Error! Błąd przy wyborze kierunku studiów? :(. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-21, 15:50   #1
disappear enigma
Raczkowanie

Thumbs down

Error! Błąd przy wyborze kierunku studiów? :(.

Witam !

Mam pytanie. A raczej prośbę. O radę. Zdania rodziny i bliskich mi osób znam, chciałbym aby ktoś spojrzał na mój problem z góry, trzeźwym okiem. Ale do rzeczy.

Mam 19 lat, w tym roku zdawałam maturę. Do końca byłam przekonana o tym, że chcę studiować logopedię lub pedagogikę wczesnoszkolną. Interesuję się tym, uwielbiam dzieci, mam do nich podejście, spędzanie z nimi czasu i uczenie ich pisania, czytania, liczenia (bo miałam okazję ) ogólna opieka sprawia mi frajdę i satysfakcję. Jednak po odbiorze wyników matur postanowiłam spokojnie pomyśleć nad przyszłością. Bardziej racjonalnie, pod każdym względem, również finansowym. Po 1000 razy słyszałam, że zawód przedszkolanki, pedagoga, nauczyciela jest nieopłacalny, bezprzyszłościowy i kłopotliwy przy m.in znajdowaniu pracy. Wiadomo, że pedagogów jest na pęczki. Wtedy napatoczył się kierunek jakiego nie znałam. Mianowicie fizyka medyczna (jest on m.in na Uniwersytecie Śląskim). Wydawał mi się świetny, wręcz idealny. Ambitny, interesujący, przyszłościowy. Dostałam się. Wszyscy chwalili świetny wybór. Sama słuchając na pierwszych zajęciach charakterystyki kierunku, zawodu jaki po nim otrzymamy byłam przekonana, że podjęłam świetną decyzję. Aż do niedawna...
Moje wątpliwości zaczęły się wraz z listopadem. Wiem, że mamy dopiero półmetek pierwszego semastru, ale ja z każdym dniem, każdymi zajęciami (praktycznie sama matma i fiza, medycyny jak na lekarstwo) czuję, że nie pasuję do tego środowiska. Lubię matmę, potrafię z nią sobie poradzić, praktyka czyni mistrza to wiadomo. Nie chodzi mi w sumie o materiał. Owszem jest go dużo, pewne rzeczy są trudne, ale chodzi o to, że mnie to nie kręci . A chyba nie o to chodzi w życiu... Cóż, rozum mówi mi: zostań, masz okazję zyskać świetny zawód, przyłóż się, zaciśnij zęby, przejdź przez to. Za to serce podpowiada: przecież do nie dla Ciebie, nie będziesz szczęśliwa dzięki temu.
Cały czas zastanawiam się co mam robić, jak postąpić. Jestem młoda, niewiele osób w moim wieku wie co chce robić w życiu. Zawalony rok to przecież nie tragedia... prawda? Co o tym myślicie? Wiem, że muszę posłuchać przede wszystkim siebie, ale muszę znać opinię kogoś z zewnątrz... Więc jak to wygląda na Wasze oko?

"Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać męzczyznę, wystarczyła kobieta"
disappear enigma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 16:05   #2
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Error! Błąd przy wyborze kierunku studiów? :(.

zostalabym. masz szanse na swietna kariere.
Po pedagogice niestety nic nadzwyczajnego Cie nie czeka.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 16:12   #3
zla panienka
Zadomowienie

wszystkie techniczne kierunki są takie na początku, matematyka i fizyka to podstawa, później zaczną się ciekawsze przedmioty związane z kierunkiem

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 17:28   #4
201605300922
Konto usunięte

Z tego co wiem, zarówno inż. biomedyczna jak i fizyka medyczna są właśnie takie typowo ścisłe, nie ma na nich zbyt wiele zagadnień związanych stricte z medycyną, takie są przynajmniej wrażenia moich znajomych z tych kierunków. Skoro tak bardzo czujesz, że Ci się te studia nie podobają - ja bym nie brnęła dalej, zwłaszcza, że masz zupełnie inne zainteresowania. Nie myślałaś, żeby iść na kierunek uniwersytecki typu biologia/matematyka ze specjalizacją nauczycielską (czy jak to się tam nazywa, poprawcie mnie jakby co). Będziesz miała kontakt z młodzieżą czy dziećmi, ale zawsze możesz także robić zupełnie co innego. Moja korepetytorka z biologii pracowała na uczelni jako asystentka, uczyła w szkole średniej i oprócz tego była egzaminatorem OKE i udzielała korepetycji.
Możesz iść na psychologię i starać się potem pracować w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Moja mama jest właśnie psychologiem w takiej poradni i uwielbia swoją pracę, zwłaszcza że jest właśnie w dziale zajmującym się dziećmi ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Więc sporo takich przemiłych maluchów też bada
Kobieta, do której chodziłam na korki z chemii, oczywiście chemiczka, na początku studiowała przez rok farmację. I nie wyleciała, tylko sama zrezygnowała, bo wiedziała, że musi pracować z dziećmi lub młodzieżą, a nie na uczelni czy w aptece. I mimo że zarabiała na pewno tak sobie (jak to nauczyciele), to mówiła, że to była jej najlepsza decyzja w życiu.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 17:34   #5
ama
Wtajemniczenie

