|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
4,5 m-ca: gluteny, kaszki czyli rady dla zielonej mamy:)
Syn ma 4,5 m-ca, jest więc w 5 m-cu,karmiony głównie piersią (butelka kilka razy w m-cu) postanowiłam więc-zgodnie z nowym schematem żywienia- zacząć wprowadzać gluten. Dodam, że malec oczywiście jeszcze nie siedzi, ale bardzo interesuje się posiłkami zjadanymi przez domowników
![]() ![]() ![]() 1. Mam tą ''wodę z ziarenkami'' ![]() ![]() ![]() 2. Na spróbowanie podałam synkowi kilka łyżeczek ''wody z ziarenkami'' ![]() 3. W schemacie żywienia pisze jednak, aby dodawać np. do przecieru warzywnego. Czy to znaczy, że równocześnie z kaszką mogę 4,5 m-nemu dziecku podawać przecier np. z ziemniaka/marchewki/owocu-np. standardowo:jabłuszka?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 4,5 m-ca: gluteny, kaszki czyli rady dla zielonej mamy:)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - zagotowałaś 100m wody i dodałaś do tego 2-3 łyżeczki kaszki? A gotowałaś to dalej?
O ile dobrze pamiętam mannę ekspresową gotuje się 2-3 minuty, a spotkałam się też z taką 6 minut lub dłużej i nigdy mi się nie zdarzyło żeby nie zgęstniało...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To zwykła kaszka błyskawiczna z Lubelli. Nigdy nie miałam problemu z taką-przepraszam za wyrażenie-pierdołą, jak ugotowanie kaszy, ryżu, itp... Przygotowałam to ''cudo'' zgodnie z przepisem na opakowaniu- czyli zagotować wodę, dodać kaszkę, pomieszać poczekać minutę i voila!
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A weź daj mniej wody, żeby była z tego taka paciara i dało się to dodać do zupki
![]() Ja mam 4,5 miesięcznego synka (to moje 2 dziecko) i teraz zaczęła mu dawać zupkę jarzynową, o glutenie jeszcze nie myślę, przy starszej zalecali od 7 miesiąca, widzę, że teraz zalecenia zmienione. Co chwilę coś zmieniają, ja po prostu w ramach "ekspozycji na gluten" będę synowi dawać do żucia piętkę z chleba ale jeszcze jest za mały na to moim zdaniem.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No własnie ciekawi mnie czy te 100 ml, to takie ważne? Moja mam np. mówi, że to może być taka woda, bo dawniej nam też dawała i normalnie buch do butli.
![]() |
#6 |
Gang Iren
|
Ja sie jako sztywno nie trzymalam podawania tego glutenu,raz dalam raz nie dalam. 2-3 g kaszy to niewiele z pol lyzeczki gotowej kaszy. Ja dawalam normalnie do dziuba z lyzeczki i tyle.Czy ja dobrze zrozumialam autorko,ze ty dajesz po 100 ml? Nie musisz jeszcze rozszerzac diety skoro maly na piersi,dopiero po 6 miesiacu.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Aha gluten wprowadzałam później niż w schematach żywieniowych. Edytowane przez Vulcana Czas edycji: 2013-07-10 o 08:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Sovilo, a ty byś taką samą wodę z ziarenkami zjadła? ze smakiem w dodatku? no zlituj się nad dzieckiem biednym
![]() 1. Wcale nie trzeba podawać kaszek. Możesz, ale nie musisz. Są inne sposoby podania glutenu - biszkopt (starszej nigdy nie podawałam glutenu w kaszce przy wprowadzaniu), masz słoiczki z glutenem już. Możesz też dać kaszkę np. Holle* z glutenem do deserku czy obiadku i już. 2. Wcale też nie musisz już teraz glutenu wprowadzać, moja córa młodsza piersiowa, 6mcy ma, czekam z glutenem który nie jest wcale konieczny człowiekowi ![]() * Holle po prostu nie zawierają sztucznego i słodkiego syfu jak bobovita czy nestle. Są też na naszym rynku pewnie i inne wartościowe kaszki, wiem, że humana czy milupa ma fajne, ale te są trudniej dostępne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wg najnowszych badań tak wczesne wprowadzenie ma sens dla dzieci zagrożonych celiakią. Celiakia to choroba o podłożu genetyczym, często występuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi np
Zwiększone ryzyko pojawienia się celiakiiwystępuje u: • krewnych pierwszego stopnia, • osób z chorobami autoagresywnymi, (zapalenia wątroby, tarczycy) • osób chorych na cukrzycę typu I, • osób z niedoborem przeciwciał IgA, • osób z Zespołem Downa Czy masz takie przypadki w najbliższej rodzinie? Dla pozostałych dzieci korzystniejsze jest późniejsze wprowadzenie glutenu i wyłączne karmienie piersią przez 6 mcy oraz wprowadzanie glutenu pod osłoną mleka mamy. Więc jeśli chciałabyś wprowadzić gluten ok 10-11 miesiąca powinnaś karmić piersią ok roku czasu. To jest najlepsza sytuacja dla dziecka. Ja gluten wprowadziłam w wieku 6,5mca pod naciskiem lekarza. Moja córka miała bardzo silne objawy nietolerancji. Na diecie bezglutenowej była do 14 mca. Co do strony praktycznej: ja czasem gotowałam kaszę manną osobno i przecedzałam przez sitko, gotową kaszkę dodawałam do małej porcji zupy już na talerzu (ok 50-60ml). Nie wiem czy ta kaszka błyskawiczna jest dobra dla małego dziecka, zwykle produkty instant są jakoś przetworzone. Ja moją kaszę muszę gotować 3-5 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kurczę, niedobrze:-( Mam nadzieję, że nie przedobrzyłam... Wydrukowałam sobie po prostu nowy schemat żywienia niemowląt karmionych piersią i tam jest zalecane wprowadzanie glutenu w 5 (czyli po ukończeniu 4) m-cu życia.
Poza tym jak to jest z tą kaszką... Czytam: pół łyżeczki suchej masy. Ale nie wyłowię tyle... Nie mogę po prostu ugotować sobie kaszki na kolację i z tego wziąść pół łyżeczki dla dziecka?
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak spokojnie możesz ugotować kaszę dla siebie i odłożyć dziecku pół łyżeczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Sovilo, aleś się tej kaszki uczepiła
![]() Co do zaleceń to Glodomorek rację ma, starsza ma 3 lata, wówczas zalecenia who było właśnie ok 10mca jakoś, młodsza ma pół roku i wg najnowszych powinnam jż wprowadzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ulzyło mi trochę, dzięki
![]() 1. w tym wieku- mimo i jest w 5 miesiącu- wstrzymać się z glutenem? 2. Jeśli będę jednak -teraz czy później- wprowadzać gluten: dawać pół łyżeczki już po ugotowaniu czy pół łyżeczki+100 ml wody+jakieś przecierki? 3. w tym wieku w ogóle rozszerzać dietę? Chodzi mi tylko o poznawanie nowych smaków, nie- zastępowanie posiłku. Kiedy byłam w ciąży, myslałam że wszystko jasne- do 6 m-ca dziecko wyłącznie na mleku matki. Teraz czytam te schematy i jasno wynika, że w 5 jak najbardziej można dawać małe co nieco, ale jako uzupełniacz, a nie zastępczy posiłek. Dodam również, że na początku synek przybierał w górnej granicy, później przystopował i przybiera mało. Jest taki szczypiorek: długi i chudy ( 68-70 cm i 6,5 kg)- pediatra stwierdziła, że mógłby warzyć ciut więcej, ale nie jest źle.
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Sovilo, podejrzewam, że dziecko sobie pewne sprawy samo wyreguluje.
Powiem tak, moja córa 6mcy ma, rozszerzałam dietę już po 4mcu (czyli tak, jak butelkowe) - bowiem od września wracam do pracy, ona jest wybitnie piersiowa, no więc coś musi jeść (mało tego - najadać się, traktować to jako posiłek a nie dziamganie). Glutenu nie daję, na razie ostrożnie daję kaszki mleczne (bo starsza skazę miała i tego się u młodszej boję, nie będę jeszcze glutenem jej dowalać) i wygląda to tak, że staram się, by codziennie coś niepiersiowego zjadła - czyli: albo dostaje słoiczek obiadkowy/zupkowy, i już widzę, że np. bobovitę zje, hippem pluje, albo dostaje słoiczek owocowy co 2-3 dni na wieczór dostaje kaszkę mleczną bez glutenu czasem daję też, w dni obiadkowe/kaszkowe kawałek owoca do siateczki (o takiej: http://image.ceneo.pl/data/products/...nia-56-105.jpg na all pełno tego, grosze kosztuje) i sobie ciamka, właśnie dla poznawania smaków Zarówno młodsza piersiowa, jak i starsza butelkowa po zjedzeniu słoiczka (obojętnie -obiadek czy deserek) po jakieś półgodzinie dopija/dopijała mlekiem, i dość długo to trwało ![]() A czy rozszerzać - wg uznania i potrzeby. Ja zaczęłam, bo wracam do pracy. Ale wiadomo, cały 5 miesiąc to było po kilka łyżeczek, max. chyba pół słoiczka zjadła, teraz już cały (ale ona spora i lubi jeść). Dlatego jeśli planujesz powrót, to chyba rozsądniejsze byłoby rozszerzanie. Niekoniecznie glutenem. Co do wagi - moja starsza mając pół roku ważyła 6,6kg i miała 70cm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli wracasz do pracy to jak najbardziej, ale gluten to nie jest nic niezbędnego dla niemowlaka. Można żyć bezglutenowo i nawet tort zjeść ![]() Decyzja jest oczywiście twoja. Ja tylko widzę, że taka dieta warzywa+kasze+mięso jest bardzo dobra dla dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mój synek jest piersiowy. Przy córce zalecano dzieciom kp dietę rozszerzać po 6tym miesiącu (a to było zaledwie 2 lata temu!), a teraz nagle po 4-tym. Ja zaczęłam małemu dawać zupki niedawno tylko i wyłącznie z powodu choroby bo nie chciał ssać piersi z bólu gardła. No i zupki słoiczkowe je ładnie, ale na razie nie spieszno mi do glutenu itd.
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja podałam gluten jak miała 5 miesięcy.Właśnie zbyt późne podanie glutenu może powodować nietolerancję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To nie jest prawda. Zbyt późne podanie glutenu jest ryzykowne dla dzieci zagrożonych celiakią a nie dla każdego dziecka. Za to zbyt wczesne podanie glutenu zdrowym dzieciom na przykre i bolesne skutki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Sovilo, ja robiłam tak jak Ty, czyli wprowadzałam gluten w czasie gdy tylko kp, więc nie bardzo miałam do czego tego dodać, odciągania nie lubiłam.
tez używałam do tego manny lubelli i robiłam tak, że do niewielkiej ilości wody (30-40 ml) wrzącej wrzucałam bodajże łyżeczkę manny, chwilkę mieszałam żeby zgęstniało i już. Jak przestygło to dawałam małej łyżeczką i potem od razu przystawiałam do piersi żeby popiła. i to mniej więcej pewnie dawało to 100 ml w którym sugerują rozrobić tą procję glutenu ![]() sposób wyczytałam na forum gazeta.pl poświęconemu kp ![]() ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Cytat:
i tak samo podchodzę do tego teraz, wg mnie nic się nie zmieniło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Rozgorzała dyskusja
![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Autorko cudujesz jak ja dokładnie rok temu. Też się tych wytycznych trzymałam. gotowałam tą kaszę , mieszałam z moim mlekiem...efekt był taki że mi dziecko z bólu wyło przez tydzień...a glutenu nie podaje do dziś. Ma rok i 4 miesiące.
Cytat:
Ja nie wiem co robić z tym fantem. W sumie to dieta bezglutenowa stała się stylem życia całej mojej rodziny- mam zamiar trwać przy niej jak najdłużej- jednak, nie chciałabym ograniczać córki na całe życie, chciałabym aby mogła raz na jakiś czas normalnie zjeść - nie wiem pizzę . Ostatnio moja mądra teściowa dała małej krupniku- cała noc z bólem brzucha, płaczem, prutami. DRAMAT. A teściowa swoją drogą nie do wyedukowania- nie kuma, że kasza jęczmienna to też gluten. Generalnie dla niej to jest cały czas MOJA fanaberia a nie nietolerancja dziecka.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja lubi bardzo makarony, uwielbia spaghetti, ale np za chlebem nie przepada. Bardzo ci współczuję, okropne patrzeć jak dziecko tak cierpi z powodu okruszków. Robiliście badania? Dieta bezglutenowa ogólnie jest fajna. Często gotuję takie obiady. Najgorsze, że gluten jest wszędzie ![]() Teściową ustaw do pionu, nie może być tak, że dziecko cierpi bo ona ma swoją teorię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W jakiejś nowej ''dzieciowej ''gazecie był własnie artykuł o rozszerzaniu diety, ekspozycjach itp. i postepuję wg rady tam zawartej- czyli gotuję kaszkę, małemu daję pół łyżeczki ugotowanej kaszki, resztę zjadam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.