|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Żałoba
hej, dziewczyny nie wiem co mam zrobić, moja babcia zmarła 3 miesiące temu a moja koleżanka zaprosiła mnie na swoją osiemnastkę. Powinnam pójść czy raczej nie wypada? Jak myślicie? Proszę Was pomóżcie mi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żałoba
Nie wiem, czy wypada, ale babcia na pewno chciałaby Cię widzieć radosną. Ja po kilku miesiącach od śmierci taty poszłam na wesele i bawiłam się znakomicie. Tata zawsze przy takich okazjach wypychał mnie na parkiet i na pewno by się pogniewał, jakbym nie tańczyła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ścisła żałoba to miesiąc z tego co pamiętam. Jak to już 3 mc to możesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie patrz na to co wypada ale na to jak się z tym czujesz. Ja bym poszła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja też bym poszła. Żałoba powinna być czymś indywidualnym, a nie na zasadzie minęło X czasu i czy wypada czy nie. Jak chcesz pójść to moim zdaniem nie ma problemu
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
to żałobę ma się jakąś określoną ilość czasu? rok? czyli załóżmy, że mój ojciec umarł 22 października 2011, to 21 października 2012 nie mogę się bawić, bo mam żałobę, ale 23 już tak, bez żadnych konsekwencji?
Żałoba to sprawa indywidualna, ja bym nie poszła, albo poszła, złożyła życzenia i poszła do domu ![]() ![]() Zależy, jak była Ci bliska rodzina, bo po jednym członku rodziny możesz mieć żałobę nawet 5 lat, a po innym w ogóle. Odpowiedz sobie na pytanie, jak chciałaby twoja babcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
To zależy tylko od ciebie i od tego, jak się z tym czujesz. Jeśli miałabyś potem mieć wyrzuty sumienia, źle się czuć na imprezie itp., to lepiej nie idź. Jeśli natomiast masz ochotę iść, to idź.
Jeśli chcesz pójść, ale nadal odczuwasz żałobę (bo dla mnie żałobę się odczuwa, a nie obnosi i jest ona kwestią bardzo indywidualną) to możesz np. przyjść na godzinkę, złożyć życzenia, pogadać z koleżankami, wręczyć prezent a potem wrócić do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Strzelaj lub emigruj!
|
żałoba jest w sercu, a nie w ubraniu, czy w przeliczeniu na miesiące
![]() Jak chcesz to idź. Jak nie chcesz to nie idź. Proste.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
zalezy od Ciebie, jak czujesz.
Ja np kilka miesiecy po smierci babci bym poszla na 18nastke, ale tak jak mowi wizazanka, zlozylabym zyczenia, zjadlabym torta, chwilke posiedziala. Wszystko zalezy jakie mialas relacje z babcia. Ale po smierci rodzica na pewno bym nie poszla na wesele, nie potrafilabym sie bawic, smiac, tanczyc. Zreszta na zadna impreze bym wtedy nie poszla. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-06 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ale jej chodzi o to, czy wypada, a nie jak się czuje. No więc po pogrzebie (najściślejsza żałoba) i po upływie miesiąca (druga z kolei) już wypada. Nikt nie wymaga odczekania roku, po prostu nie przed pogrzebem i nie w jego najbliższym otoczeniu, ale 3 mc to już wystarczająco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Każdy do tego podchodzi indywidualnie. Ja bym nie poszła,ale już moja kuzynka poszła.
Sama wiesz jak się będziesz potem czuła.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.