Pomoc w odżywianiu w dziwnym trybie życia ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-06, 10:01   #1
tuska155
Przyczajenie

Pomoc w odżywianiu w dziwnym trybie życia !

Dziewczyny ! Pomocy .
Jestem mega zdesperowana . Regularnie chodze na siłownię - biegam . Ćwiczenia w domu, przysiady, abs-y , a6w Wszystko ok niby bo 4-5 razy w tygodniu ale ... dieta !!!

Jak mam się zdrowo odżywiać skoro jednego dnia wstaję o godz 9 rano i buszuje do 2-3 w nocy . Następnego dnia odsypiam nockę w pracy i wstaję o 15 ! i tak dalej do 2-3 .

Jednego dnia są to same przekąski bo tylko mam na to czas a następnego najlepiej same posiłki wielkości 3-4 obiadów

Jednego dnia regularnego jedzenia wychodzi mi nawet po 6-7 posiłków a drugiego 2 !
i pętla się zamyka
Pracuje codziennie w godzinach wieczornych do 2-3 w nocy i dziennie studiuje .
tuska155 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 11:01   #2
grubella
BAN stały

Dot.: Pomoc w odżywianiu w dziwnym trybie życia !

Dobrze by było gdybyś napisała jakiego rodzaju to są posiłki i przekąski.
Napisz po prostu co jesz i w jakiej ilości.
A także jaką masz wagę, wzrost i wiek. Z takimi informacjami od Ciebie to będzie można coś poradzić.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 11:21   #3
Binoche
BAN stały

Może zrób sobie listę po prostu rzeczy które planujesz jeśc i listy się trzymaj. rób sobie w pojemnikach jedzenie, nie doprowadzaj się do takich huśtawek żywieniowych bo to niebezpieczne........
Binoche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 12:27   #4
emilia0508
królikoholiczka

Ja też mam pracę zmianowa i czasem robię na rano, czasem środki lub popoludnia a czasem nocki (w większości). Pakuje wszystko do pojemników i zjadam spokojnie w pracy a w domu staram się jeść regularnie

Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are
emilia0508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-06, 15:39   #5
tuska155
Przyczajenie

wzrost : 156cm
waga : 58 kg

wygląd : wielka oponka na brzuchu (kiedyś mierzona talia 77cm , brzuch 85) biodra : 90 biust : 75

podaje mój tygodniowy rozkład - dzień tygodnia - pobudka -- pójście spać:

Poniedziałek: 9-10 rano -- 2-3 w nocy
Wtorek : 13-15 po południu -- 2-3 w nocy
Środa : 8-9 rano -- 2-3 w nocy
Czwartek : 13-15 po południu --3-4 w nocy
Piątek : 6 rano (spanie od 10 do umoru) --3-4 rano spanie
Sobota : spanie do wybudzenia -- 3-4
Niedziela : spanie bez ograniczeń i pójście spać koło 22-24

Co do jedzenia to głownie posiłki opieram na nabiale (jogurty, serki wejskie, jajka , mleko ) płatki kukrydzianie, wafle ryżowe, wędliny, sery , owoce, jakieś warzywo się zdarzy , kurczak od czasu czasu, sałatka rybna, i wszystko co się smaruje pieczywo : paszteciki, parykarze z tuńczyka, pastelle jakieś . coś co zrobi się dosłownie w minutę bo tak jedzenie u mnie wygląda . i tak całymi dniami takie niedojadanie albo przejadanie .
słodycze umiarkowanie . fast foody się zdarzają i najczęściej po pracy własnie o 2-3 w nocy ;/ aczkolwiek nie aż tak często żeby można było dramatyzować. unikam gazowanego ale też wiadomo czasem wpadnie do żołądka.

i tak to wszystko beznadziejnie wygląda.
i są to godziny gdzie najczęściej wychodze z domu i wracam codziennie tak jak jest opisane .
prace mam taką że nie wchodzi w grę jakieś podjadanie, jedzenie czy cokolwiek innego . od 20 do 2-3 musi być ten post a później zaczyna się moje rzucanie na szamanie ...
Stary 2013-05-06, 16:39   #6
grubella
BAN stały

Piszesz ,że warzywo zdarzy się od czasu do czasu . A warzywa powinny być w każdym posiłku. W tej chwili masz ich za mało.
Te wszystkie smarowidła do chleba/pastelle, pasztety itp kupowane jako gotowe /to nie mają zbyt wielu składników odżywczych jedynie tuczą.
Ostatnio czytałam ,że o wiele więcej wartościowych składników ma gotowa karma dla kota czy psa w puszce niż te właśnie wyżej podane.
Płatki kukurydziane i wafle ryżowe też są tuczące.
Jogurty i serki owocowe gotowe też nie powinny być w diecie osoby odchudzającej się. Tylko naturalne i nie 0% tłuszczu tylko przynajmniej 1,5%.
Wędliny obecnie to mieszanka tłuszczu,wody, białka roślinnego,wypełniaczy pęczniejących,żelatyny,mą czki z kości,przypraw smakowych w przewadze glutaminianu sodu, barwników aby wyglądało jak mięso. A samego mięsa jest tam niewiele.Jeśli na etykietce napisane jest ,że mięsa w wyrobie jest tam np. 60% to producent wliczył tam też tłuszcz i mielone kości,chrząstki.
Zdrowiej jest kupić mięso np. kurczaka i samemu upiec,ugotować.
Tak samo lepiej kupić rybę nawet wędzoną makrelę niż gotową sałatkę rybną.
Powinno się też jeść kasze,ciemny ryż,makaron pełnoziarnisty.To zamiast wafli ryżowych i platków kukurydzianych,jasnego pieczywa.

Nie masz dużej nadwagi. Ta oponka może by znikła gdybyś wyeliminowała słodycze, pieczywo, płatki.
Na korzyść warzyw,ryb, chudego mięsa.

Też bym proponowała pojemniczki z wcześniej przyrządzonym jedzeniem tak jak pisały o tym poprzednie dziewczyny.
Ale skoro w pracy nie ma takiej mozliwości to przynajmniej w domu jedz zdrowo.
I trzeba dużo pić. Ale tylko woda niegazowana, herbatki różne bez cukru, herbata zielona.

Nie wolno napojów słodzonych,gazowanych. To tylko puste kalorie.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 10:09   #7
mahhdalena
Raczkowanie

Dramat połączony z porażką....Szkoda,że są ludzie,którzy mają takie problemy....Kochana,poczy taj o tych,które ważą 100 kg więcej niż Ty...Pozdrawiam i powodzenia życzę w ODCHUDZANIU,bo pewnie 40 chcesz ważyć.
Stary 2013-05-09, 14:16   #8
tuska155
Przyczajenie

Moja droga mam 23 lata więc czasy marzeń o 40 minęły już mi wiele lat temu .
Waga mi odpowiada może być to 56-58 . Ale chodzi mi tylko i wyłącznie o wymiary .
Już nie będę znowu podkreślać, że jestem bardzo niska...
Dla mnie jest porażką gdy poty na siłowni na bieżni , inna aktywność nie przynosi żadnych efektów podczas gdy mój żarłoczny brzuch ma takie a nie inne potrzeby. Jest to również moja wina, gdzie obwiniam się przez pory posiłków , ale widze zamiast- pomocy oskarżanie o motylkowanie, anoreksje czy cholera wie co ...
Stary 2013-05-09, 15:53   #9
Lorenai
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Też bym proponowała pojemniczki z wcześniej przyrządzonym jedzeniem tak jak pisały o tym poprzednie dziewczyny.
Ale skoro w pracy nie ma takiej mozliwości to przynajmniej w domu jedz zdrowo.
Grubella - zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś, szczególnie z powyższym. Ja rozumiem, że autorce nie chce się przyrządzać pełnych posiłków, najszybciej zrobić kanapki. Ale tak jak piszesz - te wszelkiej maści smarowidła do świństwo i lepiej zrobić ich odpowiedniki w domu. Tuska piszesz, że ćwiczysz, więc trochę tego wolnego czasu jednak masz. Oponka jest prawdopodobnie spowodowana nadmiarem węglowodanów i tłuszczy nasyconych oraz trans w diecie. Więc zamiast pastelli - zblenduj wędzonego łososia lub tuńczyka z twarożkiem i szczypiorkiem lub koperkiem. Jak dodasz gotowane żółtko i odrobinę soku z cytryny to będzie prawie jak z majonezem. Do kanapek zamiast wędliny pieczone lub gotowane chude mięso, do tego warzywa - sałata, ogórek, korniszon - więcej smaku i wartości odżywczych. Pasztecik też można samemu ukręcić w domu, nawet taki bez pieczenia, ze smażonej wątróbki, do tego przyprawy. Szukaj zdrowych odpowiedników tego, co wydaje ci się niewłaściwe w twoim jedzeniu. Uważaj na pieczywo - nie kupuj barwionego karmelem, słodem. Unikałabym też grahamek - kupne są zazwyczaj barwione, dodatkowo nie da się sprawdzić ich składu.

Cytat:
Napisane przez mahhdalena Pokaż wiadomość
Dramat połączony z porażką....Szkoda,że są ludzie,którzy mają takie problemy....Kochana,poczy taj o tych,które ważą 100 kg więcej niż Ty...Pozdrawiam i powodzenia życzę w ODCHUDZANIU,bo pewnie 40 chcesz ważyć.
Nie wiem, czemu tu się zjawiła ta wypowiedź - dziewczyna wyraźnie pisze o ZDROWYM ODŻYWIANIU nie odchudzaniu. Co w tym złego, że chce zrzucić oponkę? Nic tylko pochwalić i dopingować.

Lorenai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 17:19   #10
tuska155
Przyczajenie

Dziękuje, że jednak jest ktoś mnie jednak rozumie

a teraz dojdę do sedna sprawy bo widzę że temat delikatnie odsunął się od prawidłowego zapytania aczolwiek też z ważnymi dodatkami ))

codziennie wychodzę z domu do pracy o 20 i wracam o 1-2 w nocy w zależności od pory dnia te godziny się różnią czy 1 czy 2 . Wtedy właśnie rzucam się na lodówke bo jak wiadomo 5h w pracy trochę fizycznej i ciężkiej daje się we znaki .

Ale wpadłam na pomysł .

Czy ja mogę zamienić lekką kolacje z obiadem ? Dajmy na to przed wyjściem właśnie zjeść to co na obiad czyli kurczak, ryba wędzona, pieczona z kaszą gryczaną bądź brązowym ryżem i warzywami w różnej postaci ? Będzie to sycące dzięki czemu przetrwam godzinówke i wrócę do domu kładąc się spać , a od rana zdrowe odżywianie co 2-3h na lekkich zdrowych posiłkach i znowu koło 18-19 większy obiadowy ?

i to jest ten największy problem . jeżeli pomożecie mi go w końcu pokonać to reszta pójdzie jak pikuś.
jadłospisów jest dużo prawidłowych. Rozpiszę sobie faktycznie i miejmy nadzieję że będzie progres )
Stary 2013-05-10, 09:23   #11
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Myślę, że jeśli faktycznie w pracy masz sporo zajęć, które pozbawiają Cie energii to taki konkretny obiad powinien bardzo pomóc. Przede wszystkim będzie z czego czerpać całą siłę do pracy. Ja pracuje po 10 h i też nie mogę sobie pozwolić na konkretne posiłki. W grę wchodzą szybkie przekąski (10 h bez jedzenia bym nie wytrzymała), bo przerwy nie mogą być dłuższe niż 3-4 minuty, ewentualnie jem w międzyczasie jak jest więcej roboty. Jak nie zjem przed pracą końskiego obiadu to po tych 10 h jestem gotowa rzucić się na lodówkę i zjeść ją całą wciągając kabel do prądu niczym spaghetti.

I żeby nie było nie pracuję u tyrana. Po prostu pracując w sklepie, będąc sama na zmianie, nie mogę sobie pozwolić na długie przerwy, bo przecież nie powiem klientowi "Chwilę jem obiad".
Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości