|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia - co z praktykami?
Witajcie,
Od października zaczynam drugi rok studiów zaocznych i jest to rok, w którym powinnam odbyć praktyki studenckie. Nie pracuję, więc generalnie nie powinnam mieć problemu, ale... Zaczynam drugie studia na innej uczelni, tym razem dzienne. Więc w czasie roku akademickiego trudno mi raczej będzie odbyć pełne praktyki konieczne dla kierunku pierwszego. Moje pytanie brzmi, jak to generalnie w takiej sytuacji wygląda. Czy mam udokumentoważ studiowanie dzienne i z tych praktyk zostane zwolniona, czy mam je odbyć w czasie wakacji? Jeśli to coś wniesie, to zaocznie studiuje bezpieczeństwo narodowe, więc miejsca praktyk to straż pożarna, zarządzanie kryzysowe. (policji czy innych tego typu pod uwagę nie biorę).
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Studia - co z praktykami?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
yyy... a nie lepied do opiekuna praktyk z takim pytaniem...? każda uczelnia ma swoje zasady zalicznia praktyk...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
na zaocznych trzeba praktyki robic?? na mojej uczelni tylko studenci stacjonarni musza w czasie przerwy letniej odbyc praktyki.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moi znajomi na zaocznych nie musieli odbywać praktyk tylko na dziennych więc nie wiem jak to u Ciebie ale nawet jeśli musisz to na pewno Cie z nich nie zwolnią i najlepiej je odbyć w czasie wakacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
1) praktyki to raczej się w wakacje robi (przynajmniej wszyscy których znam tak mają, na róznych uczelniach)
2) 200% - nie zwolnią Cię. Nic Ci tu studiowanie dzienne nie pomoże.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak dziewczyny wyżej pisały. Skoro macie praktyki na zaocznych to nikt Cie z nich nie zwolni. Skoro zaczynasz studia dzienne to praktyki będziesz musiała zrobić w wakacje. Najlepiej dowiedz się kto z wykładowców zajmuje się praktykami, idź do niego a napewno odpowie Ci na nurtujące Cię pytania.
![]() |
#8 |
.
|
praktyki zazwyczaj sa w wakacje...a jesli masz faktycznie w roku akademickim to radze robic weekendami, jak nie masz zjazdow. na 100% nie zostaniesz z nich zwolniona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja praktyki robiłam w wakacje, na mojej uczelni tak jest, ma się do wyboru lipiec, sierpień, wrzesień, ewentualnie październik, ale wtedy trzeba się starać o urlop krótkoterminowy. Z praktyk programowych uczelnia nie zwalnia, są one konieczne do zaliczenia całego toku studiów, dostaje się za nie punkty ECTS.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja teraz zamierzam szukać pracy, załóżmy w październiku znajdę, to te praktyki na pewno uda im się zrobić tak pod nas, bo wszyscy w sumie pracują praktycznie , więc tak raczej będzie. A też właśnie będę zaczynać drugi rok zaocznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Praktyki wakacyjne są obowiązkowe na studiach dziennych i koniecznie muszą się odbyć w wakacje po 2 lub 3 roku. Nie wiem jak zaoczne. Jeśli masz to zrobić faktycznie w roku szkolnym, to złóż odpowiednie podanie. Przesunięcie na wakacje w takim przypadku nie powinno być problemem. Chyba, że to nie są pełnoetatowe praktyki i dasz radę porozbijać godzinami tak, żeby współgrały z twoim planem zajęć.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja miałam praktyki w połowie roku akademickiego - mieliśmy wtedy dwa tygodnie wolne na te praktyki oraz wakacyjne we wrześniu więc to chyba zależy od uczelni i od kierunku (ja np. miałam praktyki w szkole więc nie dałoby się ich zrobić w lipcu czy w sierpniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Byłam w takiej samej sytuacji. Jedne dzienne studia, jedne zaoczne i praktyki bez problemy w roku akademickim zrobiłam. Przecież nie siedzisz na zajęciach 7 dni w tygodniu od rana do nocy... masz wolne popołudnia albo poranki... więc tych kilkadziesiąt godzin w ciągu semestru spokojnie wyrobisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Teraz mamy praktyki we wrześniu. Koleżanka zaszła w ciążę, termin porodu ma właśnie na wrzesień, a oprócz tego studiuje jeszcze drugi kierunek. Praktyki już zrobiła w maju, Koordynatorka praktyk zrobiła umowę na wcześniej. Praktykę odbyła, na zajęciach też chodziła. Codziennie dojeżdżała po 100 km w jedną stronę.
Da się Edytowane przez niusia_87 Czas edycji: 2011-08-11 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawdopodobnie będziesz musiała złożyć podanie z prośbą o inny termin odrobienia praktyk. A tak na marginesie: jeszcze nie weszły przepisy o możliwości studiowania tylko jednego kierunku?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a takie przepisy w ogóle mają byc ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
psy-chopatka
|
Cóż... i tak spora część studentów załatwia praktyki "na lewo".
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a autorka studiuje jeden zaocznie, więc to całkiem inna historia, bo przecież za niego tak czy siak płaci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Też mi się zdaje,że zwolnionym z prasktyk za bardzo być nie można,bo jest z nich egzamin - przynajmniej u mnie
![]() Poza tym to jest forma sprawdzająca ucznia w praktyce więc na pewno nie. Ale na pewno będziesz mogła się dogadać w tej kwestii albo rzeczywiście może w czasie wakacji będziesz mogła je odrobić ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Gdy składałam papiery do innej szkoły Panie z dziekanatu miały (lub robiły mi) problemy. W związku z przepisami jakie miały wejść, że student będzie mógł studiować tylko na jednej uczelni. Nie wiem czy weszły, nie wiem czy te kobiety wiedziały co mówiły ;] może chciały tylko zepsuć mi humor
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem gdyby studiować na raz kilka kierunków na państwowej uczelni i za żaden nie płacić. Wtedy oczywiście państwo by robiło problemy, znając życie. Mnie ten problem akurat obejdzie bokiem, bo na państwowej studiuje zaocznie - więc im za to płace, a drugi kierunek zaczynam na prywatnej - wiec i tak płacę. Z tymi prkatykami to faktycznie muszę się na uczelni dokładnie dowiedzieć. Dodzwonić się tam to cud, a jechac narazie nie mam kiedy. Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli będzie to konieczne to faktycznie odrobie je w wakacje, lub 'na raty' w wolnym czasie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Napewno bedzie konieczne, nie da sie zrobic licencjata bez praktyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynie się chyba coś pomyliło. Pewnie chodziło o tą zmianę, że można studiować już tylko jeden kierunek za darmo, a za kolejny trzeba normalnie płacić.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-06-07 o 23:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
DOMator
|
U mnie praktyki można było robić w innym terminie, niż zakładany przez uczelnię, czyli np. w wakacje, ale należało zwrócić się na piśmie do dziekana z prośbą o zmianę terminu odbycia praktyki. Nikt nie robił z tym problemów, szczególnie, że chodziło o zaledwie 2 tygodnie.
Studiowanie drugiego kierunku czy praca sezonowa w wakacje nie zwalniały nikogo z praktyk. Heh, dopiero doczytałam, że wątek stary, tylko odgrzany przez jakiegoś spamera... Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2013-06-08 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.