|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() straszny ból. pomocy.
witam.
jestem zdrową na nic nie chorującą nastolatką. Mam 17 lat. moje miesiączki już się częsciowo ustabilizowały. [mam je praktycznie zawsze wtedy po upłynięciu pewnego czasu] Od Maja zaczął dolegać mi straszny ból. Na początku mama mówiła, że to normlane. Nigdy przedtem tak nie miałam. Upłyneły już praktycznie 3-y miesiące. bo okres mam zazwyczaj na początku miesiaca. Ten ból jest okropny. W czasie jego trwania bladne, oblewa mnie wielki pot, wogóle nie reaguje na słowa innych nie mam na nic siły na koniec po całym mym ciele przechądzą drgawki "mrówki" i ból ustępuje.. Boleści tych zazwyczaj dostaje w pierwszym dniu "mocnego krwawienia" i trwa około 30 min. W maju i czerwcu dostałam silnych bólów, ale były one w domu. Strasznie płakałam, nie mogłam tego wytrzymać. Ale w domu to w domu można się połozyć i wogole. Dziś dostałam tego bólu gdy wracałam z mamą z zakupów. Musiałyśmy wejść do klatki bo nie byłam w stanie dojśc do domu. Strasznie boję się "teraz" miesiączki. Kiedyś tak nie miałam. Ból w pewnych chwilach jest tak wielki, że z rozpaczy płacze i zaczynam się modlić o to aby już przestało mnie boleć. Według mnie powinnam się z tą sprawą zgłosić do lekarza. I pewnie tak zrobie, ale co według Pana i was może mi dolegać? W rodzinie nikt nie miał problemów co do spraw "intymnych". Nie jestem w ciąży. nie wspołżyłam jeszcze z chłopakiem. Prosze was odp. dziękuje.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: straszny ból. pomocy.
Cóż możemy ci doradzić? Już dawno powinnaś była iśc do lekarza, więc idź jak najszybciej. To mogą być tylko bolesne miesiączki, a może być coś gorszego, ale to tylko lekarz może stwiedzić po badaniach.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja tak samo miałam jak ty...
identyko... i powiem ci szczerze jedynie pomogly mi tabletki anty. gdy je odstawiam jest identyko non stop ciezkie bóle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
polecam czopki pyralginum silny lek ketonal albo tabletki antykoncepcyjne które od 2mc zażywam i bóle wraz z PMS minęły.
Jeszcze niedawno męczyłam się tak jak TY :-( cały dzień musiałam lezeć w łóżku i zwijałam się z bólu do tego dochodziły wymioty i silne osłabienie. Nie warto się tak męczyć ... a jeśli takie coś przytrafi Ci się np. w dniu ważnego egzaminu :-( po co taki dodatkowy stres. idz do lekarza ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]()
Czasem miewałam takie bóle jak Ty, moze nie w tak duzym stopniu, ale tez mnie nekały
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Biore NOSPE, ale w moim przypadku ona wogóle nie pomaga.
Mam wtedy tak wielki ból, że łykam nawet po 2-e te tabletki. Słyszałam o takim leku CASTAGNUS. Jest on bez recepty i ponoć bardzo dobry tylko trzeba go używac co dzień przez 3-y miesiące. Możliwe, że on mi pomoże. Jesli ktoras z was go uzywała prosze napiszcie czy jest skuteczny. Pozdrawiam. *;
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
popieram... ja NOSPE od razu zwracałam... jeżeli ona w ogóle działa! to na bardzo słaby ból... lepsze są leki na rozkurczenie, rozluźnienie jeśli tabletki nie wchodzą w gre.
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]()
"eff - ja NOSPE od razu zwracałam... jeżeli ona w ogóle działa! to na bardzo słaby ból..."
Oczywiście, że dane leki w róznym stopniu mogą ukoic ból.Jednym bardzo pomagaja drugim nie przynosza oczekiwanych rezultatów.Droga eff gdyby Nospa rzeczywiście działała na słaby ból, to wiekszość wogóle by po nia nie siegała, tylko cierpliwie przeczekiwałaby ten "koszmar". ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Je będę bronić No-spy, bo kiedyś to był mój jedyny ratunek. A zdarzyło mi się nawet zemdleć. Ból był nie do wytrzymania. Teraz biorę tabletki i mam spokój. kropkaszkodnik - nie wiem czy to dobry pomysł próbować coś na własną rękę. Ginekolog nie musi ci wcale przepisywać tabletek, może ci chociaż jakiś silniejszy środek przeciwbólowy przepisać (jak Ketonal). Zwykły lekarz chyba też może.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Od kiedy odstawilam tabletki anty mam podobnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eff jestes juz kolejna osoba na Wizazu ktora, na bol proponuje Ketonal. Przeciez chyba lepiej isc do lekarza i sie dowiedziec co tak naprawde dolega a nie faszerowac sie tak mocnymi srodkami co tylko zmniejszy bol a tak naprawde nie usunie przyczyny bolu. Sorry ale naprawde to jest nieco dziwaczne, od razu proponowac Ketonal tak jakby to byla aspirynka.
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
hehh....... zastanów się troche zanim skomentujesz czyjś tekst... nie wydaje Ci się że przepisanie tak silnych leków wiąże sie właśnie z wizytą u lekarza!! , i do tego namawiam!!!.
pozdrawiam.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dokłądnie tak samo miałam. Najpierw zaczynało się jakimiś dźwiekami w uszach, następnie mroczki przed oczami, bladość prawie jak u trupa i niemozność ustania na nogach. Przechodziłam to 4 razy. Dobrze pamiętam każdy z nich. Pierwszy raz, gdy miałam 17 lat w windzie, drugi raz (po około pół roku) na imprezie, trzeci raz na uczelni (19 lat) i ostatni (też jakieś pół roku później) w domu. Jak się okazało mój organizm reagował w ten sposób na bardzo niski poziom progesteronu przed miesiaczką. Po dwa miesiące nie miałam miesiaczki i to właśnie było spowodowane tym.
Co mi pomogło? Ginekolog i tabletki antykoncepcyjne. Od tego czasu wszystko mam uregulowane (miesiączki) i "ataków" już nie miewam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja używam Vegantalgin H specjalnie na takie bóle i choć sie męczyłam przez lata to teraz nie wiem co to ból. Często tez pomaga kieliszek czerwonego wina od razu wszystko sie poprawia. ale dla mnie te tabletki sa jedyne. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() Hej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.