|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd na ur
Witam
wczoraj dowiedzialam sie od obcych ze moj chrzesniak bierze slub i robi wesele na koniec lipca ,mieszkamy w tej samej miejscowosci , nie gniewamy sie ale i tez nie mamy wielkich kontaktow . W tym czasie mam urlop zaplanowany(ale moge nie jechac ) do wesela dwa miesiace ,zaskoczenie duze wiec i finansowo kiepsko u mnie ,sama wychowuje dziecko no i jeszcze jedno wesele sie szykuje w rodzinie . Gdybym dostala zaproszenie na ten slub ( ? ) ( chrzestny juz nie zyje ) i pojde sama to ile mam dac w prezencie w koperte ? Jestem wsciekla ze nic nie wiedzialam i mysle ze mnie zaprosza najchetniej bym nie poszla ale szkoda chlopaka no i obciach w rodzinie . poradzcie jak sie zachowac i ile dac w prezencie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd
...e? tyle, na ile cię stać? gości chyba zaprasza się na ślub w innym celu niż tylko po to, żeby pozbierać koperty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: chrzesniak ma wesele w lipcu a ja wczoraj dowiedzialam sie od obcych,mam wyjazd
gdybym wczesniej wiedziala to bym uzbierala 1000 zl ,przeciez zaproszenie daje sie z trzy miesiecznym wyprzedzeniem albo mogli mnie powiadomic chociaz o swoich planach bo widzielismy sie przypadkiem jednak ja nie potrafie sama o wszystko wypytywac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
daj tyle na ile Cię stać, a jeżeli Cię zaproszą to powiedz im o swoich przemyśleniach
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, i tak dobrze że bierzesz pod uwagę odwoływanie wyjazdu i pójście na ślub i wesele.
Moja chrzestna o ślubie dowiedziała się praktycznie rok wcześniej. I do dnia dzisiejszego robi sceny jak to kasy nie ma i nie przyjdzie bo w sumie po co? Że lepiej żyć na kocią łapę i nie robić szopek ze ślubem i weselem... I że ma nadzieje że jej córka będzie mądrzejsza i nie będzie takimi głupotami nikomu głowy zawracać. Co do koperty. Daj ile uważasz, na ile możesz sobie pozwolić. A może zamiast koperty jakiś prezent rzeczowy? Chrzestnym pasuje bo z reguły oni dają największe koperty. Może zamiast wykładać większą sumę lepiej byłoby rozejrzeć się za jakimś ekspresem, pralką, czy chociażby kompletem pościeli? A może jakiś komplet obiadowy, deserowy? Czy po prostu porozmawiać co młodzi by chcieli bo jesteś w takiej i takiej sytuacji. I że zależy Ci żeby coś dostali, ale mimo wszystko masz ograniczone możliwości. Może coś co by im się na start przydało ![]()
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
gdybym ja wiedziala rok wczesniej to bylabym szczesliwa lubie takie imprezy uszykowalabym sie cudnie bo przeciez tez musze jakos przyzwoicie wygladac a sukienka i buty kosztuja ... kwiaty ... prezent tez bym uzbierala sporo
jednak dla mnie spore zaskoczenie i jestem poprostu wkurmiona na maxa ,mlodzi juz dlugo ze soba chodza i mieszkaja chyba z 2 lata jednak nie slyszalam o planach slubnych gdyby nie obca osoba to dalej nic bym nie wiedziala i pewnie zaproszenie dostane miesiac przed slubem ,hm no chyba ze wcale ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na razie to poczekaj, czy w ogóle zostaniesz zaproszona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No, dokładnie. Może nie planują wielkiego wesela, tylko skromną ceremonię.
Ja osobiście, gdybym była w takiej sytuacji, miała już zaplanowany urlop itd. i dostałabym zaproszenie na miesiąc przed ślubem, to raczej bym nie poszła. Odwiedziłabym młodych przed ślubem, wręczyła prezent/kopertę stosowną do moich możliwości, wyjaśniła, że niestety nie dam rady, ale życzę dużo szczęścia i tyle.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym zawsze możesz zjawić się tylko na ślubie. Wtedy nie musisz wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy na kreację, dodatki. Młodym będzie miło że przyszłaś a Ty aż tak się nie wykosztujesz. No i kwestia samego zaproszenia. Nie wiem gdzie robią i czy w ogóle wesele robią, ale my ten miesiąc przed musimy znać wstępną liczbę osób które będą. Więc nie wydaje mi się że młodzi będą jeździć po całej rodzinie na miesiąc przed ślubem bo to też troszkę się schodzi. Tu trzeba wejść pogadać, tu na kawę czy herbatę zapraszają. Tych nie ma i trzeba w innym terminie się umawiać...
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Na Twoim miejscu skoro dowiadujesz się o weselu tak późno i w dodatku nie od Młodych tylko od obcych ludzi, uznałabym, że nadal nic nie wiesz o ich planach i pojechała na urlop.
