korekta zeber - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-08, 22:45   #1
muczor
Przyczajenie

korekta zeber

Mam 17 lat i niedalekiej przyszlosci(tak mniej wiecej za dwa,trzy lata)chcialabym skorygowac sobie ksztalt zeber. Czy to mozliwe? Bo Nie chcialabym ich wycinac. Jesli tak, to ile to kosztuje? Bede wdzieczna za odpowiedz.
Z gory dziekuje
muczor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-11, 13:36   #2
LifeByEsprit
Rozeznanie

GG do LifeByEsprit
Dot.: korekta zeber

mnie tez to interesuje... moje zebra sa bardzo dziwne. z lewej tak mi odstaja ze niektorzy sie smieja ze mam dwie pary "cyckow" no i wstydze sie pokazac z tym na plazy... czekam na jakas odpowiedz.
LifeByEsprit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-11, 15:49   #3
MaTi84
Przyczajenie

hmm z tego co wiem kosci czlowieka srednia ksztaltuja sie do 21-25 roku zycia.. LifeByEsprit to ze ci wystaje zebro to nic dziwnego. jest to tzw. zebro adama (tez je mam i jakos z tym zyje :P). Korygowanie to chyba tylko operacyjnie. Ale wydaje mi sie ze jest to bardzo bolesne.
Zmniejszenie klatki piersiowej powoduje ze serce, pluca i inne organy maja mniejsza przestrzen przez co zmniejsza to ich wydolnosc. Sama operacja chyba polega na nacinaniu odpowiednich sciegein i miesni ale nie jestem pewien...
MaTi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 15:29   #4
Werdandi
Raczkowanie

Muczor - gdybyś mogła sprecyzować o jaką korektę żeber Ci chodzi. Jeśli masz na myśli modelowanie talii, celem osiągnięcia kształtu klepsydry, to zabieg polega na usunięciu żeber wolnych (to te krótkie z tyłu). Koszt takiego zabiegu w kraju wynosi ok. 10.000 zł. i jest wykonywany przez chirurgów plastycznych.
LifeBy Esprit, czy Twoje żebra są po prostu tylko widoczne pod skórą, czy masz zdeformowane łuki żebrowe, które tworzą jakby garby, bardzo odznaczające się pod ubraniem? Jeśli tak, zabiegi te są wykonywane na oddziałach torakochirurgii i polegają na resekcji przymostkowych chrzestnych części zdeformowanych żeber (chrząstki odrastają po kilku miesiącach w prawidłowy sposób). Zwróć także uwagę na budowę swojego mostka, czy czasem nie jest zapadnięty, gdyż deformacja żeber idzie w parze z deformacją mostka. Operacje przeprowadza się na dwa sposoby techniką tradycyjną (coraz rzadziej), techniką małoinwazyjną, lub w przypadku wstających żeber łączy się obydwie metody.
Wszelkie "korekty" żeber i mostka wykonuje się wyłącznie OPERACYJNIE !
MaTi64 - wycięcie żeber nie ma nic wspólnego ze zmniejszeniem klp., a wręcz przeciwnie, tego typu zabiegi torakochirurgiczne są wykonywane celem m.in. zwiększenia pojemności płuc, polepszenia wydolności oddechowej, itd.
Gdybyście dokładnie napisały o co konkretnie Wam chodzi i jak wyglądają Wasze żebra i ogólnie klatki, to postaram się odpisać gdzie i w jaki sposób się to koryguje.
Serdecznie pozdrawiam.
Werdandi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-15, 21:12   #5
muczor
Przyczajenie

Mam dokladnie ten sam problem.Ze mnie tez sie smieja ze mam dwie "pary cyckow" i jedno zebro jest bardziej odstajace od drugiego.Przez to tez moje piersi sa duzo mniejsze, to znaczy wygladaja na male. Strasznie mnie to denerwuje. Majac badania w szkole pielegniarka cos wspomniala o tych zebrach, ze jak pojde do lekarza to mam o tym wpsomniec, tylko nie pamietam jak nazwala ta przypadlosc.Co do mostka to chyba jest w porzadku.
muczor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-15, 21:38   #6
Werdandi
Raczkowanie

Z tego co piszesz wynika, że masz prawdopodobnie Pectus Excavatum czyli tzw. szewską (lejkowatą) klatkę. Tego typu deformacje leczy się operacyjnie.
Jesteś teraz w odpowiednim wieku na poddanie się takiemu zabiegowi. Jeśli Twoje żebra przypominają wyglądem te ze zdjęcia z linku poniżej zgłoś się na konsultację do poradni torakochirurgicznej. Zabieg jest refundowany przez NFZ. Pozdrawiam.
http://groups.msn.com/PectusExcavatumExperience/pechest.msnw?albumlist=2
http://groups.msn.com/PectusExcavatumExperience/mydaughterabbi.msnw?album list=2
Stary 2006-01-15, 21:44   #7
konfitura
Wtajemniczenie

Muszę to napisać choć nie na temat. Werdandi, jestem pod ogromnym wrażeniem. Miałam wrażenie, że odpowiada moderator forum, a tu ktoś kto zaczyna. Witaj
Jesteś lekarzem? Jeśli można wiedzieć.

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-18, 19:13   #8
LifeByEsprit
Rozeznanie

GG do LifeByEsprit

Cytat:
Napisane przez muczor
jedno zebro jest bardziej odstajace od drugiego.Przez to tez moje piersi sa duzo mniejsze, to znaczy wygladaja na male. Strasznie mnie to denerwuje.
no ja mam identycznie... wogole przez to wydaje sie taka szeroka bokiem... chciala bym wygladac jak inne dziewczyny...
Stary 2006-01-19, 16:44   #9
Werdandi
Raczkowanie

Dziękuję Konfituro za miłe przyjęcie mnie na Forum.
Nie jestem lekarzem, po prostu sama jestem po kilku zabiegach...
LifeByEsprit jeśli chcesz wyglądać jak inne dziewczyny, to jest na to tylko jeden sposób – zabieg. Wystarczą tylko zdjęcia RTG klatki oraz TK, UKG serca, konsultacja kardiologiczna, spirometria, szczepionka WZW Energix (p. żółtaczce), skierowanie do torakochirurga i gotowe!
Termin oczekiwania na zabieg w zależności od szpitala, który wybierzesz średnio około 3 tygodni, pobyt w szpitalu zazwyczaj 6 dni. To chyba niezbyt wielka cena za spełnienie marzeń? ...
Stary 2006-01-19, 16:57   #10
konfitura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Werdandi
Dziękuję Konfituro za miłe przyjęcie mnie na Forum.
Nie jestem lekarzem, po prostu sama jestem po kilku zabiegach...
Rozumiem. Fajnie, że służysz informacją innym
Wypowiadaj się częściej

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-19, 19:52   #11
LifeByEsprit
Rozeznanie

GG do LifeByEsprit

Werdandi mam pytanko:czy mozesz mi powiedziec dokladnie na czym ten zabieg polega i czy mozliwe sa jakies powiklania?? i czy Ty tez poddalas sie takiemu zabiegowi, bo piszesz ze sama przeszlas kilka zabiegow. Z gory dzieki za odpowiedz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-19, 21:58   #12
Werdandi
Raczkowanie

Jeżeli Twoje żebra faktycznie nienaturalnie wystają i są bardzo zdeformowane, to najprawdopodobniej masz szewską klatkę. Jeśli istotnie tak jest, to tego typu wady operuje się zazwyczaj na dwa sposoby. Obecnie najczęściej stosowaną jest tzw. małoinwazyjna technika Nuss`a. Skrótowo opisując polega ona na wprowadzeniu pod mostek tytanowej płyty po obróceniu której wypycha się zapadnięty mostek (do poziomu wystających żeber) redukując deformację. Cięcia robi się w linii pachowej długości ok. 2 cm, płytkę wyjmuje się po dwóch latach od jej założenia.
Drugi sposób technicznie nieco bardziej skomplikowany to tzw. metoda Ravitch`a polegająca na usunięciu przymostkowych chrzęstnych części żeber (zazwyczaj od 3 do 8). Szrama jest znacznie większa zazwyczaj wzdłuż mostka.
W przypadku deformacji łuku żebrowego łączy się obydwie techniki, tzn. wywindowuje mostek przy pomocy płytki Nuss`a i wycina chrząstki wystających żeber.
Powikłania nie zdarzają się zbyt często, najczęściej występującym jest odma opłucnej. Zabiegi niestety wiążą się z ogromnym bólem - im starszy pacjent, tym gorzej to znosi, ale sądzę, żeby był to powód do zrezygnowania z operacji.
Niestety nie udało mi się nigdzie odnaleźć filmu z zabiegu wycinania chrzęstnych części żeber, ale załączam link, gdzie będziesz mogła zobaczyć operację techniką Nuss`a (to tylko tak strasznie wygląda).
http://www.childrens-mercy.org/windowsmedia/media/pectus.wmv
I jakie wrażenia? Pozdrawiam serdecznie.
Stary 2006-01-20, 16:03   #13
Werdandi
Raczkowanie

Wracając jeszcze do powyższego, to pewnie zastanawiasz się co ma wspólnego wypchanie mostka z korektą żeber? Otóż te sterczące żebra są efektem tego, że mostek jest przemieszczony do środka - taki jest rozkład wypadkowej sił, kiedy wypcha się mostek do normalnego poziomu to wszystko wraca do normy. Chyba, że deformacja jest tak znaczna, ze wytworzyły się tzw. garby żebrowe, wtedy usuwa się dodatkowo chrząstki żeber. To chyba tyle...
Stary 2006-02-25, 15:57   #14
sweetheart
Przyczajenie

Lightbulb Dot.: korekta zeber

Witam serdecznie!
Mój kochany chłopak ma wystające żebra, ma 25 lat i na tyle się wstydzi, że nawet jak są upały to chodzi w grubym swetrze, z tego powodu ma niższą ocenę samego siebie. Mnie to nie przeszkadza, ale wiem, że On myśli jakby to zmienić. Cieszę się że natrafiłam na Wasze forum. Może ktoś mi doradzi, gdzie wykonuje się takie zabiegi, czy są nadal refundowane z NFZ, jeśli nie - to ile kosztują, i czy najważniejsze - czy są jakiekolwiek przeciwskazania i choć mały procent, czy mogą być jakieś powikłania. Wygląda jak na zdjęciach tego Pana powyżej z 2006-01-15 22:38.
Pozdrawiam Wszystkich i będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje
sweetheart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-25, 17:42   #15
Werdandi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetheart
Może ktoś mi doradzi, gdzie wykonuje się takie zabiegi, czy są nadal refundowane z NFZ
Zabieg jest w pełni refundowany przez NFZ. Skrótowo o zabiegu i ew. powikłaniach pisałam nieco wyżej.
Adresy szpitali gdzie przeprowadza się tego typu zabiegi znajdziesz tutaj http://kinatech.hosted.pl/pectus/www/forum/viewtopic.php?t=101
W przypadku Twojego chłopaka najlepiej wybrać szpital, gdzie stosuje się techniki łączone.
Wszystkie informacje na temat tego schorzenia, relacje osób po zabiegach, filmy z operacji, zdjęcia pacjentów “przed” i “po”, porady oraz wszystko to, co można było napisać na ten temat znajdziesz na Forum strony www.pectus.pl/
Pozdrawiam
Stary 2006-02-27, 16:36   #16
sweetheart
Przyczajenie

Kochana Werdandi!!
Jesteś wpaniała. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
sweetheart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 21:29   #17
Werdandi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetheart
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
Bardzo proszę. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem, chociaż myślę, że po przejrzeniu forum www.pectus.pl/ wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane.
Mam nadzieję, że Twój chłopak zdecyduję się na zabieg, myślę, że warto
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.
Stary 2006-03-03, 22:57   #18
Ryfka
Zadomowienie

Ja chętnie odpowiem na pytania, bowiem sama miałam operację leczenia klatki lejkowatej. Leczyłam się płytą Nussa i jestem wściekła, bowiem operacja jest nieskuteczna. Teraz szykuję się do operacji tradycyjną metodą, ostatecznie to moje ciało i ja decyduję, jak będzie wyglądało!
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 11:30   #19
Werdandi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ryfka
Leczyłam się płytą Nussa i jestem wściekła, bowiem operacja jest nieskuteczna. Teraz szykuję się do operacji tradycyjną metodą
Niech zgadnę... miałaś zabieg w Zabrzu?
Możesz napisać, gdzie teraz będziesz miała przeprowadzaną reoperację? Pozdrawiam.
Ps. A co konkretnie chcesz poprawiać?
Stary 2006-03-22, 11:33   #20
Ryfka
Zadomowienie

