![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wirtualny klub książki:)
Witajcie!
Zamarzyła mi się wirtualna odmiana staroświeckiego pomysłu znanego tylko z filmów - klub książki ... na pewno wiecie o co chodzi - parę osób czyta jedna książkę i wymienia opinie ... Taka szansa żeby się zmobilizowac i wyjść trochę ze swoich przyzwyczajen czytelniczych, przeczytać coś co zawsze stało na półce a brakło chęci itd ... I nie tylko przeczytać ale i podyskutować ![]() Pomysł i zasady tradycyjne - tyle żedyskusja na forum i lampka dobrego wina do monitora ... Nie wiem czy taki pomysł już tu gdzieś był i czy w ogóle byłyby chętne /chętni? Wyobrażam sobie to tak - ustalamy jakąś listę książek i kolejność czytania - i co powiedzmy dwa tygodnie przerzucamy sie w dyskusji na nastepny tytuł - kto nie ma czasu/ ochoty poprostu akurat aktualnej pozycji nie czyta ... Jeśli chodzi o rodzaj literatury - ja czytam różne rzeczy i dosyć dużo - ale mam też zaległości w klasyce do nadrobienia ![]() ![]() To jak znajdzie się ktoś chętny? Bo ja raz że mniej czytam (z uwagi na internet , prace itd) a dwa że brak mi potem osób z którymi mogłabym wymienic opinie... A jak już sie znajdąksiązkomaniacy - to każdy czytał co innego ![]() "Rodzina Połanieckich" Sienkiewicza (legalnie dostepny pdf http://commons.wikimedia.org/wiki/Ca...C5%82anieckich) na 12 maja 2013 ![]() Pozycja numer dwa : "Miłość w czasach zarazy" Gabriela Garcii Marqueza na mniej więcej 16 czerwca ![]() Edytowane przez Joanna XL Czas edycji: 2013-06-11 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wirtualny klub książki:)
Bardzo dobry pomysł!
Jestem jak najbardziej za ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tutaj mamy wątek gdzie dzielimy się spostrzeżeniami na temat książek, tyle, że nie narzucamy sobie co czytamy, każdy czyta co chce/musi/uważa, że powinien. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667008 Może się odnajdziesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
na forum nie brakuje osób z którymi można pogadać o ksiażkach i wymienić swoje opinie
![]() po drugie, pomysł jest fajny ale cieżki w realizacji - zapalone czytelniczki, użytkowniczki forum, z reguły mają ustalone i zaplanowane pozycje do przeczytania na najbiższy miesiąć conajmniej (np. ja ![]() po trzecie, musiałabyś zgromadzic osoby z których każda ma pod ręką daną pozycję i moze ją w danym czasie przeczytać - trudna sprawa ![]() także zapraszamy na inne wątki dot. ksiażek i czytania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
O Sabinko czyli byłybyśmy dwie
![]() ![]() Może ktoś jeszcze sie wciagnie z czasem ... Fakt jest problem że trzeba konkretne ksiazki miec - ale ostatecznie są biblioteki, internet ... Ja na przykład mam na liście "do przeczytania" książki raczej znane i dostępne np Marqueza, Grassa, i ... Hrabiego Monte christo bo nigdy nie ruszyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Może ty coś zaproponujesz?Bo szczerze powiedziawszy ja też mogę się dostosować ![]() Ewentualnie możemy zacząć coś z klasyki lub z jakiejś listy np.100 książek BBC. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Zapraszam do tematu Losowe wyzwania czytelnicze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ha z ksiązek które próbowałam przeczytać i za daleko nie zabrnełam mam :
Sto lat samotności Marqueza Biesy Dostojewskiego Przy obieraniu cebuli Grassa Pewnie bym wiecej miała ale to to takie naprawde , naprawde rzeczy nie do przejscia ... Ale możemy zacząc od "Rodziny połanieckich" - przyznam że tytuł słyszałam ale treści za bardzo nie kojarzyłam - Sienkiewicz mi sie cieżko czyta - w całości przeczytałam Potop bo był lektura i Krzyżaków ... A to troche inny rodzaj więc chętnie sie rozczytam... No i jest całośc w necie wiec nie ma problemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ile dajemy sobie czasu na przeczytanie?Książka ma około 650 stron,więc myślę że trzeba trochę ponad dwa tygodnie na przeczytanie jej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
650 stron Sienkiewicza może być wyzwaniem
![]() myśle że koło 20 dni? Np 12 maja ? 35 stron dziennie to tyle co nic dla mnie - ale zdaje sobie sprawe że czytam zrywami ...Zreszta jesteśmy we dwie wiec jak przeczytamy to będzie ... ![]() Ja zaczne sobie dzisiaj to zobacze jak to sie czyta ... Ostatnio czytałam troche Rodziewiczówny i sposób w jaki to było napisane troche utrudniał lekture ... Podejrzewam że "Rodzina" też może być napisana specyficznym językiem - a ja ostatnio czytam głównie wsppółczesna literature "lekka" (jakieś kryminały , powiesći kobiece etc) ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Również zacznę czytać dzisiaj ![]() Ja ostatnio czytałam taki sam rodzaj literatury jak ty ,więc rozpoczniemy z tego samego poziomu,jeżeli można tak powiedzieć ![]() Edytowane przez SabinaPrzemysl Czas edycji: 2013-04-23 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Hej juz nie 2 lecz 3 bo z checia dołącze do was jesli mozna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Hmmm ja przeczytałam już z 10 stron i zasnełam wczoraj... Ale to nie wina ksiażki - autobusmnie ukołysał
![]() A ksiązke można ściagnąć legalnie http://commons.wikimedia.org/wiki/Ca...C5%82anieckich Ja nie lubie czytać z kompa ale w moich niemieckich bibliotekach raczej nie znajde ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja niestety dzisiaj dopiero zacznę,wczoraj miałam dużo nauki na kolokwia i nie wyrobiłam się z czasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co wy na to, zeby w wolnej chwili pomyslec nad kolejna ksiazka jak ta skończymy i podac tu w watku propozycje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Hej,
zapraszam Was do wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=677031 i do klubu moli książkowych, gdzie między innymi swego czasu były właśnie tego rodzaju wyzwania. Może dzięki Wam znowu ruszą? https://wizaz.pl/forum/group.php?groupid=1242 Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czytacie ? Ja jestem w połowie drugiego tomu a przede mną samotny weekend wiec prawdopodobnie dobrne do niedzieli do końca ...
Co by o Połanieckich nie mówic to nawet sie wciagnełąm - choć powiedzmy sobie szczerze akcja zbyt szybka nie jest ![]() Macie jakieśpropozycje co do następnyh ksiazek? Sugerowałąbym coś odmiennego - może Marquez ? Ja go w ogole nie znam bliżej - tylko nazwisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mogę się dostosować,co będziemy czytać ,ale według reguł sprawiedliwości,powinnaś Ty lub Andzia wybierać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Świetny pomysł, już teraz nie zdążę, ale może akurat kolejny tytuł mi podpasuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Świetny pomysł, chętnie się do was dołączę po moich maturach
![]()
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj... — Mark Twain
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Bałam się sama sie spóźniam a tu nikt jesszcze wrażeniami sie nie dzielił
![]() Troche miałam prolemów ostatnio przez co czytanie sie lekko opóźniło ale właśnie dziś skończyłam. Sama nie wiem co napisać o "Rodzinie Połanieckich" Zasadniczo lubie stare książki - tj współczesne dla epoki którą opisuja. Od pewnego czasu kupuje i czytam Rodziewiczowne (wychodzi taka popularna seria). Wiec język i problemy typowe dla epoki raczej mnie nie zaskakuja. Ale przyznam że momentami wątpliwości i rozważania bohaterów Sienkiewicza były dla mnie trudne do zniesienia . Nie wiem dlaczego ale zwłaszcza na Litce i pani Emilii zęby mi zgrzytały.Słodycz Maryni też momentami doprowadzała do irytacji o zadufaniu pana Połanieckiego nie wspominając . Jednak muszę powiedzieć że dalsza część (zwłaszcze 3 tom) pozytywnie mnie zaskoczył - pod wzgledem akcji. Po dwóch pierwszych myślałam że już nic sie nie bedzie dziać - co najwyzej ktoś umrze . A pod koniec zrobiło sie naprawde ciekawie i zwroty akcji były szybsze . Miło się czasami przenieść myślami do epoki w których damy są "egzaltowane" a czas mija na grze w "lawn-tenisa"... Dużo jest też ponadczasowej prawdy o stosunkach między ludzyludzkich (czy raczej damsko-męskich)... Nazwy i kostiumy się zmieniaja - ale czytając o zachowaniu Anetki Osnowskiej czy Linety przychodziły mi na myśl niektóre znane mi osoby ![]() Sabina powtórzyła opinię swojej profesor o tej ksiazce że to "gniot jakich mało" i coż trudno się nie zgodzić że wybitna literatura to to nie jest ![]() Ja te klimaty lubie - wiec i ksiązka mi się spodobała ![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- A propos kolejnej książki - proponuje coś Garcii Marqueza : "Miłość w czasach zarazy" albo "Sto lat samotności". Jakoś nigdy tych ksiązek nie czytałam a wiem że to taka troche lektura obowiązkowa wiec chętnie nadrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Witam,witam
![]() Ale szybko minęły te ponad dwa tygodnie ![]() Ja sądziłam,że wyrobię się z czytaniem całej książki,ale niestety nie wyrobiłam się ![]() ![]() Dodatkowo zbliża się sesja na mojej uczelni i muszę zaliczać przedmioty i wkuwać do egzaminów,więc kolejna książka musi być mniejsza objętościowo od tej ![]() A co do samej książki:bardzo podoba mi się styl,jakim napisana jest ta książka.Tak samo jak Joanna lubię te klimaty starych czasów i zawsze wyobrażam siebie w danych czasach,niezależnie czy czytam powieść z XIX w.,czy z II wojny Światowej. A co do samej akcji:cieszę się,że czas powieści nie rozciągał się w nieskończoność,tylko pokazali dzieje przez krótki okres czasu. Jestem ciekawa co sądzicie o parze głównych bohaterów ![]() Ogólnie oceniam ksiażkę dobrze,chociaż do arcydzieła jej trochę brakuje.Daję jej mocne 7 punktów na 10. Czekam teraz na decyzję o nowej książce,a w międzyczasie kończę czytać "Połanieckich" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Ja niestety wymieklam i sie czytania nie podjelam bo jak zaczelam swoje które mialam w planie przeczytac kompletnie zapomnialam. ale ja jestem raczej taka, ze jak cos mialam przeczytac, a tego nie zrobilam za jakis czas siegam po ksiazke i czytam, wiec nic straconego. kwestia tylko nadrobienia.
Ciesze sie, ze wy chociaz sie podjelyscie i przeczytalyscie. Ja nie bede decydowac o wyborze kolejnej mimo, ze tytułów w glowie troche mam z tego wzgledu, ze nie wzielam sie za Połanieckich i nie byloby to sprawiedliwe
2014 książki ![]() filmy - 1 "Osoba, która jest twoją pierwszą miłością, kradnie ci serce. Osoba z którą pierwszy raz w życiu się kochasz, kradnie ci duszę. A jeżeli w jednym i drugim wypadku jest to ten sam człowiek, czeka cię marny los."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Co do pary glownych bohaterów - to Marynia jest dla mnie nieco papierowa - taki ideał dobroci, słodkosci i nieco naiwnej wiary (ta cała "służba boża") Z kolei Połaniecki - tu już wiecej charakteru - wg mnie trudno go lubic bo jest strasznie zadufany w sobie ..
Ale coś jest w nakreślonych relacjach małżeńskich ... Ciekawe w tej ksiązce jest to że pokazuje ona właśnie historie pierwszego roku małżeństwa - bo na ogół książka kończy sie w dniu ślubu ![]() W ogole myśle że są w tej ksiązce ciekawsze charaktery od głównych bohaterów - Osnowscy, Świrkscy, Maszkowie .... Rzecz generalnie jest nieźle napisana ![]() To ja zaproponuje nastepną ksiazke - "Miłość w czasach zarazy" Gabriela Garci Marqueza - może być ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Cześć, super pomysł z tymi książkami...ciężko mi się zmobilizować do czytania, więc to będzie niezła mobilizacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
amorepomodore witaj
![]() to w takim razie "Miłość w czasach zarazy" na 9 czerwca może być? Ja już mam na kindlu i to i "Sto lat" wiec może nawet obie przeczytam przy weekenddzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, swietny pomysl i jak najbardziej chce do Was dolaczyc! dopiero dolaczylam do forum wiec i dlatego dolaczam sie do Was dopiero teraz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() Zachwyciło mnie "Sto lat samotności", więc chętnie przeczytam kolejną książkę Marqueza. Podoba mi się pomysł wirtualnego klubu książki. Chciałabym uczęszczać na takie spotkania w realu, ale cóż, skoro niczego takiego nie ma, to pozostaje internet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.