|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
przechowywanie żywności
Szukałam na forum, ale takiego wątku nie znalazłam. (jeśli przeoczyłam przepraszam
) Otóż odkąd przeprowadziłam się "na swoje" mam ciągły dylemat gdzie i jak przechowywać żywność Często korzystałam z wyszukiwarki Google lub dzwoniłam do mamy ale nie zawsze dostawałam odpowiedz. Wiec postanowiłam założyć wątek Wiem, ze to się może wydać śmieszne ale ilekroć coś chowam do lodówki czy zostawiam na blacie zastanawiam się czy robię dobrze.Gdzie przechowywać np.: ZIEMNIAKI (mieszkając w bloku, nie mowie o jakiś workach ale np parę kg) ŚWIEŻY IMBIR TABASCO (w lodowce czy nie) OLIWA Z OLIWEK, OLEJ, OCTY, SOS SOJOWY (w lodówce czy nie?) CEBULA |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: przechowywanie żywności
Ja nic z rzeczy przez Ciebie wymienionych nie trzymam w lodówce (prócz tabasco, bo nie używam i nie wiem). Ziemniaki trzymam w szafce, w oryginalnej siatce lub wiaderku, powinny mieć ciemno. Imbir jeśli kupuję, to sobie leży na lodówce w koszyczku czy na tacce wiklinowej. Oliwa, olej, ocet itp. w miarę potrzeby, czyli oliwa niedaleko kuchenki, żeby mieć pod ręką. Ocet w szafce, bo rzadko używam. Cebula też gdzieś w ciemnym miejscu, jedynym wyjątkiem jest taka świeża cebula - biała i bez tych podsuszonych warstw, taką wkładam do lodówki, bo wtedy dłużej jest świeża, inaczej lubi zwiędnąć.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ja prawie tak jak poprzedniczka, z tym że:
imbir - w lodówce na samym dole w tych szufladach na warzywa różne sosy - w lodówce co do ziemniaków - to nie powinny być w foliowych zrywkach
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mieszkasz w bloku i masz mala kuchnie, to lepiej nie robic za duzych zapasow. Najlepiej kupowac na biezaco.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Poza zasięgiem kota
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś oliwę włożyłam do lodówki, ale szybko zrezygnowałam bo zmieniała stan skupienia na stały i nie dało się jej wylać z butelki.
Ziemniaki kupuję maksymalnie 2 kg bo inaczej zaczynają rosnąć, trzymam w szafce kuchennej.
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
masz w lodowce minusowa temperaturę ?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam ustawione na 6 stopni, ale oliwa "krystalizowała" tak jak miód.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Hm, z doświadczenia (i nie tylko)..
![]() Ziemniaki, cebula i inne warzywa okopowe (jak marchewka, pietruszka) nie "pożyją" długo nawet pod zlewem. Jeden warunek zacienione miejsce ale drugi - dość niska temperatura. Nawet w piwnicy często nie da się ich przechować całą zimę, niestety tracą wodę , więdną itp (dlatego dawniej budowano kopce - czuły się tam zapewne jak w naturalnych warunkach pod ziemią) . Najlepiej więc kupować w miarę na bieżąco, ewentualnie trzymam w lodówce warzywa na zupę (ale to też parę sztuk- marchewkę (taką już bez ziemi, oczywiście). Mojej koleżanki mama, marchewkę z działki zasypuje ziemią, w piwnicy, w bloku - więc to też jest jakiś sposób. U mnie warzywa (te na zupę) się zwykle blanszuje i mrozi (no ale to też trzeba dysponować mega zamrażarką). Dla oliwek i oleju oraz octu, mocnych przypraw wystarczy zacienione miejsce - brak dostępu do światła, np. szafka.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Odkopuję wątek.
No właśnie, dziewczyny gdzie wy trzymacie ziemniaki, marchew, cebulę. Pytanie do dziewczyn mieszkających w blokach, szczęśliwe posiadaczki własnych domów zapewne nie mają z tym problemu. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam się do pytań, z tym, że chodzi mi o przyprawy - przesypujecie gdzieś z torebeczek? Czy otwarte 'zwijacie' od góry?
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre te słoiczki troszkę mi się nie domalowały pod zakrętką, i zastanawiam się czy czasem jakimś sznureczkiem dekoracyjnym nie obwiązać aby estetyczniej wyglądał. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
Mieszkam w domu, ale tak czy siak przyprawy przechowuje w takich pojemnikach. A) są praktyczniejsze B) są ładne - te dwie cechy mnie przekonują. Tabasco trzymam w szafce, cebulę w piwnicy, ale moja przyszła teściowa mieszkająca w bloku trzyma cebulę w lodówce, a ziemniaki w wiaderku pod zlewem (razem z obierkami
.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Sliczne te sloiczki na przyprawy, ale dla mnie niepraktyczne (nie widze ile mam przyprawy w srodku
) Wszystkie przyprawy trzymam w pojemniczkach, sloiczkach itp. (m.in. ikea) Cebule trzymam w lodowce. Tabasco w szafce. |
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Na takie składniki to najlepsza jest spiżarka ja tam trzymam i jestem zadowolona nie do lodówki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.

)
Często korzystałam z wyszukiwarki Google lub dzwoniłam do mamy ale nie zawsze dostawałam odpowiedz. Wiec postanowiłam założyć wątek 

)