|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego w Krakowie
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy są tutaj osoby, które miały usunięty woreczek w szpitalu wojskowym na Wrocławskiej w Krakowie. Interesuje mnie jaki lekarz przeprowadzał zabieg (czy go polecacie), jak wyglądał przebieg zabiegu i przede wszystkim jak długi był pobyt w szpitalu. Słyszałam że jak się ma wszystkie badania i przychodzi się gotowym na zabieg, to można wyjść do domu tego samego dnia.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż jestem na etapie przygotowań i chciałabym żeby wszystko poszło szybko i sprawnie pod okiem fachowca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego w Krakowie
Cytat:
Co do samego szpitala nie odpowiem, ale co do pobytu jednodniowego - głupot Ci ktoś naopowiadał. Nie jest możliwe wyjście po laparoskopii do domu tego samego dni - to jest operacja, operacja w narkozie. Jak to sobie wyobrażasz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tego samego dnia na pewno nie. po laparoskopii wypuszczają, jeśli wszystko jest dobrze z pacjentem, na następny dzień. co najmniej 24h w szpitalu po operacji. zależy tez jak reagujesz na narkozę, bo niektórych może powalić. a sama operacja, no nie opowiem Ci, bo wyobraź sobie, spałam w trakcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mnie po zabiegu wypuszczono po 3 dobach.
Po wybudzeniu z narkozy i ustąpieniu znieczulenia boli brzuch (podobnie jak przy silnych zakwasach, jeśli więc ktoś będzie próbował Cię wtedy rozśmieszać wyproś go z sali ![]() Na pewno tego samego dnia nie będziesz miała sił by chociaż przebrać dół od piżamy, a co dopiero wyjść do domu. Co do samych ran, to te od laparoskopu i drenu goiły się naprawdę szybko, zostały mi na brzuchu delikatne kreseczki dł. 1 cm.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego co wiem, specjalistow maja bardzo dobrych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam 3 maleńkie blizny a jedynie co mi po operacji dokuczało to ból karku bo podczas operacji pompują Ci do brzucha gaz ![]() Sama operacja trwała jakieś pół godz, dokładnie od wejścia na sale operacyjną do powrotu na sale minęło godzina i 10 min ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to mogę tylko pogratulować lekarzom odwagi. U nas nie ma możliwości, by pacjent wyszedł wcześniej niż po upływie 24h od znieczulenia ogólnego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ale to jest krotka narkoza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Klempaa mówił mi o tym mój ginekolog, bo to on wykrył mi cholerstwo. A jest to dość dobry lekarz, więc nie miałam podstaw żeby mu nie wierzyć. Może to zależy od znieczulenia? Bo gdzieś mi się obiło o uszy, że na znieczuleniu miejscowym przeprowadzają zabieg, ale pewna nie jestem.
Evvelinek tak ogólnie mi chodziło jak to wszystko wygląda. No i tak jak wyżej pisałam słyszałam że wykonuje się też przy znieczuleniu miejscowym, ale nie wiem na ile to prawda. Ellish nie byłam w wojskowym ![]() Klempaa, Mart989 a Wy w jakim szpitalu byłyście? Była któraś w tym na Wrocławskiej? Zależy mi żeby jak najszybciej wyjść do domu, bo mam małe dziecko i nie chcę go na długo zostawiać ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Werty rozśmieszać mnie nikt nie będzie, bo raczej nikt do mnie nie przyjdzie z racji tego że mieszkam 40km od Krakowa, więc TŻ przyjedzie tylko żeby mnie odebrać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A co to ma za znaczenie? Tzn znaczenie oczywiście ma, ale nie jeśli chodzi o czas jaki pacjent powinien spędzić po niej w szpitalu. Oczywiście jeśli mówimy - a w tym przypadku mówimy - o pełnym znieczuleniu ogólnym, z intubacja i innymi tego typu historiami. Kalpana, ginekolog wykrył u Ciebie problem z pęcherzykiem żółciowym? Myslę, że mógł mówić o znieczuleniu np. podpajęczynówkowym/zewnątrzoponowym w przypadku zabiegów na np. jajnikach - wtedy faktycznie znieczulenie ogólne nie jest konieczne. Jednak w przypadku operacji wykonywanych na narządach położonych wyżej - nie stosuje się znieczulenia pp/zo - wykonane w przestrzeniach międzykręgowych, w których jest wykonywane zwykle nie bedzie skuteczne, wykonane wyżej byc nie może, bo stanowić będzie zagrożenie dla pacjenta. Nie leżałam z tego powodu w żadnym szpitalu, pracuję na bloku operacyjnym ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To może nawet i lepiej ze znieczuleniem ogólnym, bo jakoś sobie nie wyobrażam mieć świadomość, że ktoś mi właśnie grzebie w bebechach ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze komukolwiek podają narkozę w ten sposób? ![]() ![]() ![]() u mnie w szpitalu trzeba było zostać dłużej, ja przekroczyłam wszelkie granice bo miałam "powikłania" które pojawiły się wtedy gdy już teoretycznie byłabym w domu operując się tam gdzie TY ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
