![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
5-6 tydzień ciąży prosze o wsparcie ! problem
Dziewczyny nie wiem już sama czy panikuję czy co, otóz test ciazowy zrobilam w 3 dniu po braku miesiaczki wyszedl pozytywny, po tygodniu od braku @ poszlam do pani ginekolog ktora zrobila mi usg przez pochwe, powiedziala ze to bardzo wczesna ciaza, ze jest pęcherzyk ciazowy, ale nie mówila nic czy jest bicie serca ani nic powiedziala tylko ze "tak moze byc bo to wczesna ciaza" zapisala mi badania krwi, i luteinę dopochwowo, wszystko bylo ok wczoraj bylam na badaniach krwi i moczu itp nie umiem sama odczytac ale beta hcg wyszla mi 8090 to wg norm wynik na 6 tydzień, i wczoraj wieczorem dodtałam lekkich plamień nie czysta krew tylko taka w śluzie... zadzwonilam do pani doktor powiedziala ze mam w poniedzialek przyjsc ale jesli wystapi krwawienie oczywiscie szpital. Wiem że pewnie zbytnio mi nie doradzicie ale to moja pierwsza ciaza i chcialabym wiedziec czy takie cos jest normalne?
Aha dodam jeszcze ze w brzuchu wczoraj wieczorem odczuwalam takie dziwne ruchy jakbym miala gazy (ktorych oczywiscie nie mialam ![]() doradzciemi cos prosze !
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: 5-6 tydzień ciąży prosze o wsparcie ! problem
Witaj - takie plamienie to moze byc zagniezdzanie zarodka.
Albo cos grozniejszego, ale jesli nie ma czystej krwi i masz luteine to odpoczywaj i zglos sie w pon do lekarza. Beta jest wysoka, wiec pewnie wszystko ok, na serduszko jeszcze za wczesnie. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak jak napisała przedmówczyni - to może być zagnieżdżanie. Ja miałam plamienie, ale w 9 tyg. Po luteinie mi przeszło, wcześniej nie brałam. Oszczędzaj się i bądź dobrej myśli
![]() Podczas USG nie mogła nic mówić o akcji serca, bo na tym etapie ciąży serca jeszcze nie ma ![]() Edytowane przez Ma_majka Czas edycji: 2012-06-02 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To plamienie może być spowodowane Luteiną, niektóre kobiety tak reagują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Nie bój się ja też miałam plamienie w 6 tygodniu i przeszło.
Dostałam duphaston brałam do końca 1 trymestru,teraz jestem w 16tyg6dni i wszystko w porządku.We wczesnej ciąży wiele kobiet ma plamienie,zalecenia mojego lekarza dużo leżeć nie dźwigać i nie stresować się a wszystko będzie ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jejku ale mi to dodało otuchy, teraz jeszcze sie zastanawiam, myslicie ze lekarka wypisze mi l4? mam prace ze przez 11h stoje czasem musze przywieść coś cięższego z magazynu, wczoraj zwolnilam sie godzinke z pracy ale jutro (tj niedziela) oraz w pon mam prace i nie wiem czy brac urlop na zadanie czy moze l4 a doniose w pon, jak mi wypisze... nie chce sie narazac przez prace....
a te takie dziwne ruchy w brzuchu to też normalne? jejku normalnie powinni jakas szkole prowadzic dla kobiet w ciazy bo jak sie jest pierwszy raz to wszystko jest takie obce i nowe, nie wiadomo czym sie niepokoic a czym nie....
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Praca z Plamieniem i jeszcze dźwiganie
![]() Do lekarza po zwolnienie maszeruj da Ci na 100 % tylko powiedz o staniu i dźwiganiu. Ty teraz musisz leżeć bo plamienie to nie przelewki,ja leżałam ile tylko mogłam do końca 3 trymestru .Kochana oszczędzaj się.Ate dziwne ruchy to pewnie oznaka zbliżających się nudności ;p Edytowane przez wiolcia3108 Czas edycji: 2012-06-02 o 12:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i to nic że praca tylko 7h biurowa ![]() nakaz wypoczywania, zero dźwigania, cięższego sprzątania ![]() powiedz jaką masz pracę koniecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
dopisze sie do powyzszych wypowiedzi,ze na serduszko jeszcze za wczesnie,pewnie gdzies dopiero za tydzien sie pojawi.ja teraz jestm w 11 tygodniu i na poczatku ok4-5 tyg w nocy jak lezalam na plecach to mialam chyba cos podobnego do Ciebie,tzn mialam wrazenie jakby jakies banki powietrza sie we mnie puszczaly,ale to nie bylo bolesne tylko takie dziwne,wtedy zmienialam pozycje na boczna i bylo ok.a jesli plamienie bylo jednorazowe i nie wielkie i obylo sie bez bolu brzucha,to ja na spokojnie poszlabym w poniedzialek do Twojej gin.pozdrawiam i staraj sie nie stresowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
właśnie takie bańki mi sie dziwne puszczały w brzuchu....i jak dotad plamienie było jednorazowe... pewnie w pracy nie beda zadowoleni ze tak szybko l4 ale to juz nie tylko moje zdrowie sie teraz liczy, dziekiuje dziewczyny za słowa otuchy chciałabym już ten poniedziałek i wreszcie sie czegoś dowiedziec....a nie teraz leże w łóżku rozmyslam zmartwiam sie do tego tż w pracy...
![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- a teraz jesteś w któym?? co CI lekarz powiedzial?
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i nie przejmuj się na zapas - ja dostałam leki i ogólnie oszczędzałam się mocno przez 2 tygodnie (miałam 2 razy plamienie trwające cały dzień) a na ostatniej wizycie usłyszałam że nadal mam odpoczywać dużo, ale plackiem leżeć nie muszę i spacery krótkie mogę robić ![]() także nie zawsze kończy się to leżeniem przez miesiące ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- plamienie miałam 2 razy - raz w 7 tygodniu, potem w 8 (wg usg licząc) teraz wg OM zaczęłam 12 wczoraj ![]() u mnie np odklejała się kosmówka, dostałam leki i na wizycie po 2 tygodniach już przestała się odklejać ![]() ale leki chyba jeszcze z miesiąc będę brać ![]() no tylko nadal mam zakaz przemęczania, dźwigania, odkurzania np, seksu, jazdy na rowerze ![]() Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2012-06-02 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
hej
nie stresuj sie i nie martw wlasciwie nie napiszę nic nowego ![]() plamienie ma teraz bardzo wiele dziewczyn w ciązy i w wielu przypadkach nie oznacza to nci zlego.moja siostra tez maila krwaweinie, lezala dwa tygodnie, brala duphaston a urodzila , donosila.ja mailam w 13tygodniu po stosunku i tez bralam duphaston, lezalam dwa tygodnie i ok.juz pozniej plamienia nie mialam/nie mam odpukac ![]() powodzenia i bedzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
no właśnie tego sie obawiam totalnego zakazu robienie wszystkiego.... ale teraz najwazniejsze żeby wszystko dobrze się rozwijało co dalej to zobaczymy, fajnie móc "pogadać" z kimś kto też ma podobne doświadczenia wiadomo tż pociesza ale nie czuje tego co my.
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- a co to za lek ten duphaston wszedzie o nim czytam, mi lekarka nie przepisala nic takiego tylko luteine któa ma progesteron
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Bokeh jesteś w tej samej sytuacji, co ja. Ja jestem też mniej więcej w tym tygodniu co Ty, plamienia dostałam we wtorek w nocy, w środę rano leciałam od razu do ginekologa, a z moim się kontaktowałam telefonicznie. Od razu dostałam L-4 (stoję po 12h, praca w sklepie), nie było nawet mowy o odmowie. Tu się liczy Maleństwo!!! Dodatkowo do luteiny, którą biorę od początku ciąży dostałam duphaston i cyclonaminę, w poniedziałek mam już wizytę u mojego ginekologa. Zalecenia? LEŻEĆ PLACKIEM!!! To jest najważniejsze. Mam nadzieję, że to nic groźnego tak u Ciebie, jak i u mnie! Ja na Twoim miejscu brałabym urlop na żądanie, u mnie też nie byli zadowoleni, bo chciałam pracować jak najdłużej, ale sobie poradzili. Trzymam kciuki!
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam żebyś bulgotaniem nie przejmowała się bo mogą odzywać się jelita i gazy w nich, norma w ciąży
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zarówno Duphaston, jak i Luteina to po prostu progesteron, tylko inaczej podawany. Luteina jest o wiele tańsza, więc częściej zapisywana.
Myślę, że etap zagnieżdżania masz już za sobą, a serduszko może pojawić się za kilka dni. Skoro plamisz, to bierz tą Luteinę, leż i oczywiście nie dźwigaj. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
To wrażenie pękających baniek będzie Ci towarzyszyć przez całą ciążę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Powiem to samo co przedmówczynie, leż, odpoczywaj i nie wolno Ci dźwigać bo kosmówka może chceć się odklejać. Od poniedziałku l4 i koniecznie napisz jak będziesz po wizycie.
Ja plamiłam w 5 tygodniu, też byłam na luteinie a serduszko zobaczyłam w 7 tygodniu.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiele dziewczyn ma plamienia w tych pierwszych tygodniach, sama miałam raz w 4 tc. a raz w 13 tc. i wszystko jest ok, a teraz jestem w 8 miesiacu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moim zdaniem to reakcja na luteine, badz jej zbyt mala dawka, jesli nie bedziesz krwawic to poczekaj do tego pon i pojdz do ginki, napewno cos zaradzi, powodzonka ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
odnośnie no spy ostatnie badania dowodzą, że branie jej przez cała ciąże w dużych ilościach powoduje obniżenie napięcia oraz problemy ze ssaniem dzieci
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
na dwoje babka wrozyla.... albo donosisz ciaze z nospa albo tfu tfu bez niej moze dojsc do skurczy, poronienia... kazdy wybiera mniejsze zlo. Napiecie miesniowe mozna ''poprawic'', a dziecko nakarmic z butli. Ja osobiscie wolalabym ciaze donosic..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
co do nospy to biore tylko jeśli mam uczucie kolki albo czuje jakby mi sie coś w brzuchu plumkało..... na razie wziełam tylko dwie
![]() ![]() Mam jeszcze pytanie jak to jest z farbowaniem włosów? można? nie można? kiedy można jak już?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
- tak, Dareczka ma 4 miesiące
![]() - ja farbowałam ale w II trymetrze.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do nospy, to akurat ja nie mogę jej brać, ale biorę scopolan, bo też wolę ciążę donoszoną dzięki środkom rozkurczowym, niż ze strachu przed problemami ze ssaniem, zakończoną przed czasem. Zresztą nawet trudno to porównywać! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.