ci±¿a i masa problemów - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-05-07, 17:19   #1
Palpi
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 101

ci±¿a i masa problemów

Witam Was dziewczyny,
Chcia³am Was prosiæ o poradê. Jestem w ci±¿y w 30 tyg, nie planowa³am tego, no ale tak siê sta³o i nie zmieniê tego. Ojciec dziecka jest niedojrza³ym cz³owiekiem, nie rozumie co to jest za odpowiedzialno¶æ i jakie s± koszty posiadania dziecka. Tak na prawdê nie mam u niego du¿ego wsparcia. Z rodzicami mam nie najlepszy kontakt, mieszkam u mamy teraz, po urodzeniu te¿ nie mam za bardzo innej mo¿liwo¶ci.
Mam kilka pytañ, na które mo¿e znacie odpowied¼.
Je¶li dostanê siê na studia w tym roku, to bêdê mog³a siê staraæ o stypendium socjalne, tam jest potrzebny dochód na osobê w rodzinie i teraz nie wiem jak mam to rozumieæ. Mieszkam z mam± w wynajêtym mieszkaniu pó¼niej bêdzie z nami dziecko, czyli bêd± trzy osoby, ale jeste¶my zameldowane u ojca i tam mieszka jeszcze babcie, wiêc osób by³oby 5 i dwie zarabiaj±ce + emerytury babci itd.
Czyli jak powinnam to liczyæ?
Dodatkowo chcia³am siê dowiedzieæ czy samotne matki maj± jakie¶ przywileje je¶li chodzi o ¿³obki? Bo je¶li ja bym by³a na uczelni to nie mia³abym z kim maluszka zostawiæ.
Mo¿e która¶ z Was mia³aby jaki¶ pomys³ co do mojej sytuacji? Nie chce siedzieæ mamie na g³owie ¿eby mnie utrzymywa³a, wiêc pomy¶la³am o studiach i stypendium.
Palpi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 17:35   #2
201607110949
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 803
Dot.: ci±¿a i masa problemów

Cytat:
Napisane przez Palpi Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li dostanê siê na studia w tym roku
dobra rada: od³ó¿ studia na kolejny rok. Za 2 miesi±ce rodzisz, naprawdê jeszcze siê nie spodziewasz jaka ciê¿ka praca przy dziecku Ciê czeka. Oszczêd¼ i jemu i sobie dodatkowych stresów. Ju¿ lepiej rozgl±dn±æ siê za jak±¶ dorywcz±, zdaln± prac±, któr± mo¿esz wykonywaæ w domu. Na studia zawsze mo¿esz i¶æ za rok. ¦wiat siê nie zwali a bêdzie Tobie i dziecku o wiele ³atwiej.
201607110949 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 17:39   #3
mpt
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 346

Cytat:
Witam Was dziewczyny,
Chcia³am Was prosiæ o poradê. Jestem w ci±¿y w 30 tyg, nie planowa³am tego, no ale tak siê sta³o i nie zmieniê tego. Ojciec dziecka jest niedojrza³ym cz³owiekiem, nie rozumie co to jest za odpowiedzialno¶æ i jakie s± koszty posiadania dziecka. Tak na prawdê nie mam u niego du¿ego wsparcia. Z rodzicami mam nie najlepszy kontakt, mieszkam u mamy teraz, po urodzeniu te¿ nie mam za bardzo innej mo¿liwo¶ci.
Mam kilka pytañ, na które mo¿e znacie odpowied¼.
Je¶li dostanê siê na studia w tym roku, to bêdê mog³a siê staraæ o stypendium socjalne, tam jest potrzebny dochód na osobê w rodzinie i teraz nie wiem jak mam to rozumieæ. Mieszkam z mam± w wynajêtym mieszkaniu pó¼niej bêdzie z nami dziecko, czyli bêd± trzy osoby, ale jeste¶my zameldowane u ojca i tam mieszka jeszcze babcie, wiêc osób by³oby 5 i dwie zarabiaj±ce + emerytury babci itd.
Czyli jak powinnam to liczyæ?
Dodatkowo chcia³am siê dowiedzieæ czy samotne matki maj± jakie¶ przywileje je¶li chodzi o ¿³obki? Bo je¶li ja bym by³a na uczelni to nie mia³abym z kim maluszka zostawiæ.
Mo¿e która¶ z Was mia³aby jaki¶ pomys³ co do mojej sytuacji? Nie chce siedzieæ mamie na g³owie ¿eby mnie utrzymywa³a, wiêc pomy¶la³am o studiach i stypendium.
¦wietna motywacja, ale widzisz, stypendium to s± grosze przy kosztach utrzymania doros³ej kobiety z dzieckiem. Poza tym noworodka nie oddasz do ¿³obka. Odpu¶æ na rok, teraz zajmij siê sob± i dzieckiem.
Stary 2013-05-07, 17:49   #4
Palpi
Raczkowanie

W±tpiê ¿ebym znalaz³a jak±kolwiek pracê bez ¿adnego wykszta³cenia. Poza tym, moja mama uwa¿a, ¿e powinnam i¶æ na studia i przynajmniej co¶ robiæ a nie tylko siedzieæ w domu na jej garnuszku.
Z tego co siê dowiadywa³am to od 5 miesi±ca normalnie przyjmuj± dzieci do ¿³obka. Co oznacza, ¿e przez dwa miesi±ce bêdê musia³a znale¼æ inny rodzaj opieki nad dzieckiem.
Stary 2013-05-07, 17:58   #5
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Wiadomo¶ci: 3 397

w Twojej sytuacji "rodzina" to Ty, mama i dziecko. a najlepiej bêdzie je¶li pójdziesz do osoby, która zajmuje siê stypendiami i poprosisz o pomoc w wype³nieniu wniosku. jest tam wiele pytañ, które s± problematyczne i mo¿na siê wy³o¿yæ i co¶ ¼le wype³niæ.
Damayanti jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 17:59   #6
mpt
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 346

Cytat:
W±tpiê ¿ebym znalaz³a jak±kolwiek pracê bez ¿adnego wykszta³cenia. Poza tym, moja mama uwa¿a, ¿e powinnam i¶æ na studia i przynajmniej co¶ robiæ a nie tylko siedzieæ w domu na jej garnuszku.
Z tego co siê dowiadywa³am to od 5 miesi±ca normalnie przyjmuj± dzieci do ¿³obka. Co oznacza, ¿e przez dwa miesi±ce bêdê musia³a znale¼æ inny rodzaj opieki nad dzieckiem.
Nie widzê tego. Prêdzej znajdziesz pracê na pó³ etatu albo i 3/4 po maturze, ni¿ ogarniesz studia na I roku+dziecko. ¯³obek nie jest na ca³y dzieñ.
Stary 2013-05-07, 18:01   #7
201607110949
Konto usuniête

Cytat:
Nie zazdroszczê Ci sytuacji bo z jednej strony matka ma racjê: narobi³a¶ sobie k³opotu i g³upio, ¿eby¶ nie musia³a braæ za to odpowiedzialno¶ci zwalaj±c utrzymanie dziecka, które kosztuje masê, na mamê. Z drugiej strony - 5 miesiêczne dziecko, nawet je¶li dostanie miejsce w ¿³obku, to jeszcze kompletne maleñstwo, dla którego mama jest ca³ym ¶wiatem. Nie odda³abym do ¿³obka takiego szkraba. Co innego jaka¶ zaufana opiekunka, najlepiej z rodziny. Ale ¿³obek? Gdzie wci±¿ rozprzestrzeniaj± siê nowe zarazki i tak naprawdê nie wiesz co siê z Twoim niemowlakiem dzieje? Ono Ci nie powie po powrocie do domu, ¿e pani w ¿³obku za ma³o je przytula³a. Zreszt±, mam wra¿enie, ¿e jak urodzisz to sama siê przekonasz jaka to odpowiedzialno¶æ i jakie problemy. Póki co dziecko jest dla Ciebie bytem abstrakcyjnym.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-05-07, 18:08   #8
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

XXI wiek gdy studia staj± siê systemem zarobkowym m³odych samotnych matek, tego jeszcze nie grali.

Po prostu daj sobie spokój. Stypendium socjalne nie jest dla osób które wykorzystuj± studia do zarobku, tylko dla osób które chc± studiowaæ ale nie maj± za co, to raz, dwa rzadko kiedy przyznaj± je ju¿ z rozpoczêciem studiów. Mo¿liwe ¿e szybciej wylecisz z dziennych ni¿ stypendium dostaniesz.
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 18:21   #9
Palpi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SALIX Poka¿ wiadomo¶æ
Nie zazdroszczê Ci sytuacji bo z jednej strony matka ma racjê: narobi³a¶ sobie k³opotu i g³upio, ¿eby¶ nie musia³a braæ za to odpowiedzialno¶ci zwalaj±c utrzymanie dziecka, które kosztuje masê, na mamê. Z drugiej strony - 5 miesiêczne dziecko, nawet je¶li dostanie miejsce w ¿³obku, to jeszcze kompletne maleñstwo, dla którego mama jest ca³ym ¶wiatem. Nie odda³abym do ¿³obka takiego szkraba. Co innego jaka¶ zaufana opiekunka, najlepiej z rodziny. Ale ¿³obek? Gdzie wci±¿ rozprzestrzeniaj± siê nowe zarazki i tak naprawdê nie wiesz co siê z Twoim niemowlakiem dzieje? Ono Ci nie powie po powrocie do domu, ¿e pani w ¿³obku za ma³o je przytula³a. Zreszt±, mam wra¿enie, ¿e jak urodzisz to sama siê przekonasz jaka to odpowiedzialno¶æ i jakie problemy. Póki co dziecko jest dla Ciebie bytem abstrakcyjnym.
Ja wiem, ¿e 5 miesiêczne dziecko to zupe³ny maluszek. Moim marzeniem nigdy nie by³o urodzenie dziecka i pozostawienie go komu¶ innemu pod opiekê, bo ja mam wa¿niejsze sprawy. Ale wiecznie nie bêdê mieszka³a z mam± przecie¿, bez wykszta³cenia sobie nie poradzê, bo nawet je¶li znajdê pracê to za grosze a bêdê musia³a utrzymaæ siebie, dziecko i mieszkanie.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Poka¿ wiadomo¶æ
XXI wiek gdy studia staj± siê systemem zarobkowym m³odych samotnych matek, tego jeszcze nie grali.

Po prostu daj sobie spokój. Stypendium socjalne nie jest dla osób które wykorzystuj± studia do zarobku, tylko dla osób które chc± studiowaæ ale nie maj± za co, to raz, dwa rzadko kiedy przyznaj± je ju¿ z rozpoczêciem studiów. Mo¿liwe ¿e szybciej wylecisz z dziennych ni¿ stypendium dostaniesz.
Oczywi¶cie, bo ja uwa¿am chcê wykorzystaæ studia do celów zarobkowych.... Raczej chodzi mi o to, ¿eby mieæ wykszta³cenie i móc zapewniæ dziecku godn± przysz³o¶æ, a stypendia socjalne istniej± wiêc chcia³abym uzyskaæ pomoc. Wiem, ¿e nie "zarobie" sobie na tym.
Stary 2013-05-07, 18:32   #10
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

dziewczyny dobrze pisz± - rok ciê nie zbawi, a dla tego dziecka to bêdzie ogromna ró¿nica. odnoszê wra¿enie, ¿e skoro nie planowa³a¶ tej ci±¿y to i dziecko bêdziesz traktowaæ po macoszemu...

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 18:36   #11
201604181004
Konto usuniête

1. wykszta³cenie wy¿sze to przywilej nie obowi±zek
2. nie staæ ciê na studia to ciê na nie nie staæ
3. dzieci siê z powietrza nie bior±
Stary 2013-05-07, 18:42   #12
Palpi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny dobrze pisz± - rok ciê nie zbawi, a dla tego dziecka to bêdzie ogromna ró¿nica. odnoszê wra¿enie, ¿e skoro nie planowa³a¶ tej ci±¿y to i dziecko bêdziesz traktowaæ po macoszemu...
Gdybym mia³a mo¿liwo¶æ pozostania w domu z dzieckiem i zajmowania siê nim to bym chêtnie zosta³a. Ale we¼ pod uwagê to, ¿e moja mama wcale nie musi zapewniaæ mi mieszkania je¶li siê nie uczê i nic nie robiê.

Cytat:
1. wykszta³cenie wy¿sze to przywilej nie obowi±zek
2. nie staæ ciê na studia to ciê na nie nie staæ
3. dzieci siê z powietrza nie bior±
1) doskonale wiem, ¿e wykszta³cenie wy¿sze to przywilej a nie mój obowi±zek, ale bez porz±dnego wykszta³cenia nie mam co liczyæ na dobrze p³atn± pracê a co za tym idzie nie bêdê mia³a jak utrzymaæ w³asnego dziecka.
2) Nie bardzo rozumiem do czego to stwierdzenie odnosisz.
3) Owszem dzieci siê z powietrza nie bior±, ale antykoncepcja zawodzi. Gdybym wiedzia³a, ¿e bêdê jedn± z dziewczyn które zalicz± "wpadkê" darowa³abym sobie seks.
Stary 2013-05-07, 18:45   #13
201607110949
Konto usuniête

Cytat:
Ja wiem, ¿e 5 miesiêczne dziecko to zupe³ny maluszek. Moim marzeniem nigdy nie by³o urodzenie dziecka i pozostawienie go komu¶ innemu pod opiekê, bo ja mam wa¿niejsze sprawy. Ale wiecznie nie bêdê mieszka³a z mam± przecie¿, bez wykszta³cenia sobie nie poradzê, bo nawet je¶li znajdê pracê to za grosze a bêdê musia³a utrzymaæ siebie, dziecko i mieszkanie.
Jasne. Zanim to wykszta³cenie zdobêdziesz (ogromnym kosztem dziecka i swoim - dla dziecka: nieodwracalnym) min± co najmniej 3 lata. Przez ten czas mo¿esz od bardzo prostych prac zaczynaj±c, spokojnie zdobyæ ju¿ jakie¶ do¶wiadczenie zawodowe, o wiele bardziej cenne na rynku. Wko³o pe³no wykszta³conych bezrobotnych, gdzie Ty zyjesz skoro uwa¿asz, ¿e dyplom mgr da Ci pracê? Chcesz kasy to wrêcz do szko³y zawodowej id¼.

Edytowane przez 201607110949
Czas edycji: 2013-05-07 o 18:55
Stary 2013-05-07, 18:48   #14
201604181004
Konto usuniête

1. ale to twój problem a nie pañstwa które nie ma wcale obowi±zku sponsorowaæ ci macierzyñstwa i fantazji o lepszej przysz³o¶ci
2. no jak to do czego?
3. no, zawodzi. ale jak kto¶ bardzo nie chce zaj¶æ w ci±¿ê to w ni± nie zajdzie. nie znam przypadku kobiety która stosuj±c gumki i pigu³ki na raz albo ³±cz±c inne metody np NPR i gumkê zasz³a w ci±¿ê. no nie znam. wiêc wiesz, dla chc±cego nic trudnego.
Stary 2013-05-07, 18:51   #15
Ingenting
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 62

Dlaczego nie wybierzesz zaocznej szko³y policealnej? Bêdziesz mog³a po¶wiêciæ czas dziecku, zdobyæ zawód i byæ mo¿e nawet poszukaæ dorywczej pracy.
Ingenting jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 18:54   #16
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 299

Nie s³uchaj g³upich przytyków nie zwi±zanych z tematem. Ktos chce sobie podreperowac humor Twoim kosztem.
Owszem masz pierwsza kolejnosc jesli chodzi o z³obek jako samotna matka, powinnas juz wybrac i zg³osic dziecko, bo robi sie to w marcu poprzedniego roku (np u mnie). Mozesz starac sie o dofinansowanie posi³ków, czy op³aty na z³obek (zalezy od dochodu), mozesz starac sie o alimenty na dziecko (nawet powinnas), mozesz wpisac w rodzinê siebie i dziecko, badz siebie , mame i dziecko, zalezy... jak napiszesz wiecej na priv, napisze Ci wiecej, bo to zalezy od sytuacji, co dla Ciebie lepsze. Powodzenia i slicznego, zdrowego ,malucha.
Na studia idz, jesli dasz rade, jesli masz wsparcie, rób, co uwazasz za s³uszne, bo to twoja przysz³osc i powinnas o nia zadbac. Dziecko nie zginie jak pó³ dnia bedzie miec inna opieke, mnóstwo matek przeciez tak robi.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 18:56   #17
201604181004
Konto usuniête

Poza tym zgadzam siê z SALIX studia z doskoku to g³upi pomys³. Jak chcesz "krêciæ hajs" teraz zaraz to sobie po prostu odpu¶æ i wybierz jaki¶ dobrze op³acany zawód z kategorii tych które studiów nie wymagaj±.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Aha i nie, nie mam z³ego humoru, po prostu jako uczciwie zarabiaj±cy na siebie student czujê siê zgorszona postaw± pt: mam dziecko w drodze, od faceta nie bêde siê staraæ o pieni±dze bo jest niedojrza³y, pójdê na studia tam mi dadz± pieni±dze i przeliczanie kto jest gdzie zameldowany i co siê najbardziej op³aca. Studia w tym wszystkim s± najwidoczniej najmniej wa¿ne, a najbardziej op³acalne bo jak sama autorka w±tku mówi - i mam musi j± w domu trzymaæ i socjala dostanie.
Tak¿e ten, przepraszam ¿e ¶miem oceniæ czyj±¶ postawê. ;- ) zabijcie mnie za to.
Stary 2013-05-07, 18:57   #18
overmind
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 614

odpu¶æ sobie sobie uczelniê, bo bêdziesz tam na pó³ gwizdka, mo¿e siê nawet nie utrzymasz tam, a niemowlak bêdzie (o ile) w ¿³óbku. teraz, mimo wszystko, powinna¶ zostaæ w domu z dzieckiem, a z uczelni± spróbowaæ za rok. przy okazji - o jakim kierunku my¶lisz?
overmind jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 18:58   #19
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
1. ale to twój problem a nie pañstwa które nie ma wcale obowi±zku sponsorowaæ ci macierzyñstwa i fantazji o lepszej przysz³o¶ci
2. no jak to do czego?
3. no, zawodzi. ale jak kto¶ bardzo nie chce zaj¶æ w ci±¿ê to w ni± nie zajdzie. nie znam przypadku kobiety która stosuj±c gumki i pigu³ki na raz albo ³±cz±c inne metody np NPR i gumkê zasz³a w ci±¿ê. no nie znam. wiêc wiesz, dla chc±cego nic trudnego.
Ciekawa jestem czemu jestes taka z³osliwa, zawistna, przemadrza³a? Wspó³czuje Ci, szczesliwy cz³owiek nie jest taki wredny. Przeszkadza Ci tak bardzo, ze dosta³aby stypendium czy inn± pomoc, która de facto jej sie nalezy?

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-07, 18:59   #20
201604181004
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka
Ciekawa jestem czemu jestes taka z³osliwa, zawistna, przemadrza³a? Wspó³czuje Ci, szczesliwy cz³owiek nie jest taki wredny.
Za to ty jeste¶ dzisiaj przesympatyczna

Nie, po prostu pewne zachowania mi siê nie podobaja i ich nie pochwalam. Przepraszam ¿e ¶miem to wyraziæ i nie aprobujê ka¿dego pomys³u ka¿dej wizaznki.
Stary 2013-05-07, 19:00   #21
201607110949
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie s³uchaj g³upich przytyków nie zwi±zanych z tematem. Ktos chce sobie podreperowac humor Twoim kosztem.
kto? i gdzie? Bo wiesz, ja jestem matk±, mam kole¿anki matki, wiêc trochê o tym co mówiê wiem Piszê bo chcê ostrzec przed planami, które ³atwo mog± spaliæ na panewce gdy oka¿e siê, ¿e dziecko bêdzie chorowite albo z±bki dadz± mu popaliæ.

Cytat:
Dziecko nie zginie jak pó³ dnia bedzie miec inna opieke, mnóstwo matek przeciez tak robi.
Mnóstwo matek uwa¿a równie¿, ¿e Danonki to samo zdrowie albo, ¿e jak siê ma grypê to nie nale¿y dziecka karmiæ piersi±. ¿aden to argument, ¿e "du¿o ludzi tak robi". Skazywanie tak maleñkiego dziecka na opiekê (nie wiadomo jak wygl±daj±c±) w obcym miejscu u obcych ludzi, w¶ród zara¿aj±cych siê wci±¿ czym¶ dzieci to dla mnie po prostu egoizm. Co innego jak siê ma nó¿ na gardle i trzeba do pracy popylaæ, ¿eby mieæ za co pieluchy kupiæ - ale ¿eby sobie postudiowaæ? No ja was proszê... Jak siê na studia chcia³o i¶æ to trzeba by³o siê zabezpieczaæ a nie liczyæ teraz na socjal i robiæ dziecku krzywdê. Bo tak, jest to dla niego ogromna krzywda emocjonalna.
Stary 2013-05-07, 19:02   #22
201604181004
Konto usuniête

Oh droga SALIX czemu jestes taka z³osliwa, zawistna, przemadrza³a?
Stary 2013-05-07, 19:04   #23
Palpi
Raczkowanie

Cytat:
Jasne. Zanim to wykszta³cenie zdobêdziesz (ogromnym kosztem dziecka i swoim - dla dziecka: nieodwracalnym) min± co najmniej 3 lata. Przez ten czas mo¿esz od bardzo prostych prac zaczynaj±c, spokojnie zdobyæ ju¿ jakie¶ do¶wiadczenie zawodowe, o wiele bardziej cenne na rynku. Wko³o pe³no wykszta³conych bezrobotnych, gdzie Ty zyjesz skoro uwa¿asz, ¿e dyplom mgr da Ci pracê? Chcesz kasy to wrêcz do szko³y zawodowej id¼.
No tak, mogê sprz±taæ itd. i ¿eby to robiæ mogê zostawiaæ dziecko w domu, ale ¿eby siê uczyæ to ju¿ nie?

Cytat:
2. no jak to do czego?
Mog³aby¶ sobie odpu¶ciæ udzielanie siê w tym w±tku? Rozumiem, ¿e w Twoich oczach to mój problem i nie mam prawa oczekiwaæ ¿adnego wsparcia, masz takie prawo.

Cytat:
Napisane przez Ingenting Poka¿ wiadomo¶æ
Dlaczego nie wybierzesz zaocznej szko³y policealnej? Bêdziesz mog³a po¶wiêciæ czas dziecku, zdobyæ zawód i byæ mo¿e nawet poszukaæ dorywczej pracy.
Zajêcia szkó³ policealnych s± w weekendy, wtedy nie ma otwartych ¿³obków wiêc nie bêdê mia³a z kim dziecka zostawiæ.
Stary 2013-05-07, 19:07   #24
201604181004
Konto usuniête

No ale tak realnie, jak ty to sobie wyobra¿asz?
Nie masz w³a¶ciwie gdzie mieszkaæ, z matka nienajlepsze relacje, stypendium na studiach nie przyznaj± w pa¼dzierniku, mo¿liwe ¿e dopiero doczekasz siê go w maju 2014, do tego czasu od poniedzia³ku do pi±tku czasem od 8 do 18:30 bêdziesz musia³a gdzie¶ dziecko odstawiæ (no na zajêcia te¿ musisz dojechaæ i z nich wróciæ), pieniêdzy nie masz a stypendium socjalne jest maleñkie nawet dla studenta który mieszka za pó³darmo w akademiku i ¿ywi skromnie sam siebie nie mówi±c o dziecku, gdzie tu sens i gdzie tutaj pomys³, bo nie wiem.
Stary 2013-05-07, 19:07   #25
201607110949
Konto usuniête

Cytat:
Oh droga SALIX czemu jestes taka z³osliwa, zawistna, przemadrza³a?
bo mi mleko w cyckach skwa¶nia³o i mam przerzuty na mózg

Cytat:
No tak, mogê sprz±taæ itd. i ¿eby to robiæ mogê zostawiaæ dziecko w domu, ale ¿eby siê uczyæ to ju¿ nie?

takie dziecko zostawia siê samo gdy jest konieczno¶æ. Zarobek mo¿e byæ konieczno¶ci± - to siê ju¿ musisz dogadaæ z rodzicami i ojcem dziecka, czy bêdzie. Studiowanie w tym momencie jest fanaberi±, za któr± zap³aci istota, która powinna byæ Ci oczkiem w g³owie.
Stary 2013-05-07, 19:08   #26
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
kto? i gdzie? Bo wiesz, ja jestem matk±, mam kole¿anki matki, wiêc trochê o tym co mówiê wiem Piszê bo chcê ostrzec przed planami, które ³atwo mog± spaliæ na panewce gdy oka¿e siê, ¿e dziecko bêdzie chorowite albo z±bki dadz± mu popaliæ.

Mnóstwo matek uwa¿a równie¿, ¿e Danonki to samo zdrowie albo, ¿e jak siê ma grypê to nie nale¿y dziecka karmiæ piersi±. ¿aden to argument, ¿e "du¿o ludzi tak robi". Skazywanie tak maleñkiego dziecka na opiekê (nie wiadomo jak wygl±daj±c±) w obcym miejscu u obcych ludzi, w¶ród zara¿aj±cych siê wci±¿ czym¶ dzieci to dla mnie po prostu egoizm. Co innego jak siê ma nó¿ na gardle i trzeba do pracy popylaæ, ¿eby mieæ za co pieluchy kupiæ - ale ¿eby sobie postudiowaæ? No ja was proszê... Jak siê na studia chcia³o i¶æ to trzeba by³o siê zabezpieczaæ a nie liczyæ teraz na socjal i robiæ dziecku krzywdê. Bo tak, jest to dla niego ogromna krzywda emocjonalna.
Daj spokoj, ile matek wraca po macierzynskim do pracy? Jaka krzywda? czy Ty aby nie przesadzasz?
Stary 2013-05-07, 19:13   #27
Koko Szanelll
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 678

Cytat:
Owszem masz pierwsza kolejnosc jesli chodzi o z³obek jako samotna matka, powinnas juz wybrac i zg³osic dziecko, bo robi sie to w marcu poprzedniego roku (np u mnie). Mozesz starac sie o dofinansowanie posi³ków, czy op³aty na z³obek (zalezy od dochodu), mozesz starac sie o alimenty na dziecko (nawet powinnas), mozesz wpisac w rodzinê siebie i dziecko, badz siebie , mame i dziecko, zalezy... jak napiszesz wiecej na priv, napisze Ci wiecej, bo to zalezy od sytuacji, co dla Ciebie lepsze. Powodzenia i slicznego, zdrowego ,malucha.
Na studia idz, jesli dasz rade, jesli masz wsparcie, rób, co uwazasz za s³uszne, bo to twoja przysz³osc i powinnas o nia zadbac. Dziecko nie zginie jak pó³ dnia bedzie miec inna opieke, mnóstwo matek przeciez tak robi.
Dok³adnie!

Uwa¿am, ¿e nie powinna¶ rezygnowaæ ze studiów, bo potem jeszcze ciê¿ej bêdzie Ci siê do tego zabraæ.
Je¶li chodzi o stypednium to prawdopodobnie bêdziesz siê liczyæ Ty, Twoja mama i dzidziu¶. Mo¿esz te¿ dostaæ zapomogê z uczelni (w sprawie tzw. nag³ych wypadków losowych- tu zalicza siê powiêkszenie rodziny), mo¿esz te¿ popytaæ w interesuj±cej Ciê uczelni, czy oferuj± jak±¶ pomoc w takich sytuacjach. Poza tym niektóre uczelnie prowadz± takie programy pro-rodzinne-np. mama na studiach, ¿eby m³ode kobiety nie musia³y rezygnowaæ z macierzyñstwa lub decydowaæ siê na nie bardzo pó¼no.

drabineczka, nierozumiem Twojego oburzenie To nie jest wina dziewczyny, ¿e w tym kraju mamy a¿ nadmiar studentów.

A co do stypek, to chyba ma³o jeszcze w ¿yciu widzia³a¶, bo prawdziwi krêtacze na ogó³ je dostaj±, a nie Ci, którzy ich naprawdê potrzebuj±.
Przyk³ad: mój s±siad z piêtra- ma rodziców lekarzy- specjalistów ¶wiatowej s³awy, w³a¶cicieli sieci prywatnych klinik, maj±cych oblrzymi± wille na obrze¿ach miasta, wakacje w RPA, i takie tam. A mieszka w akademiku i dostaje najwy¿sze stypednium socjalne ;] z czego siê g³o¶no ¶mieje.

Aaa i mamy z dzieæmi maj± przyznawane pokoje 1-osobowe

Edytowane przez Koko Szanelll
Czas edycji: 2013-05-07 o 19:21
Koko Szanelll jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 19:13   #28
juritka_94
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 199

Moja rada - z³ap sie roboty i pracuj a za rok wybierz studia zaoczne.
Jestem przeciwniczk± okradania pañstwa w ten sposób....

Za chwile forum mnie zlinczuje, ale ju¿ wyja¶nie o co mi chodzi. Mieszka³am swego czasu z par±, która nie garne³a siê do roboty bo wywijali siê forsiast± rodzin± i zawsze jakimi¶ wymówkami (lepszymi ni¿ dziecko). Banda nierobów, którzy zamiast szukaæ roboty siedz± w domu i ¿yj± na koszt uczciwie zarabiaj±cych podatników. I ja mam w przysz³o¶ci oddawaæ podatek na osoby, które nie chc± nawet daæ rady w ¿yciu ??

Ja rozumuje tak - seks = odpowiedzialno¶æ a co za tym idzie na wszystkie konsekwencje trzeba siê PRZYGOTOWAÆ czyli rozplanowaæ itd. Moim zdaniem jakiekolwiek zasi³ki, stypendia itd. powinny byæ przyznawane osobom o wyjatkowych zdolno¶ciach, rencistom (autentycznym a nie symulantom), osobom niepe³nosprawnym a dla samotnych matek - max. pó³ roku a potem koniec.

Edytowane przez juritka_94
Czas edycji: 2013-05-07 o 19:20
juritka_94 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-05-07, 19:19   #29
201604181004
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Koko
A co do stypek, to chyba ma³o jeszcze w ¿yciu widzia³a¶
Tja, argument nie do zbicia
Stary 2013-05-07, 19:22   #30
201607110949
Konto usuniête

Cytat:
Daj spokoj, ile matek wraca po macierzynskim do pracy? Jaka krzywda? czy Ty aby nie przesadzasz?
Nie, nie przesadzam. Tzn tak, kobiety wracaj± do pracy najczê¶ciej z dwóch powodów: bo musz± z powodów finansowych i chc± wyrwaæ siê z domu. Ja to jak najbardziej rozumiem, z tym, ¿e wszystko jest fajnie jak praca nie trwa od rana do nocy i dzieckiem zajmuje siê kto¶ bliski. ¯³obek spoko, ale jak dziecko trochê podro¶nie. Rozmawia³am z kilkoma pediatrami, ka¿dy radzi³ aby co najmniej pierwszy rok spêdziæ z dzieckiem w domu bo to niezwykle wa¿ne dla jego rozwoju; byle ksi±¿kê we¼miesz do rêki i bêdziesz mieæ wypisane jakie to niesie za sob± korzy¶ci. Widzê jak chowa siê dziecko w domowych warunkach a jak zachowuje dziecko ¿³obkowane od ma³ego. To, ¿e co¶ jest dobre dla matki, nie musi byæ dobre dla dziecka, czasem dobrze jest siê po¶wiêciæ.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.