![]() to jest standardowa operacja (jesteś nieprzytomna w trakcie:P ) jak większość, tyle że robi się ją z małymi nacięciami a nie przez rozcinanie 10 cm brzucha, stąd trwa krócej, jest mniej inwazyjna i szybciej wraca się po niej do siebie. raczej nie ma możliwości, by kamienie znikły, jak się zmniejszą jakimś cudem ![]() ![]() ![]() Edytowane przez evvelinek Czas edycji: 2013-06-19 o 09:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
glupol ze mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Evvelinek dla mnie to naprawdę te ataki były gorsze od porodu, chociaż ból trochę porównywalny. Tylko że przy porodzie skurcze są z przerwami, więc jest duuużo lepiej
![]() No właśnie gdyby nie to że planujemy drugie dziecko, to bym sobie odpuściła- przynajmniej na razie. Chociaż w sumie czasem czuję taki delikatny ból w okolicy żołądka i prawdopodobnie to woreczek, bo biorę anty i przez to wydziela się więcej żółci. No ale nie jest to takie strasznie uciążliwe, no może jak zaczęłam brać tabletki, ale teraz już bardzo rzadko się to zdarza. A jak to jest ze szwami? Wyciągają przy wyjściu ze szpitala? Czy jeśli np. wychodzi się po 24godzinach od zabiegu to trzeba się potem zgłosić na wyciąganie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() mnie przyjęli dzień przed operacją po południu, rano o 8 operacja, przed południem już byłam na sali, całkiem dobrze się czułam - teoretycznie na drugi dzień miałam wyjść, też ok południa, bo wtedy są wypisy ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ależ pompują - przy każdej laparoskopii. Nie jest to narkoza, a jedynie CO2 - po to, by obrazowo mówiac w brzuchu było luźniej. Normalnie narządy są mocno ściśle upakowane, aby swobodnie miedzy nimi się poruszać trzeba sobie sztucznie stworzyć przestrzeń, i po to jest CO2. Narkozę standardowo podaje się zarówno dożylnie, jak i w formie gazu - jest to pewniejszy, lepszy i bezpieczniejszy dla pacjenta sposób. Tylko o tym pacjenci zazwyczaj nie wiedzą - gaz podaje się już gdy pacjent śpi (ma nieprzyjemny zapach, może prowokokwać kaszel). ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Szwy standardowo zdejmuje się ok 7dni po zabiegu. Będziesz po prostu musiała zgłosić się do poradni chirurgicznej w wyznaczonym terminie, a do tego czasu w domu pielęgnować ranę wg zaleceń lekarza.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() czyli nie ma takiej możliwości, że usypiają TYLKO zastrzykiem? zawsze to łączyłam z mdłościami po operacji, ale teraz to już nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest, oczywiście. Tylko, że takie znieczulenie stosuje się raczej do bardzo krótkich procedur, gdyż wymaga bardzo dużej precyzji podawania środka. Znieczulenie dożylne jest raczej wykorzystywane do tzw wprowadzenia do znieczulenia (czyli leżysz, dostajesz tlen na masce i zastrzyk i nagle film się urywa), potem dodawany jest gaz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Katowicach. Jest to prywatna klinika krótkotrwałego leczenia czy jakoś tak. Ogólnie w praywatnych klinikach na niektóre zabiegi są refundacje - właśnie np na laparoskopię pęcherzyka. Umawiasz się do takiej kliniki, płacisz za pierwszą wizytę u lekarza , on diagnozuje i dalej reszta jest bezpłatna. Gdybyś chciała sie coś wiecej dowiedzieć to zapraszam na PW ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Najczęściej "kozie mleko" czyli wspomniany propofol, 98% znieczuleń ![]() Głównie dlatego, że tiopental ma sporo działań niepożądanych + p/wskazań - a jednak większość pacjentów bloku to ludzie w podeszłym wieku/z miażdżycą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.