|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Równouprawnienie w wychowywaniu dzieci
Cześć wszystkim. Dręczy mnie pewna kwestia, a mianowicie chodzi o wychowywanie dzieci przez partnerów w Polsce czy Europie. Czy nie uważacie, że szowiniści wycierają sobie gęby brakiem równości płać z powodu różnić wynikących z tego, że to kobiety muszą się opiekować dziećmi? Przecież można ten problem rozwiązać w bardzo prosty sposób czyli ustawowo wprowadzić, że urlop macierzyński musi być przydzielony po równo kobiecie jak i mężczyźnie. Przecież oboje są rodzicami. Z tego co się orientuję to teraz istnieje urlop tacierzynski, ale chyba nie jest obowiazkowy, po drugie nie ma obowiazku, zeby oboje partnerow mieli urlop po połowie. Zalety tego są oczywiste. Pracodawcy nie będą patrzyli na kobiety jako te, które zaraz uciekną, bo dzieci, bo mężczyzna będzie miał takie same obowiązki rodzicielskie. Fazy ciąży nie liczę, bo z reguły pierwsze 7 miesięcy kobieta może pracować, a te 2 ostatnie nie są aż tak istotne.
Czy jest jakaś partia, która postuluje to co ja? Chętnie bym na taką zagłosowała. Tak łatwo zwalczyć pewne schematy patriarchalne, a dziwi mnie to, że jakoś żadna partia o tym nie mówi, a powinna. |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Równouprawnienie w wychowywaniu dzieci
Kretyński pomysł który spowoduje jeszcze większe zmniejszenie dzietności.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kobieta nie straci na rynku pracy a mężczyzna nawiąże głębszą więź z dzieckiem. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
wybrałaś sobie niefortunny nick. teraz wleci stado krzykaczy i, zamiast dyskusji, będziesz wysłuchiwać, jaka to ty głupia, skoro jesteś feministką
zobaczysz ![]() ja tam się z tobą zgadzam.
|
|
#5 |
|
Rotmistrz
|
A jak kobieta karmi naturalnie, piersia?
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
High Quality Since 2007
|
Ale wiecie też, że są kobiety które w życiu by nie chciały być krócej ze swoim dzieckiem?
I są także dzieci, które bardzo malutkie niekoniecznie są z ojcem najszczęśliwsze na świecie bo były zdecydowanie dłużej w brzuchu matki i przy niej się czują najbezpieczniej?
||
|
|
|
|
#7 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem feministka i sie tego nie wstydze w przeciwienstwie do tych "nowoczesnych" dziewczyn, ktore sam na sam zachwalaja feminizm, a jak pojawia sie jakies portki to sie z niego smieja. Hipokryzja totalna przez ktora tylko kobiety na swiecie cierpia, a to w imie przypodobania sie facetom. |
||
|
|
|
|
#8 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyczajenie
|
Można wszystko pogodzić jak się chce. Karmić z butelki, a z piersi po pracy. Wiele dzieci się tak wychowuje i mają się świetnie.
Cytat:
---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Wyższe alimenty, bo te dzisiejsze to kpina. Nieuchronność kary. Jak facet nie płąci to idzie do pierdla i ściągalność powinna być też większa. Mężczyzna mający samochód i nie płacący alimentów? To zabieramy samochód. Proste. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Jestem za!!Z tego co wiem kilka europejskich krajow ma wprowadzony urlop tacierzynski i mi i mojemu partnerowi taki urlop sie bardzo przydał...Niestety Polsce jeszcze daleko do tego dzieki chorym stereotypom,ze wychowanie czy zajmowanie sie dzieckiem to rola glownie matki...
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ogólnie starzejące się społeczeństwo to twoim zdaniem plus i świetna sytuacja? I jak zwykle takie pomysły zaszkodzą tym kobietom które chcą być w domu z dziećmi długo i do tego karmią je naturalnie. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ile teraz trwa urlop ojcowski (proszę, nie „tacierzyński”, słowo „tacierz” nie istnieje), który ojciec może wziąć? 2 tygodnie?
Z pustego i Salomon nie naleje, więc samotne matki w całości wykorzystywałyby przysługujący rodzicom urlop.
|
|
#13 |
|
jestę wieszczę
|
a ja bym chciała, żeby zainteresowani sami o tym decydowali. I żeby nie utrudniać tatusiom pójścia na taki urlop, jeżeli będą chcieli.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Hrodebert
|
Jestem za
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Decydować można samemu, gdy mamy do czynienia ze społeczeństwem równościowym, bo wtedy naturalnie społeczeńśtwo będzie dążyło do 50/50. W sytuacji patriarchalnej nie ma mowy o równościowym podejście, dlatego powinno być to uregulowane ustawą i dopiero, gdy społeczeńśtwo zrozumie, że to normalność, można znieść tą ustawę jako przymus. Według mnie to najrozsądniejsze rozwiązanie.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysokość alimentów jest różna. A co z tymi autami robić? w większości to złomy sprowadzone z zagranicy o niewielkiej wartości. Poza tym poradzą sobie , będą rejestrować na mamusię, babcię. Wszelkie nakazy, ustawy to nie jest dobre rozwiązanie. Zresztą gdyby nawet to urlop macierzyński, jego połowa to tylko pół roku. A dziecko potrzebuje opieki jeszcze przynajmniej kilka lat. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Nie podoba mi się.
Ogólnie nie lubię przepisów, które zmuszają do czegoś obywateli, zamiast dawać im wybór. |
|
|
|
|
#19 | ||
|
High Quality Since 2007
|
Ale ja nie napisałam, że oni się do pewnych rzeczy nie nadają, tylko jak już chcesz takiej wolności, otwartości i zmian społecznych, to doceń też prawa tych ludzi, którym w obecnej sytuacji jest po prostu DOBRZE i w imię wolności nie każ im zmieniać poglądów na swoje.
||
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
To też jest ważna kwestia, która powinna być uregulowana prawnie, bo niemożliwe jest, że 95 % mężczyzn jest tych gorszych. Nawet jak większy odsetek mężczyzn się nie nadaje do samodzielnego wychowywania to i tak ten procent powinienen lezeż przy powiedzmy 70 %. Dlatego powinna być jakaś ustawa, która reguluje, że jeżeli mężczyzna jest "normalny" to sąd raz przyznaje opiekę kobiecie, raz mężczyżnie. To jest sprawiedliwe podejście oczywiście uwzględniając warunki i dobro dziecka, a nie na zasadzie statystyki.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może na początek 1/3 urlopu do wykorzystania przez ojca, który miałby NIEZBYWALNE (na matkę) prawo do jego wykorzystania w ciągu np 3 pierwszych lat życia dziecka. ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- jestem na tak, to chore że opieka nad dzieckiem ZAZWYCZAJ jest przyznawana matce. |
|
|
|
|
|
#22 | |||
|
High Quality Since 2007
|
Cytat:
Rodzicom dzieci urodzonych w 2014 roku będzie przysługiwać urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni (w tym 14 zarezerwowanych tylko dla matki), dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze sześciu tygodni i urlop rodzicielski w wymiarze 26 tygodni. Z urlopu dodatkowego oraz urlopu rodzicielskiego będą mogli korzystać ojciec i matka dziecka. http://www.dziennikzachodni.pl/artyk...lopu,id,t.html
|||
|
|
|
|
#23 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dobrze sie czuje kobieta, ktorej wspolpracownik zarabia 20-30 % wiecej za sam fakt bycia mezczyzna? Jest DOBRZE, bo tak nakazuje spoleczenstwo. Kobiety nie widza alternatyw, bo sie im od dziecka wmawia, ze to one musza byc non stop przy dziecku. To jest perfidny patriarchat, a ty go jeszcze napedzasz. |
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
High Quality Since 2007
|
Autorko, ile masz lat i ile masz dzieci?
||
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#26 | ||
|
High Quality Since 2007
|
To szczerze Ci życzę żeby społeczeństwo nie wtłoczyło w Ciebie miłości do dziecka w zbyt dużej dawce
Broń się zaciekle bo to społeczne zło!
||
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
Tak to jest, że kobiety przeciętnie więcej opiekują się dziećmi, więc mają więcej urlopu wychowawczego, czy jak to się nazywa. Zamiast wprowadzać takie sztuczne i głupkowate zmiany, lepiej zająć się powiększeniem płac, to by było bardziej skuteczne i uniwersalne.
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Leżę ![]() Cytat:
Jak to dokładnie wygląda?Pierwsze 14 tygodni – koniecznie matka. Potem 6 tygodni albo matka, albo ojciec (a matka wtedy na 6 tygodni do pracy?) Potem można wziąć 26 tygodni jak już sobie rodzice życzą – albo matka, albo ojciec, albo oboje jedno po drugim, albo oboje jednocześnie?
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, naprawdę. Serio uważasz, ze nie będzie nagle takich związków? nie będzie kobiet, które usługują misiom za fakt misia posiadania? że nie będzie dzieci, które mają być lepem i kartą przetargową w związku?
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
Ten wariant odpuściłam, bo pojawiją się szowninistyczne gęby, które twierdzą, że jakim prawem kobieta ma dostawać tyle co mężczyzna skoro może uciec na urlop macierzynśki, ma mniejszy staż ze względu na dziecko itd. Moja propozycja rozwiązuje ten problem bezsprzecznie tylko czemu nie ma nawet lewicowej partii z takimi poglądami?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:15.

zobaczysz
I są także dzieci, które bardzo malutkie niekoniecznie są z ojcem najszczęśliwsze na świecie bo były zdecydowanie dłużej w brzuchu matki i przy niej się czują najbezpieczniej? 

Jak to dokładnie wygląda?