|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Niezręczny dylemat
Hej mam problem za 4 miesiące biorę ślub cywilny, mam koleżankę którą znam od dziecka, nasze rodziny też się długo znają ale kontakt nam się skrócił bardzo i średnio mam ochotę ją zapraszać ,mój Tż wcale nie ma ochoty jej widzieć (kiedyś nas nieładnie potraktowała -chodziło o pieniądze) ,dziewczyna mieszka niedaleko więc na pewno ją spotkam, na pewno będzie bardzo niezręcznie :/
Druga rzecz nasze rodziny średnio się dogadują więc wesela nie będzie, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że w "tym dniu" będę się użerać, słuchać dziwnych komentarzy itp. Itd. Ale przyjdzie dosyć sporo osób i tort chciałabym chociaż podać a do tego symboliczną lampkę szampana i nie wiem za bardzo jak to zrobić, do restauracji na tort to słabo a do domu - na torcie się nie skończy. Mnie i Tż to obojętne bo dla nas liczy się samo ślubowanie ale fakt faktem jakkolwiek poczęstować wszystkich wypada. Może ktoś mi coś mądrego doradzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niezręczny dylemat
No masz kilka opcji:
a)po ślubie wszyscy rozchodzą się i nie ma poczęstunku b)organizujesz w restauracji tort, szampana, ew. przekąski i o tym informujesz gości c)przygotowujesz się na poczęstunek w domu w postaci tortu, szampana, kawy, herbaty dla wszystkich gości d) zapraszasz tylko część gości do domu na poczęstunek, ale wtedy już można by się postarać o jakiś obiad i przekąski - to nie są przecież ogromne koszty
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Tu wcale o koszty nie chodzi, chodzi o to by właśnie moja rodzina i Tż nie spędzała dużo czasu ze sobą, żeby po godzinie było po sprawie.
Myślicie, że bez poczęstunku też będzie oki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Serio ? Bo nie chcę wyjść na buca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
to Wasz ślub
![]() U mnie też rodziny się średnio dogadadują , rodzice tż tak mącili że rodzice poznali się przed kościołem dopiero, wesele było super ;P procenty zrobiły swoje hyhy A ja bym zrobiła w knajpie tort + szampan+ poczęstunek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Z tą knajpą to niekoniecznie kurcze bo nie wiem na ile hajsów mam się naszykować , wielu gości będzie ale jak to z ludźmi bywa pewnie z połowa nie przyjdzie , chyba, że da się jakoś fajnie dogadać w knajpie...
A co do tej koleżanki jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jedną z opcji jest zorganizowanie poczęstunku na zewnątrz (jeśli są takie warunki) - spokojnie w dobrych firmach cateringowych możesz poszukać oferty przyjęcie "lampka wina" - wtedy godzinka i po wszystkim
![]() Co do koleżanki - z przekory można nie zapraszać, ale jeśli nie planujesz przyjęcia, to co Ci zależy w sumie? Moim zdaniem Wasza decyzja - jeśli poradzicie sobie z tym, że będzie "niezręcznie", to ok, nie zapraszajcie, a jeśli mają Cię zjeść wyrzuty sumienia - przemyśl to raz jeszcze.
![]() Edytowane przez Stokrotek90 Czas edycji: 2015-12-21 o 07:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A nie ma u Was w urzędzie opcji żeby poczęstować tortem? U mnie w USC po ślubie jest szampan, niektórzy organizują też tort
![]() Koleżankę chyba bym zaprosiła, jeśli bez przyjęcia/wesela robicie to będziecie mieli kontakt z nią tylko przy życzeniach ![]()
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Z poczęstunkiem już załatwiłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
robisz poczęstunek dla rodziny i nic jej do tego.
Mnóstwo ludzi nie zaprasza znajomych na swoje wesele, a tylko rodziny. Jak masz jakieś opory to daj zawiadomienie o ślubie, bez zaproszenia na poczęstunek.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.