|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Problem ze słodyczami.
Mam problem. Otóż od kilku lat (teraz mija chyba 4 lata) jem bardzo dużo słodyczy. Są to niemal napady apetytu, głównie na słodkie przekąski, którymi się objadam. Mam tak nawet, jak zjem syty obiad, to zaraz chce mi się jeść czegoś słodkiego. Nie wiem co z tym zrobić. Mam przez to nadwagę. Nie jest jakaś ogromna, bo przy wzroście 170cm, ważę 77kg, ale czuję się z tym źle, i wiem, jak nie przestanę tyle jeść, to będzie jeszcze gorzej. Dwa miesiące temu byłam u dietetyczki i ona przepisała mi dietę. Najpierw stosowałam ją przez tydzień, później przestałam, potem znowu kilka dni i tak cały czas. Nie wiem dlaczego, ale nie mam żadnej motywacji, mówię sobie, że przecież będzie tak super jak schudnę, będę ładna i szczupła i może znajdę sobie jakiegoś chłopaka i będę kupować te wszystkie ciuchy, których teraz nie kupię, bo źle w nich wyglądam, ale jakoś gdy przychodzi co do czego, to olewam to wszystko i i tak jem. To samo z moją silną wolą, cały czas wmawiam sobie, że przecież jeden mały batonik, czy jedna słodka bułka mi nie zaszkodzą i tak jest niemal codziennie.
Macie może jakieś sprawdzone sposoby, na utrzymanie diety, albo coś co pomoże zmniejszyć łaknienie na słodkie? Proszę, pomóżcie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem ze słodyczami.
Cytat:
Dobra opcja jest po prostu detoks cukrowy. Odpowiednio przeprowadzony ma ogromna szanse powodzenia i oduczenia zlych nawykow przy jednoczesnym odzywieniu organizmu i przestawieniu go na operowanie na mniejszej ilosci glukozy.
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
do minimum? może ale całkiem się nie da. zresztą ciekawe jak to przetrwacie. ja próbowałam ale... jogurty bez cukru, tak zero zero natural eko fuuuuuuuuuuujskie sa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Oczywiście że się da wyeliminować do zera cukier
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Byłam totalnym słodyczoholikiem! Da się ![]() ![]() P.S.2 . Jogurt naturalny jest pyszny. Zwłaszcza jak się z niego SAMEMU zrobi owocowy. Np jogurt, zblendowane jabłko + jabłko w kawałkach + cynamon ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Egzakli! ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Raz na jakiś czas piję kawę z mlekiem ( przeważnie jak kogoś odwiedzamy ) i nawet ta mała ilość jest bardzo słodka. Owoce które są kwaśne dla innych, dla mnie są słodkie. Też kiedyś pożerałam słodycze, i jak bardzo chcesz, to dasz radę z tym wygrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Sama mam problem z jedzeniem słodyczy.. Z dużej ilości ciastek zeszłam do jednego do kawy z mlekiem (już bez cukru) i tak powoli eliminuje łakocie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam,
jestem tu ponieważ mam ogromny problem z jedzeniem słodyczy... wydaje mi się, że moje uzależnienie jest tak ogromne że bez wsparcia i pomocy nie dam sama rady... na nic się zdały obietnice i terminy rzucania słodkości - to jest silniejsze ode mnie - może też przez to że w trudnych sytuacjach to był mój sposób na poprawienie sobie samopoczucia... za to teraz mam za swoje - wyglądam kiepsko - nadwaga swoje robi... chcę spróbować z tym nałogiem powalczyć... ma ochotę ktoś mi w tej drodze towarzyszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja schudłam sporo, ale każdy napad na słodycze kończy się tym, że wszystko idzie mi w brzuch
![]() Też jestem uzależniona od słodkiego smaku, nie od samych słodyczy może, ale właśnie od słodkości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja również mam ogromny problem ze słodyczami, jem je codziennie i to wiele razy dziennie.
Nie umiem z tym wygrać.
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
To może wspólnie weźmiemy się za siebie i zaczniemy cholerstwo ograniczać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc Autorko. Co do badań krwi z przedmówczynią się zgodzę. Idź do ginekologa, niech Ci zleci badania hormonalne. Miałaś kiedyś? Masz jakiekolwiek problemy z okresem, z owłosieniem na ciele? Jak tyjesz? Na brzuchu czy na udach? Co do rozwiązań Twojego problemu: -zacznij się ruszać. Nie mam na myśli spacerowania, ale ćwiczenia siłowe. Takie na ciężarach, na siłowni najlepiej (oszczędzisz na słodyczach, na siłownię możesz iść). Ochota na słodkie maleje wprost proporcjonalnie do ilości wylanego potu. Poza tym, nie będę się powtarzać, ale poszukaj sobie w googlęciu o wpływie przyrostu masy mięśniowej na podwyższenie wrażliwości na insulinę i o relacji między wrażliwością na insulinę a wzmożoną ochotą na słodycze. Jeżeli Ci się nie chce szukać, to możesz mi w ciemno uwierzyć-trening siłowy znacznie obniża ochotę na słodycze już po pierwszych dniach. -ustal sobie jakieś reguły. W moim przypadku-szklanka wody. Co drugi batonik zamieniam na szklankę wody (przy założeniu, że batoników jednak nie jest zbyt wiele); -najadaj się. Jeżeli w ciągu dnia jesteś głodna, wieczorem w domu sięgniesz po słodkie. Rada? Najadaj się w ciągu dnia, a wracając do domu z pracy/szkoły/uczelni kup sobie kefir albo sok warzywny i wypij po drodze. -jedz więcej owoców. Wprawdzie także owoce zaczynają mieć swoich wrogów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W moim przypadku zastosowałam drastyczne odcięcie od słodyczy wszelkiej maści. Z dnia na dzień, bez żadnego stopniowego ograniczania, bo to się u mnie nie sprawdza. Niestety nie mam umiaru w jedzeniu słodkiego i często ciasteczko na imieninach w pracy kończyło się obżarstwem później w domu. Na szczęście mam silną wolę i teraz po miesiącu postu ochota na słodycze przeszła na dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
ja od pocztaku roku walcze z kg
![]() ![]() ![]() biore chrom-moze dziala on na moja podswiadomosc, ale dziala. nie odczuwam az takiej ochoty na slodycze jak kiedys.
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Na mnie najlepiej działa myśl, że słodycze nie są warte tego, żebym traciła na nie cenne kalorie z meniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Od kiedy stosuje ocet jabłkowy z zieloną herbatą w kapsułkach nie myśle już o słodkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ten ocet jabłkowy faktycznie tak świetnie działa ? Ja nie mam problemów z ćwiczeniem, z wagą też właściwie nie , jednak wiem , że gdybym trzymała dietę mogłabym super wyglądać. Najgorzej właśnie jest ze słodyczami... próbuję wielu sposobów walki z apetytem na słodkie ale czasami jest to silniejsze ode mnie...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.