![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
depresja poporodowa a ta wcześniej przebyta.
Nie znalazłam na wizażu żadnego wątku aktywnego na ten temat, więc postanowiłam zapytać.
Może wiecie coś na temat depresji poporodowej a raczej chodzi mi o to jaki ma wpływ na nią to, że już wcześniej miałam depresję. Czytałam w internecie, że mam przez to, większe szanse na to, że takowej dostanę. A więc o ile zwiększone jest w takim wypadku ryzyko? Z góry dzięki za odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: depresja poporodowa a ta wcześniej przebyta.
Nie wiem o ile, mam obok siebie taki przykład. Dłuuugo się to już ciągnie, ale na fakt teraźniejszej depresji wpływają też inne rzeczy, które kobietę w tyłek kopią mocno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34371598]Nie wiem o ile, mam obok siebie taki przykład. Dłuuugo się to już ciągnie, ale na fakt teraźniejszej depresji wpływają też inne rzeczy, które kobietę w tyłek kopią mocno.[/QUOTE]
A możesz napisać coś więcej? Oczywiście bez szczegółów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji można się spodziewać, że depresja poporodowa jednak dopadnie taka osobę.
Ja mam skłonności to takich stanów, nie depresyjnych, ale bliskich temu. Wcześniej przed ciążą 2 razy dopadł mnie stan, który moge nazwac depresją (obeszło się bez pomocy specjalisty). Nie miałam do tego żadnych powodów. Bo wszytsko w moim żyicu układało się super, a jednak zycie wydawalo mi sie bez sensu. I dopadł mnie baby blues niestety ... a wcześniej nawet nie pomyślałam, że ze względu na to, ze wcześniej dopadały mnie takie stany to dopadnie a teraz z perspektywy czasu wydaję mi się, że mogłam się tego spodziewać. Całe szczęście mój mąż była bardzo wyczulony, niesamowicie dzielnie mnie wspierał. Na pocieszenie powiem, że odkąd mam moje małe to poza baby bluse nigdy mnie to nie dopadło ![]()
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy jest jakas metoda zapobiegania, powiem jednak - nie stresuj sie na zapas. Depresja poporodowa to powazna sprawa i najwazniejsze jest by bliscy Cie wspierali, a takze bys miala gdzie zasiegnac profesjonalnej pomocy jesli akurat tak sie zdarzy.
Jesli wyczujesz u siebie, ze dzieje sie cos niedobrego, ze moze nie chce Ci sie wstawac z lozka, ze to cos powazniejszego niz baby blues, mow o tym. Nie bagatelizuj. Trzymam kciuki za szczesliwy porod i zycze radosci z macierzynstwa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale u mnie przyczyna blusa była taka, że czułam się jakby nagle ktoś mnie zamknął w klatce, byłam przed mlodą bardzo aktywna, i jak ona sie pjawila to myślałam, że teraz moje zycie bedzie się ograniczac to zaspokojania jej potrzeb w 4 ścianach oraz spacerowania z wózkiem po osiedlu, byłam przekonana że tak już do końca życia zostanie (nie śmiać się, bo nie było mi do śmiechu) i ja potrzebowałam wtedy tylko, żeby ktoś mi bliski powiedział, że tak teraz jestem maksymalnie uwiązana do młodej, bo takie jest życie ale to MINIE, to się kiedyś skończy, że np. za 4 miesiące będę mogla juz swobodnie wyjść z młodą tu i tu, a za rok jak będzie chodzić to już będziemy mogli robić to i to, a teraz jest tak i trzeba się z tym pogodzić, nie wiem czy mnie rozumiesz ![]() Niestety nikt nie wiedział, że tego potrzebuję, musiałam sama dojść do tej prawdy objawionej. Wszyscy mnie bardzo wspierali, ja dużo mówiłam o tym, że źle się psychicznie czuję, ale nie wiedzieli czego potrzebuję. Teraz to się wydaje śmieszne i oczywiste jak słońce, ale kiedy człowieka dopada ten stan, to tak jakby ktoś odebrał zdolność logicznego myślenia, dlatego pewnie tak trudno niektórym zrozumieć ten stan, depresję.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-05-28 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo sprawa tego, że on może sobie iść do znajomych napić się piwa albo coś a o mnie mam wrażenie, że wszyscy znajomi zapomnieli, nawet jak poproszę, żeby ktoś mnie odwiedził, to nagle nie może. Wiem, że tak to jest ze znajomymi, że liczą tylko na to, że ty do nich wpadniesz i będą mogli się wyżalić a jak ty potrzebujesz towarzystwa to nagle nie mają dla ciebie czasu...
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2012-05-28 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Masz o tyle 'lepsza' sytuacje ze wiesz i mniej wiecej znasz objawy depresji - jest mnostwo kobiet ktore nie wiedza co ' w nie uderzylo' po porodzie
ja mialam stany depresyjne ('lekowe') i powrocily z narodzinami mojego dziecka poniewaz mialam je wczesniej, wiedzialam co i jak i jak na nie reagowac. Wiec jesli nagle pomyslisz ze to moze byc to i odczucia sa znajome - nie ignoruj tego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Sailormary, to ja ci coś jeszcze napiszę
![]() Rodziłam w pon, cc była. W sobotę byłam w domu, a w poniedziałek zostawiłam córę z mężem i wyszłam. Na godzinę co prawda, ale jednak. Mieszkam w centrum miasta, poszłam sobie do biedronki (ale radochę miałam ![]() A potem - dziecię w wózek i spacery, codziennie wychodziłam na 3-4 h, czasem na dłużej. Książka w łapę (albo audiobook na uszy), czasem koleżanka jakaś do towarzystwa czy mama. Mąż w pracy. Czasem do teściów szłam, blisko są, czasem na działkę - byle w ludzi. To spokojnie da się z dzieckiem ogarnąć, maluszek w domu wcale nie oznacza zamknięcia. Ba, są dzieci, które właśnie wśród ludzi czują sie dobrze, a nie w domu zamknięte. A jesteś w jakimś wątku mamowym? Może jest ktoś kto blisko mieszka, to i spotkania można urządzać? U mnie sprawdziło się też chodzenie nawet z takim niemowakiem na place zabaw, dużo mam tak robiło, przychodziły, maluch w gondoli, a one się spotykały ![]() Masz strasznie fajny czas na poród, bo lato, gorzej gdy jesień czy zima i pogoda nie na długie wyjścia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
sailormaary miałam silną depresję po pierwszej ciąży leczoną farmakologicznie
![]() ![]() ![]() moim zdaniem wsparcie bliskich itp nic nie dadzą jeśli depresja ma być - wiem że to straszne co piszę, ale tak jest jeśli Cię dopadnie nie martw się tylko od razu sięgnij po leki i ciesz się macierzyństwem ja nadal żałuję, że tak długo czekałam i sama chciałam sobie radzić ![]() trzymaj się ja myślę, że będzie dobrze tylko nie zrób sobie samospełniającej się przepowiedni ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34378357]Sailormary, to ja ci coś jeszcze napiszę
![]() Rodziłam w pon, cc była. W sobotę byłam w domu, a w poniedziałek zostawiłam córę z mężem i wyszłam. Na godzinę co prawda, ale jednak. Mieszkam w centrum miasta, poszłam sobie do biedronki (ale radochę miałam ![]() A potem - dziecię w wózek i spacery, codziennie wychodziłam na 3-4 h, czasem na dłużej. Książka w łapę (albo audiobook na uszy), czasem koleżanka jakaś do towarzystwa czy mama. Mąż w pracy. Czasem do teściów szłam, blisko są, czasem na działkę - byle w ludzi. To spokojnie da się z dzieckiem ogarnąć, maluszek w domu wcale nie oznacza zamknięcia. Ba, są dzieci, które właśnie wśród ludzi czują sie dobrze, a nie w domu zamknięte. A jesteś w jakimś wątku mamowym? Może jest ktoś kto blisko mieszka, to i spotkania można urządzać? U mnie sprawdziło się też chodzenie nawet z takim niemowakiem na place zabaw, dużo mam tak robiło, przychodziły, maluch w gondoli, a one się spotykały ![]() Masz strasznie fajny czas na poród, bo lato, gorzej gdy jesień czy zima i pogoda nie na długie wyjścia ![]() właśnie nie mogę się doczekać kiedy będę mogła zacząć wychodzić, w sumie już zaczynam mimo, że jeszcze nie powinnam:\ To prawda, że lato jest dobrym czasem na dziecko, dlatego właśnie tak zaplanowaliśmy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
wiesz tak jak pisałam możesz mie gorsze dni szczególnie jak dziecko będzie wymagające wtedy naprawdę warto prosić bliskich o pomoc przy dziecku a nie zgrywać siłaczkę matkę polkę
![]() co Ci powiem jeśli tylko poczujesz, że przez kilka dni non stop jest bardzo źle nie masz ochoty zajmować się dzieckiem wręcz jest ci obojętne lub czujesz nawet wrogość do niego leć do lekarza po leki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pomysł z dopisaniem się do wątku dzieciaczkowego jest świetny, Tobie da poczucie bycia w internetowej wspólnocie która dzieli sie podobnymi problemami i obawami jesli chodzi o dzieciaczki czy siebie.
Męża wysłałabym ( skoro narazie leżysz) z listą rzeczy które ma Ci kupić żeby zrobic Ci przyjemność. Od początku niech bedzie aktywnie zaangażowany bo początki jesli chodzi o samo niewyspanie np. sa takie sobie ![]() Rób to co lubisz, ciesz się tym pięknym stanem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja chodziła do psychologa prywatnie i tez mi godzina nie starczała ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Niestety do depresji trzeba mieć predyspozycje. Jak się ją miewa od czasu do czasu, albo przed ciążą, to szansa na poporodową nie mała.
Odradzam psychologów z ubezpieczenia. ![]() W ogóle psychologów odradzam. Jeśli już płacić, to za certyfikat i wiedzę. Szukaj certyfikowanego terapeuty, nie psychologa klinicznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Mi psychiatra powiedział tak wprost, że on mi da leki, ale na rozmwy, terapię to mam iść do kogoś innego, bo on zajmuje się leczeniem od strony fizycznej, chemicznej.
Cytat:
![]() Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2012-05-29 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Psychiatra przepisuje tylko leki, jeśli jest tylko psychiatrą.
Jeśli terapeutą, jest dwa w jednym. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
sailormaary
będzie dobrze, bo jesteś dobrze przygotowana, zadajesz sobie sprawę z faktu, że może cie to dopaść a zobaczysz dziecko da ci dużo siły, motywacji żeby nie myśleć negatywnie, nie pogrążać się ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34378357] Rodziłam w pon, cc była. W sobotę byłam w domu, a w poniedziałek zostawiłam córę z mężem i wyszłam. Na godzinę co prawda, ale jednak. Mieszkam w centrum miasta, poszłam sobie do biedronki (ale radochę miałam ![]() A potem - dziecię w wózek i spacery, codziennie wychodziłam na 3-4 h, czasem na dłużej. Książka w łapę (albo audiobook na uszy), czasem koleżanka jakaś do towarzystwa czy mama. Mąż w pracy. Czasem do teściów szłam, blisko są, czasem na działkę - byle w ludzi. To spokojnie da się z dzieckiem ogarnąć, maluszek w domu wcale nie oznacza zamknięcia. Ba, są dzieci, które właśnie wśród ludzi czują sie dobrze, a nie w domu zamknięte. [/QUOTE] szaja chyba nie miałaś depresji, ja to wszystko o czym ty tak pozytywnie piszesz odbierałam negatywnie, bo to siedzi w głowie, nie ma nic wspólnego z rozsądkiem chodziłam na spacery, do teściowej bo mam blisko,a tam jeszcze sisotra tz z dzieckiem 2 miesiące starszym od mojego, co drugi dzień do siostry, która mam syna 6 miesięcy starszego, do mamy, która mam pod nosem i razem się opalałyśmy na ogródku, a i tak uważałam, że jest uziemiona tzn. ryczlam na spacerach, że musze chodzić bez celu, z wyjścia do Bidero bym zrobila tragedię w sytulu "teraz moje życie jest tak fatalne, że szczytem mojej samodzielności jest godzinne wyjscie do marketu spożywczego" ![]() to jest straszny stan ![]()
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do bałaganu trzeba przywyknąć albo się zajeździć żeby było idealnie cały czas moim zdaniem ![]() Psychoterapia to dobre wyjście, nawet prywatnie jesli się ma pieniądze. Najważniejsze jest zdrowie. Musisz sama siebie przekonać że zawsze jest wyjście, nie jsteś sama, w gorsze dni pałeczkę przy dziecku przejmie mąż, masz wsparcie. Mi kiedys pomogła "Potega podświadomości" Josepha Murphy'ego, w skrócie zmienia podejście/myślenie na bardziej pozytywne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przydało by mi się więcej pozytywnego myślenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ALE nie zgadzam się, że ma omijać psychologów klinicznych - to są osoby po 4-letnich studiach podyplomowych (psychoterapia - 5 lat), tylko różnica jest taka, że są to DIAGNOŚCI, którzy mogą pomóc w doraźnych problemach, a w razie stwierdzenia ciężkiej depresji skierować do terapeuty na długoterminową terapię... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Mam wrażeni, ze dziewczyny Ci piszą tak, jakbyś miała te depresję na 100% dostać i tylko radza, jak jej skutki zminimalizować.
Otóz NIE MUSISZ mieć depresji, nawet baby blusa mo zesz nie mieć. ![]() Miałam wiele lat depresje, potem także stany lekowe. Leczona prywatnie prawie 2 lata. I co? Urodzilam uśmiecham sie i jestem happy! ![]() Uszka do góry!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
O mam nadzieję, że też dobrze się powiedzie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.