|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Proszę o przepis na gulasz do kaszy jęczmiennej (gryczanej?)
Bardzo proszę o podanie takowego przepisu.
Jestem początkującą ''gotującą''w(czytaj -zieloną)więc proszę mi wytłumaczyć wszystko po kolei ''co i jak''. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o przepis na gulasz do kaszy jęczmiennej (gryczanej?)
Gulasz jest banalnie prosty i mi najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną. Ja robie go tak:
na początek tre marchew i pietruszke na tarce i lekko podsmażam,to samo robie z cebulką pokrojoną w kosteczke. wrzucam do garnka. mięso (wołowina lub wieprzowina) kroje w kostke, obtaczam w mące i podsmażam na oleju zeby mięsko sie zcięło z wierzchu i do garnka. Potem zalewam to rosołem z kury-wtedy smakuje najlepiej ale jak nie masz to może być z kostki. dodajesz ziele angielskie,listek laurowy i gotujesz aż mięsko bedzie miekkie. na koniec przyprawiasz solą,pieprzem, odrobiną imbiru i gałki muszkatołowej. Jeśli sos wyszeł za rzadki dodajesz zasmażki(na rozpuszczonym maśle smażysz mąke aż uzyska złoty kolor) i gotowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a ja robię tak: wołowinę, albo wieprzowinę (najlepiej łopatkę) kroję w kostkę wrzucam na rozgrzaną patelnie (pod wołowinę daję odrobinę tłuszczu) obsmażam na złoto, zdejmuję z patelni wrzucam pokrojoną cebulkę podsmażam zalewam wodą, odparowuję, jeszcze raz podlewam wodą, dodaję pokrojoną drobno marchewkę pietruszkę czasem paprykę, wkładam spowrotem mięso doprawiam solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem...a co mi pod łapkę podejdzie, jak odparuje płyn, dolewam....jak mam czerwone wino to nim podlewam, a na koniec podprawiam odrobinką kwaśnej śmietanki z mąką
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za przepisy. A czy to danie podaje się z jakąś surówką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mogą być ugotowane,starte i podsmażone z odrobiną śmietany czerwone buraki i doprawione octem i cukrem albo surówka z kiszonej kapusty,startej marchwii i jabłka doprawiona cukrem,solą,pieprzem i polana odrobiną oleju do sałatek(np.olej kujawski). Ta druga pasuje lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój przepis to włoski gulasz - z egzotyką w postaci skórki pomarańczy - super smakuje z kaszą jęczmienną
![]() Nie podaję wagi składników, bo wiadomo, że każdy zrobi jak lubi. Wołowiny jedynie powinno być około pół kilo (na danie dla 2 osób). Wszytsko robimy w dużym rondlu teflonowym ! Cebulę kroję w cienkie krążki i podsmażam na oliwie na złoto. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam. Wołowinę pokrojoną w kostkę podsmażam na tłuszczu pozostałym z cebuli ( 5 minut na bardzi dużym odniu). Dodaję do mięsa usmażoną cebulę, pół szklanki czerwonego wina (wtrawne lub półwytrawne), łyżeczkę cukru, przecier pomidorowy, mieszam. Obieram cieniutko pomarańczę , skorkę kroję w paski, a owoc w małe kawałeczki. Dodaję do mięsa. Suszone grzyby (wcześniej namoczone) dodaję do mięsa. Gotuję wszytsko około godziny. Pod koniec dosmaczam (duuużo czosnku, sól, pieprz, zioła). Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
moja mama do kaszy(świetnie pasuje tez do makaronu - ale tylko razowego, do pszennego juz nie ) często robi taki pyszny sos pieczarkowy..niby nic wyszukanego ale smakuje wybornie
pokrojone obsmażone pieczarki z odrobiną cebulki wiadomo przyprawy-listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz trochę wody, zagęścić to smietaną z odrobiną mąki i wychodzi pyszota... wiem.banalny i niewyszukany ten przepis, ale nie wiem dlaczego mi to tak strasznie smakuje - może jest tam jakiś tajemny składnik o którym nie wiem..zapytam się mamy ![]() do tego pasuje jakaś sałatka konserwowa z ogórków- najlepiej pikantna z chilli - tez z przepisu mojej mamy i równie pyszna.. aż zatęskniłam za takim daniem ![]() albo kasza z gęstym zawiesistym gulaszem z kawałkami polędwicy wołowej - poprosze babcie o przepis i napiszę.ale nawet nie chce wiedziec ile to ma kcal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
do powyższych przepisów nic dodać nic ująć, ale ja proponuję niestety zapoimnaną juz kaszę gryczaną, która jest bardzo ale to bardzo zdrowa
![]() smacznego ! ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:10.