Tak-zabieg miałam w Zabrzu, operował mnie własnoręcznie ten zbir profesor Dz. Wszystko było pięknie, ale przez ostatnie pół roku wada wróciła. Zabieg chciałabym przeprowadzić w Rabce, bo tam mają zmodyfikowane metody, może to coś da. Metoda klasyczna też jest niestety wątpliwa, sama znam dziewczynę, która miała już 2 zabiegi klasyczne i teraz nosi płytę. Właściwie nie mam wskazań zdrowotnych do zabiegu, muszę to przemyśleć na spokojnie, bo nie wiem sama czy warto się znowu podłożyć pod nóż.
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-15, 20:10   #21
Pixel
Przyczajenie

Werdandi choc ostatni post byl dosc dawno mam nadzieje, ze jeszcze odwiedzasz te forum. Chialbym cie prosic o porady bo widze, ze masz duza wiedzę. Powoli dobija mi 21 wiec jesli chcialbym operacje to musialbym sie szybko decydowac. Jesli odwiedzisz to forum prosze napisz mi na pm swoj nr gg albo nr telefonu.
Mam z tego powodu kompleks przez ktory nie chodze ani na basen ani nad wode w lecie. Przez kilka lat mysle nad tym jak to zlikwidowac i juz porzucilem nadzieje. Probowalem zapomniec, nie myslec, zaakceptowac to ale wraca to do mnie jak bumerang
ps mam pe
Pixel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 22:26   #22
simon86
Przyczajenie

ahhh...ja na poczatku myslalem ze ze mna jest rowniez cos nie tak a raczej z moimi zebrami,ale gdy zobaczylem te zdjecia to na prawde stwierdzilem ze moj problem to pikuś ze tak powiem!!! Nie wiem gdzie to moge napisac, czy to odpowiednie miejsce no ale napisze!! W zasadzie to bedzie pytanie czy jest taka mozliwosc w organizmie ludzkim aby w pewnych miejscach nie zarastal tluszcz?! Gdyz wydaje mi sie iz moje lekko wystajace zebra sa spowodowane tym ze dokladnie pod nimi tluszcz albo inaczej masa nie chce przybywac????? czy to mozliwe i czy jakis sposob na to jest?!
simon86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 00:10   #23
remedy22
Przyczajenie

Unhappy Dot.: korekta zeber

witam
ja jakas zielona jestem , nie wiem jak zobaczyc jakiekolwiek zdjecia o ktorych mowicie , a poniewaz mam ( wydaje mi sie ) podobny problem chcialabym sprawdzic . Jaka jest w takim razie najszybsza droga , do kogo ma sie zglosic ? bo juz zaczelam szukac po prywatnych klinikach , a problem nurtuje mnie coraz bardziej z kazdym zrzuconym kilogramem . zaczynam juz czuc sie jak mutant , jakies dwa szpikulce wystaja mi z brzucha !!! Nie jestem zakompleksiona osobą ale polozyc sie na plazy na plecach i odetchnac glaboko to wielki problem bo wygladam jak ( przepraszam za okreslenie ) ofiara oswiecimia Pomocy !!!
remedy22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 15:41   #24
beraski
Przyczajenie

Unhappy Dot.: korekta zeber

Moze juz nie jestem nastolatka ale te moje felerne zebra ida ze mna przez zycie . Juz nie raz mialam konsultacje chirurgiczne ktore konczyly sie na niczym albo na stwierdzeniu ze jak przytyje to nie bedzie ich widac Ale ja nie chce na sile tyc chce ich po prostu nie miec chce sie poddac zabiegowi ktory mi ich usunie i nigdy wiecej nie bede musiala zakladac o numer za duzych bluzek.Mam zebra tak odstajace ze jak leze to czasami mam wrazenie ze sa wieksze niz moje pierwsi Wyglada to strasznie kompleks ten mam od bardzo dawna .prosze was o pomoc jak moge poddac sie zabiegowi gdzie potrzebuje adresow bo jestem juz na sto procent zdecydowana i nie wazne ze to moze bolec ja poprostu chce normalnie wygladac Wiec jesli mozecie mi podac te adresy albo chociaz telefony bede wdziecznaPozdrawiam
beraski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-02, 21:50   #25
dawid90
Przyczajenie

kurde ja mam taki problem, moja lewa strona jest tak jakby zapadnieta do srodka prawa spoko... no i chce to jakos wyprostowac... jest tu ktos kto wie gdzie mozna takie cos zrobic... mam kolege z klasy i tez to ma tylko ze ma cala zapatnieta... to jest tak przykre, masakra... dla mnie lato to najgorsza pora jest goraca a najlepiej bym chodzil w bluzie bo to troche widac... jak ktos cos wie nie pisze... pzdr
dawid90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-02, 21:52   #26
dawid90
Przyczajenie

niech* cos mi sie obilo o uszy ze takie operacje robia w Rabce...
dawid90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-06, 14:46   #27
missblue
Przyczajenie

GG do missblue
Question Dot.: korekta zeber

Witam, ja również cierpie z powodu niekształtnych żeber jest to czasem prawdziwy horror, który daje sie szczególnie w znaki w ważnych dla mnie momentach np. wyboru sukienki na bal zakończeniowy.. może to być dla Was błache, ale nie dla nastolatki (mam 17 lat). dlatego proszę o pomoc w nakierowaniu mnie na jakiś konkretny adres do kliniki badz samego specjalisty zajmujacego sie takimi przypadkami. Sama kiedys szukalam, ale za każdym razem spotykalam sie z opiniami typu: "skoro nie szkodzi zdrowiu to nie ma co tu robic". w klinice plastycznej powiedzieli mi, ze nie przeprowadzaja zabiegów zmieniajacych ksztalt klatki piersiowej i nie slyszeli zeby gdzies w Polsce mialo to miejsce. Dlatego moze Wy bedziecie umieli mi doradzic bo na niezainteresowanych lekarzy nie mam co liczyc a sama nie wiem juz jak sie za to zabrac
pozdrawiam
missblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-09, 16:03   #28
Pixel
Przyczajenie

Witam
Dawno tu nie zaglądałem bo w sumie nic tu nie ma. Idąc za ciosem znalazłem tą stronke http://www.pectus.pl/ . Mam nadzieje że sie Wam przyda, mi bardzo pomogła. Niedługo powinienem mieć problem z głowy
Pozdrawiam
Pixel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 18:54   #29
Danielle28
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez beraski Pokaż wiadomość
Moze juz nie jestem nastolatka ale te moje felerne zebra ida ze mna przez zycie . Juz nie raz mialam konsultacje chirurgiczne ktore konczyly sie na niczym albo na stwierdzeniu ze jak przytyje to nie bedzie ich widac Ale ja nie chce na sile tyc chce ich po prostu nie miec chce sie poddac zabiegowi ktory mi ich usunie i nigdy wiecej nie bede musiala zakladac o numer za duzych bluzek.Mam zebra tak odstajace ze jak leze to czasami mam wrazenie ze sa wieksze niz moje pierwsi Wyglada to strasznie kompleks ten mam od bardzo dawna .prosze was o pomoc jak moge poddac sie zabiegowi gdzie potrzebuje adresow bo jestem juz na sto procent zdecydowana i nie wazne ze to moze bolec ja poprostu chce normalnie wygladac Wiec jesli mozecie mi podac te adresy albo chociaz telefony bede wdziecznaPozdrawiam

Witam Ja juz o przybieraniu na wadze w celu "ukrycia" zeber to juz sluchac nie moge, gdyby udalo mi sie to zrobic to pewnie musialabym sie od razu poddac liposukcji Przejrzalam podana strone "pectus", co prawda nie dopatrzylam sie u siebie znamion kurzej klatki peirsiowej czy tez lejkowatej deformacji zeber, ale NA PEWNO moje zebra nie wygladaja normalnie - zamiast tworzyc pól-zamkniety luk- rozchylone sa na boki, powodujac niestety podobny wizualnie efekt jak opisany przez Ciebie beraski..Poniewaz czeka mnie inny zabieg, dosc kosztowny, nie ukrywam swojego zainteresowania refundacja, jak równiez nie ukrywam swojego ZASKOCZENIA, ze cokolwiek refundowane jest przez NFZ))Pozdrawiam cieplutko..
Danielle28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 18:48   #30
Marcin3710
Przyczajenie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=11954577
Jak byście mogli to tam też się wypowiadajcie
aaa i mam pytanie czy jeśli umięśnię sobie brzuch to czy moje żebra które wystają będą nie widoczne . Nie długo postaram się zgrać zdjęcia ale chodzi mi o 2 żebra pod piersiami.
muszę przyznać że jakoś na koloni wytrzymałem (nad morzem) napinając brzuszek.
pozdrawiam Was
Marcin3710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości