|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
toksyczny związek
Cześć dziewczyny....
Jestem mężatka od roku. Mamy dziecko. Półrocznego chłopca. prowadzimy własny biznes , z sukcesami... i chyba na tym się kończą te dobre rzeczy ![]() Chodzę do psychologa , ze względu na współuzależnienie od alkoholu partnera. Jest lepiej i wierzę ,że powoli będę się podnosiła z podłogi. Problem polega na tym, że mój mąż jest tydzien najukochańszym facetem na swiecie, a później jest agresywny, zimny. Mam już tego dosć. Mam dość zmian jego światopoglądu, zdania, osobowości, charakteru i Chlania na umór. Czuję się nieszczęśliwa , bo nie potrafię odejść. Mąż zapewnia mnie , że mnie kocha i bedzie sie zmieniał . Ale wiem , ze niczego nie zmieni to jest na tydzień.A później wszystko wraca do normy. Wiem, że jestem wolnym człowiekiem i mogę się spakować i wyprowadzić się, ale czuję się jakbym była skuta kajdankami i nie potrafiła się ruszyć, i to najbardziej mnie unieszczęsliwia. Dziewczyny może miałyście podobne sytuacje. Jak się z tego uwolniłyście? macie jakies rady? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: toksyczny związek
Cytat:
On musi przestac pic i isc na terapie, wtedy mozecie zaczac myslec o wspolnej terapii malzenskiej, o ile ty zechcesz mu dac szanse.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Tak, ja mam jedną rade, jeśli kochasz swoje dziecko bardziej niż męża to zrób wszystko aby nie wychowywało się przy ojcu pijaku. Nie funduj mu takiego życia! ja jestem DDA i mimo tego,że ogromnie kocham moja mamę,mam do niej wielki żal,że nie zadbała o to,abym miała normalne życie. Ona ja i mój brat przed 25 lat żyliśmy z człowiekiem, który rujnowal nasza psychikę. Teraz jego juz nie ma a my musimy jakoś dalej żyć, jednak czasu nigdy się nie cofnie a tego jak ciężko mi się żyje teraz chyba nikt nie jest w stanie zrozumieć.
![]() |
#4 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Nic dodać, nic ująć. Autorko, książkowo powielasz zachowania osoby współuzależnionej, jesteś klasycznym przykładem partnerki w związku przemocowym, gdzie agresja przeplata się z okresami "miesiąca miodowego". Nie funduj dziecku traumatycznego dzieciństwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jak najszybciej się wyprowadź i jeżeli widzisz jakiś cień szansy, że się zmieni to powiedz, że wrócisz jak wyjdzie z nałogu, będzie chodził na spotkania, a wy na terapię małżeńską. Jeżeli się nie wyprowadzisz on nie zda sobie sprawy z powagi sytuacji. Jak po dobrych kilku miesiącach zauważysz, że rzeczywiście się zmienił to ewentualnie daj tą ostatnią szansę. Ale bądź stanowcza. Myśl zawsze o swoim dziecku, które nie może wychowywać się w domu, gdzie są kłótnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
Możliwe, że nie zainteresuje Cię moja opinia, ponieważ jeszcze nie jestem mężatką i nie mam dziecka, ale jestem w długoletnim związku i wiem co to miłość, jednakże uważam, że wszystko ma swoje granice i czasami są rzeczy ważniejsze od tego co my chcemy i czujemy. Masz dziecko - tak jak wspomniałaś. Od pół roku jesteś nie tylko odpowiedzialna za siebie, ale również za swojego syna. Musisz zrozumieć, że dziecko powinno być najważniejsze i jako matka jesteś wręcz zobowiązana aby zapewnić mu takie warunki, gdzie będzie mógł dorastać, rozwijać się w spokoju, w "zdrowym" domu jakkolwiek to brzmi. A mąż? kochasz go, to zrozumiałe, ale.. tego kwiatu jest pół światu. Jeśli on obiecuje Ci, że się zmieni i jego zmiana trwa tydzień, bo następny tydzień wszystko wraca do początku to uwierz mi, jego słowa są puste i nic nie znaczące. Wiadomo, zrobisz jak uważasz, ale ja spakowałabym się i wyszła, dla dobra syna i dla siebie samej. Przemyśl to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Pozwoliłaś mu się stoczyć do tego stopnia ze pije i Cię nie szanuje a ty dalej z nim jesteś? To teraz musisz mu pozwolić się stoczyć jeszcze bardziej, na dno które każdy ma inne, najprostsze rozwiązanie to wyprowadzka, i brak kontaktu jak jest pijany. On musi sam stwierdzić że musi się leczyć, i podjąć to leczenie.
