|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
sok imbirowy - jak zrobić
Baaardzo lubię piwo z sokiem imbirowym, ale że takiego knajpianego nie można (chyba) nigdzie kupić, to z chęcią zrobiłabym sama. Może ktoś wie, jak go zrobić??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: sok imbirowy - jak zrobić
Słonko, ja co prawda nie umiem zrobić, ale przecież można zakupić. Duża butla (gastronomiczna wersja) jest do nabycia w Makro.To jest właśnie ten sok, który dolewają do piwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]()
ostatnia gazetka makro ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A powiedz mi jeszcze, do kiedy ta oferta jest ważna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
![]()
od 7 do 20 czerwca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Próbowałam znaleźć ten sok w ofertach na stronie makro, ale chyba ślepa jestem, bo nie widzę go wcale ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]()
jest w katalogu kawa napoje
![]() ale cena jest dla malinowego, czy jakiegoś tam owocowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Zaprawę korzenną do piwa lub wina widziałam w markecie sieci Albert - firma to Paola, która produkuje też zwyczajne syropy do rozcieńczania (wysokie, smukłe butelki).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Sok imbirowy mozna kupic w 5litrowych butlach w Makro, produkuje Herbapol. Ja uwielbiam herbate z sokiem imbirowym
![]() ![]() PS, wiem, ze stary watek ![]() Chcialam Wam tylko herbatke polecić ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
heheh niedawno w desperacji szukalam przepisu na sok imbirowy w googlach i widzialam tez ten watek
![]() ![]() ja zrobilam sobie sama sok imbirowy [czy raczej korzenny] rozpuszczajac na ogniu szklanke cukru i szklanke wody a potem dodajac przyprawy : imbirowa, cynamonowa, galke muszkatuowa itp. wyglada i smakuje dobrze, ale jest pewien problem jak go sie doleje do piwa - otoz piwo zaczyna "kipiec" nie wiem czemu sie tak dzieje, ale poprostu powstaje samoistnie bardzo duzo piany zaraz po dolaniu niewielkiej ilosci soku, ale za to do herbaty jak znalazl ![]() ![]()
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja też uwielbiam piwo ale pszeniczne z sokiem imbirowym, najlepsze jest we Wrocławiu w Spiżu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
po przeczytaniu postów w tym temacie udałam się do makro, a teraz nie mogę się nacieszyć możliwością dolewania takiej ilości soku imbirowego, jaka mi odpowiada (w knajpach zawsze wlewali mi za mało
![]() mmmm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Faktycznie, trzeba przyznać, że trudno znaleźć coś o zrobieniu soku imbirowego. Jest jedna młoda stronka: dobresoki.pl, ale nawet tam tyle nie znalazłam co tutaj. Także dzieki za info
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zrobiłam podobnie jak Mandarynka. Moje składniki: setka wody, setka cukru i czubata łyżeczka imbiru (nie wiem czy to ma znaczenie, ale mój był Prymatu). Zagotowałam wodę z cukrem, gdy cukier się rozpuścił dodałam imbir chwilkę jeszcze trzymałam na gazie. Przecedziłam na sitku i przez ręcznik papierowy (można użyć filtr do kawy). Mój syrop wyszedł rewelacyjny. Najpierw wlałam syrop, a później piwo i nic nie "kipiało" ![]() Moja Uwaga: na moje setki, czubata łyżeczka imbiru to naprawdę sporo, wychodzi dosyć mocne (ja takie lubię, więc mnie pasowało). Można zmniejszyć ilość imbiru lub zwiększyć ilość wody i cukru. ![]()
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ja oczywiście po najmniejszej linii oporu poszłam - kupiłam syrop Herbapolu w Almie
![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.