Co z kury? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-02, 20:28   #1
justa2
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975

Co z kury?


No właśnie mam wiejską kure w zamrażalniku i nie wiem co z nią zrobić.Rosół odpada z braku chętnych na jego zjedzenie.Wiem że takie mięso lubi być twarde a chciałabym żeby wyszło coś smacznego.Dziewczyny pomóżcie bo kurak u mnie przezimuje
justa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 13:08   #2
kasiaczek21
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: zach pom
Wiadomości: 80
Dot.: Co z kury?

ja najchetniej wysmarowałabym tego kuraka jakimis przyprawami i wrzuciła do piekarnika, podała z pieczonymi zeimniaczkami i surówka
kasiaczek21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 14:35   #3
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 543
Dot.: Co z kury?

Kurczak z jabłkami 1
1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
40 dag jabłek ,
2 łyżki majeranku,
2 łyżki oliwy,
sól,
Kurczaka przygotować tak jak w przepisie klasycznym.
Natrzeć solą i majerankiem w środku i po wierzchu. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Zapiąć otwór wykałaczkami. Kurczaka włożyć do brytfanny, polać oliwą i piec 45-60 minut w temperaturze 200 stopni C. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Z upieczonego kurczaka wyjąć jabłka, następnie podzielić mięso na porcje i do każdej dodać trochę jabłek. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
***********************


Kurczak z jabłkami
4-5 nóg kurczaka, 5-6 kwaskowatych jabłek, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy (oleju).
Umyte nogi kurczaka dzielimy na udka i podudzia, kawałki mięsa solimy i nacieramy l łyżką oliwy wymieszaną z papryką w proszku, pozostawiamy na minimum 30 minut do przemacerowania. Przygotowane mięso obsmażamy na pozostałej oliwie. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem (oliwą) i wykładamy ósemkami obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, wymieszanymi z 2 łyżkami ziół. Wlewamy 1-2 łyżki wody. Na jabłkach układamy kurczaka i posypujemy resztą ziół. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.



A z przepisów drobiowych to służę raczej takimi gdzie tylko piersi sie wykorzystuje.
__________________
Wymiana
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post40598071
Zapraszam do wymiany!
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 17:19   #4
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Co z kury?

ja mam najlepsze rozwiazanie: przejsc na wegetarianizm i wiecej problemu z kura nie bedzie a tak na serio to dziewczyny podaly chyba dobre przyklady, moze jeszcze piersi pokroic w kostke i z sosem slodko kwasnym na patelnie do ryzu...
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-03, 21:18   #5
justa2
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 975
Dot.: Co z kury?

Sylwia ten pomysł z wegetarianizmem jak dla mnie może być ale nawet nie będę próbowała proponować tego swojemu TŻ
Dziekuje dziewczyny za propozycje, kusi mnie ta z jabłkami tylko boje sie "twardości"kurki, nie wiem czy trafiam na jakieś starszawe okazy ale zawsze jest jakaś gumowa
justa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-04, 10:43   #6
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: Co z kury?

Cytat:
Napisane przez justa2
No właśnie mam wiejską kure w zamrażalniku i nie wiem co z nią zrobić.Rosół odpada z braku chętnych na jego zjedzenie.Wiem że takie mięso lubi być twarde a chciałabym żeby wyszło coś smacznego.Dziewczyny pomóżcie bo kurak u mnie przezimuje
Proponuje flaki drobiowe, trzeba ugotować rosól, wyjąć kurę pokroić mięso, doprawić tak jak flaki i jest pyszny obiad. Takie flaki może jesć nawet ten kto nie lubi tradycyjnych.
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.