odchudzanie przy skłonności do tycia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-02, 08:59   #1
gotfrydka
Raczkowanie

GG do gotfrydka

odchudzanie przy skłonności do tycia

jak w temacie.. czy jest ono możliwe? czy można trwale schudnąć, gdy z matury jest się szerokim w biodrach?
w sumie mam figurę klepsydry.. wszyscy mówią ze widac ze jestem przy kosci, ale nikt by nie powiedział że jestem otyła..a jestem. mam 173 cm a waże 94 kg. z natury mam duży biust, talię i szerokie biodra niczym afrykańska matka nogi moja największa zmora są grube. zawsze poocierane jak chce w lato pójść w spódniczce gdziekolwiek bez rajstop. odchudzam się od zawsze, gdyz zawsze byłam większa. od dziecka jeździłąm na rowerze, skakałam po drzewach, namiętnie grałam w siatkówkę i uczęszczałam na sksy. pierwsze diety stosowałąm juz majac 11-12 lat. przeleciałam razem z mamą diete kopenhaską, białkową itd.
teraz prowadzę bardziej siedzacy tryb życia ze względu na urzędnicą pracę. aczkolwiek od pól roku jem regularnie 5 posiłków dziennie, nie jem frytek, zaczelam jeść kasze, smaże na łyżce oliwy lub piekę, jem codziennie warzywa i owoce. ćwiczę z chodakowską, czasmai jillian, mel b .. jeżdze na rowerze i spaceruję z psem. a mimo to jestem gruba i tyję. Zaczyna mnie boleć już kolano przy siadaniu, pewnie wiaże się to ze zbyt dużą wagą moją.. nie obżeram się słodyczami.. nie przecze zjem je ae nie codziennie. fast foody w stylu pizza, czy zamawiane spagetti raz, dwa razy w miesiacu.
zawsz ebyłąm grubsza w biodrach, brzuch i talia były ok, dzieki czemu chłopaki za mną latali i nikomu nie przeszkadzała moja nadwaga. teraz kilogramy idą w brzuch. Nie wiem juz co mam robić. czy zna ktoś przypadem ze gruba dziewczyna od dziecka (nie po ciąży, nie bo przytyła w 5 lat.. ale od dziecka) schudła z utrzymaniem wagi??? jak to zrobiła???
gotfrydka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-02, 09:17   #2
mariamarysienka
Zakorzenienie

Dot.: odchudzanie przy skłonności do tycia

Może zbadaj hormony? Ja też nie wiedziałam, dlaczego nie chudnę przy zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach, a okazało się, że mam PCO i muszę mieć trochę inną dietę. Chudnę, odkąd na nią przeszłam, choć idzie to bardzo powoli. Warto zbadać sobie hormony tarczycy, żeby wykluczyć niedoczynność oraz hormony FSH, LH i testosteron.

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-02, 15:17   #3
chudzianka
Przyczajenie

Faktycznie badanie hormonów może dać odpowiedź na pytanie dlatego tyjesz. Może masz niedoczynność tarczycy, bo w tym przypadku też się tyje.
Stary 2013-05-02, 17:39   #4
gotfrydka
Raczkowanie

GG do gotfrydka

ogólnie jestem bardzo zdrowa, wiec moze zdziwi was moje pytanie, ale niezbyt czesto odwiedzam lekarza.. gdzie mozna zbadać hormony tarczycy? czy to sa płatne badania?
gotfrydka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-02, 18:11   #5
mariamarysienka
Zakorzenienie

Możesz pójść do lekarza rodzinnego po skierowanie, wtedy zrobisz je za darmo w laboratorium/przychodni/szpitalu/punkcie krwiodawstwa. Bez skierowania będziesz musiała płacić, każdy hormon kosztuje +/- 20-30 zł.

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-05, 16:53   #6
Wenress
Zakorzenienie

Zawsze byłam trochę gruba (ale BMI miałam niższe niż Ty), nie objadałam się ale ruchu też zbyt wiele nie miałam. Co jakiś czas próbowałam schudnąć ale efekty były żadne, dopiero jakiś czas temu naprawdę mocno się zawzięłam - mnóstwo ruchu i zdrowe jedzenie - schudłam 10 kg Ale uwaga - mam niedoczynność tarczycy, nie wiem od kiedy, być może od zawsze, jak się wcześniej odchudzałam to nie wiedziałam o tym i nie brałam leków, jak zaczęłam chudnąć to już je brałam. Też się często nad tym zastanawiałam, czy ktoś z dużą skłonnością do tycia może schudnąć i utrzymać efekt, aktualnie sprawdzam na sobie i silnie wierzę, że dam radę Łatwo nie jest bo kilka kilogramów wróciło, ale przez święta przesadziłam z jedzeniem, więc nic dziwnego. Pocieszam się, że część z tego co wróciło to mięśnie, których się niestety wcześniej pozbyłam, bo jednak większość ubrań kupionych tuż po schudnięciu jest mi dobra. W każdym razie minął już prawie rok i hucznego jojo nie ma Zbadaj tarczycę - tylko z wynikiem idź do dobrego lekarza, najlepiej do endokrynologa na usg, bo normy są jakoś dziwnie ustalone, że np ja się w nich mieściłam a na pewno mam niedoczynność.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości