Bieżnia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-02-23, 11:42   #1
chmurka80
Zadomowienie

GG do chmurka80

Bieżnia

Mam pewien problem otoż niedawno mąż zakupił mi bieżnie jak sie okazało zeby na niej chodzić trzeba popychać nogami ( czyli samemu wprowadzać w ruch)nie tak jak na normalnej ze włączasz guziczek i taśma "chodzi".O bieganiu nie ma mowy strasznie cieżko ( moj rekord to 2 min.)chodze po niej 25 min. (tj. mniej wiecej 1,500 km) po czym wysiadam!!!nie wspomne ze zaczynałam od 5 min. jak na niej ćwiczyć zeby były efekty??? dodam że chce schudnąć wszedzie.ćwicze 5x w tygodniu ale chciałabym zwiekszyć czas ale nie daje rady zatrzymałam sie na 25 min.pomocy!!!

non permettere al passato di "rubarti il futuro "

chmurka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-11, 18:51   #2
Teela
Przyczajenie

Exclamation Bieżnia

Witam!
Wczoraj przyszła do mnie zamówiona w tamtym tygodniu bieżnia. Po przeczytaniu instrukcji wybrałam dla siebie program spalania tłuszczu. Trening jest całkiem przyjemny. Ćwiczy się 30 minut i w miarę intensywnie. Niestety jak skończyłam to na wyświetlaczu było tylko 67 spalonych kalorii. I tu moje pytanie – jak często powinnam ćwiczyć? Raz czy dwa razy dziennie? I czy w ogóle mi to coś da? Czytałam, że dzienna dawka kalorii dla kobiet to około 1200, więc jeśli chciałabym zrzucić to co zjadłam to w ogóle nie zeszłabym z tej bieżni przez cały dzień!
Wiec jak to jest?
Teela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-11, 23:25   #3
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Dot.: Bieżnia

Dzienna dawka kalorii dla kobiety to średnio 2000 kcal
1200 kcal to prawie głodówka albo ilość odpowiednia dla mojej prawie trzyletniej córki

Weź pod uwagę że zużywasz energię na wszystko - sporo na pracę mózgu, oddychanie, pracę serca, trawienie itd
wysiłek fizyczny to tylko niewielka cześć spalanych kalorii

Zacznij od wyliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 15:58   #4
201705042038
Konto usunięte

Wpisałam w pierwszy lepszy kalkulator kcal ile się spala podczas samego chodzenia i dla przeciętnej kobiety wyszło mi 180 kcal na 30 min. Może źle wprowadziłaś swoje dane?

Ale oczywiście zgadzam się z Żabą, znaczenie ma cały dobowy bilans. Oblicz swoje zapotrzebowanie i od tego odejmij 200-300 kcal. W zapotrzebowanie trzeba oczywiście wliczyć Twój wysiłek fizyczny.

Raz czy dwa razy dziennie - jestem fanatyczką biegania ale na początek 3x w tygodniu wystarczy.
W miarę postępów będziesz mogła to zmieniać. Dodaj jeszcze trochę treningu siłowego w wolne dni, chyba, że już to robisz?

No i jak już sama się domyśliłaś - bez mądrej diety się nie obejdzie. Chyba, że zamierzasz profesjonalnie trenować to przy kilkudziesięciu km tygodniowo jest szansa na spadek wagi. Ale jeśli tak Ci się spodoba, że przejdziesz na zawodostwo to problem diety znów Cię dopadnie
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 18:57   #5
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
No i jak już sama się domyśliłaś - bez mądrej diety się nie obejdzie. Chyba, że zamierzasz profesjonalnie trenować to przy kilkudziesięciu km tygodniowo jest szansa na spadek wagi.
Moim zdaniem, bez mądrej, przemyślanej, zaplanowanej diety nie ma szansy na spadek nawet przy kilkudziesięciu km tygodniowo, co zresztą nie jest długim dystansem, bo wystarczy, że biegasz 10 km dziennie, i już wychodzi 70
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 10:58   #6
201705042038
Konto usunięte

Przy godzinie bieganie dziennie mamy już -kilkaset kalorii więc teoretycznie jest szansa na ujemny bilans, chociaż wiadomo im więcej się biega tym apetyt rośnie . Co nie znaczy, że polecam bieganie jako sposób na schudnięcie. Za to zdecydowanie odradzam codzienne bieganie początkującym, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi twarda nawierzchnia i kiepska dieta.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 17:05   #7
ewcia0788
Przyczajenie

bieżnia na uda

witam!!!
mam pytanie czy ćwiczenia na bieżni są dobre na uda, chodzi mi dokłądnie o ich wysmuklenie, boje się, że po tych ćwiczeniach bardziej się rozrosną??
proszę o pomoc!!
i przy okazji o dzestaw dobrych ćwiczeń, które mogą rozwiązać mój problem
pozdrawiam
ewcia0788 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-13, 19:23   #8
Midi
Zakorzenienie

Dot.: bieżnia na uda

Cytat:
Napisane przez ewcia0788 Pokaż wiadomość
witam!!!
mam pytanie czy ćwiczenia na bieżni są dobre na uda, chodzi mi dokłądnie o ich wysmuklenie, boje się, że po tych ćwiczeniach bardziej się rozrosną??
proszę o pomoc!!
i przy okazji o dzestaw dobrych ćwiczeń, które mogą rozwiązać mój problem
pozdrawiam
Serdecznie zapraszam do skorzystania z wyszukiwarki: znajduje się w prawym górnym rogu forum, trzeba wpisać słowa typu "redukcja", "odchudzanie", "grube uda", "schudnąć", "spalanie tłuszczu" itp., a "ćwiczenia na bieżni" to "bieganie", więc polecam też wątek "Dla miłośników biegania"
No i problemu grubych ud nie rozwiązuje się ćwiczeniami tylko odpowiednim bilansem energetycznym.
Stary 2009-11-29, 18:42   #9
Myrka
Raczkowanie

Arrow Bieżnia - czy warto?

Witam
Może zacznę od tego, że bardzo lubię biegać, to chyba mój ulubiony sport. Odpręża, poprawia samopoczucie, dodaje energii na cały dzień. Jednak nie lubię biegać w ciepłych ubraniach, od razu się męczę, jest mi za gorąco, a jak zdejmę to za zimno. Z resztą bieganie z kurtka w ręce... Pomyslałam więc o kupnie bieżni. Poniewaz chodzi o sprzet na wlasny, domowy uzytek, z ktorego korzystac bede tylko ja, czyli jakas godzine dziennie, chce przeznaczyc na ten cel w miare niska kwote. Znalazłam na allegro 2 bieznie - KIRSTY GALLACHER i BUFFALO. Sa w podobnej cenie, z tym że pierwsza jest nowa, z 4-miesięczną gwarancją, a druga (chyba lepsza, bardziej znanej marki) używana, bez gwarancji więc nie mam pewnosci czy będzie sprawna. Którą byście wybrały? A może ma ktoś którąś z nich i mógłby napisać co o niej sądzi? A moze jakieś inne propozycje, tak w granicach 1400-1500 zł?
Mam też drugie pytanie do posiadaczy bieżni elektrycznych - co robić w razie awarii? Czy są jakieś punkty naprawy, czy osiągalne są częsci zamienne? Bo szczerze mowiac nie usmiecha mi sie wydac 1,5 tys złotych na sprzet, ktory po pierwszej awarii wyladuje na smietniku... Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi
Myrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 17:10   #10
motylekmaly
Raczkowanie

Dot.: Bieżnia - czy warto?

Witaj
Ja mam bieznie kettler runner 500, ona kosztuje cos ponad 3000 zł, ale jest warta swej kasy. Mam ją ponad rok i wszystko działa bez zarzutu, ma programy, nachylenie (bieg pod górkę), fajny panel.
Bieznie do 1500 sa niezbyt dobrej jakosci, nie radzilabym Ci takiego zakupu. To duze urzadzenie, lepiej dołóż, uzbieraj kase i kup cos lepszego. Szkoda czasu i pieniędzy na pomylki.
Ta co mam jest na Allegro.
motylekmaly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 10:27   #11
cebulki
Zakorzenienie

GG do cebulki
Bieżnia - warto?

przymierzam się do kupna bieżni , poniewaz nikt nie wyciagnie mnie rano na biegi a w dodatku nie mam za bardzo gdzie.
Proszę Was o napisanie jakie macie doświadczenia z tym urzadzeniem, w jaka bieżnię warto zainwestować i czy pomoże mi ona zgubic tłuszcz przede wszystkim z brzucha?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-07, 11:32   #12
anniaa

Dot.: Bieżnia - warto?

tak , aeroby są dobre na spalanie tłuszczu.
był wątek na temat bieżni :https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387793
moim zdaniem warto kupić drażą bieżnie. ćwiczyłam na tanich i takich bardzo drogich . bardzo duża różnica.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 11:52   #13
Pingwineczka
Zadomowienie

Warto, ale trzeba się nastawić na spory wydatek żeby kupić coś sensownego. Ja miałam okazję wleźć na takie magnetyczne w cenie kilkuset zł. Sama mam elektryczną i w ogóle nie ma porównania. Świetna sprawa, tyle że zajmuje sporo miejsca no i kosztuje

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 12:50   #14
cebulki
Zakorzenienie

GG do cebulki

dzięki za odpowiedź, a mozecie polecic jakies konkrentne modele? słyszałam o tym że taniej biezni nie warto kupować.
Stary 2013-04-26, 13:11   #15
olganuzy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedź, a mozecie polecic jakies konkrentne modele? słyszałam o tym że taniej biezni nie warto kupować.
Ja mogę polecić Yorka T Aspire mam go mniej więcej 2 lata i nie moge na niego narzekać. Z kosztem jest różnie, tak na szybko to najtaniej na dziś znalazłem tu: http://athletic24.pl/product-pol-474...ektryczna.html

Ja płaciłam ok 3000 wiec cena chyba troszkę spadła.
olganuzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 07:29   #16
mart91r
Raczkowanie

Talking Dot.: Bieżnia

Ja firmy york nie kupowałabym. Miałam rowerek treningowy C220 (1999 zł z wysyłką kosztował mnie) i po przejechaniu ok 100 km zepsuł się. Wczoraj byłam w klubie fitness na bieżni Kettler i muszę przyznać, że porządny sprzęt. Druga sprawa to bieżni nie kupowałabym - jakoś mi nie pasuje. Lepszy orbitek lub rowerek

mart91r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości