|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zaczerwienione bolesne plamy pod kolanami
Witam. Mam problem. W październiku 2012 roku pojawiły mi się na nogach czerwone plamy, szorstkie, swędzące. dokładnie na wewnętrznej stronie kolan i na łydkach. stosowałam setki maści, kremów, tabletek. Raz pomogło i zeszło na jakiś czas a później znowu to samo. Miałam testy płatkowe, jednak nic nie wykazały. Obecnie w wewnętrznej stronie prawego kolana znowu pojawiła się wielka swędząca i szorstka plama oraz pare małych na obu łydkach. Wstydzę się troszkę z tym chodzić bo bardzo rzuca się to w oczy. Ma ktoś może jakiś pomysl jak się tego pozbyć? Wszystko co przepisuje mj lekarz nie pomaga wcale albo tylko zwalcza swędzenie i ból a czerwona plama dalej jest. zdjęcie dodam pod wieczór.nigdy nie byłam alergiczką ani nie miałam problemów ze skórą. nie jem wymyślnych rzeczy. używam tych samych kosmetyków od paru lat. czekam na odpowiedzi
może ktoś mi pomoże ![]() IMG_20130806_121847.jpg IMG_20130806_121930.jpg IMG_20130806_121944.jpg IMG_20130806_122000.jpg IMG_20130806_122025.jpg Edytowane przez riviera949 Czas edycji: 2013-08-06 o 12:31 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zaczerwienione bolesne plamy pod kolanami
nikt nie potrafi pomóc?
|
|
|
|
|
#3 |
|
damn good coffee
|
A miałaś robione testy alergiczne?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
tak jak pisałam, płatkowe mialam, nie wyszlo nic. czekam na wziewne
|
|
|
|
|
#5 |
|
damn good coffee
|
Dopiero takie naskórkowe wykluczą lub potwierdzą alergię, dobrze by było, jeśli zrobisz też testy z krwi.
---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- dziwne, że najpierw zrobili ci płatkowe
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
tak zadecydowała pani doktor... już nie mam siły, nawet nie wiem skąd się to wzięło. pewnego dnia się obudziłam już z tymi plamami. obecnie na tej nodze te plamy są troszke bledsze jednak odznaczają się od skóry i strasznie rzucają się w oczy.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
takie czerwone plamy na zgięciach łokci i kolan często są objawem AZS. Można to zaleczyć sterydami, ale z własnego doświadczenie polecam nie używać jakiś specjalnych maści, tylko nawilżać, gdy jest suche (najlepiej jakieś balsamy łagodzące podrażnienia, bo ograniczają swędzenie) i starać się nie drapać. I ważne jest, żeby jak gdzieś siedzisz, leżysz żebyś nie miała zgiętych kolan, bo wtedy ta skóra się poci i jest gorzej.
A na uporczywe swędzenie jest taka maść dostępna bez recepty - L3 Prurigo. I rzeczywiście działa, chociaż jest trochę tłusta ![]() Ale jeśli możesz wrzucić jakieś zdjęcie, to wtedy łatwiej by było powiedzieć coś konkretnego. |
|
|
|
|
#9 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Staram się nie zginać kolan jak leżę, śpię na boku. Nie noszę długich spodni, czasem sukienki i spódnice maxi bo przynajmniej nie mam wrażenia że każdy patrzy na moje nogi i mnie obgaduje zaraz wrzucę fotkę. A maść spróbuję, zalecę do apteki po południu i kupię. Dziękuję za odpowiedź |
||
|
|
|
|
#10 |
|
damn good coffee
|
Jeśli bardzo mocno Cię swędzi, możesz wypróbować kremu Balneum Optiderm, nawilża i ma w składzie coś znieczulającego, sporo osób go sobie chwali
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
zrobiłam i wstawiłam fotki. myślę, że coś widać
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
To może po kolei
![]() 1. To nie jest łuszczyca - nie to miejsce i ona zazwyczaj nie swędzi (poza tym łuszczyca nie jest dziedziczna, chorowanie rodziny nie ma nic do tego). 2. Nie drap tego dzieciaku bo drapiąc pogarszasz stan a co za tym idzie wydłużasz leczenie. 3. Jeśli miałaś jako maluch skazę białkową to jak nic to jest odczyn alergiczny - pasuje do AZS i testy wcale nie muszą tu pokazać na co, wiem to z autopsji (swojej i córki). 4. Powinnaś to mieć stale nie tyle nawilżone co nawilżono-natłuszczone - sterydy zazwyczaj są robione na tłustych kremach, ale jak piszesz z nimi było różnie - co konkretnie używałaś do tej pory? Jakie leki brałaś i maści? Przy czym widziałaś lepszy efekt, a po czym nie było żadnego? 5. Chatte19 ma rację odnośnie dostępu powietrza. Teraz jest lato i to też powoduje zaognienie. Długie spodnie możesz nosić tylko nie obcisłe, jakieś luźne letnie bawełniane. 6. Tak się zastanawiam - pijesz wapno? Spróbuj przez kilka dni pić regularnie wapno. Masz jakieś niedobory witaminowe? Stres? Zmiana proszku do prania, nowe zwierzątko w domu? To wszystko może mieć wpływ na stan skóry przy alergii a według mnie to typowa reakcja alergiczna. Dobry dermatolog powinien to prawidłowo zdiagnozować nie czekając na testy. Sorki za te pytania, to nie wścibstwo ale zastanawiam się, jak Ci pomóc. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po obejrzeniu zdjec tez wydaje mi sie ze to AZS. Identyfikacja alergenow, ruch, powietrze, odpoczynek, nawilzanie, dobra dieta i wizyta u dermatologa obowiazkowa. Bylabym zapomniala, zarowno w twojej jak i mojej chorobie wskazane jest spozywanie odpowiedniej ilosci kwasow omega 3 i 6. Polecam ryby, awokado czy chocby suplement diety jakim jest olej z wiesiolka. Edytowane przez Michoben Czas edycji: 2013-08-06 o 22:45 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
A jak długo stosowałaś Protopic? To dziwne, że Ci nie pomógł.. W końcu to dość silny lek
|
|
|
|
|
#16 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Jeśli Autorka miała w dzieciństwie z tym problem, możliwe że po latach powrócił, zdarza się niestety. |
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie musi to być osoba z pierwszej linii np. ojciec, babcia. Może to być ktoś z rodziny kogo nawet nie znasz np. wujek pradziadka.---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez enchant Czas edycji: 2013-08-06 o 23:29 Powód: . |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Więc tak:
1. Łuszczyca jak najbardziej swędzi i to baaardzo- wiem to, bo sama na nią choruję, co ciekawe od 3 lat dopiero. Wczoraj właśnie mnie swędziała, masakra, myślałam, że się zadrapię - dermatolog kazała mi w takich wypadkach lekko "głaskać" te miejsca, bo wierzcie mi - nie da się wyrobić... 2. Jest dziedziczna, owszem, jednak w moim przypadku nikt w rodzinie jej nie miał. Mam ją najprawdopodobniej od uwaga... STRESU. 3. Mam 33 lata - wiek nie ma tu nic do rzeczy. 4. Pierwsze, co mi się właśnie skojarzyło z tymi zdjęciami, to łuszczyca - miejsca jak najbardziej odpowiednie. Zgięcia kolan, rąk, łokcie. U Ciebie nogi ![]() 5. Ja mam akurat TYLKO na łydkach z przodu - po dwa "placki" (małe, czasem średnie) na każdej, chwała Bogu, bo wiem, jak to wygląda na całym ciele lub na skórze głowy - współczuję tym ludziom. Łuszczyca to takie odgraniczone placki na skórze - sprawdź to, czy raczej "zlewają się" ze skórą czy też mają granice. 6. Urazy mechaniczne - depilacja - sprzyjają pojawianiu się kolejnych rzutów, niestety. 7. U mnie pojawiła się NAGLE. 8. Nie wiem, czy to łuszczyca występuje u Ciebie, nie widzę białych łusek, więc ciężko mi powiedzieć, aczkolwiek sa różne rodzaje łuszczycy, ja mam "pospolitą" z łuskami, ale są też inne. 9. Możesz miec jak najbardziej AZS, ale też może być to łuszczyca - jestem ciekawa, szczerze mówiąc. Nie martw się - ja chodzę z plastrami na nogach
Edytowane przez tatiana2010 Czas edycji: 2013-08-17 o 21:53 |
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
kup w aptece krem aktywny eloderm, smaruj na malej powierzchni. U mnie to zniknelo, a nie musialalam stosowac sterydow. dobrze nawilza , a nie tylko natluszcza.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.

może ktoś mi pomoże