|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
masaż dla niemowląt
w naszym mieście jest poradnia laktacyjna, szkoła rodzenia no i właśnie masaże dla niemowląt. Zajęcia dla maluchów od 2 miesiąca życia odbywają sie raz w tygodniu, prowadzi je położna. Co sądzicie o takiej formie ćwiczeń dla najmłodszych
czy warto z maluszkiem chodzić? czy w Waszych miastach tez są takie zajecia? może któraś mama chodzi na takie zajęcia? jakie macie drogie mamy doświadczenia w tej kwestii.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: masaż dla niemowląt
Ja nie chodzę, ale robiłam małemu sama według instrukcji z książeczki pampersa, dzieci bardzo to lubią
Czują wtedy bliskość z mamą. Myślę, że lepiej, żeby masaż robiła mamusia, bo taki masaż bardzo pogłębia więzi, a nie trzeba do tego jakichś szczególnych umiejętności Czym inny są masaże dla dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym- takie wykonuje się zupełnie inaczej
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie sądzę żeby takie zajęcia miały sens u zdrowaego dziecka.
Masaż i ćwiczenia lepszy skutek odniosły by robione przez któregoś z rodziców. Po pierwsze - dlatego , ze wzmacnia więzi, po drugie - bo to fajna zabawa i dla rodziców i dla dzieciątka. Techniki masażu można się nauczyć albo z książeczek, albo z ogólno dostępnych gazet dla rodziców. Zajęcia z położną zapewne są odpłatne? |
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli dziecko potrzebuje masaży w celach rehabilitacyjnych, dostaje skierowanie od lekarza. Wówczas te zajęcia są bezpłatne i prowadzone przez specjalistę. Sama możesz wykonywać proste masaże i polecam Ci je jako forma Twojej zabawy z dzieckiem, to świetna forma okazywania bliskości ![]() http://www.pielegnacjadziecka.pl/masaz.html http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...z_dziecka.html http://www.narodziny.spsk1.pl/masaz.php Polecam tez zapytac naszego speca od masazy- bodyworkera na forum Masaż
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
To zależy od charakteru proponowanych zajęć. Oczywiście nie mówię tu o masażach w celach rehabilitacyjnych. Są zajęcia w których mamy uczą się jak masować dziecko w celach rozluźniających, zbliżających emocjonalnie itp. Taki masaż wykonuje rodzic pod okiem położnej na zajęciach w grupce kilku osobowej. Jest to fajne bo mama ma okazję wyjść z domu, pobyć w grupie mam. Poplotkować na podobne dziecięce tematy i czegoś się nauczyć. Podkreślam masaż w takim wypadku wykonuje mama i nie ma to na celu rehabilitacji dziecka chorego. Siostra uczestniczyła w takich zajęciach i była zadowolona
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
o właśnie o taki rodzaj masażu relaksacyjnego mi chodziło, nie rehabilitacyjnego
pod okiem instruktora np. położnej u zdrowego dziecka. u nas jest odpłatny
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Szanowni Państwo,
Zyskujący coraz większą popularność wśród lekarzy masaż Shantala jest staroindyjską techniką stymulowania niemowląt i małych dzieci. Polega na jednostajnym, rytmicznym głaskaniu przy odpowiednio dobranej muzyce. To wspaniały i stosunkowo łatwy do nauczenia sposób komunikowania się rodzica z maluchem. Kursy organizowane są między innymi w klubach dla mam. Podczas takich zajęć prowadzący instruuje, naprowadza na wskazany rytm i daje wskazówki, ale nie dotyka dzieci, gdyż masaż ma służyć nawiązywaniu więzi pomiędzy mamą i jej pociechą. Taki masaż jest bezpieczny dla dziecka i może być wykonywany już od pierwszych miesięcy życia. Poprawia samopoczucie i pozwala zrelaksować się nie tylko maluchowi, ale i mamie. Ze względu na to, że masowane jest delikatne ciałko dziecka, do masażu używa się tylko wysokiej jakości olejów naturalnych, np. ze słodkich migdałów. Opener Klub Mam – Poznań |
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:41.

czy warto z maluszkiem chodzić? czy w Waszych miastach tez są takie zajecia? może któraś mama chodzi na takie zajęcia? jakie macie drogie mamy doświadczenia w tej kwestii.

Czują wtedy bliskość z mamą. Myślę, że lepiej, żeby masaż robiła mamusia, bo taki masaż bardzo pogłębia więzi, a nie trzeba do tego jakichś szczególnych umiejętności