Wychowujesz sama dziecko więc urlop po ciężkim roku Ci się należy. Jeśli nawet zostaniesz zaproszona na ślub to możesz na wstępie powiedzieć, że cię nie będzie i wyjaśnić z jakich powodów (urlop był planowany wcześniej) Rodzice chrzestni powinni być zapraszani jako jedni z pierwszych gości. To żaden wstyd, że Cię nie będzie na weselu. Do mojego brata też chrzestna nie przyjechała bo miała w tym czasie sanatorium. Przyjechała wcześniej do młodych z prezentem i życzeniami- wszyscy zrozumieli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
taaaa wiem i nie wypre sie bo to mi powiedziala sasiadka mlodych ,na urlop mialam jechac do rodziny wiec nie musze jechac
taaaa oni dadza zaproszenie w ostatniej chwili i sie jeszcze obraza ze mnie nie ma ! co to za chrzestna mieszkac w jednej miejscowosci i nic nie powiedziec ... to mnie wkurza ... nieodpowiedzialnosc a pozniej beda pretensje gdybym nie byla chrzestna to bym wcale nie poszla ( chrzesniak to mojej mamy kuzynki syn wiec rodzina ) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
nagietka pomyśl w tym wszystkim o sobie też a nie skacz jak ci każą i oczekują. Nie rozumiem takiego ukrywania pewnych faktów. My z tż oficjalnie powiedzieliśmy jak ustaliliśmy datę kiedy się pobieramy i rodzina wie że planujemy wesele. I jak ktoś potrzebuje to sobie odłoży pieniądze (oczywiście nie wymagamy tego ale wiem że sama lubię wiedzieć że szykuje mi się wesele u znajomych czy nie bo sama odkładam wtedy pieniądze na prezent bo tak nagle nie wyskoczę z taką kwotą jakbym chciała), ustawi urlopy wyjazdy i ma świadomość że będzie proszony. uważam że młodzi jak cię zaproszą postawią cię w bardzo niezręcznej sytuacji i ogólnie zachowają się bardzo nie fair.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja od siebie dodam, że moja mama też została zaproszona przez chrześniaka na wesele, w momencie, kiedy miała już zaplanowany i opłacony urlop i zwyczajnie na wesele nie poszła.
Zwłaszcza, że chrześniak nie utrzymywał z nią kontaktów przez całe lata, mimo że ona próbowała, no to sorry, po co ma przeorganizowywać cały miesiąc? Żeby iść na jakieś tam wesele? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To TY powinnaś się obrazić na młodych, którzy wyraźnie cię lekceważą i nie mają szacunku dla twojego czasu, a nie oni na ciebie. To nie ty jesteś "wyrodną chrzestną", tylko ten chłopak "wyrodnym chrześniakiem". Dlaczego nie spojrzysz na to od tej strony? Co cię obchodzą ich pretensje? Ty też masz prawo mieć pretensje do nich - ale zaręczam ci, że oni twoje pretensje będą mieli głęboko w d...., bo widać już teraz, w jaki sposób cię traktują. Dziwi mnie, że tego nie dostrzegasz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Zresztą... możliwe że wcale cię nie zaproszą, więc tym bardziej nie bierz do głowy na zapas. A jak przyjdą miesiąc przed z zaproszeniem to możesz udawać że nic nie wiedziałaś wcześniej (no bo skąd niby?) i powiedzieć że ci przykro ale masz już zaplanowany ten czas i mogli wcześniej poinformować ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Visez, no do przewidzenia, ale ona wróżką nie jest i nie wie, czy oni w tym roku się hajtną, za rok czy za 5 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Visez-powiem na moim przykladzie ze nic nie jest do przewidzenia ja ze swoim partnerem bylam 6 lat na kocia lape i co rodzina miala zbierac pieniadze na prezent bo moze bedzie slub ? nie nie nic z tych rzeczy synek mial 5 lat i sie rozstalismy spakowalam go i bay bay (kocha wszystkie kobiety mnie tez
![]() z perspektywy czasu- to ktos madry wymyslil "kocia łape " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Brat mojego Tż w ogóle chrzesnego nie zaprosił, mimo, ze w tym samym mieście mieszkaja i tez specjalnie sporów nie mają ani kontaktów. Moim zdaniem jeśli sie specjalnie nie kontaktujecie to co za różnica, czy pójdziesz czy nie,po co się starać na pokaz jak mają gadac to i tak bedą. Poczekałabym na zaproszenie odkladając na wszelki wypadek tyle na ile mnie stać, jak nie dadzą zaproszenia to wydasz na wyjeździe na przyjemności
![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
tez tak pomyslalam wiecej zostanie dla nas z synkiem (7 lat) na wyjazd do rodziny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też mojej chrzestnej nie zapraszam. Nie jesteśmy w konflikcie, ale od lat ją nie obchodzi, co się ze mną dzieje, ani co u mnie słychać, więc po co mam kogoś takiego zapraszać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
witam
jednak dostalam zaproszenie na wesele tydzien temu ,mlodzi z lekka niepowazni bo mieli do roznoszenie jeszcze sporo zaproszen a slub tuz,tuz mam pytanie czy bedzie duzym nietaktem pojsc na to wesele w czarnej sukieneczce skromnej do kolanka bez rekawkow a pod szyja ozdobne czarne kamienie dosc duze i mienia sie jak brylanty ,zwiewna nie mam co za bardzo wlozyc a szkoda mi kasy na ten jeden raz jesli juz ja wloze to co zalozyc na uszy i jakie buty , a moze calosc czyms rozjascic dodam ze jestem bladynka w dluzszych wlosach slub jest 3,07.2013 pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Ja bym na to wesele nie poszła. PM niepoważni
![]() Co do stroju, nie mam nic przeciwko czerni na weselu(o ile to nie matki PM ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.