chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd na ur - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 12:00   #1
nagietka1
Przyczajenie

chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd na ur

Witam
wczoraj dowiedzialam sie od obcych ze moj chrzesniak bierze slub i robi wesele na koniec lipca ,mieszkamy w tej samej miejscowosci , nie gniewamy sie ale i tez nie mamy wielkich kontaktow .

W tym czasie mam urlop zaplanowany(ale moge nie jechac ) do wesela dwa miesiace ,zaskoczenie duze wiec i finansowo kiepsko u mnie ,sama wychowuje dziecko no i jeszcze jedno wesele sie szykuje w rodzinie .

Gdybym dostala zaproszenie na ten slub ( ? ) ( chrzestny juz nie zyje ) i pojde sama to ile mam dac w prezencie w koperte ?

Jestem wsciekla ze nic nie wiedzialam i mysle ze mnie zaprosza najchetniej bym nie poszla ale szkoda chlopaka no i obciach w rodzinie .

poradzcie jak sie zachowac i ile dac w prezencie ?
nagietka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 12:08   #2
gurlsta
Raczkowanie

Dot.: chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd

...e? tyle, na ile cię stać? gości chyba zaprasza się na ślub w innym celu niż tylko po to, żeby pozbierać koperty.
gurlsta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 12:16   #3
nagietka1
Przyczajenie

Dot.: chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd

gdybym wczesniej wiedziala to bym uzbierala 1000 zl ,przeciez zaproszenie daje sie z trzy miesiecznym wyprzedzeniem albo mogli mnie powiadomic chociaz o swoich planach bo widzielismy sie przypadkiem jednak ja nie potrafie sama o wszystko wypytywac
Stary 2013-05-11, 12:19   #4
sensibleheart
Raczkowanie

daj tyle na ile Cię stać, a jeżeli Cię zaproszą to powiedz im o swoich przemyśleniach
Stary 2013-05-11, 12:26   #5
Kyiia
Zakorzenienie

Wiesz, i tak dobrze że bierzesz pod uwagę odwoływanie wyjazdu i pójście na ślub i wesele.

Moja chrzestna o ślubie dowiedziała się praktycznie rok wcześniej. I do dnia dzisiejszego robi sceny jak to kasy nie ma i nie przyjdzie bo w sumie po co? Że lepiej żyć na kocią łapę i nie robić szopek ze ślubem i weselem... I że ma nadzieje że jej córka będzie mądrzejsza i nie będzie takimi głupotami nikomu głowy zawracać.

Co do koperty. Daj ile uważasz, na ile możesz sobie pozwolić. A może zamiast koperty jakiś prezent rzeczowy? Chrzestnym pasuje bo z reguły oni dają największe koperty. Może zamiast wykładać większą sumę lepiej byłoby rozejrzeć się za jakimś ekspresem, pralką, czy chociażby kompletem pościeli? A może jakiś komplet obiadowy, deserowy? Czy po prostu porozmawiać co młodzi by chcieli bo jesteś w takiej i takiej sytuacji. I że zależy Ci żeby coś dostali, ale mimo wszystko masz ograniczone możliwości. Może coś co by im się na start przydało
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 12:43   #6
nagietka1
Przyczajenie

gdybym ja wiedziala rok wczesniej to bylabym szczesliwa lubie takie imprezy uszykowalabym sie cudnie bo przeciez tez musze jakos przyzwoicie wygladac a sukienka i buty kosztuja ... kwiaty ... prezent tez bym uzbierala sporo

jednak dla mnie spore zaskoczenie i jestem poprostu wkurmiona na maxa ,mlodzi juz dlugo ze soba chodza i mieszkaja chyba z 2 lata jednak nie slyszalam o planach slubnych

gdyby nie obca osoba to dalej nic bym nie wiedziala i pewnie zaproszenie dostane miesiac przed slubem ,hm no chyba ze wcale ...
Stary 2013-05-11, 13:00   #7
Dotka90
Zakorzenienie

Na razie to poczekaj, czy w ogóle zostaniesz zaproszona.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 13:11   #8
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Na razie to poczekaj, czy w ogóle zostaniesz zaproszona.
No, dokładnie. Może nie planują wielkiego wesela, tylko skromną ceremonię.

Ja osobiście, gdybym była w takiej sytuacji, miała już zaplanowany urlop itd. i dostałabym zaproszenie na miesiąc przed ślubem, to raczej bym nie poszła. Odwiedziłabym młodych przed ślubem, wręczyła prezent/kopertę stosowną do moich możliwości, wyjaśniła, że niestety nie dam rady, ale życzę dużo szczęścia i tyle.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 13:13   #9
Kyiia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nagietka1 Pokaż wiadomość
gdybym ja wiedziala rok wczesniej to bylabym szczesliwa lubie takie imprezy uszykowalabym sie cudnie bo przeciez tez musze jakos przyzwoicie wygladac a sukienka i buty kosztuja ... kwiaty ... prezent tez bym uzbierala sporo

jednak dla mnie spore zaskoczenie i jestem poprostu wkurmiona na maxa ,mlodzi juz dlugo ze soba chodza i mieszkaja chyba z 2 lata jednak nie slyszalam o planach slubnych

gdyby nie obca osoba to dalej nic bym nie wiedziala i pewnie zaproszenie dostane miesiac przed slubem ,hm no chyba ze wcale ...
Przecież nikt Ci nie każe iść skoro do tej pory nie było żadnej informacji ze strony młodych. A cóż... dwa miesiące to akurat wakacje będą. Każdy może sobie coś zaplanować. My mimo że w czerwcu będziemy ślubować to rodzinę odpowiednio wcześnie informowaliśmy ustnie. Bo to też już początek sezonu urlopowego. Z zaproszeniami również jeździliśmy wcześnie, zaczęliśmy w pierwszym albo drugim tygodniu marca żeby właśnie nie było sytuacji że ktoś nie wiedział i zaplanował wyjazd

Poza tym zawsze możesz zjawić się tylko na ślubie. Wtedy nie musisz wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy na kreację, dodatki. Młodym będzie miło że przyszłaś a Ty aż tak się nie wykosztujesz.

No i kwestia samego zaproszenia. Nie wiem gdzie robią i czy w ogóle wesele robią, ale my ten miesiąc przed musimy znać wstępną liczbę osób które będą. Więc nie wydaje mi się że młodzi będą jeździć po całej rodzinie na miesiąc przed ślubem bo to też troszkę się schodzi. Tu trzeba wejść pogadać, tu na kawę czy herbatę zapraszają. Tych nie ma i trzeba w innym terminie się umawiać...
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć.

Kyiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 14:20   #10
samiramis
Raczkowanie

Na Twoim miejscu skoro dowiadujesz się o weselu tak późno i w dodatku nie od Młodych tylko od obcych ludzi, uznałabym, że nadal nic nie wiesz o ich planach i pojechała na urlop.
Wychowujesz sama dziecko więc urlop po ciężkim roku Ci się należy. Jeśli nawet zostaniesz zaproszona na ślub to możesz na wstępie powiedzieć, że cię nie będzie i wyjaśnić z jakich powodów (urlop był planowany wcześniej)

Rodzice chrzestni powinni być zapraszani jako jedni z pierwszych gości. To żaden wstyd, że Cię nie będzie na weselu. Do mojego brata też chrzestna nie przyjechała bo miała w tym czasie sanatorium. Przyjechała wcześniej do młodych z prezentem i życzeniami- wszyscy zrozumieli.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 14:47   #11
nagietka1
Przyczajenie

taaaa wiem i nie wypre sie bo to mi powiedziala sasiadka mlodych ,na urlop mialam jechac do rodziny wiec nie musze jechac

taaaa oni dadza zaproszenie w ostatniej chwili i sie jeszcze obraza ze mnie nie ma ! co to za chrzestna

mieszkac w jednej miejscowosci i nic nie powiedziec ... to mnie wkurza ... nieodpowiedzialnosc a pozniej beda pretensje

gdybym nie byla chrzestna to bym wcale nie poszla ( chrzesniak to mojej mamy kuzynki syn wiec rodzina )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-11, 15:02   #12
anannke
Zakorzenienie

