|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co z kury?
No właśnie mam wiejską kure w zamrażalniku i nie wiem co z nią zrobić.Rosół odpada z braku chętnych na jego zjedzenie.Wiem że takie mięso lubi być twarde a chciałabym żeby wyszło coś smacznego.Dziewczyny pomóżcie bo kurak u mnie przezimuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co z kury?
ja najchetniej wysmarowałabym tego kuraka jakimis przyprawami i wrzuciła do piekarnika, podała z pieczonymi zeimniaczkami i surówka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Kurczak z jabłkami 1
1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg, 40 dag jabłek , 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oliwy, sól, Kurczaka przygotować tak jak w przepisie klasycznym. Natrzeć solą i majerankiem w środku i po wierzchu. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka włożyć do brytfanny, polać oliwą i piec 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Z upieczonego kurczaka wyjąć jabłka, następnie podzielić mięso na porcje i do każdej dodać trochę jabłek. Podawać z pieczonymi ziemniakami. *********************** Kurczak z jabłkami 4-5 nóg kurczaka, 5-6 kwaskowatych jabłek, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy (oleju). Umyte nogi kurczaka dzielimy na udka i podudzia, kawałki mięsa solimy i nacieramy l łyżką oliwy wymieszaną z papryką w proszku, pozostawiamy na minimum 30 minut do przemacerowania. Przygotowane mięso obsmażamy na pozostałej oliwie. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem (oliwą) i wykładamy ósemkami obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, wymieszanymi z 2 łyżkami ziół. Wlewamy 1-2 łyżki wody. Na jabłkach układamy kurczaka i posypujemy resztą ziół. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. A z przepisów drobiowych to służę raczej takimi gdzie tylko piersi sie wykorzystuje.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja mam najlepsze rozwiazanie: przejsc na wegetarianizm i wiecej problemu z kura nie bedzie
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Sylwia ten pomysł z wegetarianizmem jak dla mnie może być ale nawet nie będę próbowała proponować tego swojemu TŻ
![]() Dziekuje dziewczyny za propozycje, kusi mnie ta z jabłkami tylko boje sie "twardości"kurki, nie wiem czy trafiam na jakieś starszawe okazy ale zawsze jest jakaś gumowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.