|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Długa podróż autokarem?
Cześć, jestem w 27 tygodniu ciąży. Mam możliwość pojechania ze zorganizowaną grupą na wyjazd za granicę. Podróż autokarem trwałaby 12 godzin, postój byłby średnio co 1,5 godziny. Do długich podróży autobusami jestem przyzwyczajona, średnio 2 razy w miesiącu dojeżdżam autobusem na uczelnię przez 5 godzin. Ciąża przebiega bardzo dobrze. Zastanawiam się tylko, czy aż tak długa droga nie zaszkodzi maluszkowi? Była któraś z Was w podobnej sytuacji? Lepiej zaryzykować (bo ciąża to przecież nie choroba), czy dać sobie spokój?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Długa podróż autokarem?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gang Iren
|
Pojechałabym jeśli oczywiście lekarz nie widziałby przeciwwskazań.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Mi lekarz odradzał już podróże w tym tyg.
Tłumaczył to długim przebywaniem w jednej pozycji(mogą się robić zakrzepy), "telepanie" może wywołać skurcze itp Ale najlepiej omów to ze swoim ginekologiem, on doradzi najlepiej bo prowadzi Twoją ciążę tak z moich rozmyślań ![]() -ja z takich podróży pamiętam, ze te postoje to często nie wychodzą co 1.5h bo to jakieś opóźnienia, to korki... -w autokarze nie ustawisz sobie wygodnie fotela i nie wyciągniesz wygodnie nóg jak w samochodzie, a brzuszek jest już spory...
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niegdyś podróżowałam autokarem co wakacje, jednak podróż trwała ponad 20 godzin, mimo to każda była udręką. Kolejki do toalet takie, że czasami nie dało się zdążyć, a w autokarze malutki kibelek, do którego ciężko było wejść ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja bym na pewno nie dała rady.
Wszystko już dziewczyny wyżej napisały, jedna pozycja, opuchnięcia, itd. Mnie po 10 minutach w autobusie zaczyna boleć kręgosłup, nawet w domu jak siedzę, to muszę co chwila zmieniać pozycję. Chyba nie ma innego wyjścia, niż tylko spytać lekarza prowadzącego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam taką podróż, ale we wcześniejszej ciąży - w 17tc jechałam 12h autokarem z jednym postojem. Też w 17 tc i 20tc leciałam 10h samolotem. Wszystkie podróże przeżyłam bez większych niedogodności, czułam się ok. Starałam się tylko jakoś gimnastykować, pić dużo płynów. Profilaktycznie dostałam zastrzyki przeciwzakrzepowe, które sama soie aplikowałam w tkankę tłuszczową na brzuchu.
Pogadaj z lekarzem, jeśli nie widzi przeciwskazań, a Ty czujesz się dobrze i chcesz jechać to jedź ![]() Ja też się obawiałam mojej podróży, ale bardzo się cieszę, że się na nią zdecydowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja aktualnie jestem w 15tc, ale w 20stym wybieram się w podróż samolotem. Lot jest długi - najpierw 11h do niemiec, a później kolejne 1.5h do PL. W sumie 15h w podróży. 6 tygodni później to samo tylko w drugą stronę
![]() Wszystko oczywiście zależy, jak Ty znosisz podróże, jak się czujesz itd. Autokar jest troszkę gorszy, bo nie można rozprostować kości i się przespacerować po korytarzu, ale jeśli nie dolegają Ci bóle nóg i pleców to myślę, że możesz jechać. Dla pewności potwierdz z lekarzem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Witam
Czy taka sukienka pasuje do moje wyglądu ??? http://fotka221.☠☠☠☠☠☠/ A może jest za bardzo strojna albo uboga no niewiem http://fotka221.☠☠☠☠☠☠/ Prosiłabym o wejscie w link i ocenienie zdjecia a wlasciwie sukienki ![]() Bo wychodzę za mąż !!! http://fotka221.☠☠☠☠☠☠/ http://fotka221.☠☠☠☠☠☠/ Oceńcie i doradzcie coś ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim zapytaj lekarza, on Ci najlepiej doradzi. To że inna osoba dobrze zniosła tak długą podróż nie znaczy, że i Ty nie będziesz miała problemów. mi przeszkadzała pogoda a teraz coraz cieplej, nie zawsze postoje były jak w grafiku, klimatyzacja taka sobie, puchły mi strasznie nogi bo to jednak nie jest komfortowa pozycja zarówno dla Ciebie jak i dziecka, generalnie miałam dość.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.