nagietka pomyśl w tym wszystkim o sobie też a nie skacz jak ci każą i oczekują. Nie rozumiem takiego ukrywania pewnych faktów. My z tż oficjalnie powiedzieliśmy jak ustaliliśmy datę kiedy się pobieramy i rodzina wie że planujemy wesele. I jak ktoś potrzebuje to sobie odłoży pieniądze (oczywiście nie wymagamy tego ale wiem że sama lubię wiedzieć że szykuje mi się wesele u znajomych czy nie bo sama odkładam wtedy pieniądze na prezent bo tak nagle nie wyskoczę z taką kwotą jakbym chciała), ustawi urlopy wyjazdy i ma świadomość że będzie proszony. uważam że młodzi jak cię zaproszą postawią cię w bardzo niezręcznej sytuacji i ogólnie zachowają się bardzo nie fair.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 15:08   #13
Dotka90
Zakorzenienie

Ja od siebie dodam, że moja mama też została zaproszona przez chrześniaka na wesele, w momencie, kiedy miała już zaplanowany i opłacony urlop i zwyczajnie na wesele nie poszła.
Zwłaszcza, że chrześniak nie utrzymywał z nią kontaktów przez całe lata, mimo że ona próbowała, no to sorry, po co ma przeorganizowywać cały miesiąc? Żeby iść na jakieś tam wesele?
Stary 2013-05-11, 16:59   #14
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
taaaa wiem i nie wypre sie bo to mi powiedziala sasiadka mlodych ,na urlop mialam jechac do rodziny wiec nie musze jechac

taaaa oni dadza zaproszenie w ostatniej chwili i sie jeszcze obraza ze mnie nie ma ! co to za chrzestna

mieszkac w jednej miejscowosci i nic nie powiedziec ... to mnie wkurza ... nieodpowiedzialnosc a pozniej beda pretensje

gdybym nie byla chrzestna to bym wcale nie poszla ( chrzesniak to mojej mamy kuzynki syn wiec rodzina )
Jesteś dorosłą kobietą, wychowujesz własne dziecko, a masz tryb myślenia jak mała, uzależniona od rodziny dziewczynka.

To TY powinnaś się obrazić na młodych, którzy wyraźnie cię lekceważą i nie mają szacunku dla twojego czasu, a nie oni na ciebie. To nie ty jesteś "wyrodną chrzestną", tylko ten chłopak "wyrodnym chrześniakiem". Dlaczego nie spojrzysz na to od tej strony?

Co cię obchodzą ich pretensje? Ty też masz prawo mieć pretensje do nich - ale zaręczam ci, że oni twoje pretensje będą mieli głęboko w d...., bo widać już teraz, w jaki sposób cię traktują.

Dziwi mnie, że tego nie dostrzegasz.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 11:21   #15
Visez
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz... z jednej strony tak a z drugiej... to raczej było do przewidzenia Można się było zabezpieczyć bo wiadomo że wcześniej czy później by do tego doszło:P Oczywiście piszę tak bo widzę że dla ciebie to "zaskoczenie", że przejmujesz się tym że nie masz uzbieranej kwoty chociaż to przecież nie pieniądze są najważniejsze w tym dniu

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Zresztą... możliwe że wcale cię nie zaproszą, więc tym bardziej nie bierz do głowy na zapas. A jak przyjdą miesiąc przed z zaproszeniem to możesz udawać że nic nie wiedziałaś wcześniej (no bo skąd niby?) i powiedzieć że ci przykro ale masz już zaplanowany ten czas i mogli wcześniej poinformować
Stary 2013-05-12, 11:30   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Visez, no do przewidzenia, ale ona wróżką nie jest i nie wie, czy oni w tym roku się hajtną, za rok czy za 5 lat.
Stary 2013-05-12, 12:43   #17
nagietka1
Przyczajenie

Visez-powiem na moim przykladzie ze nic nie jest do przewidzenia ja ze swoim partnerem bylam 6 lat na kocia lape i co rodzina miala zbierac pieniadze na prezent bo moze bedzie slub ? nie nie nic z tych rzeczy synek mial 5 lat i sie rozstalismy spakowalam go i bay bay (kocha wszystkie kobiety mnie tez ) wczoraj blagal ze wroci a ja juz nigdy nikomu nie zaufam a o SLUBIE nie ma mowy nigdy z nikim !

z perspektywy czasu- to ktos madry wymyslil "kocia łape "
Stary 2013-05-12, 17:38   #18
malenstfo24
Rozeznanie

Brat mojego Tż w ogóle chrzesnego nie zaprosił, mimo, ze w tym samym mieście mieszkaja i tez specjalnie sporów nie mają ani kontaktów. Moim zdaniem jeśli sie specjalnie nie kontaktujecie to co za różnica, czy pójdziesz czy nie,po co się starać na pokaz jak mają gadac to i tak bedą. Poczekałabym na zaproszenie odkladając na wszelki wypadek tyle na ile mnie stać, jak nie dadzą zaproszenia to wydasz na wyjeździe na przyjemności

6 Lipiec 2013
<3<3

14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb

malenstfo24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 18:16   #19
nagietka1
Przyczajenie

tez tak pomyslalam wiecej zostanie dla nas z synkiem (7 lat) na wyjazd do rodziny
Stary 2013-05-13, 07:29   #20
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malenstfo24 Pokaż wiadomość
Brat mojego Tż w ogóle chrzesnego nie zaprosił, mimo, ze w tym samym mieście mieszkaja i tez specjalnie sporów nie mają ani kontaktów. Moim zdaniem jeśli sie specjalnie nie kontaktujecie to co za różnica, czy pójdziesz czy nie,po co się starać na pokaz jak mają gadac to i tak bedą. Poczekałabym na zaproszenie odkladając na wszelki wypadek tyle na ile mnie stać, jak nie dadzą zaproszenia to wydasz na wyjeździe na przyjemności
Ano właśnie
Ja też mojej chrzestnej nie zapraszam. Nie jesteśmy w konflikcie, ale od lat ją nie obchodzi, co się ze mną dzieje, ani co u mnie słychać, więc po co mam kogoś takiego zapraszać?
Stary 2013-05-13, 15:10   #21
paula1109
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kyiia Pokaż wiadomość

Co do koperty. Daj ile uważasz, na ile możesz sobie pozwolić. A może zamiast koperty jakiś prezent rzeczowy? Chrzestnym pasuje bo z reguły oni dają największe koperty. Może zamiast wykładać większą sumę lepiej byłoby rozejrzeć się za jakimś ekspresem, pralką, czy chociażby kompletem pościeli? A może jakiś komplet obiadowy, deserowy? Czy po prostu porozmawiać co młodzi by chcieli bo jesteś w takiej i takiej sytuacji. I że zależy Ci żeby coś dostali, ale mimo wszystko masz ograniczone możliwości. Może coś co by im się na start przydało
chyba lepiej by było się ich spytać czy chcą pieniądze czy rzecz. Teraz młodzi wolą kasę
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 21:09   #22
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula1109 Pokaż wiadomość
chyba lepiej by było się ich spytać czy chcą pieniądze czy rzecz. Teraz młodzi wolą kasę
Pewnie, że tak. W PRLu zdobycie dla młodych pralki, głupiego żelazka czy jakiegokolwiek AGD albo ładnej zastawy stołowej było wyczynem samo w sobie Teraz w sklepach jest tego pełno, do wyboru-do koloru, a każdy wolałby wybrać sobie sam, jeśli już ma się wybór (;

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 11:44   #23
nagietka1
Przyczajenie

witam

jednak dostalam zaproszenie na wesele tydzien temu ,mlodzi z lekka niepowazni bo mieli do roznoszenie jeszcze sporo zaproszen a slub tuz,tuz

mam pytanie czy bedzie duzym nietaktem pojsc na to wesele w czarnej sukieneczce skromnej do kolanka bez rekawkow a pod szyja ozdobne czarne kamienie dosc duze i mienia sie jak brylanty ,zwiewna

nie mam co za bardzo wlozyc a szkoda mi kasy na ten jeden raz

jesli juz ja wloze to co zalozyc na uszy i jakie buty , a moze calosc czyms rozjascic

dodam ze jestem bladynka w dluzszych wlosach
slub jest 3,07.2013
pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-11, 21:01   #24
201605100
Konto usunięte

Ja bym na to wesele nie poszła. PM niepoważni

Co do stroju, nie mam nic przeciwko czerni na weselu(o ile to nie matki PM), rozjaśnij dodatkami i będzie fajnie
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości