5-6 tydzień ciąży prosze o wsparcie ! problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 11:45   #1
bokeh
Zakorzenienie

5-6 tydzień ciąży prosze o wsparcie ! problem

Dziewczyny nie wiem już sama czy panikuję czy co, otóz test ciazowy zrobilam w 3 dniu po braku miesiaczki wyszedl pozytywny, po tygodniu od braku @ poszlam do pani ginekolog ktora zrobila mi usg przez pochwe, powiedziala ze to bardzo wczesna ciaza, ze jest pęcherzyk ciazowy, ale nie mówila nic czy jest bicie serca ani nic powiedziala tylko ze "tak moze byc bo to wczesna ciaza" zapisala mi badania krwi, i luteinę dopochwowo, wszystko bylo ok wczoraj bylam na badaniach krwi i moczu itp nie umiem sama odczytac ale beta hcg wyszla mi 8090 to wg norm wynik na 6 tydzień, i wczoraj wieczorem dodtałam lekkich plamień nie czysta krew tylko taka w śluzie... zadzwonilam do pani doktor powiedziala ze mam w poniedzialek przyjsc ale jesli wystapi krwawienie oczywiscie szpital. Wiem że pewnie zbytnio mi nie doradzicie ale to moja pierwsza ciaza i chcialabym wiedziec czy takie cos jest normalne?
Aha dodam jeszcze ze w brzuchu wczoraj wieczorem odczuwalam takie dziwne ruchy jakbym miala gazy (ktorych oczywiscie nie mialam ) wzielam nospe bo pani doktor powiedziala że moge przez cala ciąże brac, i przeszlo. Mam 24 lata.
doradzciemi cos prosze !
Stary 2012-06-02, 11:50   #2
Neipys
Zadomowienie

Dot.: 5-6 tydzień ciąży prosze o wsparcie ! problem

Witaj - takie plamienie to moze byc zagniezdzanie zarodka.
Albo cos grozniejszego, ale jesli nie ma czystej krwi i masz luteine to odpoczywaj i zglos sie w pon do lekarza. Beta jest wysoka, wiec pewnie wszystko ok, na serduszko jeszcze za wczesnie.
Pozdrawiam.
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 12:06   #3
Ma_majka
Zakorzenienie

Tak jak napisała przedmówczyni - to może być zagnieżdżanie. Ja miałam plamienie, ale w 9 tyg. Po luteinie mi przeszło, wcześniej nie brałam. Oszczędzaj się i bądź dobrej myśli
Podczas USG nie mogła nic mówić o akcji serca, bo na tym etapie ciąży serca jeszcze nie ma

Edytowane przez Ma_majka
Czas edycji: 2012-06-02 o 12:07
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 12:12   #4
fiolusiek
Zakorzenienie

To plamienie może być spowodowane Luteiną, niektóre kobiety tak reagują
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 12:13   #5
wiolcia3108
Przyczajenie

Nie bój się ja też miałam plamienie w 6 tygodniu i przeszło.
Dostałam duphaston brałam do końca 1 trymestru,teraz jestem w 16tyg6dni i wszystko w porządku.We wczesnej ciąży wiele kobiet ma plamienie,zalecenia mojego lekarza dużo leżeć nie dźwigać i nie stresować się a wszystko będzie ok.
wiolcia3108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 12:22   #6
colds
Zakorzenienie

Nie stresuj się, odpoczywaj jak najwięcej, nie dźwigaj ciężkich rzeczy!, leż
Będzie dobrze
Stary 2012-06-02, 12:26   #7
bokeh
Zakorzenienie

Jejku ale mi to dodało otuchy, teraz jeszcze sie zastanawiam, myslicie ze lekarka wypisze mi l4? mam prace ze przez 11h stoje czasem musze przywieść coś cięższego z magazynu, wczoraj zwolnilam sie godzinke z pracy ale jutro (tj niedziela) oraz w pon mam prace i nie wiem czy brac urlop na zadanie czy moze l4 a doniose w pon, jak mi wypisze... nie chce sie narazac przez prace....
a te takie dziwne ruchy w brzuchu to też normalne?
jejku normalnie powinni jakas szkole prowadzic dla kobiet w ciazy bo jak sie jest pierwszy raz to wszystko jest takie obce i nowe, nie wiadomo czym sie niepokoic a czym nie....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 12:36   #8
wiolcia3108
Przyczajenie

Praca z Plamieniem i jeszcze dźwiganie
Do lekarza po zwolnienie maszeruj da Ci na 100 % tylko powiedz o staniu i dźwiganiu.
Ty teraz musisz leżeć bo plamienie to nie przelewki,ja leżałam ile tylko mogłam do końca 3 trymestru .Kochana oszczędzaj się.Ate dziwne ruchy to pewnie oznaka zbliżających się nudności ;p

Edytowane przez wiolcia3108
Czas edycji: 2012-06-02 o 12:38
wiolcia3108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 13:13   #9
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Jejku ale mi to dodało otuchy, teraz jeszcze sie zastanawiam, myslicie ze lekarka wypisze mi l4? mam prace ze przez 11h stoje czasem musze przywieść coś cięższego z magazynu, wczoraj zwolnilam sie godzinke z pracy ale jutro (tj niedziela) oraz w pon mam prace i nie wiem czy brac urlop na zadanie czy moze l4 a doniose w pon, jak mi wypisze... nie chce sie narazac przez prace....
a te takie dziwne ruchy w brzuchu to też normalne?
jejku normalnie powinni jakas szkole prowadzic dla kobiet w ciazy bo jak sie jest pierwszy raz to wszystko jest takie obce i nowe, nie wiadomo czym sie niepokoic a czym nie....
ja dostałam plamienia w 7 tygodniu i od razu z tym automatycznie zwolnienie
i to nic że praca tylko 7h biurowa
nakaz wypoczywania, zero dźwigania, cięższego sprzątania
powiedz jaką masz pracę koniecznie
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 13:16   #10
bazile
Zadomowienie

dopisze sie do powyzszych wypowiedzi,ze na serduszko jeszcze za wczesnie,pewnie gdzies dopiero za tydzien sie pojawi.ja teraz jestm w 11 tygodniu i na poczatku ok4-5 tyg w nocy jak lezalam na plecach to mialam chyba cos podobnego do Ciebie,tzn mialam wrazenie jakby jakies banki powietrza sie we mnie puszczaly,ale to nie bylo bolesne tylko takie dziwne,wtedy zmienialam pozycje na boczna i bylo ok.a jesli plamienie bylo jednorazowe i nie wielkie i obylo sie bez bolu brzucha,to ja na spokojnie poszlabym w poniedzialek do Twojej gin.pozdrawiam i staraj sie nie stresowac
bazile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 14:26   #11
bokeh
Zakorzenienie

właśnie takie bańki mi sie dziwne puszczały w brzuchu....i jak dotad plamienie było jednorazowe... pewnie w pracy nie beda zadowoleni ze tak szybko l4 ale to juz nie tylko moje zdrowie sie teraz liczy, dziekiuje dziewczyny za słowa otuchy chciałabym już ten poniedziałek i wreszcie sie czegoś dowiedziec....a nie teraz leże w łóżku rozmyslam zmartwiam sie do tego tż w pracy... a to dopiero poczatek takiego lezenia cos czuje

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
ja dostałam plamienia w 7 tygodniu i od razu z tym automatycznie zwolnienie
i to nic że praca tylko 7h biurowa
nakaz wypoczywania, zero dźwigania, cięższego sprzątania
powiedz jaką masz pracę koniecznie
a teraz jesteś w któym?? co CI lekarz powiedzial?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 14:30   #12
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie takie bańki mi sie dziwne puszczały w brzuchu....i jak dotad plamienie było jednorazowe... pewnie w pracy nie beda zadowoleni ze tak szybko l4 ale to juz nie tylko moje zdrowie sie teraz liczy, dziekiuje dziewczyny za słowa otuchy chciałabym już ten poniedziałek i wreszcie sie czegoś dowiedziec....a nie teraz leże w łóżku rozmyslam zmartwiam sie do tego tż w pracy... a to dopiero poczatek takiego lezenia cos czuje
ja też myślałam "co w pracy itd" ale teraz dziecko i ja jesteśmy najważniejsi
i nie przejmuj się na zapas - ja dostałam leki i ogólnie oszczędzałam się mocno przez 2 tygodnie (miałam 2 razy plamienie trwające cały dzień)
a na ostatniej wizycie usłyszałam że nadal mam odpoczywać dużo, ale plackiem leżeć nie muszę i spacery krótkie mogę robić
także nie zawsze kończy się to leżeniem przez miesiące

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:

plamienie miałam 2 razy - raz w 7 tygodniu, potem w 8 (wg usg licząc)
teraz wg OM zaczęłam 12 wczoraj
u mnie np odklejała się kosmówka, dostałam leki i na wizycie po 2 tygodniach już przestała się odklejać
ale leki chyba jeszcze z miesiąc będę brać
no tylko nadal mam zakaz przemęczania, dźwigania, odkurzania np, seksu, jazdy na rowerze

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2012-06-02 o 14:31
Stary 2012-06-02, 14:37   #13
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

hej
nie stresuj sie i nie martw wlasciwie nie napiszę nic nowego i weź koniecznie l4
plamienie ma teraz bardzo wiele dziewczyn w ciązy i w wielu przypadkach nie oznacza to nci zlego.moja siostra tez maila krwaweinie, lezala dwa tygodnie, brala duphaston a urodzila , donosila.ja mailam w 13tygodniu po stosunku i tez bralam duphaston, lezalam dwa tygodnie i ok.juz pozniej plamienia nie mialam/nie mam odpukac

powodzenia i bedzie dobrze
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 14:47   #14
bokeh
Zakorzenienie

no właśnie tego sie obawiam totalnego zakazu robienie wszystkiego.... ale teraz najwazniejsze żeby wszystko dobrze się rozwijało co dalej to zobaczymy, fajnie móc "pogadać" z kimś kto też ma podobne doświadczenia wiadomo tż pociesza ale nie czuje tego co my.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

a co to za lek ten duphaston wszedzie o nim czytam, mi lekarka nie przepisala nic takiego tylko luteine któa ma progesteron
Stary 2012-06-02, 14:55   #15
LadyWhisper
Zakorzenienie

Bokeh jesteś w tej samej sytuacji, co ja. Ja jestem też mniej więcej w tym tygodniu co Ty, plamienia dostałam we wtorek w nocy, w środę rano leciałam od razu do ginekologa, a z moim się kontaktowałam telefonicznie. Od razu dostałam L-4 (stoję po 12h, praca w sklepie), nie było nawet mowy o odmowie. Tu się liczy Maleństwo!!! Dodatkowo do luteiny, którą biorę od początku ciąży dostałam duphaston i cyclonaminę, w poniedziałek mam już wizytę u mojego ginekologa. Zalecenia? LEŻEĆ PLACKIEM!!! To jest najważniejsze. Mam nadzieję, że to nic groźnego tak u Ciebie, jak i u mnie! Ja na Twoim miejscu brałabym urlop na żądanie, u mnie też nie byli zadowoleni, bo chciałam pracować jak najdłużej, ale sobie poradzili. Trzymam kciuki!

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 15:27   #16
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

a co to za lek ten duphaston wszedzie o nim czytam, mi lekarka nie przepisala nic takiego tylko luteine któa ma progesteron
ja np dostałam też samą luteinę i ją biorę już prawie miesiąc
Stary 2012-06-02, 15:27   #17
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Bokeh jesteś w tej samej sytuacji, co ja. Ja jestem też mniej więcej w tym tygodniu co Ty, plamienia dostałam we wtorek w nocy, w środę rano leciałam od razu do ginekologa, a z moim się kontaktowałam telefonicznie. Od razu dostałam L-4 (stoję po 12h, praca w sklepie), nie było nawet mowy o odmowie. Tu się liczy Maleństwo!!! Dodatkowo do luteiny, którą biorę od początku ciąży dostałam duphaston i cyclonaminę, w poniedziałek mam już wizytę u mojego ginekologa. Zalecenia? LEŻEĆ PLACKIEM!!! To jest najważniejsze. Mam nadzieję, że to nic groźnego tak u Ciebie, jak i u mnie! Ja na Twoim miejscu brałabym urlop na żądanie, u mnie też nie byli zadowoleni, bo chciałam pracować jak najdłużej, ale sobie poradzili. Trzymam kciuki!
to jestesmy w tej samej sytauacji ja też stoje po 12h i pracuje w sklepie..... mi na nieszczescie stalo sie to w piatek wieczorem z jednej strony nie chcialam robic cyrku i jechac na pogotowie dlatego tez zadzwonilam do tej mojej lekarki ktora zalecila lezenie i wizyte w pon. takze czekam, ja chyba jutro tez wezme na żądanie a w pon juz l4 innego wyjscia nie mam
Stary 2012-06-02, 16:00   #18
alonka00
Zakorzenienie

GG do alonka00

Ja jeszcze dodam żebyś bulgotaniem nie przejmowała się bo mogą odzywać się jelita i gazy w nich, norma w ciąży Najlepszym dowodem na to jest wzdęty brzuch

1.07.2013
alonka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 17:08   #19
Maciejka__
Zakorzenienie

Zarówno Duphaston, jak i Luteina to po prostu progesteron, tylko inaczej podawany. Luteina jest o wiele tańsza, więc częściej zapisywana.
Myślę, że etap zagnieżdżania masz już za sobą, a serduszko może pojawić się za kilka dni. Skoro plamisz, to bierz tą Luteinę, leż i oczywiście nie dźwigaj.
Powodzenia!
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 18:11   #20
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie takie bańki mi sie dziwne puszczały w brzuchu....
To wrażenie pękających baniek będzie Ci towarzyszyć przez całą ciążę U mnie leci 33 tydzień i ciągle mam takie "pyknięcia" w brzuchu Tyle, że u mnie są one odczuwalne, a nawet słyszalne już na całej powierzchni brzucha. Tym się nie martw Trzymam za Was kciuki!
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 18:24   #21
amilcia
Wtajemniczenie

Powiem to samo co przedmówczynie, leż, odpoczywaj i nie wolno Ci dźwigać bo kosmówka może chceć się odklejać. Od poniedziałku l4 i koniecznie napisz jak będziesz po wizycie.
Ja plamiłam w 5 tygodniu, też byłam na luteinie a serduszko zobaczyłam w 7 tygodniu.

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 18:29   #22
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amilcia Pokaż wiadomość
Powiem to samo co przedmówczynie, leż, odpoczywaj i nie wolno Ci dźwigać bo kosmówka może chceć się odklejać. Od poniedziałku l4 i koniecznie napisz jak będziesz po wizycie.
Ja plamiłam w 5 tygodniu, też byłam na luteinie a serduszko zobaczyłam w 7 tygodniu.
a już urodziłas dzidziusia?
Stary 2012-06-02, 18:31   #23
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

niekoniecznie
wiele dziewczyn ma plamienia w tych pierwszych tygodniach, sama miałam raz w 4 tc. a raz w 13 tc. i wszystko jest ok, a teraz jestem w 8 miesiacu
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 21:50   #24
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Witaj - takie plamienie to moze byc zagniezdzanie zarodka.
Albo cos grozniejszego, ale jesli nie ma czystej krwi i masz luteine to odpoczywaj i zglos sie w pon do lekarza. Beta jest wysoka, wiec pewnie wszystko ok, na serduszko jeszcze za wczesnie.
Pozdrawiam.
gdyby dopiero to bylo zagniezdzenie to test nie pokazalby jeszcze ciazy ...

moim zdaniem to reakcja na luteine, badz jej zbyt mala dawka, jesli nie bedziesz krwawic to poczekaj do tego pon i pojdz do ginki, napewno cos zaradzi, powodzonka
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 11:45   #25
Patrilla
Zakorzenienie

odnośnie no spy ostatnie badania dowodzą, że branie jej przez cała ciąże w dużych ilościach powoduje obniżenie napięcia oraz problemy ze ssaniem dzieci
Stary 2012-06-03, 12:41   #26
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
odnośnie no spy ostatnie badania dowodzą, że branie jej przez cała ciąże w dużych ilościach powoduje obniżenie napięcia oraz problemy ze ssaniem dzieci
na dwoje babka wrozyla.... albo donosisz ciaze z nospa albo tfu tfu bez niej moze dojsc do skurczy, poronienia... kazdy wybiera mniejsze zlo. Napiecie miesniowe mozna ''poprawic'', a dziecko nakarmic z butli. Ja osobiscie wolalabym ciaze donosic..
3270g, 47 cm
Stary 2012-06-03, 12:58   #27
bokeh
Zakorzenienie

co do nospy to biore tylko jeśli mam uczucie kolki albo czuje jakby mi sie coś w brzuchu plumkało..... na razie wziełam tylko dwie w ogóle dziwne dziewczyny na ogół maja poranne mdlości mnie bierze na wieczor lub budzi w nocy....
Mam jeszcze pytanie jak to jest z farbowaniem włosów? można? nie można? kiedy można jak już?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-03, 13:00   #28
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
co do nospy to biore tylko jeśli mam uczucie kolki albo czuje jakby mi sie coś w brzuchu plumkało..... na razie wziełam tylko dwie w ogóle dziwne dziewczyny na ogół maja poranne mdlości mnie bierze na wieczor lub budzi w nocy....
Mam jeszcze pytanie jak to jest z farbowaniem włosów? można? nie można? kiedy można jak już?
ja farbowalam (jasny blond) przez cala ciaze, ale zaraz bedziesz tu pewnie miala tlumy mowiace ze nie wolno, inne ze wolno - a decyzje i tak sama musisz podjac
3270g, 47 cm
Stary 2012-06-03, 20:05   #29
amilcia
Wtajemniczenie

Cytat:
a już urodziłas dzidziusia?
- tak, Dareczka ma 4 miesiące

Cytat:
- ja farbowałam ale w II trymetrze.

Amelka - 07.12.2006
Aniołek - 30.11.2010
Daria - 29.01. 2012
amilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 20:13   #30
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wierz w słówko "poranne". Wielu osobom pomaga zjedzenie czegokolwiek, więc może masz nudności, jak jesteś głodna.

A co do nospy, to akurat ja nie mogę jej brać, ale biorę scopolan, bo też wolę ciążę donoszoną dzięki środkom rozkurczowym, niż ze strachu przed problemami ze ssaniem, zakończoną przed czasem. Zresztą nawet trudno to porównywać!
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości