|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
101 przepisów Świat Kobiety
Czy któraś zbierała te książeczki? Z których przepisów już korzystałyście? Czy były jakieś niewypały bo przepis beznadziejny? Co polecacie najbardziej (nr książeczki, tytuł przepisu, strona)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: 101 przepisów Świat Kobiety
Cytat:
![]() W zeszłym roku zbierałam wszystkie i wklejałam do zeszytu z przepisami, a teraz jak jestem na "swoim", to z nich korzystam i spostrzegłam dopiero, że się mi powtarzają, tzn. to samo ciasto i przepis, ale pod inna nazwą, to samo danie obiadowe, ale różnie zatytułowane. Także kupowania gazety z tymi przepisami uznałam za zbyteczne (dopłaca się 2 czy 3 zł za co? ![]() ![]() Najlepiej wychodzą mi dania obiadowe, z nich często korzystam (w tej książeczce), na dalszym miejscu ciasta, na końcu zupy i sałatki, bo są przekombinowane moim zdaniem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Też zauważyłam, że się powtarzają niektóre przepisy dlatego już ich nie zbieram. Koleżanka chciała mi wyrwać ze swojej gazety te przepisy, ale ja jej powiedziałam, że to mam w tych książeczkach
![]() Na razie nie mam dla kogo gotować, ale generalnie np. ilość składników potrzebnych z przepisów muszę dzielić na pół/cztery = obiad na dwa dni/na raz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hmm fixy..oni mają obliczoną porcję do minimum. Zależy co kto ile je
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Szczególnie polecam przepisy :
z tomu 11 na: Letni bulion z kiełkami str. 10 (surówkę) Z marchewki i rodzynek str. 38 (sałatkę) Z młodej kapusty str. 40 Czerwoną sałatkę na ostro str. 46 Placek brzoskwiniowy (z morelami ![]() (ciasto) Porzeczkowe z bezą str. 63 + patent na "Kruche inaczej" Panierowane patisony str. 70 Kurczaka z puree z piekarnika str. 83 z tomu 23: Pomysł na "Krabowe paluszki" str. 7 Sadzone z piekarnika w pomidorach (na maśle) str. 27 (sałatkę) Grecką na roszponce (z oliwą) str. 33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Być może... (ważna jest temperatura) Ja piekłam w temperaturze 200 , czyli wyższej niż podano w przepisie (mimo wszystko zajęło to 40 minut)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja miałam 250 i piekło się ponad godzinę. Z góry ładnie upieczone, spód również a środek pierwszej połowy przy drzwiczkach piekarnika to totalna breja ta tylna się upiekła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja próbowałam zrobić w większej ilości masy z tych przepisów i mi nie wyszło. Aby placek miał więcej tej masy. Więc może jak bym się trzymała przepisu to by się udało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.