i przekaska gotowa smakuje wybornie te przepisy z zycia wziete, najczesciej sporzadzane po godz 22 ![]() pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co każdy łasuch zawsze powinien miec w lodowce :P
Pełna lodówka to dla każdego łasucha bardzo ważna rzecz
![]() ![]() ![]() Do szybkich kolacji jak znalazł są się świeże warzywa, makaron, ser i warzywa/owoce puszkowane. Wystarczy zetrzeć kawałek goudy, dodać kukurydzę i ananasa z puszki, i już mamy sałatkę - to tylko taki przykład. ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
osz ja glupia,ze jako priorytet nie postawilam slodkosci ![]() ostatnio dostalam od mojej babci ksiazke kucharska wlasnie o slodkosciach i tam byla cala strona o niezbedniku lasucha (zreszta inspiracja mojego posta) czytalam na glos w domu i umieralismy ze smiechu z moim mezem ![]() bylo to podzielone na kilka kategorii:podstawowe, rozszerzone i zaawansowa, super bylo opisane, jakie to konfiturki powinny stac w spizarce, kompociki i dzemiki hihihih bylo to tak pieknie opisane,ze kazdy kto to czytal to z pewnoscia w brzyszku czul mile burczenie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pozwólcie, że pod kątem "ustawicznej obecności" rozpatrzę nie tylko lodówkę
![]() Zawsze u mnie znajdzie się: - mleko -jogurt naturalny -ser żółty -dobre kakao i czekolada -płatki owsiane -bakalie (a już na pewno rodzynki) -jabłka -zawsze mam też zapas mąki, cukru, proszku do pieczenia i wanilii, to przez to, iż lubię piec i wolę być zawsze ubezpieczona ![]() Ciężko podać jakiś przepis, ale na pewno w każdej chwili mogę zrobić naleśniki albo racuchy na przykład ![]() Potrawy nie wymagające dużego nakładu pracy, smaczne, można podać je na 100 sposobów, każdy je lubi (no prawie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
racuchy-poezja :P moj synek do racuchow kaze sobie robic smietanke z cukrem waniliowym i cynamonem i polewa racuszki w domu potem przez dwa dni pachnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja lubię racuchy po prostu grubo posypane cukrem pudrem albo z serkiem homo waniliowym. ![]() Należy nadrobić to niedopatrzenie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niech mi ktoś powie (Lullaby na przykład ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie,ze Nutelle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dziwię się, dziwię ![]() ![]() A robi się to ustrojstwo z ciasta (praktycznie takiego jak na naleśniki, tylko gęstszego) i z dużą ilością pokrojonych (tudzież startych) jabłek. I smaży się takie placki na złoto ![]() Podaje z dodatkami wg uznania, a możliwości jest nieograniczona ilość ![]() Zmykam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
U mnie zawsze obowiazkowo jest:
maselko konfitura wisniowa miod maslo orzechowe serki waniliowe bakalie z przewazajacymi daktylami ![]()
The greatest glory in living lies not in never failing, but rising every time we fall! Wiesz Prosiaczku czasem nawet przyjaźń znika jak miodek Kubusia... Dzięki bezgranicznej mocy mojej podświadomości nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych Wytrwać w dążeniu do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() EDIT: natomiast u mnie zawsze znajdzie się mąkę, jajka, mleko, konfiturę truskawkową z chłopskiego jadła, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wióry kokosowe, płatki owsiane, często jabłka i zawsze obowiązkowo pakiet leniwego kuchcika, czyli makaron spaghetti i sosy KNORRa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam J |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja na szczęście zawsze mam lodóweczke pełną i spiżarkę też.
Zawsze mam puszki: pomidory, tuńczyk, groszek, fasolka kukurydza zawsze mąka, proszki do pieczenia, cukry drożdze zawsze mamy sery żółte, do smarowania, homo, jogurty, śmietanę, masło, margarynę warzywa i owoce: pomidory, ogórki, pieczarki, marchew, sałata jajka świeże mleko oczywiście zawsze kawa i herbata, cytryny. Także wychodzi full wypas ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Mam trochę inną strategie niż Wy bo chominkuje raczej rzeczy "wytrawne" nie piekę bo nie lubie i jak mam "chcice" to raczej na jakąś zapiekanke, makaron. Najczęściej robie cuda z tzw. resztek.
