|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
przechowywanie żywności
Szukałam na forum, ale takiego wątku nie znalazłam. (jeśli przeoczyłam przepraszam
![]() Otóż odkąd przeprowadziłam się "na swoje" mam ciągły dylemat gdzie i jak przechowywać żywność ![]() ![]() Gdzie przechowywać np.: ZIEMNIAKI (mieszkając w bloku, nie mowie o jakiś workach ale np parę kg) ŚWIEŻY IMBIR TABASCO (w lodowce czy nie) OLIWA Z OLIWEK, OLEJ, OCTY, SOS SOJOWY (w lodówce czy nie?) CEBULA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: przechowywanie żywności
Ja nic z rzeczy przez Ciebie wymienionych nie trzymam w lodówce (prócz tabasco, bo nie używam i nie wiem). Ziemniaki trzymam w szafce, w oryginalnej siatce lub wiaderku, powinny mieć ciemno. Imbir jeśli kupuję, to sobie leży na lodówce w koszyczku czy na tacce wiklinowej. Oliwa, olej, ocet itp. w miarę potrzeby, czyli oliwa niedaleko kuchenki, żeby mieć pod ręką. Ocet w szafce, bo rzadko używam. Cebula też gdzieś w ciemnym miejscu, jedynym wyjątkiem jest taka świeża cebula - biała i bez tych podsuszonych warstw, taką wkładam do lodówki, bo wtedy dłużej jest świeża, inaczej lubi zwiędnąć.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja prawie tak jak poprzedniczka, z tym że:
imbir - w lodówce na samym dole w tych szufladach na warzywa różne sosy - w lodówce co do ziemniaków - to nie powinny być w foliowych zrywkach
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak mieszkasz w bloku i masz mala kuchnie, to lepiej nie robic za duzych zapasow. Najlepiej kupowac na biezaco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Poza zasięgiem kota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś oliwę włożyłam do lodówki, ale szybko zrezygnowałam bo zmieniała stan skupienia na stały i nie dało się jej wylać z butelki.
Ziemniaki kupuję maksymalnie 2 kg bo inaczej zaczynają rosnąć, trzymam w szafce kuchennej.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
masz w lodowce minusowa temperaturę ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie mam ustawione na 6 stopni, ale oliwa "krystalizowała" tak jak miód.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hm, z doświadczenia (i nie tylko)..
![]() Ziemniaki, cebula i inne warzywa okopowe (jak marchewka, pietruszka) nie "pożyją" długo nawet pod zlewem. Jeden warunek zacienione miejsce ale drugi - dość niska temperatura. Nawet w piwnicy często nie da się ich przechować całą zimę, niestety tracą wodę , więdną itp (dlatego dawniej budowano kopce - czuły się tam zapewne jak w naturalnych warunkach pod ziemią) ![]() Dla oliwek i oleju oraz octu, mocnych przypraw wystarczy zacienione miejsce - brak dostępu do światła, np. szafka.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Odkopuję wątek.
No właśnie, dziewczyny gdzie wy trzymacie ziemniaki, marchew, cebulę. Pytanie do dziewczyn mieszkających w blokach, szczęśliwe posiadaczki własnych domów zapewne nie mają z tym problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dołączam się do pytań, z tym, że chodzi mi o przyprawy - przesypujecie gdzieś z torebeczek? Czy otwarte 'zwijacie' od góry?
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre te słoiczki troszkę mi się nie domalowały pod zakrętką, i zastanawiam się czy czasem jakimś sznureczkiem dekoracyjnym nie obwiązać aby estetyczniej wyglądał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Mieszkam w domu, ale tak czy siak przyprawy przechowuje w takich pojemnikach. A) są praktyczniejsze B) są ładne - te dwie cechy mnie przekonują. Tabasco trzymam w szafce, cebulę w piwnicy, ale moja przyszła teściowa mieszkająca w bloku trzyma cebulę w lodówce, a ziemniaki w wiaderku pod zlewem (razem z obierkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Sliczne te sloiczki na przyprawy, ale dla mnie niepraktyczne (nie widze ile mam przyprawy w srodku
![]() Wszystkie przyprawy trzymam w pojemniczkach, sloiczkach itp. (m.in. ikea) Cebule trzymam w lodowce. Tabasco w szafce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Na takie składniki to najlepsza jest spiżarka ja tam trzymam i jestem zadowolona nie do lodówki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.