Pomyśl tez o sobie, tzn dlaczego on zaczął pić? Pił tak dużo już wcześniej przed poznaniem ciebie? Ja znam dwa przypadki gdzie właśnie z powodu toksyczności kobiety mężczyźni popadają w alkoholizm i w nim widzą swoją ucieczkę. Wyciągnij wnioski, pogadaj o różnych takich rzeczach z psychologiem, poczytaj o związkach partnerskich, sporo można się tam nauczyć o toksycznych zachowaniach (również swoich), i nie licz ze odzyskasz męża, a na pewno nie prędko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Skąd ja to znam..., chcesz odjeść, a czujesz się skuta z partnerem kajdankami..
Dopóki nie uświadomisz sobie pewnych rzeczy, nie uratujesz siebie, dziecka, i paradoksalnie jego... Mi zajęło prawie 4 lata, aż zrozumiałam, że jestem osobą uzależnioną i tkwię w toksycznym związku. W tym momencie jestem już pogodzona z tym, że nie wyszło, że to był niezdrowy związek, że trzeba go zakończyć i zacząć nowe życie. Jestem też na etapie, że nie walczę już o ten związek. Powiem ci co mi pomogło..., z takiego związku trudno jest się od tak wyrwać. Nawet jak dziś spakujesz walizki i się wyniesiesz, emocjonalne uzależnienie nie zniknie. Prędzej czy później znów się zejdziecie, bo głód uzależnienia będzie tak silny, że jedyne o czym będziecie marzyć, to się "napić". Jak się tak rozchodziłam i schodziłam mnóstwo razy. W pewnym momencie myślałam, że to już będzie wyglądać tak zawsze. Że to jest gdzieś mi zapisane i nic się nie zmieni. Nawet terapie nic nie dają - wspólne, własne - dziś już wiem dlaczego. Potem jednak, uświadomiłam sobie, że jest takie powiedzenie: że jak ciągle walisz głową w mur i nic się nie zmienia, to warto zmienić strategię. A więc wiedziałam, że muszę poznać wroga. Moim wrogiem jest moje "picie" - uzależnienie i uzmysłowienie sobie tej prawy było dla mnie kluczowe. Wtedy wiesz już po prostu, że jedyną formą wyjścia z nałogu kochania toksycznie jest detox. Dojrzała we mnie DECYZJA do wyrwania się z tej relacji, zmiany swojego życia. Dziś już jestem w trakcie realizacji tego postanowienia. Od września idę na swoje mieszkanie, zapisałam się na nowe studia. Wciąż mieszkamy ze sobą (nie byłam na tyle silna, żeby zamknąć z dnia na dzień drzwi z hukiem, wiedziałam, że ta strategia nie działa, nowa jest skuteczniejsza), ale ja już czuję się w miarę wolna..., wewnętrznie nie czuję już tego połączenia z nim, wróciłam jakby do siebie, obudziły się nowe i stare marzenia, jestem spokojna. Wciąż żywię do niego uczucia, jest sentyment to wielu spraw, ale ja już wyszłam z tego związku. Pisałam też o paradoksie na początku... Tylko wtedy, kiedy go porzucisz, być może on zostając sam z sobą zobaczy kim się stał, jak żyje i być może obudzi wtedy się u niego siła do zmian. W taki sposób możesz tylko mu pomóc. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a po co wybaczasz?
Niszczysz dziecku dzieciństwo - jak dorośnie, to cię znienawidzi za zrobienie z niego DDA. Ucieknie od ciebie i męża, jak tylko będzie w stanie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z tym ze to nie jest jej wina, tylko brak doświadczenia lub złe wzorce z dzieciństwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
plum plum
|
Cytat:
Wyjście ze związku z alkoholikiem bywa równie trudne, jak zaprzestanie picia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Kochane, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i ratować własne życie i życie dziecka. 1 sierpnia Przeprowadzam się do nowego mieszkania. Duze wsparcie dają mi spotkania z psychologiem , który motywuje mnie do tego , żebym ratowała swoje życie póki jeszcze dziecko jest malutkie i niczego nie widzi. później będzie jeszcze gorzej. Chcę odejść , żeby dać sobie szanse na szczęscie. Jak będzie to zobaczymy. Na pewno będzie cięzko, ale dziecko jest dla mnie najwazniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
plum plum
|
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.