Mam zawsze pomidory w puszce albo cudo podravki tej od vegety czyli przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem ![]() Oczywiście mnóstwo makaronów, ryżu i kasz. I najważniejsze: mnóstwo przypraw. Cały mój parapet w nowy mieszkaniu to magiczne słoiczki z zaklętymi smakami. Planuje zrobić na ścianie półki i przyprawową bibliotekę ![]() To są produkty pierwszej potrzeby, dla mnie podstawowe a można z nich wyczarować dosłownie wszystko.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Spiżarnia:
*kilka rodzajów ryżu i kasz *mąka pszenna, orkiszowa, durum, żytnia *suszone strączkowe *suszone owoce, orzechy i pestki *pełnoziarniste płatki, otręby *miód, brązowy cukier, cukier waniliowy *oliwa i oleje z pestek, octy winne i balsamiczny *puszki: pomidory krojone, kukurydza, fasola czerwona, groszek, cieciorka ..., owoce *dodatki do pieczenia *kawa, herbata *woda butelkowana *ciastka własnej roboty na najwyższej półce ![]() Lodówka i zamrażalka: *mleko, jogurt, ostatnio też kefir i maślanka *masło *jajka *twaróg, żółty ser na ogół *mrożone warzywa i owoce *pierogi, kopytka, pyzy *drób i mięso *ryby i mnóstwo różnorakich przypraw tak suszonych jak i świeżych |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W takim razie zorganizowana z Ciebie kobitka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I zaraz zacznę się rumienić ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Akurat
![]() ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale pesto nie mam ![]() a jak już przy tym jesteśmy, to oglądałyście może "perfekcyjną panią domu" na TvnStyle? jak zobaczyłam zawartość jej szafek kuchennych to mi szczęka do samej podłogi opadła ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
He, he, ładnie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cholercia, ja już nie nadążam za tymi programami ![]() Tyle rzeczy do zrobienia, a tu Cię jeszcze tv kuszą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
u mnie zawsze jest:
-mleko, serek wiejski, serek kanapkowy -pomidor, cebula, jabłka -groszek i pomidory w puszce -jajka -wafle ryżowe, jedna bułka wieloziarnista, kasza manna -keczup Chyba wszystko ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ODŚWIEŻAM WĄTEK PRZY OKAZJI ROBIĘ LISTE ZAKUPÓW NA PO SYLWESTRZE
LODÓWKA - jajka - masło - serki topione, trwrogowe typu Almette, twaróg - śmietana kwaśna tylko Zott ale i slodka w kartoniku - mleko zawsze i w dużych ilościach - ser zółty, pleśniowy - parówki - majonez ketchup musztarda - wędlina przynajmniej 3 gatunki ZAMRAŻALNIK - frytki - mięsko: kurczak schab mielone - jakaś wódeczka ![]() - pierogi z serem, ruskie, z mięsem i owocowe POZA TYM - warzywa: pomidorki, ogórki, pekinka, czosnek, - owoce jabłka - puszki: koncentrat, kukurydza, groszek, rybki w oleju lub sosie - mąka makarony ryże - kisiele budynie - dodatki do ciast, bakalie płatki, miody itd, itp I kocham przyprawy.Zaopatruje się http://przyprawyswiata.targi.pl/index.php tutaj chodź przewżnie jak przyjeżdżaj na jakies imprezy organizowane przez miasto. wszystkie mam w sloiczkach i nie wyobrażam sobie żeby coś wylo w woreczku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
O jaki fajny wątek, a myślałam, że tylko ja tak mam, że chomikuję, od mamy się nauczyłam. Tyle, że ja nie bardzo potrafie gotować, może i lubię, ale mało czasu mam zawsze.
Ja zawsze mam w domu w lodówce i spiżarce (czyt. komodzie postawionej w kuchni): - jajka; - Benecol; - Rama Cremfine; - mleko; - ser zółty, camambert; - parówki; - majonez, ketchup, musztarda; - polędwica sopocka, kabanosy; - woda gazowana i niegazowana; - pomidory; - czosnek; - cebula; - cytryny; - full puszek: pomidory siekane, groszek, kukurydza, fasola, rybki, tuńczyk; - koncentrat pomidorowy; - miodek; - cukier, cukier puder i waniliowy, brązowy; - drożdże, skórka cytrynowa; wanilia, cynamon; - kasza manna, owsianka; - mąka pszenna, razowa, orkiszowa; - jakieś ciasteczka; - kawa i herbata; - często, nie zawsze bułki zapasowe do odpiekania; - suszone pomidory, pesto; - oliwy z oliwek różne i olej winogronowy, sezamowy oraz sos sojowy jasny i ciemny; - 5 rodzajów makarony w tym głównie spaghetti; - ryż; - kasza jęczmienna i gryczana; - soda oczyszczona, proszek do pieczenia; - migdały; - kakao. ZAMRAŻALNIK - kluski z Aviko; - mięsko: kurczak, schab, noga z indyka i wołowina na rosół; - jakaś wódeczka jak u Agat ![]() - warzywa na patelnię; - pierożki z ciasta francuskiego z Lidla; - ciasto francuskie. Ufff... Więcej grzechów nie pamiętam...
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.