Chorwacja autokarem - dobre 18 godzin, jak to przeżyć :/ ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-20, 16:18   #1
Koteczka89
BAN stały

Chorwacja autokarem - dobre 18 godzin, jak to przeżyć :/ ?

Dziewczyny, za kilka godzin jadę do Chorwacji, autokarem, bo rodzice uparli się że nie wsiądą do samolotu .
Będzie to moja pierwsza w życiu podróż autokarem gdziekolwiek :/.
Babka z biura podróży powiedziala że ORIENTACYJNIE jest to 18 godzin.
Jestem nieco przerażona, zwłaszcza że toaleta jest ponoć tylko awaryjna a postoje na wc co 4-6 godzin (mam cukrzyce ) no i 18 godzin siedzenia i jazdy..

Jechała któraś z Was za granicę autokarem tyle godzin?
Jak to znieść?

Aha jadę z DELTA TRAVEL, jak któraś z Was jechała autokarem z tego biura to bede wdzieczna za opinie
Koteczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:21   #2
platekrozy
Zakorzenienie

Dot.: Chorwacja autokarem - dobre 18 godzin, jak to przeżyć :/ ?

Cytat:
Napisane przez Koteczka89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, za kilka godzin jadę do Chorwacji, autokarem, bo rodzice uparli się że nie wsiądą do samolotu .
Jestem nieco przerażona, zwłaszcza że toaleta jest ponoć tylko awaryjna a postoje na wc co 4-6 godzin (mam cukrzyce ) no i 18 godzin siedzenia i jazdy..

Jak to znieść?

Aha jadę z DELTA TRAVEL, jak któraś z Was jechała autokarem z tego biura to bede wdzieczna za opinie
Jechałam i więcej ale jechałam też do Chorwacji i jak widać żyję.Ile Ty masz lat,że masz takie problemy? 12?

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:31   #3
201604181004
Konto usunięte

Daj spokój kobieto ja jak twoi rodzice do samolotu nie wsiadam... Chorwacja, Włochy, Węgry, Czechy - z Gdańska (!!!) czyli dłużej niż 18 godzin wszystko autokarem. Jakoś to przeżyłam przestań to tak przeżywać, zgadzam się z wizażanką post wyżej. A pod koniec tygodnia jadę na drugi koniec polski samochodem, jakieś 14 godzin jazdy lekką ręką.
Jak to znieść... Normalnie. Siedzisz i idziesz spać. Albo laptopa weź. Albo mp4. Telefon. Książkę...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:32   #4
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

hm,zanim samoloty stały się popularne i w miarę tanie na wszystkie wycieczki jeździłam autokarem.Grecja,Chorwacj a,Sycylia,Bułgaria etc i to było więcej niż 18 godzin.
najlepiej po prostu przespać. jak masz możliwość to weź coś na sen,nie pij dużo,weź coś do czytania i słuchania.
najgorsza to jest dopiero podróż z powrotem... teraz w życiu bym się nie pisała na takie coś.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:35   #5
tosiajola
Rozeznanie

Spoko, ja jechałam do Włoch autokarem, prawie 30 godzin i żyję... do tego upał niesamowity da się przeżyć.

Hermann Hesse

tosiajola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:41   #6
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:

Jak to znieść?

Szukasz problemu na siłę. Jechałam do Turcji autokarem i było wszystko w porządku, dla mnie bardziej komfortowo niż samolotem (nieprzespana noc na lotnisku i przykry ból uszu przez cały lot). Obsługa wycieczki na pewno zadba o postoje, będzie też klima Nie ma się czym martwić.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:52   #7
CremaCatalana
Rozeznanie

Ja uwielbiam międzynarodowe podróże autokarem! Niestety nie korzystam od dobrych paru lat ze względu na cenę no i szkoda mi urlopu tracić na drogę Jak ktoś już pisał, książka, laptop, mp3, 18 godzin to nie wieczność. Może fajnych ludzi poznasz?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-20, 16:53   #8
alkaxy
biegam dla Zabawy

Eee, dziewczyna napisała, że ma cukrzyce. Moja koleżanka przez cukrzyce często sika, więc sie domyślam, że postoje co 4-6 godzin by nie były dla niej zbyt komfortowe. Nie wiem czy dziewczyna mierzy poziom cukru i co jeszcze musi robić, ale nie oceniałabym jej odrazu jako panikary.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 17:00   #9
_zolza
Zadomowienie

Jechałam nawet więcej i da się przeżyć. Polecam zabrać ze sobą poduszkę i można kimać całą drogę a jak nie to mp3, radio, książka, telefon i godziny lecą. Kiedyś jak wracałam z Holandii, dosiadł się do mnie sympatyczny ukrainiec i milutko sobie rozmawialiśmy, więc się nie nudziłam. Innym razem siedziałam obok murzynka i też bardzo miło spędziłam podróż i utrzymywaliśmy kontakt dość długo, więc faktycznie można poznać ciekawych ludzi Głowa do góry i miłej podróży co do załatwiania potrzeb to nic się nie przejmuj, toaleta jest na pokładzie.
_zolza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 17:00   #10
olcix
Raczkowanie

Ja jechałam autokarem do Włoch ok 36 godzin (pod koniec trasy byłam jedynym pasażerem ), tylko dlatego, że kupowałam bilet dzień przed wyjazdem, więc samolot kosztował wtedy 5x tyle. Normalnie bym się nie zdecydowała, ale to był spontan. Jak przeżyć? Zabrać wciągającą książkę i jakąś małą poduszkę + kocyk (mnie było zimno przez klimatyzację) . Sen - lektura - sen, a w samej Chorwacji to już podziwianie widoków - można robić zdjęcia po drodze - zawsze jakieś zajęcie. Butelka wody pod ręką, jakieś chusteczki odświeżające, takie rzeczy jak szczoteczka do zębów i pasta pod ręką (czasem na postoju jest możliwość ich użycia ;p). Dodatkowo w moim autokarze włączali nam filmy z DVD.
Powrót wspominam nieco gorzej, bo było full ludzi, a wszystkie książki przeczytałam, więc starałam się przespać jak najwięcej godzin.
Co to toalety - tak się mówi, że awaryjna, bo ma swój "limit" użyć, ale nikt nie zabroni Ci korzystać, ani nie będzie Ci wyliczał.

A dla Chorwacji warto

‎"[...] zamartwianie się tym, nad czym nie mamy kontroli, jest bezsensu, prawda?"
/King/

olcix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 17:01   #11
witaminko
Raczkowanie

18 godzin to dlugo, ale da sie przywyknac.
Co polecam: jesli picie, to tylko woda mineralna, niegazowana.
Jedzenie: tutaj sama wiesz najlepiej, co mozesz w ramach choroby. Ja zazwyczaj biore jakies normalne jedzenie (bulki itp), oczywiscie cokolwiek z czekolada odpada.
Warto wziac chusteczki nasaczone albo jakis zel anybakteryjny do przemywania rak.
Poduszka-jasiek! (Albo i dwie, na jednej mozna usiasc ), kocyk opcjonalnie (ja biore tylko zima, jesienia)
cos do sluchania muzyki, jesli lubisz.
wygodne ubranie! zadne sztywne, opinajace spodnie :P
nie wiem, jaka teraz pogoda pawnuje na Twojej trasie, ale nawet jak jest super cieplo, to warto miec skarpetki (zeby na noc zalozyc).
szczoteczka i pasta do zebow - zawsze mam przy sobie, a nie w luku bagazowym - dla mnie to normalne, ze na postoju wieczorem/rano myje zeby (jesli warunki pozwalaja oczywiscie), a zauwazylam, ze wiele osob olewa.
guma do zucia
drobne na toalete (oczywiscie w odpowiedniej walucie)

I to na tyle, co przychodzi mi teraz do glowy.
Udanych wakacji

----

Ksiazka jest dobra, ale sporo osob mdli, jak czytaja w autokarze.
ja wole jakies gazetki, gdzie sa glownie zdjecia, malo tekstu. zabija nude troche, ale nie ma problemu z mdlosciami czy bolem glowy.

Edytowane przez witaminko
Czas edycji: 2012-07-20 o 17:06 Powód: dopisek
witaminko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 17:01   #12
Koteczka89
BAN stały

ja siusiu musze biegać co poł godziny czasami bo nie wytrzymuje, muszę z 2x przynajmniej na dzien zmierzyc cukier co srednio fajnie sie robi przy obcych ludziach no i nic co moge bezpiecznie jesc nie nadaje sie do zabrania na droge w sumie .
ALE widze ze wiele z Was jechalo i to dluzej autokarami i dałyście rade wiec w sumie mniej sie martwie, dzieki

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Eee, dziewczyna napisała, że ma cukrzyce. Moja koleżanka przez cukrzyce często sika, więc sie domyślam, że postoje co 4-6 godzin by nie były dla niej zbyt komfortowe. Nie wiem czy dziewczyna mierzy poziom cukru i co jeszcze musi robić, ale nie oceniałabym jej odrazu jako panikary.
Stary 2012-07-20, 17:10   #13
ha psi
Wtajemniczenie

moja babcia ma cukrzyce i możesz zabrać ze sobą chlebek razowy plus coś co z nim jesz..
możesz zabrać gorzką czekoladę.. pierś z kurczaka upieczona do chlebka będzie w sam raz.. nie wiem co ty musisz jeść żeby nie móc tego zabrać ze sobą.. wszystko mrożone cy jak?

i kiedy spada tyle gwiazd
ja chcę ocalić choćby Nas..

Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst:
"korzystamy z tego konta w kilka osób,
wcześniej pisała koleżanka
a teraz przedstawiam swój problem.."
ha psi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 17:25   #14
Koteczka89
BAN stały

wszystko o niskim ig, wiec bułka z czyms odpada.. ale chleb razowy moge wiec pomysł fajny chociaz watpie ze sie najem, ale zawsze cos
Stary 2012-07-20, 20:02   #15
agusiowata
Zakorzenienie

My w tamtym roku jechaliśmy ok 30 godzin i przeżyliśmy.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

tak się mówi, że toaleta w autokarze jest awaryjna, ale nikt ci nie będzie wyliczał tej toalety, czy zabraniał. Jakby co, to zawsze możesz powiedzieć o chorobie. Niektóre osoby często bywały w tej ubikacji, np. po piwku.
Stary 2012-07-20, 20:14   #16
szarri
Wtajemniczenie

Rok temu mniej-więcej tyle jechałam do Niemiec i nadal żyję, ba, byłam też autokarem w Bułgarii - dodam, że mam chorobę lokomocyjną, więc czytanie w podróży odpada w moim wypadku Nie jest to nic przyjemnego, ale naprawdę do przeżycia (chociaż nienawidzę jeździć czymkolwiek i 5 godzin w pociągu to już dla mnie męka ). Ja bym na Twoim miejscu wzięła jakąś wodę-mgiełkę i chusteczki nawilżane, to się przydaje, i taką nadmuchiwaną poduszkę-banana; jeśli możesz czytać, to oczywiście zapas książek.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 20:37   #17
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

W zeszłym roku jechałam w autokarze do Chorwacji z ludźmi, którzy jechali z Deltą
Najeździłam się trochę autokarami i z moich dobrych rad mogę wymienić:

- luźne ubrania, które nie krępują ruchów i nie obciskają ciała plus wygodne buty (wielu osobom puchną nogi podczas długiego siedzenia, swobodne ubranie ułatwi znalezienie wygodnej pozycji w fotelu)
lubię zabrać rozpinaną bluzę z kapturem, bo mogę założyć ją tył na przód i kapturem lekko nakryć twarz - nie denerwuje mnie światło mijanych latarni
- jakiś koc albo poduszkę - coś co można podłożyć pod głowę czy plecy, żeby móc wygodnie się ułożyć;
- do picia woda mineralna ale też coś smakowego (frugo, cola, sok owocowy - wedle upodobań), jakieś lekkie przekąski;
- wypełniacze czasu jak książka, gazeta, MP3, nintendo też mogą się przydać
- na każdym postoju staram się trochę rozruszać - robię po kilka przysiadów, pajacyków, wyskoków, rozciągam lekko mięśnie;
- do podręcznej kosmetyczki wrzuciłabym nawilżane chusteczki, szczoteczkę, pastę i jakiś ręczniczek - fajnie się odświeżyć na jakiejś stacji podczas postoju;
- często zabieram ze sobą drugi zestaw ubrań, żeby móc przebrać się rano/pod koniec podróży; sprawdza się zwłaszcza kiedy wyjeżdżamy z Polski przy średniej pogodzie naubierani, a na miejscu jest upał i słońce - krótkie spodenki i koszulka to wtedy spełnienie marzeń

I przede wszystkim nie przejmuj się - jak pójdziesz spać to zleci Ci szybciej niż może się wydawać

Edytowane przez rosiek
Czas edycji: 2012-07-21 o 07:39
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 20:46   #18
pannaleksandra
Wtajemniczenie

O matko, 18 godzin, marzenie Byłam w zeszłym roku w Bułgarii- 40 godzin autokarem i uwierz mi, przeżyłam. Jeszcze jak na złość dzień przed wyjazdem dostałam miesiączki , myślałam, że się poryczę, ale o dziwo nie było tak źle. Ale np autokarem bez klimy już bym nie pojechała, mały szczegół a robi różnicę.

---

Ale nie zgodzę się, że kocyk tylko na jesień lub zimę, działająca klimatyzacja sprawia, że nocą jest naprawdę zimno.

Edytowane przez pannaleksandra
Czas edycji: 2012-07-20 o 20:53
pannaleksandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 21:49   #19
Koteczka89
BAN stały

Bardzo dziękuje za przydatne rady biore "jaśka" i koc
Stary 2012-07-20, 22:07   #20
agusiowata
Zakorzenienie

Albo zamiast kocyka ciepły sweterek do autokaru, np. polar.
Stary 2012-07-20, 22:16   #21
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Jak to znieść?
Jechałam do Bułgarii 23h jak się nie mylę. Książka, mp3, rozmowy- dało się przeżyć. Widoki za oknem

Ostatnie godziny dały w kość, bo jechaliśmy przez równiny. Organizatorka powiedziała, że nasz hotel jest na górce, a tu ciągle płasko było
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 23:23   #22
201604181004
Konto usunięte

Na sen aviomarin na przykład. Przy okazji działa przeciwwymiotnie. Muzyka na mp3, ja miałam netbooka, filmy na mp4, naładowaną baterię w telefonie...
Wszystko już dziewczyny wypisały dodam od siebie stopery do uszu żeby być niewrażliwym na innych i nie słyszeć np filmu w tle Z kosmetyków obowiązkowo suchy szampon do włosów. Poza oczywiście szczoteczką i chusteczkami nawilżającymi itp
Stary 2012-07-21, 05:51   #23
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Jechała któraś z Was za granicę autokarem tyle godzin? Jak to znieść?
Cytat:
ja siusiu musze biegać co poł godziny czasami bo nie wytrzymuje, muszę z 2x przynajmniej na dzien zmierzyc cukier co srednio fajnie sie robi przy obcych ludziach
Jak przeżyć ? Tak jak napisały już Dziewczyny - normalnie !
Mam tą samą dolegliwość co i Ty . Mierzę - osiem razy dziennie i do tego dodatkowo (w podróżach) kłuję się lekarstwami . Nic wstydliwego . Siadasz od strony okna, a druga osoba Cię zasłania lub mierzysz na postojach . Przecież pobierasz z palca . Ja to "dodatkowo" - w brzuch .
Co do sikania - wytrzymasz . Ja najczęściej wytrzymywałam od postoju do postoju. I to przy piciu piwa i kawy . Nie wytrzymasz - do toalety w autobusie . To jest właśnie ta awaryjna sytuacja .
Co masz wsadzić w bagaż podręczny ? To co Ci radziły Dziewczyny . Dodam od siebie . Ręcznik namoczony zimną wodą . Nogi straszliwie puchną . Owijasz takim ręcznikiem stopy i łydki . Na każdym postoju moczysz ręcznik . Jak zabrać ? W foliowej torbie .
Razowego chleba nie radziłabym zabierać . Kłopoty kiszkowe przy tak długim siedzeniu . Najwyżej graham lub możesz i zwykłym zgrzeszyć . W kanapki żółty ser { Holender, Królewski Light, Ryki - niska zawartość tłuszczu}, "czyste" wędliny : gotowana szynka, polędwica, jak lubisz - wędzona pierś kurczaka . Teraz lato i wszystko na maksa solone . A przypuszczam, że wiesz, iż soli Ci zbytnio nie można używać. Radziłabym postawić na domowe wędliny . Kup np. pierś z indyka, wieprzowe od szynki i upiecz w rękawie. Zimne - idealne do kanapek . Wołowina gotowana też dobra . "Wkładka" kanapkowa obłożona listkami sałaty . Pomoże to dłużej zachować świeżość . Z owocami, jak zapewne wiesz - nie możesz przesadzać . Ale dwa jabłka mogą być. Boisz się głodu - zabierz marchewki do chrupania . Niegazowana woda . Żadnych herbat - wzdęcia .
Fotele są "samolotowe", a więc półleżysz i nogi też możesz trochę wyciągnąć. Podusia pod głowę i jaaazda !
A tak na marginesie - bierzesz tabletki czy insulinę . Jeśli to drugie, nie wstydź się zażądać w hotelowej recepcji, żeby trzymali insulinę w lodówce. Wkład w pistolecie czy też pompie wytrzyma .
Miłych wakacji .

Cytat:
Napisane przez ha psi Pokaż wiadomość
gorzką czekoladę.. pierś z kurczaka upieczona do chlebka będzie w sam raz..
Nie będzie w sam raz . Chcesz ją w hiperglikemię wpędzić ? Żadnych słodkości, a już przede wszystkim czekolady . Chyba, że w obawie przed hipoglikemią : twarde cukierki z cukrem winogronowym lub zwykłe landrynki . Żadnych pieczonych metodami tradycyjnymi mięsiw . Żadnych kiełbasowych wędlin .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-21, 05:52   #24
PinkSlip
Różowy Jednorożec

A gdzie dokładnie jedziesz jakbym mogła zapytać?
Stary 2012-07-21, 05:55   #25
Heroldin
Zakorzenienie

Doczytałam : " (...) coś smakowego (frugo, cola, sok owocowy - wedle upodobań) (...)" . Dziewczyny, chcecie ją do grobu wpędzić ?
Koteczka89 - niech Cię ręka boska broni od powyższego . Ale o tym chyba sama dobrze wiesz .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 07:36   #26
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Doczytałam : " (...) coś smakowego (frugo, cola, sok owocowy - wedle upodobań) (...)" . Dziewczyny, chcecie ją do grobu wpędzić ?
Koteczka89 - niech Cię ręka boska broni od powyższego . Ale o tym chyba sama dobrze wiesz .
Nie pisałam tego wyłącznie pod kątem osoby z cukrzycą, tylko tego co robię i zabieram ja, ale nie przesadzajmy, że taka osoba leci całe życie wyłącznie na wodzie i nie ma rozumu, żeby obkupić się coca-colą. Chyba zna siebie i swoja dietę.
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 10:20   #27
SOCKI
Zakorzenienie

Wlasnie wczotaj przejechalam 24 h w autokarze do Niemiec. Dla mnie najwazniejsza jest poduszka i koc. W nocy robi sie naprawde zimno (najnizsza temp w autobusie wczoraj wynosila 11 stopni). Do tego stopery, wygodne ubranie i mozna wieksza czesc drogi przespac. Co do toalety nie ma ograniczen korzystania, po prostu jak sie napelni to bedzie postoj na najblizszej stacji i ja oprozniaja. Toalety stacjonarne byly dostepne co jakies 2-3 godziny. Polecam miec duza butelke wody niegazowanej, nawet jak calej nie wypijesz to mozesz ja wykorzystac do umycia zebow czy rak. Wlasnie- dobrze jest miec w torebce szczoteczke do zebow, paste, chusteczki nawilzajace, zel antybakteryjny. Polopiryna, nospa i wegiel zawsze sie przydaja.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 10:42   #28
201604181004
Konto usunięte

Btw ja z Ikei mam fajne kocyki takie cienkie idealne do torebki za chyba 5 zł i jaśka za 2 zł jadąc na wakacje kupiłam sobie z chłopakiem trzy takie kocyki żeby były w zapasie i jaśki. Ostatnio jak jechałam kilka godzin autokarem to spałam na kurtce, miękka ale... jak wracałam to była mokra bo deszcz padał, głupi plan
Stary 2012-07-21, 11:15   #29
beatkqa
Raczkowanie

autokarem jechalam 2 razy do bulgarii i raz do chorwacji mp3, gazeta itp czas jakos mija. prawie pol drogi spalam bylo ok nie ma sie czym przejmowac. jak dla mnie jazda autokarem jest nawet fajna z okna mozesz podziwiac piekne widoki a z samolotu nie

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

ooo i jak kolezanka wyzej zawsze mialam ze soba jaska
beatkqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 13:05   #30
SOCKI
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...akteryjny.html

Polecam ten zel antybakteryjny do rak. Rece sie po nim nie lepia i uczucie jest naprawde takie jak po umyciu mydlem.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości