Sex, a miłość. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 09:17   #1
Patsa
Raczkowanie

Sex, a miłość.

Tak się ostatnio zastanawiałam jak to jest z miłością i sexem. Podobno sex to dopełnienie miłości i wtedy jest fajny jak uprawia się go z kimś kogo się kocha, ale czy na pewno ? Czy to idzie ze sobą w parze ? Znam wiele osob, które spotykają się z kimś, kogo nie kochają, ale nie potrafią przestać się spotykać, bo własnie podoba im się sex, a z osobą, którą (podobno) kochają ten sex nie jest najlepszy. Co o tym myślicie ?
Stary 2013-05-11, 09:23   #2
babie_lato
Zadomowienie

Dot.: Sex, a miłość.

Cytat:
Napisane przez Patsa Pokaż wiadomość
Tak się ostatnio zastanawiałam jak to jest z miłością i sexem. Podobno sex to dopełnienie miłości i wtedy jest fajny jak uprawia się go z kimś kogo się kocha, ale czy na pewno ? Czy to idzie ze sobą w parze ? Znam wiele osob, które spotykają się z kimś, kogo nie kochają, ale nie potrafią przestać się spotykać, bo własnie podoba im się sex, a z osobą, którą (podobno) kochają ten sex nie jest najlepszy. Co o tym myślicie ?
Myślę, że faktycznie większość facetów potrafi rozgraniczyć seks i uczucia. Jednak kobiety, choćby nie wiem jak się wypierały to idąc z kimś do łóżka przywiązują się emocjonalnie do mężczyzny, bo podczas seksu w kobiecych mózgach wytwarzają się hormony odpowiedzialne za przywiązanie.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 09:26   #3
Patsa
Raczkowanie

to prawda. ale co w przypadku kiedy kobieta kocha, ale nie podoba jej się sex ? czy w ogole moze byc taka sytuacja ?
Stary 2013-05-11, 09:28   #4
Goonita
Raczkowanie

W poprzednich moich związkach, gdzie wydawało mi się, że kocham partnera (z perspektywy czasu wiem, że było to tylko zauroczenie) sex był spoko, ale bez szału. Teraz, kiedy jestem z mężczyzną, którego kocham całym serduchem poznaje prawdziwy smak sexu i jest cudownie Także w moim przypadku sex jest doskonałym dopełnieniem miłości ale różne związki, w których miłość i sex nie idą w parze.

10.11.2015 Odszedł ukochany Aniołek
21.04.2016 Straciliśmy drugiego Aniołka
28.04.2017 Planowany termin porodu
Goonita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 09:32   #5
babie_lato
Zadomowienie

W moim odczuciu seks jest jedną z najważniejszych składowych związku, dlatego jeśli nie układałoby mi się w łóżku z partnerem i wszelkie próby zmian, urozmaiceń nie przynosiłyby poprawy, poważnie zastanowiłabym się nad zmianą partnera.
Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że nie zdradziłabym. Wolałabym odejść niż tak bardzo zranić osobę, którą de facto kocham. Z resztą skokiem w bok zraniłabym również siebie.
Nie mogę jednak wypowiadać się za wszystkie kobiety, ponieważ zdaję sobie sprawę z tego, że są panie, na które w domu czeka kochający mężczyzna, a one leżą w łóżku z innym. Dla mnie nie istnieje jednak coś takiego jak seks bez zobowiązań. Oddając drugiej osobie swoje ciało angażuję się również emocjonalnie w tę relację.
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 10:03   #6
asvr
Zadomowienie

porównując seks z kimś kogo się nie kocha a z kimś z kim jest jakieś uczucie, z kim ma się plany i o kim myśli się poważnie to jest ogromna różnica. Ja zupełnie inaczej się czułam i szczerze to raczej nie mam zamiaru już iść tak daleko z kimś z kim wiem, że nic nie planuję.

PS: wierze, że seks z kims kogo sie kocha nie musi byc świetny. Ludzie są różni i mają rozne pootrzeby, ciężko tylko wg mnie tworzyć taki związek. Mój się rozpadł, mimo że facet jest świetny jako osoba(do tej pory mamy kontakt) ale mieliśmy inne patrzenie na "te sprawy". A miłość to była na pewno.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 10:22   #7
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja jestem starej daty i seksu bez zobowiązań nie uznaję.
Poza tym ja w tej strefie używam tylko określenia "kochanie się", a kochać mogę się tylko z osobą, której oddałam wszystko, całą siebie.
Ale fakt - nie ma dla mnie prawdziwej miłości bez seksu, i nie ma też seksu bez miłości

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 10:35   #8
201803300917
Konto usunięte

moim zdaniem nie jest tak, że miłość = świetny seks a brak miłości= kiepski.
póki co najlepszy seks w życiu miałam z facetem z którym owszem byłam w związku, byłam do niego przywiązana, coś tam czułam ale na pewno nie była to wielka miłość. za to z takim w którym byłam bardzo zakochana też było bardzo fajnie ale chyba nie aż tak.
ale wydaje mi się, że potrzebuje jednak jakiejś więzi i bliskość emocjonalnej, seks od tak dla sportu, gdzie nie ma absolutnie żadnych emocji wydaje mi się bezsensu

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-05-11 o 10:37
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 10:36   #9
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość
porównując seks z kimś kogo się nie kocha a z kimś z kim jest jakieś uczucie, z kim ma się plany i o kim myśli się poważnie to jest ogromna różnica. Ja zupełnie inaczej się czułam i szczerze to raczej nie mam zamiaru już iść tak daleko z kimś z kim wiem, że nic nie planuję.
Mam dokładnie tak samo. Uprawiałam seks najpierw w związku w którym myślałam, że kocham partnera i szału nie było. Potem seks bez zobowiązań i myślałam "Wow!" a potem pokochałam naprawdę i seks też się zmienił. Czuję wszystko tak jakoś "bardziej", nie jest to już tylko przyjemna czynność fizyczna a coś o wiele większego,czasem się wzruszam( ) nawet podczas takiego "romantycznego" seksu jak myślę sobie jak mocno go kocham. Przedtem zeby poczuć się zaspokojona musiałam dojść. Teraz nawet jak nie mam orgazmu czuje się usatysfakcjonowana, często nawet jedno zadowala drugie tylko a ja nie czuję wtedy żadnej presji żeby sie odwdzięczyć albo braku zaspokojenia kiedy tylko ja jego pieszczę. Już nie mówiąc o tym, że "nauczył" się mojego ciała tak że kazdy jego dotyk sprawia mi ogromną przyjemność. W seksie bez zobowiązań tego nie ma. Wszystkio teraz z perspektywy czasu wydaje mi się strasznie.. "biedne".
Nie wróciłabym już do tego gdybym była wolna. Nie warto.

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 13:31   #10
Figula94
Zadomowienie

Jeśli o mnie chodzi to dla mnie seks bez miłości, choć funkcjonuje w naszym społeczeństwie, nie ma prawa istnieć. Za bardzo wierzę, nie w Boga, ale w wartości, w takie jak właśnie Miłość. Jest to dla mnie ważne i ja sobie nie pozwoliłabym na coś takiego. Może nie będę z góry potępiać innych, bo oni nie muszą wierzyć w to co ja, ale to dla mnie trochę przykre, że wartości zanikają... Ale mimo wszystko samą siebie skazałabym na śmierć, gdybym miała w życiu więcej niż jednego mężczyznę. Wymagam od siebie więcej, niż od innych. Być może za dużo książek z epoki romantyzmu się naczytałam, ale ja naprawdę wierzę w miłość idealną i czasem myślę, że określenie ból świata doskonale do mnie pasuje...
Teraz już wiecie, jak czasem na człowieka źle moją wpływać filmy i książki, które pokazują idealne wartości, idealnych bohaterów, którzy je przestrzegają... Strasznie marzę o takim idealnym świecie, który możnaby było porównać do raju, w który wierzą chrześcijanie, ale ja chciałabym go zbudować tutaj, na ziemi. Chociaż wiem, że to niemożliwe przez pewne ludzkie cechy.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 13:45   #11
suszarka
Buc

dla mnie i sex z kimś kogo kocham może być najlepszy i tak samo seks bez zobowiązań też może być świetny.

nigdy nie utożsamiałam nierozerwalnie jednego z drugimi.
Stary 2013-05-11, 14:01   #12
chwast
Zakorzenienie

Nigdy nie uprawiałam seksu z nikim innym prócz mojego tż, więc ja nie wiem. Ale mój tż widzi różnicę w zwykłym seksie a w seksie z miłości. Jest podobno lepszy, pełniejszy, przyjemniejszy.
Pewnie dużo osób tak ma, to chyba logiczne, że jak robi się coś z kimś kogo się kocha to jest to fajniejsze - obojętnie czy to obieranie ziemniaków czy seks
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 14:52   #13
Unex
bez kija nie podchodz

[QUO TE=chwast;40757127]Nigdy nie uprawiałam seksu z nikim innym prócz mojego tż, więc ja nie wiem. Ale mój tż widzi różnicę w zwykłym seksie a w seksie z miłości. Jest podobno lepszy, pełniejszy, przyjemniejszy.
Pewnie dużo osób tak ma, to chyba logiczne, że jak robi się coś z kimś kogo się kocha to jest to fajniejsze - obojętnie czy to obieranie ziemniaków czy seks [/QUOTE]
Moge do podpisu ?

Dla mnie seks z kims kogo kocham jest lepszy, chociaz calkiem inaczej go postrzegam jak seks bez zobowiazan

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 16:34   #14
201701300922
Konto usunięte

Moim zdaniem lepszy jest seks z osobą, którą się kocha.

Seks bez miłości jest mechaniczny, pozbawiony jakiegokolwiek zaangażowania. Spróbowałam i gdybym teraz była singielką, na pewno bym nie powtórzyła. Nie warto.

Z drugiej jednak strony kiedyś z moim pierwszym facetem nie lubiłam aż tak bardzo uprawiać seksu, nie sprawiał mi większej przyjemności. Pomimo tego, że tego faceta bardzo kochałam. Nie wiem czym to było spowodowane, może tym, że jeszcze nie byłam za bardzo rozbudzona seksualnie.

Za to z obecnym TŻtem seks jest bajkowy

Generalnie sądzę, że fajny seks nie jest zależny od tego, czy się kogoś darzy uczuciem czy nie.

Edytowane przez 201701300922
Czas edycji: 2013-05-11 o 16:35
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 16:50   #15
fajny_nick
Raczkowanie

GG do fajny_nick

Napiszę krótko: seks bez miłości istnieje, ale miłość bez seksu nie.
fajny_nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 18:26   #16
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez babie_lato Pokaż wiadomość
Myślę, że faktycznie większość facetów potrafi rozgraniczyć seks i uczucia. Jednak kobiety, choćby nie wiem jak się wypierały to idąc z kimś do łóżka przywiązują się emocjonalnie do mężczyzny, bo podczas seksu w kobiecych mózgach wytwarzają się hormony odpowiedzialne za przywiązanie.
Jestem więc mężczyzną...chociaż wygląd wskazuje na coś przeciwnego. Chodziłam do łożka z facetami dla przyjemnosci obopólnej, więc jestem w dodatku gejem...

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

1.
Cytat:
Napisane przez asvr Pokaż wiadomość

2. PS: wierze, że seks z kims kogo sie kocha nie musi byc świetny. Ludzie są różni i mają rozne pootrzeby, ciężko tylko wg mnie tworzyć taki związek. Mój się rozpadł, mimo że facet jest świetny jako osoba(do tej pory mamy kontakt) ale mieliśmy inne patrzenie na "te sprawy". A miłość to była na pewno.
1. A z tym się zgadzam całkowicie.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 19:09   #17
zantex52
Przyczajenie

fakt ostatnio przeczytalam ze to jednak faceci odrozniaja seks od milosci bo dla nich seks bez milosci podobno nie ma znaczenia. dla mnie to smieszne bo seks jest wlasnie oznaka ze do kogos czuje sie cos szczegolnego i wlasnie za pomoca seksu udowadnia sie to ale coz widocznie zyjemy w takich czasach ze seks nie ma nic wspolnego z miloscia a to przykre.
zantex52 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 19:09   #18
Jacqueline__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dysia1990 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem lepszy jest seks z osobą, którą się kocha.

Seks bez miłości jest mechaniczny, pozbawiony jakiegokolwiek zaangażowania. Spróbowałam i gdybym teraz była singielką, na pewno bym nie powtórzyła. Nie warto.

Z drugiej jednak strony kiedyś z moim pierwszym facetem nie lubiłam aż tak bardzo uprawiać seksu, nie sprawiał mi większej przyjemności. Pomimo tego, że tego faceta bardzo kochałam. Nie wiem czym to było spowodowane, może tym, że jeszcze nie byłam za bardzo rozbudzona seksualnie.

Za to z obecnym TŻtem seks jest bajkowy

Generalnie sądzę, że fajny seks nie jest zależny od tego, czy się kogoś darzy uczuciem czy nie.
możemy sobie podać rękę

eks facet był moją pierwszą miłością, kochałam go bardzo mocno i byliśmy razem dość długo. był moim pierwszym partnerem seksualnym i teraz z perspektywy czasu dopiero widzę że ten seks nie sprawiał mi dużej przyjemności. dopiero poznawałam swoje ciało, wchodziłam w ten świat. byłam ogromnie nieśmiała i w ogóle.. zdarzył mi się róznież seks z mężczyzną z którym nic mnie nie łączyło i to było takie jak opisała Dysia- seks dla mnie nijaki, bez tego czegoś, ot taki po prostu. a z obecnym Tż, którego kocham najbardziej na świecie to jest coś niezwykłego dla mnie, dla nas aż nie umiem tego opisać

Jacqueline__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 14:05   #19
201701300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jacqueline__ Pokaż wiadomość
możemy sobie podać rękę

eks facet był moją pierwszą miłością, kochałam go bardzo mocno i byliśmy razem dość długo. był moim pierwszym partnerem seksualnym i teraz z perspektywy czasu dopiero widzę że ten seks nie sprawiał mi dużej przyjemności. dopiero poznawałam swoje ciało, wchodziłam w ten świat. byłam ogromnie nieśmiała i w ogóle.. zdarzył mi się róznież seks z mężczyzną z którym nic mnie nie łączyło i to było takie jak opisała Dysia- seks dla mnie nijaki, bez tego czegoś, ot taki po prostu. a z obecnym Tż, którego kocham najbardziej na świecie to jest coś niezwykłego dla mnie, dla nas aż nie umiem tego opisać
No to przybijmy sobie piątkę
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 14:18   #20
zakonna
Naczelna Nastolatka

a ja myślę, że to kwestia wieku, im jestem starsza tym mniejszą wagę przywiązuje do tego żeby seks był cudownym zjednoczeniem dusz i ciał i inne takie pierdu, pierdu. Owszem, teraz seksuję się tylko ze stałym TŻ, ale uprawiałam też seks bez związku i bez zobowiązań tylko dlatego, że ten facet mnie niesamowicie pociągał erotycznie. Ale do tego musiałam dorosnąć.
Stary 2013-05-12, 18:59   #21
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fajny_nick Pokaż wiadomość
Napiszę krótko: seks bez miłości istnieje, ale miłość bez seksu nie.
Z tym to się całkowicie nie zgodzę. Kocha się rodziców, dzieci, ja nawet moje koty, a o takich rzeczach nigdy bym nie myślała.
Stary 2013-05-12, 20:05   #22
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Z tym to się całkowicie nie zgodzę. Kocha się rodziców, dzieci, ja nawet moje koty, a o takich rzeczach nigdy bym nie myślała.
I naprawdę nie dało się pojąć, że chodzi o miłość do partnera? Czy też chodzi o to, żeby cokolwiek, nawet bez sensu napisać?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-13, 20:17   #23
Figula94
Zadomowienie

Z tego 'przysłowia' wcale nie chodzi o miłość do partnera. W temacie tak, ale w 'przysłowiu' wcale nie. Poza tym i tak się z nim nie zgodzę, bo różni są ludzie, choćby tacy aseksualni, a to nie znaczy, że nie potrafią kochać partnerów.
Stary 2013-05-13, 20:26   #24
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Z tego 'przysłowia' wcale nie chodzi o miłość do partnera. W temacie tak, ale w 'przysłowiu' wcale nie. Poza tym i tak się z nim nie zgodzę, bo różni są ludzie, choćby tacy aseksualni, a to nie znaczy, że nie potrafią kochać partnerów.
skoro jak piszesz 'przysłowie' jest na temat wątku to chyba wiadomo o co w nim chodzi..przeciez na Boga chyba normalne że nikt nie pisze tu o kazirodztwie
Wg mnie aseksualni kochają partnerów jak braci/siostry albo przyjaciół. Nie jak partnera. Miłośc bez seksu (i całej fizyczności która się w nim zawiera)to przyjaźń nie miłość.

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2013-05-13 o 20:27
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości