masaż dla niemowląt - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-15, 08:26   #1
agusia1
Raczkowanie

masaż dla niemowląt

w naszym mieście jest poradnia laktacyjna, szkoła rodzenia no i właśnie masaże dla niemowląt. Zajęcia dla maluchów od 2 miesiąca życia odbywają sie raz w tygodniu, prowadzi je położna. Co sądzicie o takiej formie ćwiczeń dla najmłodszych czy warto z maluszkiem chodzić? czy w Waszych miastach tez są takie zajecia? może któraś mama chodzi na takie zajęcia? jakie macie drogie mamy doświadczenia w tej kwestii.
agusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 09:06   #2
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona
Dot.: masaż dla niemowląt

Ja nie chodzę, ale robiłam małemu sama według instrukcji z książeczki pampersa, dzieci bardzo to lubią Czują wtedy bliskość z mamą. Myślę, że lepiej, żeby masaż robiła mamusia, bo taki masaż bardzo pogłębia więzi, a nie trzeba do tego jakichś szczególnych umiejętności
Czym inny są masaże dla dzieci ze wzmożonym napięciem mięśniowym- takie wykonuje się zupełnie inaczej
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 09:17   #3
manolita
Zakorzenienie

Nie sądzę żeby takie zajęcia miały sens u zdrowaego dziecka.
Masaż i ćwiczenia lepszy skutek odniosły by robione przez któregoś z rodziców. Po pierwsze - dlatego , ze wzmacnia więzi, po drugie - bo to fajna zabawa i dla rodziców i dla dzieciątka.

Techniki masażu można się nauczyć albo z książeczek, albo z ogólno dostępnych gazet dla rodziców.

Zajęcia z położną zapewne są odpłatne?

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 09:56   #4
Mariqa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez manolita Pokaż wiadomość

Techniki masażu można się nauczyć albo z książeczek, albo z ogólno dostępnych gazet dla rodziców.

Pewnie odpłate
Jeśli dziecko potrzebuje masaży w celach rehabilitacyjnych, dostaje skierowanie od lekarza. Wówczas te zajęcia są bezpłatne i prowadzone przez specjalistę.
Sama możesz wykonywać proste masaże i polecam Ci je jako forma Twojej zabawy z dzieckiem, to świetna forma okazywania bliskości a dzieci bardzo lubią masaże
http://www.pielegnacjadziecka.pl/masaz.html
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...z_dziecka.html
http://www.narodziny.spsk1.pl/masaz.php

Polecam tez zapytac naszego speca od masazy- bodyworkera na forum Masaż
Stary 2007-01-15, 10:33   #5
Boz
Zadomowienie

To zależy od charakteru proponowanych zajęć. Oczywiście nie mówię tu o masażach w celach rehabilitacyjnych. Są zajęcia w których mamy uczą się jak masować dziecko w celach rozluźniających, zbliżających emocjonalnie itp. Taki masaż wykonuje rodzic pod okiem położnej na zajęciach w grupce kilku osobowej. Jest to fajne bo mama ma okazję wyjść z domu, pobyć w grupie mam. Poplotkować na podobne dziecięce tematy i czegoś się nauczyć. Podkreślam masaż w takim wypadku wykonuje mama i nie ma to na celu rehabilitacji dziecka chorego. Siostra uczestniczyła w takich zajęciach i była zadowolona
Boz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 11:45   #6
agusia1
Raczkowanie

o właśnie o taki rodzaj masażu relaksacyjnego mi chodziło, nie rehabilitacyjnego pod okiem instruktora np. położnej u zdrowego dziecka. u nas jest odpłatny
agusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 10:09   #7
OpenerKlubMam
BAN stały

Szanowni Państwo,

Zyskujący coraz większą popularność wśród lekarzy masaż Shantala jest staroindyjską techniką stymulowania niemowląt i małych dzieci. Polega na jednostajnym, rytmicznym głaskaniu przy odpowiednio dobranej muzyce. To wspaniały i stosunkowo łatwy do nauczenia sposób komunikowania się rodzica z maluchem. Kursy organizowane są między innymi w klubach dla mam. Podczas takich zajęć prowadzący instruuje, naprowadza na wskazany rytm i daje wskazówki, ale nie dotyka dzieci, gdyż masaż ma służyć nawiązywaniu więzi pomiędzy mamą i jej pociechą. Taki masaż jest bezpieczny dla dziecka i może być wykonywany już od pierwszych miesięcy życia. Poprawia samopoczucie i pozwala zrelaksować się nie tylko maluchowi, ale i mamie. Ze względu na to, że masowane jest delikatne ciałko dziecka, do masażu używa się tylko wysokiej jakości olejów naturalnych, np. ze słodkich migdałów.

Opener Klub Mam – Poznań
OpenerKlubMam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 17:59   #8
MamaLenki2012
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez manolita Pokaż wiadomość
Nie sądzę żeby takie zajęcia miały sens u zdrowaego dziecka.
Masaż i ćwiczenia lepszy skutek odniosły by robione przez któregoś z rodziców. Po pierwsze - dlatego , ze wzmacnia więzi, po drugie - bo to fajna zabawa i dla rodziców i dla dzieciątka.

Masaż Shantala to zupełnie co innego. Nie dowiesz się tego z książek ja próbowałam na Youtube oglądać i masować swoją córcie i okazało się że źle to robiłam, na szczęście trafiłam do instruktorki która nauczyła mnie wykonywać ten masaż. To naturalna sprawa ale trzeba robic to we właściwy sposób. Ja polecam nam z Lenką dało to dużo radości.
MamaLenki2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości