| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-12-27, 12:51 | #1 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: S-c 
				 | kibelkowy problem...

Nie wiedziałam gdzie zadać to pytanie.... zamieszkaliśmy z TŻtem w mieszkaniu które było dość zapuszczone przez poprzednią lokatorkę...było masę roboty ale mieszkanie doprowadziliśmy do normalnego stanu. Niestety pojawił się problem kibelkowy... co drugi dzień się zatykał  okazało się że w muszli poniżej lini wody(tam gdzie nie widać) mamy kamień, w strasznej ilości(kilkucentymetrowa narośl). Zeskrobaliśmy tyle ile się da, nie wszystko jednak zeszło. I tu pojawia się pytanie... czy ja mam jakąś szanse usunąć ten kamień jakimiś płynami? Kret niestety nie pomógł, ani w zelu ani w granulkach...Jak tego kamienia nie usuniemy, a kibelek dalej będzie się zatykał będziemy zmuszeni kupić nowy kibelek.... Słyszałam że można wlać ciepła wodę z octem ale czy to pomoże ta taka straszną ilość kamienia? Proszę o pomoc... 
				__________________ Razem ... ♥ | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 12:59 | #2 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

Dot.: kibelkowy problem...

Odkamieniacze są, takie cholernie mocne, do kupienia w praktikerach i innych. Żadne krety, one przetykają ale nie są odkamieniaczami.

| 
|     |   | 
|  2009-12-27, 13:12 | #3 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Spróbuj z tym octem, nie zaszkodzi. Ja tak odkamieniam czajnik. Tylko octu musi byc naprawdę dużo.

| 
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:10 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: UK 
				 | 

Są w sprzedaży preparaty do usuwania kamienia.Lepiej zastosowac własnie cos takiego.Ocet konsumpcyjny wystepuje w steżeniu ok 10 procent.Jest to dosc słaby rozrwór kwasu.z pewnoscia zadziałaa,lecz intensywnie pachnie po pierwsze,a po drugie moze taki zabieg  wymagac dlugiego czasu.Uzywam do odkamienianaia czajnika pastylek.Wrzuc ich kilka do kibelka ,ostroznie dolej goracej wody.Beda bardzo buzowac,czyli zachowaj ostroznosc,otwarte okna,rekawiczki gumowe itd.

| 
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:12 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Ale po co do czajnika uzywac ostrej chemii, skoro wystarczy zwyczajny ocet? Co do kibelka, zgadzam sie, ze moze nie pomoc, ale gdy nie jest zapuszczony, to ocet jest jak najbardziej OK.

| 
|     |   | 
|  2009-12-27, 18:53 | #6 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

Cytat: 
  . A nie wiem czy do kibelka się nada - to nie musi być zagotowany ocet? Samo wlanie chyba nie wystarczy? Czy wystarczy?   | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 18:59 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: UK 
				 | 

Nie uzywam octu z powodu jego zapachu.aoacet to kwas,a kupujemy go w formie roztworu powiedzmy 10 procentowego.

| 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-12-27, 19:02 | #8 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2006-10 Lokalizacja: Centrum 
				 | 

Wiem, że rozwodniony ocet świetnie usuwa taki lekki kamień na kranach   , tylko trzeba to zostawić na kilka godzin, tak więc temperatura nie gra tu roli  Ale myślę, że przy Twoim kibelkowym kamieniu ocet może nie pomóc, choć nie zaszkodzi spróbować   | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 20:16 | #9 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Małopolska 
				 | 

Mnie się wydaje,że w takiej sytuacji lepiej będzie zainwestować w nowy kibelek.

__________________ Monika   | 
|     |   | 
|  2009-12-28, 09:39 | #10 | 
				 | 

Kibelek strasznie zaleziony kamieniem,można rzec że powstała rafa...nic tylko zanurkować.... wiec mam obawy ze ocet nie pomoże, aż wierzyć się nie chce ile tam tego było! szok!!! Ogólnie kibelek wygląda ładnie i czysto,ale jadnak kamień się uzbierał...spróbuję z odkamieniaczem...a jak nie zadziała to będzie nowy kibelek... dziękuje za rady   
				__________________ Razem ... ♥ | 
|     |   | 
|  2009-12-28, 10:31 | #11 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2009-12 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Ja bym spróbowała z tym octem, a dopiero w ostateczności do praktikera, castoramy itp Szczerze współczuję, że zamiast cieszyć się mieszkankiem z TŻetem musicie się zajmować takimi rzeczami przez czyjeś lenistwo   
				__________________ W życiu nie chodzi o czekanie, aż burze minie… chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu - Vivian Green Kobiety są prawdziwymi architektkami społeczeństwa - Harriet Beecher Stowe | 
|     |   | 
|  2009-12-28, 10:31 | #12 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Ocet w dużej ilości na noc (wtedy, kiedy nie będziecie już spuszczać wody). Ocet to bardzo mocny rozpuszczalnik kamienia. Powinno wystarczyć. Dobrze, gdybyście do tej operacji odpompowali nadmiar wody.

| 
|     |   | 
|  2009-12-28, 10:32 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Przylądek Zieleni 
				 | 

Nie wiem jak przyrządzaliście tego kreta, gdyż kret zalewany zimną wodą sam może spowodować zapychanie rur i powstawanie grubego osadu   Ocet powinien pomóc, nie zaszkodzi spróbować... Odkamieniacz też powinien dać radę.. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-12-28, 11:55 | #14 | 
| Zakorzenienie | 

W duzych sklepach  budowlanych jak i ogrodniczych można znaleśc specjalne odkamieniacze które napewno sobie z tym poradza.Zazwyczaj sa w formie tabletek które się wrzuca do muszli i czeka pare godzin na całkowiete rozpuszczenie  U nas zadziałało gdy mielismy podobny problem. 
				__________________ Kto Ty jesteś? -Polak stary Jaki znak Twój? -Moher szary  Wierna fanka Niedzwiedzia,uzależniona od serdelixa  Jeśli mój opis Cie obraził w ramach protestu zdejmij stanik  | 
|     |   | 
|  2009-12-28, 14:08 | #15 | |
				 | 

Cytat: 
 Najlepsze jest to że miałam fachowców w domu..odtykali pion a problem był z samym kibelkiem.. 
				__________________ Razem ... ♥ | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.