![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zdrowe odżywianie - dieta śródziemnomorska, czyli zmiana nawyków żywieniowych :)
Witajcie, wiem, że na forum jest mnóstwo wątków o wspólnym ODCHUDZANIU, nawet się w kilku udzielałam, jednak oprócz DIETY i pozbycia się paru kilogramów pragnę zmienić nawyki żywieniowe na całe życie!
Bo cóż mi z tych kilku straconych kilo, które wrócą jak bumerang, gdy tylko skończę z dietą.. Mam nadzieje, że przekaż jest jasny, zapraszam wszystkie chętne dziewczyny, które chcą DOŻYWOTNIO pozbyć się nadprogramowych kilogramów!! Koniec z niezdrowym jedzeniem, smacznie i lekko wkraczamy w nowe życie!!!
Wytrwale. Systematycznie. Skutecznie. 53- 52 - 51 - 50 - 49 - 48 - ![]() Dni bez chipsów/słodyczy 1/100 Edytowane przez Liliana_fit Czas edycji: 2010-11-16 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Zdrowe odżywianie - dieta śródziemnomorska, czyli zmiana nawyków żywieniowych :
No to jedziesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zdrowe odżywianie - dieta śródziemnomorska, czyli zmiana nawyków żywieniowych :
Dołączam
![]() Jestem właśnie w trakcie realizacji takiego postanowienia - nie dieta na kilka miesięcy i potem osławione jo-jo,a zmiana nawyków żywieniowych,co wpłynie nie tylko na pozbawienie się nadmiaru kilogramów,ale też na stan zdrowia ![]() I tak,byłabym baaaardzo,ale to bardzo zadowolona gdyby udało mi się to osiągnąć. Mam nadzieję,że się nam uda,w grupie raźniej ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W sumie to i ja sie chetnie dolacze
![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2010-11-16 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Popracujemy nad zdrowym jedzieniem
![]() Poczytaj sobie przez jakie procesy musi przejść soja żeby być jadalna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich na forum, cieszę się, że nie jestem sama
![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
chętnie się do was dołączę
już wiele razy przechodziłam przez diety, chudłam, tyłam -beznadzieja.. Ostatnio zaczęłam chodzić regularnie na basen ze znajomymi (ale po 1,5h pływania, sauny itp idziemy na piwo i kebaba.... ;( ) Z dnia na dzień postanawiam, że od jutra zacznę unikać tego typu zachowań i innych fastfoodów (pizzy sobie nie odpuszczę nigdy! ale ograniczę do dwóch wypadów na miesiąc ![]() Reasumując basen 3 razy w tyg, rower/rolki 2razy w tyg i zrowe odżywianie ![]() Od teraz! Razem będzie nam raźniej. ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
To i ja w takim razie dołączam do Was dziewczyny. Ten sam problem co większość-potrafię w szybkim czasie schudnąć kilka kg (moja obecna waga - 57 kg / 170 cm wzrostu). Nie mam drobnej budowy, każdy zbędny kg odkłada mi się na udach i tyłku ( o zgrozo). Chciałabym schudnąć może z 2 kg, ale bardziej niż na schudnięciu zależy mi na utrzymaniu tej wagi, z tego względu że mam straszną tendencję do tycia. Rekord?- 6 kg w m-c!!!! Zrzucanie tego? około pół roku. Dlatego wiem, że do końca życia będę musiała pilnować się z jedzeniem. Poza tym jestem słodyczoholiczką. Potrafię sobie odmówić długi czas słodkiego, ale jak już się dopadnę, to jem tak długo, aż wszystko nie zniknie.
Dlatego z miłą chęcią dołączam do grupy wsparcia ![]() ![]() ![]() Muszę się też pochwalić na forum==> nie palę od 8 października ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja też dołączę! I chętnie zaczerpnę coś z Twojej wiedzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
a mi się dzisiajnie udało, zjadłam paczkę chetosów serowych ;( mój nałóg. standardowo od jutra..
