![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 101
|
ci±¿a i masa problemów
Witam Was dziewczyny,
Chcia³am Was prosiæ o poradê. Jestem w ci±¿y w 30 tyg, nie planowa³am tego, no ale tak siê sta³o i nie zmieniê tego. Ojciec dziecka jest niedojrza³ym cz³owiekiem, nie rozumie co to jest za odpowiedzialno¶æ i jakie s± koszty posiadania dziecka. Tak na prawdê nie mam u niego du¿ego wsparcia. Z rodzicami mam nie najlepszy kontakt, mieszkam u mamy teraz, po urodzeniu te¿ nie mam za bardzo innej mo¿liwo¶ci. Mam kilka pytañ, na które mo¿e znacie odpowied¼. Je¶li dostanê siê na studia w tym roku, to bêdê mog³a siê staraæ o stypendium socjalne, tam jest potrzebny dochód na osobê w rodzinie i teraz nie wiem jak mam to rozumieæ. Mieszkam z mam± w wynajêtym mieszkaniu pó¼niej bêdzie z nami dziecko, czyli bêd± trzy osoby, ale jeste¶my zameldowane u ojca i tam mieszka jeszcze babcie, wiêc osób by³oby 5 i dwie zarabiaj±ce + emerytury babci itd. Czyli jak powinnam to liczyæ? Dodatkowo chcia³am siê dowiedzieæ czy samotne matki maj± jakie¶ przywileje je¶li chodzi o ¿³obki? Bo je¶li ja bym by³a na uczelni to nie mia³abym z kim maluszka zostawiæ. Mo¿e która¶ z Was mia³aby jaki¶ pomys³ co do mojej sytuacji? Nie chce siedzieæ mamie na g³owie ¿eby mnie utrzymywa³a, wiêc pomy¶la³am o studiach i stypendium. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 803
|
Dot.: ci±¿a i masa problemów
dobra rada: od³ó¿ studia na kolejny rok. Za 2 miesi±ce rodzisz, naprawdê jeszcze siê nie spodziewasz jaka ciê¿ka praca przy dziecku Ciê czeka. Oszczêd¼ i jemu i sobie dodatkowych stresów. Ju¿ lepiej rozgl±dn±æ siê za jak±¶ dorywcz±, zdaln± prac±, któr± mo¿esz wykonywaæ w domu. Na studia zawsze mo¿esz i¶æ za rok. ¦wiat siê nie zwali a bêdzie Tobie i dziecku o wiele ³atwiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 346
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W±tpiê ¿ebym znalaz³a jak±kolwiek pracê bez ¿adnego wykszta³cenia. Poza tym, moja mama uwa¿a, ¿e powinnam i¶æ na studia i przynajmniej co¶ robiæ a nie tylko siedzieæ w domu na jej garnuszku.
Z tego co siê dowiadywa³am to od 5 miesi±ca normalnie przyjmuj± dzieci do ¿³obka. Co oznacza, ¿e przez dwa miesi±ce bêdê musia³a znale¼æ inny rodzaj opieki nad dzieckiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
Wiadomo¶ci: 3 397
|
w Twojej sytuacji "rodzina" to Ty, mama i dziecko. a najlepiej bêdzie je¶li pójdziesz do osoby, która zajmuje siê stypendiami i poprosisz o pomoc w wype³nieniu wniosku. jest tam wiele pytañ, które s± problematyczne i mo¿na siê wy³o¿yæ i co¶ ¼le wype³niæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 346
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
XXI wiek gdy studia staj± siê systemem zarobkowym m³odych samotnych matek, tego jeszcze nie grali.
Po prostu daj sobie spokój. Stypendium socjalne nie jest dla osób które wykorzystuj± studia do zarobku, tylko dla osób które chc± studiowaæ ale nie maj± za co, to raz, dwa rzadko kiedy przyznaj± je ju¿ z rozpoczêciem studiów. Mo¿liwe ¿e szybciej wylecisz z dziennych ni¿ stypendium dostaniesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
dziewczyny dobrze pisz± - rok ciê nie zbawi, a dla tego dziecka to bêdzie ogromna ró¿nica. odnoszê wra¿enie, ¿e skoro nie planowa³a¶ tej ci±¿y to i dziecko bêdziesz traktowaæ po macoszemu...
![]() |
#11 |
Konto usuniête
|
1. wykszta³cenie wy¿sze to przywilej nie obowi±zek
2. nie staæ ciê na studia to ciê na nie nie staæ 3. dzieci siê z powietrza nie bior± |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
2) Nie bardzo rozumiem do czego to stwierdzenie odnosisz. 3) Owszem dzieci siê z powietrza nie bior±, ale antykoncepcja zawodzi. Gdybym wiedzia³a, ¿e bêdê jedn± z dziewczyn które zalicz± "wpadkê" darowa³abym sobie seks. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607110949 Czas edycji: 2013-05-07 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usuniête
|
1. ale to twój problem a nie pañstwa które nie ma wcale obowi±zku sponsorowaæ ci macierzyñstwa i fantazji o lepszej przysz³o¶ci
2. no jak to do czego? 3. no, zawodzi. ale jak kto¶ bardzo nie chce zaj¶æ w ci±¿ê to w ni± nie zajdzie. nie znam przypadku kobiety która stosuj±c gumki i pigu³ki na raz albo ³±cz±c inne metody np NPR i gumkê zasz³a w ci±¿ê. no nie znam. wiêc wiesz, dla chc±cego nic trudnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 62
|
Dlaczego nie wybierzesz zaocznej szko³y policealnej? Bêdziesz mog³a po¶wiêciæ czas dziecku, zdobyæ zawód i byæ mo¿e nawet poszukaæ dorywczej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 299
|
Nie s³uchaj g³upich przytyków nie zwi±zanych z tematem. Ktos chce sobie podreperowac humor Twoim kosztem.
Owszem masz pierwsza kolejnosc jesli chodzi o z³obek jako samotna matka, powinnas juz wybrac i zg³osic dziecko, bo robi sie to w marcu poprzedniego roku (np u mnie). Mozesz starac sie o dofinansowanie posi³ków, czy op³aty na z³obek (zalezy od dochodu), mozesz starac sie o alimenty na dziecko (nawet powinnas), mozesz wpisac w rodzinê siebie i dziecko, badz siebie , mame i dziecko, zalezy... jak napiszesz wiecej na priv, napisze Ci wiecej, bo to zalezy od sytuacji, co dla Ciebie lepsze. Powodzenia i slicznego, zdrowego ,malucha. Na studia idz, jesli dasz rade, jesli masz wsparcie, rób, co uwazasz za s³uszne, bo to twoja przysz³osc i powinnas o nia zadbac. Dziecko nie zginie jak pó³ dnia bedzie miec inna opieke, mnóstwo matek przeciez tak robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usuniête
|
Poza tym zgadzam siê z SALIX studia z doskoku to g³upi pomys³. Jak chcesz "krêciæ hajs" teraz zaraz to sobie po prostu odpu¶æ i wybierz jaki¶ dobrze op³acany zawód z kategorii tych które studiów nie wymagaj±.
---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Aha i nie, nie mam z³ego humoru, po prostu jako uczciwie zarabiaj±cy na siebie student czujê siê zgorszona postaw± pt: mam dziecko w drodze, od faceta nie bêde siê staraæ o pieni±dze bo jest niedojrza³y, pójdê na studia tam mi dadz± pieni±dze i przeliczanie kto jest gdzie zameldowany i co siê najbardziej op³aca. Studia w tym wszystkim s± najwidoczniej najmniej wa¿ne, a najbardziej op³acalne bo jak sama autorka w±tku mówi - i mam musi j± w domu trzymaæ i socjala dostanie. Tak¿e ten, przepraszam ¿e ¶miem oceniæ czyj±¶ postawê. ;- ) zabijcie mnie za to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 614
|
odpu¶æ sobie sobie uczelniê, bo bêdziesz tam na pó³ gwizdka, mo¿e siê nawet nie utrzymasz tam, a niemowlak bêdzie (o ile) w ¿³óbku. teraz, mimo wszystko, powinna¶ zostaæ w domu z dzieckiem, a z uczelni± spróbowaæ za rok. przy okazji - o jakim kierunku my¶lisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Nie, po prostu pewne zachowania mi siê nie podobaja i ich nie pochwalam. Przepraszam ¿e ¶miem to wyraziæ i nie aprobujê ka¿dego pomys³u ka¿dej wizaznki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Mnóstwo matek uwa¿a równie¿, ¿e Danonki to samo zdrowie albo, ¿e jak siê ma grypê to nie nale¿y dziecka karmiæ piersi±. ¿aden to argument, ¿e "du¿o ludzi tak robi". Skazywanie tak maleñkiego dziecka na opiekê (nie wiadomo jak wygl±daj±c±) w obcym miejscu u obcych ludzi, w¶ród zara¿aj±cych siê wci±¿ czym¶ dzieci to dla mnie po prostu egoizm. Co innego jak siê ma nó¿ na gardle i trzeba do pracy popylaæ, ¿eby mieæ za co pieluchy kupiæ - ale ¿eby sobie postudiowaæ? No ja was proszê... Jak siê na studia chcia³o i¶æ to trzeba by³o siê zabezpieczaæ a nie liczyæ teraz na socjal i robiæ dziecku krzywdê. Bo tak, jest to dla niego ogromna krzywda emocjonalna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usuniête
|
Oh droga SALIX czemu jestes taka z³osliwa, zawistna, przemadrza³a?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zajêcia szkó³ policealnych s± w weekendy, wtedy nie ma otwartych ¿³obków wiêc nie bêdê mia³a z kim dziecka zostawiæ. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usuniête
|
No ale tak realnie, jak ty to sobie wyobra¿asz?
Nie masz w³a¶ciwie gdzie mieszkaæ, z matka nienajlepsze relacje, stypendium na studiach nie przyznaj± w pa¼dzierniku, mo¿liwe ¿e dopiero doczekasz siê go w maju 2014, do tego czasu od poniedzia³ku do pi±tku czasem od 8 do 18:30 bêdziesz musia³a gdzie¶ dziecko odstawiæ (no na zajêcia te¿ musisz dojechaæ i z nich wróciæ), pieniêdzy nie masz a stypendium socjalne jest maleñkie nawet dla studenta który mieszka za pó³darmo w akademiku i ¿ywi skromnie sam siebie nie mówi±c o dziecku, gdzie tu sens i gdzie tutaj pomys³, bo nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Cytat:
takie dziecko zostawia siê samo gdy jest konieczno¶æ. Zarobek mo¿e byæ konieczno¶ci± - to siê ju¿ musisz dogadaæ z rodzicami i ojcem dziecka, czy bêdzie. Studiowanie w tym momencie jest fanaberi±, za któr± zap³aci istota, która powinna byæ Ci oczkiem w g³owie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 678
|
Cytat:
Uwa¿am, ¿e nie powinna¶ rezygnowaæ ze studiów ![]() Je¶li chodzi o stypednium to prawdopodobnie bêdziesz siê liczyæ Ty, Twoja mama i dzidziu¶. Mo¿esz te¿ dostaæ zapomogê z uczelni (w sprawie tzw. nag³ych wypadków losowych- tu zalicza siê powiêkszenie rodziny), mo¿esz te¿ popytaæ w interesuj±cej Ciê uczelni, czy oferuj± jak±¶ pomoc w takich sytuacjach. Poza tym niektóre uczelnie prowadz± takie programy pro-rodzinne-np. mama na studiach, ¿eby m³ode kobiety nie musia³y rezygnowaæ z macierzyñstwa lub decydowaæ siê na nie bardzo pó¼no. drabineczka, nierozumiem Twojego oburzenie ![]() A co do stypek, to chyba ma³o jeszcze w ¿yciu widzia³a¶, bo prawdziwi krêtacze na ogó³ je dostaj±, a nie Ci, którzy ich naprawdê potrzebuj±. Przyk³ad: mój s±siad z piêtra- ma rodziców lekarzy- specjalistów ¶wiatowej s³awy, w³a¶cicieli sieci prywatnych klinik, maj±cych oblrzymi± wille na obrze¿ach miasta, wakacje w RPA, i takie tam. A mieszka w akademiku i dostaje najwy¿sze stypednium socjalne ;] z czego siê g³o¶no ¶mieje. Aaa i mamy z dzieæmi maj± przyznawane pokoje 1-osobowe ![]()
Edytowane przez Koko Szanelll Czas edycji: 2013-05-07 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 199
|
Moja rada - z³ap sie roboty i pracuj a za rok wybierz studia zaoczne.
Jestem przeciwniczk± okradania pañstwa w ten sposób.... Za chwile forum mnie zlinczuje, ale ju¿ wyja¶nie o co mi chodzi. Mieszka³am swego czasu z par±, która nie garne³a siê do roboty bo wywijali siê forsiast± rodzin± i zawsze jakimi¶ wymówkami (lepszymi ni¿ dziecko). Banda nierobów, którzy zamiast szukaæ roboty siedz± w domu i ¿yj± na koszt uczciwie zarabiaj±cych podatników. I ja mam w przysz³o¶ci oddawaæ podatek na osoby, które nie chc± nawet daæ rady w ¿yciu ?? Ja rozumuje tak - seks = odpowiedzialno¶æ a co za tym idzie na wszystkie konsekwencje trzeba siê PRZYGOTOWAÆ czyli rozplanowaæ itd. Moim zdaniem jakiekolwiek zasi³ki, stypendia itd. powinny byæ przyznawane osobom o wyjatkowych zdolno¶ciach, rencistom (autentycznym a nie symulantom), osobom niepe³nosprawnym a dla samotnych matek - max. pó³ roku a potem koniec. Edytowane przez juritka_94 Czas edycji: 2013-05-07 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usuniête
|
Nie, nie przesadzam. Tzn tak, kobiety wracaj± do pracy najczê¶ciej z dwóch powodów: bo musz± z powodów finansowych i chc± wyrwaæ siê z domu. Ja to jak najbardziej rozumiem, z tym, ¿e wszystko jest fajnie jak praca nie trwa od rana do nocy i dzieckiem zajmuje siê kto¶ bliski. ¯³obek spoko, ale jak dziecko trochê podro¶nie. Rozmawia³am z kilkoma pediatrami, ka¿dy radzi³ aby co najmniej pierwszy rok spêdziæ z dzieckiem w domu bo to niezwykle wa¿ne dla jego rozwoju; byle ksi±¿kê we¼miesz do rêki i bêdziesz mieæ wypisane jakie to niesie za sob± korzy¶ci. Widzê jak chowa siê dziecko w domowych warunkach a jak zachowuje dziecko ¿³obkowane od ma³ego. To, ¿e co¶ jest dobre dla matki, nie musi byæ dobre dla dziecka, czasem dobrze jest siê po¶wiêciæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.