przechowywanie żywności - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-08-22, 02:44   #1
ewelline
Zadomowienie
 
Avatar ewelline
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Na końcu świata
Wiadomości: 1 530

przechowywanie żywności


Szukałam na forum, ale takiego wątku nie znalazłam. (jeśli przeoczyłam przepraszam )

Otóż odkąd przeprowadziłam się "na swoje" mam ciągły dylemat gdzie i jak przechowywać żywność Często korzystałam z wyszukiwarki Google lub dzwoniłam do mamy ale nie zawsze dostawałam odpowiedz. Wiec postanowiłam założyć wątek Wiem, ze to się może wydać śmieszne ale ilekroć coś chowam do lodówki czy zostawiam na blacie zastanawiam się czy robię dobrze.


Gdzie przechowywać np.:
ZIEMNIAKI (mieszkając w bloku, nie mowie o jakiś workach ale np parę kg)

ŚWIEŻY IMBIR

TABASCO (w lodowce czy nie)

OLIWA Z OLIWEK, OLEJ, OCTY, SOS SOJOWY (w lodówce czy nie?)

CEBULA
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 08:33   #2
Pani Filifionka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 392
Dot.: przechowywanie żywności

Ja nic z rzeczy przez Ciebie wymienionych nie trzymam w lodówce (prócz tabasco, bo nie używam i nie wiem). Ziemniaki trzymam w szafce, w oryginalnej siatce lub wiaderku, powinny mieć ciemno. Imbir jeśli kupuję, to sobie leży na lodówce w koszyczku czy na tacce wiklinowej. Oliwa, olej, ocet itp. w miarę potrzeby, czyli oliwa niedaleko kuchenki, żeby mieć pod ręką. Ocet w szafce, bo rzadko używam. Cebula też gdzieś w ciemnym miejscu, jedynym wyjątkiem jest taka świeża cebula - biała i bez tych podsuszonych warstw, taką wkładam do lodówki, bo wtedy dłużej jest świeża, inaczej lubi zwiędnąć.
__________________

Pani Filifionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 19:29   #3
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: przechowywanie żywności

ja prawie tak jak poprzedniczka, z tym że:
imbir - w lodówce na samym dole w tych szufladach na warzywa
różne sosy - w lodówce

co do ziemniaków - to nie powinny być w foliowych zrywkach
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 10:55   #4
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: przechowywanie żywności

Jak mieszkasz w bloku i masz mala kuchnie, to lepiej nie robic za duzych zapasow. Najlepiej kupowac na biezaco.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 12:39   #5
effcia82
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 7 007
Dot.: przechowywanie żywności

Poza zasięgiem kota
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 17:23   #6
201607211724
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 4 109
Dot.: przechowywanie żywności

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Poza zasięgiem kota



u mnie tak samo - wszędzie byle nie w zasięgu łapek

a tak serio - imbir na półeczce w lodówce, warzywa w lodówce, oleje, octy, sosy w szafkach
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 17:45   #7
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
Dot.: przechowywanie żywności

Cytat:
Napisane przez ewelline Pokaż wiadomość
Szukałam na forum, ale takiego wątku nie znalazłam. (jeśli przeoczyłam przepraszam )

Otóż odkąd przeprowadziłam się "na swoje" mam ciągły dylemat gdzie i jak przechowywać żywność Często korzystałam z wyszukiwarki Google lub dzwoniłam do mamy ale nie zawsze dostawałam odpowiedz. Wiec postanowiłam założyć wątek Wiem, ze to się może wydać śmieszne ale ilekroć coś chowam do lodówki czy zostawiam na blacie zastanawiam się czy robię dobrze.


Gdzie przechowywać np.:
ZIEMNIAKI (mieszkając w bloku, nie mowie o jakiś workach ale np parę kg)

Przechowuję w suchej szafce. mam tam taki ażurowy kosz plastikowy. W lato jak sa upały- trzymam w lodówce w szufladzie na warzywa.
Ogólnie, nie kupuję na zapas, na ogół góra na 2 obiady.


ŚWIEŻY IMBIR

Kupuje małe porcje i trzymam w lodówce na dole w kieszonce na drzwiach


TABASCO (w lodowce czy nie)

Trzymam w lodówce

OLIWA Z OLIWEK, OLEJ, OCTY, SOS SOJOWY (w lodówce czy nie?)

W szafce bez "okienek", oliwy w lodówce mętnieją. Oliwy należy przechowywać w ciemnej szafce bo światło niszczy w nich witaminy.
Sos sojowy jak wstawię, albo w lodówce albo w szafce.


CEBULA
W lodówce w szufladzie na warzywa. Zwłaszcza takie cebule młode i delikatnejak teraz są. Zimą, jak mają solidne suche łupiny, to jak mi brakuje miejsca w lodówce to trzymam w szafce jak ziemniaki.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 09:28   #8
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: przechowywanie żywności

Ja kiedyś oliwę włożyłam do lodówki, ale szybko zrezygnowałam bo zmieniała stan skupienia na stały i nie dało się jej wylać z butelki.