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja miałam dziś głupie mysli o zjedzeniu czegoś nadprogramowego,ale się nie dałam ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tutaj w innym wątku też coś napisałem o produktach mlecznych: Staram się nie jeść produktów mlecznych z paru powodów. Po pierwsze, jesteśmy jedynymi ssakami które w życiu dorosłym piją mleko i nie uważam to za coś ok. Po drugie w grupach które spożywały mleko poziom IGF-1 wzrósł o 10% (insulin-like growth factor). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...?dopt=Abstract IGF-1 jest miedzy innymi odpwiedzialny za podział komórek, komórki raka są bardzo czułe na IGF-1. Czytałem gdzieś badania gdzie usunięto receptory IGF-1 z zmienionych komórek i one obumierały. Pozatym większa ilość IGF-1 w krwi jest zawsze kojarzna z wiekszym ryzykiem raka piersi itd. Po trzecie do produkcji jogurtów i serków wykorzystywane są enzymy z bakterii, często takie bakterie są GM( genetycznie modyfikowane) by wytwarzały więcej enzymów. Często jednak wytwarzają wiecej nie tylko enzymów ale i innych subs. Nie znam dokładnie tematu ale wole unikać produktów mlecznych ![]() Póki co jem tylko masło ale i chyba ono zniknie z mojego menu. https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post23304185 Czym zastąpić? Weź skład składników odżywczych, przeanalizuj, porównaj i wybierz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Wielkie dzieki Edo za pomocne informacje
![]() ![]() ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2010-11-17 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
bywa i tak że czytając ciekawą lekturkę zapomina sie o tym co się w kuchni dzieje.. wiem coś o tym
![]() życzę wytrwałości na jutro ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Witajcie, widzę, że wątek rośnie i cieszę się z tego bardzo, bo miałam obawy, że będzie to jedynie mój monolog..
Jednak są osoby, którym zależy na zdrowiu, na dobrym samopoczuciu. Staram się jeść zdrowo, rezygnuje całkowicie ze słodyczy, chipsów, fast-foodów, napoi gazowanych. Z resztą, czyli domowymi obiadkami może być trudniej, ale pomału, krok po kroku może też się uda! Nie mam nadwagi, jednak też dręczy mnie fakt, że jak postanowię zrzucić parę kilo, przechodzę na (czasami idiotyczną) dietę. Moim marzeniem jest zoptymalizować dietę tak, aby spadło tych kilka kilo i już nie wróciło. Bez skoków wagi, a co za tym idzie nastroju.. Dziewczyny razem osiągniemy ten cel, będziemy zdrowe i szczupłe, a jedzenie będzie przyjemnością!!! Walka rozpoczęta...
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To i ja się przyłączę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
To może napiszcie co uważacie za zdrową żywność?
Ja też się staram nadal wyczuć sam siebie, co mojemu organizmowi najbardziej pasuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zazdroszczę wiedzy na temat zdrowego odżywiania (parę razy czytałam Cię na innych wątkach) oraz sumienności. Jestem na etapie zafascynowania dietą śródziemnomorską, jednak na razie muszę poczytać o tym trochę więcej, poszukać przepisów - niezbyt skomplikowanych, bo gotowanie to nie moja domena. No i przede wszystkim pozbyć się (zjeść) zapasów z lodówki, bo nie trawie wyrzucania żywności. Może znacie jakieś ciekawe artykuły/przepisy/książki na temat diety śródziemnomorskiej? Edo_ergo_sum mógłbyś napisać swój jadłospis z jednego dnia?
Wytrwale. Systematycznie. Skutecznie. 53- 52 - 51 - 50 - 49 - 48 - ![]() Dni bez chipsów/słodyczy 1/100 Edytowane przez Liliana_fit Czas edycji: 2010-11-18 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie no owoce są zdrowe, nawet jedna osoba próbowała mi na jednym wątku wcisnąć że są dobre i złe owoce. Liczy się ilość. Ale też niepotrzebnie są wciskane rzeczy że są to bogate źródła witamin i minerałów. Są to źródła ale nie aż tak bogate i nie do końca najlepiej przyswajalne. Że trzeba przynajmniej jeść 5 owoców dziennie by dostarczać niezbędnych składników dla organizmu...tja powiedzcie to Eskimosom. Mój codzienny schemat jadłospisu wygląda tak: 1) Jajka lub mięsko 2) Mięsko lub sałatka warzywna 3) tak samo jak 3 4 jakiś owoc na noc Dzisiaj może posiedze i coś innego spróbuje ale pewnie małe zmiany jakieś wprowadze. Poza tym krąży jakieś choróbsko wokół wiec dziś whisky do herbaty, dla Słowian najlepszym lekarstwem jest alkohol ![]() tak wygląda mój zapas od mięsnego dilera ![]() http://img135.imageshack.us/img135/3...2010024413.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dla mnie nie do przeskoczenia... Nie jem mięsa od dawna, chyba od V klasy SP. Nie z zamiłowania dla zwierząt, do dziś nie znam powodu! Po prostu przestało mi smakować.. Troszkę monodieta, jak już pisałam bez racji bytu w moim przypadku.
Mój przykładowy jadłospis: I. Jogurt + płatki z błonnikiem + owoc + kawa(z mlekiem i cukrem) II. 2x razowiec + ser/serek/jajko/pasta rybna+warzywo (pomidor, ogórek, oliwki) III. kasze/makaron/ryż brązowy + jajko/soja/warzywa gotowane/ + surówka, czasami pierogi/krokiety/ryba/kapusta z warzywami, rzadziej zupy. IV. owoc V. jak II tylko 1 kromka razowca. Wiem, że nad wieloma rzeczami muszę popracować, jednak na razie skupiam się na wyeliminowani "śmieciowego żarcia".. słodycze, chipsy, fast-foody, słodzone napoje! Jak z nimi skończę przejdę level wyżej ![]() Moim skromnym zadaniem zdrowe odżywianie - odpowiadając na Twoje pytanie to jak najmniej przetworzona żywność, poddana minimalnej obróbce kulinarnej, a przede wszystkim zrezygnowanie z E-dodatków... Czyli gotowe dania, sosy, kostki, ketchupy, sosy, no i wyżej wspomniane śmiecie!!
Wytrwale. Systematycznie. Skutecznie. 53- 52 - 51 - 50 - 49 - 48 - ![]() Dni bez chipsów/słodyczy 1/100 Edytowane przez Liliana_fit Czas edycji: 2010-11-18 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Ja jestem zwolennikiem paleo diet. Jem takie rzeczy jakie jedzono przed "cywilizacją" czyli takie rzeczy do których jesteśmy dostosowani.
Mam jeszcze do przeczytania 2 książki i zaczynam czytać książkę o: Raw food Vs Cooked food. I może kiedyś spróbuje jeść na surowo. ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że uważam
![]() ![]() Coś cicho na forum.. Dziewczyny jak tam, było dziś zdrowo i smacznie?
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
witajcie
![]() bylo dosc zdrowo..oprocz batona - wymieklam..za kare posprzatalam caly dom. latwiej byloby chyba odstawic dla mnie mieso niz slodycze...to straszne. na kolacje zjadlam naprawde dobra salatke: sklad: salata, cienkie paseczki marchewki, losos, oliwki, pomidor, winogrona,troszke sera brie, natka pietruszki i odrobina oliwy z oliwek i gotowane fioletowe brokuly i facaccia (wloskie podpiekane pieczywo). Edo z mojej strony szacunek dla Ciebie za taka wiedze, ale majac na mysli surowe jedzenie - bierzesz tez pod uwage surowe mieso i ryby? robiac sushi (wiadomo ze ryba powinna byc surowa) czytalam troche na temat surowych ryb, trzeba naprawde naprawde miec sprawdzonych ''dealerow'', w Japonii pasozyty ukladu pokarmowego sa niemal dolegliwoscia narodowa. ja nawet owocow i warzyw boje sie jesc surowych - w srodku jest mnostwo swinstwa. nawet organic czesto nie jest organic, wiec jak zamierzasz to obejsc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Właśnie zaczynam odchudzanie, przy czym chciałabym, tak jak autorka, aby było ono połączone ze stałą zmianą nawyków żywieniowych. Czy mogłabym się dołączyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Z tą surowizną to nie będę jeszcze się wypowiadał bo mało co o tym wiem, dopiero bede siadał do tego za pare tyg. Chodzi tutaj coś z trawieniem i enzymami. Coś jeszcze czytałem że de facto niektóre pasożyty to nawet dobra strona surowizny... nie wiem jak się dowiem to napisze ![]() No ale tak źródło, skąd się bierze mięsko to jest podstawa. Liliana nie bój, zmiana jest bliżej niż myślisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
chyba najlepiej byloby w takim razie hodowac swoja swinke, kure, indyka i staw z rybami ,problem moze sie pojawic jesli chcemy tylko spozywac ryby morskie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
ehh ileż ja razy przez to przechodziłam.. już nawet nie chcę tak bardzo schudnąć jak kiedyś, ale chciałabym jeść NORMALNIE . nie chodzi o jakąś superhiperzdrową dietę.. moja miłość to fastfoody i jogurty owocowe, a do tego cola, makarony,smażone mięso..
chciałabym przede wszystkim zrezygnować z pizzy, kfc i maca , oraz z jogurtów owwocowych oraz pszennych , ciepłych bułek z hipermarketu.. ale to takie trudne ![]() jakkolwiek, i tak spróbuję się poprawić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.