|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Punktualność PKP
Mam pytanie do osób korzystających z usług PKP, gdyż muszę dojechać z Katowic do Warszawy na samolot o 10:00. Pociąg jest 4:17 z Katowic - planowo w Warszawie wsch. 7:25, więc teoretycznie powinnam zdążyć, ale jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może mi powiedzieć ile mniej więcej czasu zajmie mi dotarcie na lotnisko? Oczywiście powinnam być 2h przed wylotem. Czy sugerowałybyście wyjazd do Warszawy wcześniejszym pociągiem? Z góry dzięki za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Punktualność PKP
Cytat:
![]() Zwłaszcza, że Twój pociąg to TLK ruszający z Wiednia… Można się spodziewać, że będzie miał jakieś opóźnienia.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to TLK to są opóźnienia.
Weź intercity albo eurocity, jeździłam bardzo często na tej trasie i duże (ok. godziny) opóźnienia właściwie zdarzają się tylko zimą, jak zamarzną tory. Te pociągi jeżdżą CMK i mają mało przystanków (na trasie Katowice-Warszawa tylko Sosnowiec i Zawiercie). Często na centralnym miały opóźnienie 20-25 minut, więc musisz mieć dodatkowo taki zapas czasu. Na lotnisko jest bliżej z centralnego (ok.godziny) albo nawet z zachodniego.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-07-04 o 08:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja bym tak nie ryzykowała, opóźnienie zawsze może się zdarzyć, niedawno kumpel miał nawet 2 godziny "zapasu" a i tak się spóźnił bo pociąg jechał tak wolno, że aż wstecz
![]() Jeśli masz możliwość to jedź na zachodni, SKM na lotnisko jedzie niecałe 20 minut.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
pociąg to intercity więc może nie tak najgorzej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A na stacji Warszawa Zachodnia ma być o 07:07 ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Pierwsze pytanie, co to za lot? Wszystko zależy od tego, ile samolotów będzie lecieć. Ja leciałam 2 m-ce temu do Kopenhagi przed 8, byłam kilka minut po 7 i bez problemu nadałam bagaż, kupiłam jedzenie jeszcze w sklepie na dole i poodpoczywałam z pół godziny.
Co do tego pociągu, teoretycznie międzynarodowe są bardziej pewne, ale praktycznie to różnie bywa. 2 lata temu czekałam na ten pociąg (wtedy on jeździł jako międzynarodowy i konieczny był zakup kupienia biletu w taryfie międzynarodowej) po OFFie i ze mną kilkadziesiąt innych osób, pociąg był opóźniony około godziny (wtedy jechał jeszcze jakiś IR, no ale my tu zapłaciliśmy ok. 80-90 zł za ulgowe bilety ;/). Ale tu nie ma zasady, bo ten pociąg to jest mix i Wiednia, i Budapesztu, a więc może złapać opóźnienie wszędzie. Zakładając jednak, że będzie nawet godzinę opóźniony to i tak będzie max po 8, z Centralnego na pewno masz po 8 pociąg, jesteś gdzieś 8.30. Sporo czasu, żeby jeszcze się ponudzić. Ps. gdzie sprawdzałaś rozkład? Katowice na pewno wjeżdżają od Zachodniego no i wg intercity.pl powinnaś być 7.07 na Zachodnim. Więc nawet ostatecznie jechanie autobusem z przesiadką po 8 z Zachodniego nie jest ryzykowne. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Lecimy czarterem na wakacje więc chyba nie powinno być problemu jak się chwile spóźnimy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jedz polskim busem:c
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Aktualnie z zachodniego na lotnisko jedzie tylko jeden pociąg SKM S2, S3 ma skróconą trasę.
Pociągi są 2 razy na godzinę, warto sprawdzić rozkład na stronie ztm.waw.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
no polski bus chyba jedzie dłużej ale on właściwie jeździ co do minuty. mnie nigdy nie zawiódł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
tylko ze potem trzeba sie tłuc z metra Młociny na lotnisko przez całe miasto :/
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
bez przesady, nie trzeba się tłuc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, że Autorka musiałaby jechać nocnym busem o północy z katowic ![]()
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-07-04 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Radziłabym jechać wcześniej. Jakieś 3 tygodnie temu jechałam Intercity do Warszawy, który się spóźnił ok. godziny, bo były jakieś problemy techniczne. Nigdy nic nie wiadomo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Niezle mnie nastraszyłyście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja myslalam ze teraz juz wszystkie na młocinach ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Przenoszą kolejne kursy na Młociny, więc może kiedyś wszystkie będą stamtąd. Katowice, Kraków, Rzeszów, Radom, Lublin ciągle są z Wilanowskiej.
![]() |
#21 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ona ma 3 godziny luzu od wyjazdu ze stacji do dojechania na lotnisko. Spokojnie pociąg może mieć nawet 1,5 godziny opóźnienia i jeszcze zdąży dojechać i się ponudzić na lotnisku. Ja tam jeżdżę pociągami regularnie, ale na różnych trasach - więc mam jako takie rozeznanie. Myślę, że nie więcej niż 5% kursów miało jakieś opóźnienia - ale to głównie w momencie zmian rozkładów albo wypadków. A co do PB - to już w ogóle poroniony pomysł. On wyjeżdża o 24 z Katowic, w Warszawie na 5. Nie ma sensu jeszcze siedzieć 5 godzin w stolicy, no chyba, że ktoś lubi się ponudzić. ![]() Mi się jeszcze przypomniało, że w grudniu byłam na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Wiedniu bodajże 20 czy 21 grudnia tym pociągiem właśnie. I właśnie w Katowicach wysiadałam, przesiadałam się na 5 na Wrocław. I wtedy przyjechał punktualnie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
.
|
skoro to rejs czarterowy to dlaczego nie załatwiłaś sobie z biurem podróży, żeby wam dali darmowy parking?
![]()
![]() |
#23 | |
zawsze mam racje
|
Po co 2 godz przez odlotem? Odprawa bagażu kończy się 45 min przed odlotem.
Dziwią mnie zawsze, że ludzie lubią tyle gnić na lotnisku niepotrzebnie. Co do pkp- ostatnio się poprawiło, ale tylko dlatego że powydłużali czasy połączeń. Niestety zawsze może zdarzyć się awaria albo ktoś może wpaść pod pociąg (ja już tak 2 razy łaadnie się spóźniłam) ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.