Ziemniaki kupuję maksymalnie 2 kg bo inaczej zaczynają rosnąć, trzymam w szafce kuchennej.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 10:24   #9
ewelline
Zadomowienie
 
Avatar ewelline
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Na końcu świata
Wiadomości: 1 530
Dot.: przechowywanie żywności

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Ja kiedyś oliwę włożyłam do lodówki, ale szybko zrezygnowałam bo zmieniała stan skupienia na stały i nie dało się jej wylać z butelki.
.
masz w lodowce minusowa temperaturę ?
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 10:44   #10
asiulkaa
Zakorzenienie
 
Avatar asiulkaa
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 4 849
Dot.: przechowywanie żywności

Cytat:
Napisane przez ewelline Pokaż wiadomość
masz w lodowce minusowa temperaturę ?
Nie mam ustawione na 6 stopni, ale oliwa "krystalizowała" tak jak miód.
__________________
asia
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 18:07   #11
aska80
Raczkowanie
 
Avatar aska80
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 134
Dot.: przechowywanie żywności

Hm, z doświadczenia (i nie tylko)..

Ziemniaki, cebula i inne warzywa okopowe (jak marchewka, pietruszka) nie "pożyją" długo nawet pod zlewem. Jeden warunek zacienione miejsce ale drugi - dość niska temperatura. Nawet w piwnicy często nie da się ich przechować całą zimę, niestety tracą wodę , więdną itp (dlatego dawniej budowano kopce - czuły się tam zapewne jak w naturalnych warunkach pod ziemią). Najlepiej więc kupować w miarę na bieżąco, ewentualnie trzymam w lodówce warzywa na zupę (ale to też parę sztuk- marchewkę (taką już bez ziemi, oczywiście). Mojej koleżanki mama, marchewkę z działki zasypuje ziemią, w piwnicy, w bloku - więc to też jest jakiś sposób. U mnie warzywa (te na zupę) się zwykle blanszuje i mrozi (no ale to też trzeba dysponować mega zamrażarką).
Dla oliwek i oleju oraz octu, mocnych przypraw wystarczy zacienione miejsce - brak dostępu do światła, np. szafka.
__________________
aska80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-05, 23:46   #12
kinga1701
Zakorzenienie
 
Avatar kinga1701
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 6 467
Dot.: przechowywanie żywności

Odkopuję wątek.
No właśnie, dziewczyny gdzie wy trzymacie ziemniaki, marchew, cebulę. Pytanie do dziewczyn mieszkających w blokach, szczęśliwe posiadaczki własnych domów zapewne nie mają z tym problemu.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-06, 00:24   #13
JohnLena
Zadomowienie
 
Avatar JohnLena
 
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
Dot.: przechowywanie żywności

Dołączam się do pytań, z tym, że chodzi mi o przyprawy - przesypujecie gdzieś z torebeczek? Czy otwarte 'zwijacie' od góry?
__________________

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.




Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-06, 13:23   #14
kinga1701
Zakorzenienie
 
Avatar kinga1701
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 6 467
Dot.: przechowywanie żywności

Cytat:
Napisane przez JohnLena Pokaż wiadomość
Dołączam się do pytań, z tym, że chodzi mi o przyprawy - przesypujecie gdzieś z torebeczek? Czy otwarte 'zwijacie' od góry?
Ja przesypuję do słoiczku takich małych po dżemie i trzymam w szufladzie są opisane więc nie mam problemu z odnalezieniem. te wiecznie pootwierane torebki mnie już z równowagi wyprowadzały i poszukiwanie w koszyczkach.
Niektóre te słoiczki troszkę mi się nie domalowały pod zakrętką, i zastanawiam się czy czasem jakimś sznureczkiem dekoracyjnym nie obwiązać aby estetyczniej wyglądał.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0634.jpg (61,9 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0635.jpg (73,4 KB, 20 załadowań)
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-06, 17:28   #15
hanna_f
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
Dot.: przechowywanie żywności

Mieszkam w domu, ale tak czy siak przyprawy przechowuje w takich pojemnikach. A) są praktyczniejsze B) są ładne - te dwie cechy mnie przekonują. Tabasco trzymam w szafce, cebulę w piwnicy, ale moja przyszła teściowa mieszkająca w bloku trzyma cebulę w lodówce, a ziemniaki w wiaderku pod zlewem (razem z obierkami.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 17:15   #16
heart_shaped_box
Zadomowienie
 
Avatar heart_shaped_box
 
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: usa
Wiadomości: 1 521
Dot.: przechowywanie żywności

Sliczne te sloiczki na przyprawy, ale dla mnie niepraktyczne (nie widze ile mam przyprawy w srodku )
Wszystkie przyprawy trzymam w pojemniczkach, sloiczkach itp. (m.in. ikea)

Cebule trzymam w lodowce. Tabasco w szafce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mini-round.jpg (111,4 KB, 13 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 08:02   #17
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: przechowywanie żywności

Na takie składniki to najlepsza jest spiżarka ja tam trzymam i jestem zadowolona nie do lodówki
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.