ZOSTAŃ! Możesz też dostać się na medycynę -to w sumie łączy zainteresowania ścisłe i "opiekuńcze". Możesz przecież zostać pediatrą lub innym lekarzem dziecięcym i pracować z dziećmi jeśli już tak bardzo je lubisz. Pracę będziesz zawsze miała, a pieniądze nawet jeśli nie wielkie to pewne. Po pedagogice naprawdę umiesz mało (to fakt, od razu mówię, że nie będę dyskutować ze studentkami pedagogiki jakie to są wymagające studia - znam wielu pedagogów i psychologów, wiem jak to środowisko wygląda od wewnątrz), a szanse na prace są delikatnie rzecz mówiąc małe. Poza tym pół życia będziesz musiała obawiać się zwolnienia, bo mamy niż demograficzny, który będzie się tylko pogłębiał.

Moim zdaniem zostań na studiach ścisłych, nie musisz ich kochać. Możesz przecież poszukać wolontariatu i udzielać się charytatywnie na rzecz dzieci.

Co do tego, że to nie dla Ciebie: tego jeszcze nie wiesz. Mając 19 lat też myślałam, że medycyna jest nie dla mnie chociaż mnie namawiano, więc zdecydowałam, że lepiej pójdę w kierunku humanistyki, w której też miałam znaczne osiągnięcia. I co? Teraz kończę jeden kierunek, drugi mam w trakcie, ale obu nie ciepię, a o medycynie marzę codziennie. Skoro Twoja rodzina widzi w tobie potencjał na osobę zajmującą się naukami ścisłymi to może widzą coś, czego Ty jeszcze nie umiesz zauważyć? Poczekaj, daj sobie czas. Rezygnowanie z takiego ambitnego i bądź co bądź wymagającego kierunku po kilku miesiącach wydaje mi się niewłaściwe. Pedagogikę możesz skończyć w każdej chwili. Są setki szkół, gdzie można ją robić wieczorowo, zaocznie, etc. Koszty też nie są jakieś ogromne.

Myślałaś kiedyś o wyjeździe z Polski? Po fizyce, jeśli będziesz dobra, świat stoi przed Tobą otworem. Możesz pojechać w dowolne miejsce i zarabiać godne pieniądze pracując w zawodzie. Możesz też dołączyć do badań, które naprawdę zmieniają naukę i poprawiają jakość życia tysięcy ludzi. Chyba fajnie byłoby w czymś takim uczestniczyć, co? W fizyce jest dużo więcej do odkrycia niż w pedagogice.
Stary 2012-11-21, 18:24   #6
gazowane lody
Zakorzenienie

może tak trochę nie na temat ale jak zobaczyłam ERROR to myślałam że wątek będzie o wczorajszym wieczorze

Udowodniłam samej sobie, że się da!
75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
gazowane lody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 18:54   #7
_joannag
Raczkowanie

Na pewno decyzję musisz podjąć sama. To odwieczny problem: robić to, co lubię czy to, co może przynieść korzyści finansowe.
Ja - jako idealistka jednak - wybrałabym to, co lubię. Skoro studia Tobie nie odpowiadają, nie warto męczyć się na nich. Ba! pięć lat studiów można przeżyć, ale trzeba pamiętać, że tą materią będziesz prawdopodobnie zajmować się przez całe późniejsze życie zawodowe.
Warto lubić to, co się robi, bo tylko wtedy można być z tego dobrym. Trudno jest mi wyobrazić sobie osobę, która czegoś nie lubi i jest w tym dobra. Jeśli coś nas zniechęca, nie polubimy tego, nie będziemy się w tym sprawdzać jako fachowcy.
W dzisiejszych czasach mnóstwo osób kończy studia i naprawdę trzeba być dobrym z tego, co zawodowo chcemy uprawiać. Konkurencja jest potężna i zwykła przeciętność może nie wystarczyć w kontakcie z wymogami profesjonalizmu.

Co do fizyki medycznej - nie będę się wypowiadać. Wiem jednak, że inżynieria biomedyczna - choć uważana jest za kierunek ambitny i przyszłościowy - w Polsce może mieć słabe wykorzystanie z uwagi na ubogie zaplecze badawcze. Za granicą ponoć bardziej może się przydać, ale pytanie: czy każdy z nas na pewno myśli o międzynarodowej karierze badawczej?
Logopedię natomiast odradzam. Bardzo wąska to dziedzina, którą lepiej realizować na 2-letnich studiach podyplomowych niż 5-letnch studiach magisterskich.

Przemyśl to sobie. W życiu różnie bywa, wielu rzeczy nie można przewidzieć. Nie dajmy się jednak zwariować na tyle, by marzenia przesłoniły mądre plany, a pieniądze odebrały chęci i zainteresowania.
The nights of wonder'.

Edytowane przez _joannag
Czas edycji: 2012-11-21 o 18:56
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-21, 22:13   #8
taylorchristie
Raczkowanie

GG do taylorchristie

Byłam w takiej samej sytuacji. I rzuciłam, póki jeszcze wcześnie i stracony tylko rok, obecnie pracuję i już się cieszę na rok następny i wymarzone, nie koniecznie dochodowe zajęcie, więc wiesz:polecam jednak kierować się głosem serca. Pomyśl o sobie za 30-40 lat w znienawidzonym zawodzie.
Ale fakt, Twoja decyzja:d
taylorchristie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 23:33   #9
kolorowatecza
Zakorzenienie

Poszłam na studia, które miały zapewnić mi kasę, dobrobyt i tytuł..
Bardzo, baaardzo szybko z nich zrezygnowałam i nie żałuję.
Co prawda przekonuje się z każdym dniem, że w tym kraju studia mieć trzeba, ale drugi raz nie poszłabym na coś, co mnie ani trochę nie kręci.
Jak już teraz Ci się nie podoba to i tak je rzucisz... Chociaż, może bądź wytrwała, skończ rok i jak stwierdzisz, że to nie to masz chociaż jakąś nikłą możliwość przepisania części przedmiotów jeśli się zdecydujesz na coś pokrewnego...

Aczkolwiek - nie snując czarnej wizji przyszłości - w największym korporacyjnym fast foodzie większość tych ludzi w niebieskich ubrankach jest po studiach... Właśnie humanistycznych typu pedagogik, psychologia, socjologia... Chociaż po studiach są też Ci, co są niżej...

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 00:33   #10
eyo
Zakorzenienie

każdy kierunek techniczny tak na początku wygląda
trzeba nauczyć się podstaw, często wieje to nudą niestety - ciekawe przedmioty zaczną się pewnie dopiero na drugi roku

moim zdaniem warto zostać bo kierunek ciekawy, a ja swój pierwszy rok studiów inż też wspominam tak jakbym rok siedziała jak kura w kurniku potem już było dużo lepiej, zaczęły się zajęcia tematyczne, powoli dawało się określić w którym kierunku chciałoby się iść

poza tym - jak pójdziesz na jakiekolwiek studia to nie spodziewaj się super ciekawy tematów na pierwszym rok, wszędzie tak jest, że pierwszy rok to budowanie podstaw pod dalszą naukę więc raczej wszędzie się wynudzisz jak mops zanim zaczną się bardziej praktyczne rzeczy

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 13:27   #11
bleuclair
Zakorzenienie

A ja, jeśli się w tym nie widzisz, poszłabym jednak na to, co lubisz. Bo jaki jest sens codziennie rano wstawać najpierw kilka lat rano na zajęcia potem rano do pracy i już na starcie mieć dość? Kasa jest ważna, to fakt, ale kasa to nie wszystko jednak...
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 13:53   #12
agniesikk
Zakorzenienie

Mój chłopak zawsze mi powtarza, że z "niewolnika nie ma pracownika" i ja się z tym zgadzam, bo sama jestem w podobnej sytuacji jak Ty. To znaczy byłam, bo nie dostałam się na farmację i poszłam do technikum farmaceutycznego, rzuciłam po bardzo krótkim czasie, bo nie kręci mnie ta forma nauki, chciałam iść na studia. Moi rodzice namówili mnie na zostanie przez rok w domu i poprawianie matury na tę farmację. Samej mi się wydawało, że to takie moje wielkie marzenie i wiesz co? Jak zostałam w domu, to mam więcej czasu na przemyślenie, zastanowienie się, co chcę w życiu robić. I ostatecznie zdecydowałam, że chcę iść na pielęgniarstwo- mniej dochodowa, cięższa praca mnie po tym czeka, ale do odważnych świat należy, wcale nie trzeba siedzieć w Polsce. Bierz pod uwagę zdanie rodziców, ale niech ono nie będzie głównym wyznacznikiem, bo popełnisz błąd taki, jak ja. Pamiętaj, że to Ty będziesz pracować w wybranym zawodzie, a nie rodzice.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:12   #13
dezire
Zakorzenienie

zgadzam sie z cala idea robienia tego co sie lubi, ale jak sie 30+ lat i wiecej docenia sie wartosc pieniadza.

Moze jako kobieta mniej sie to bierze pod uwage, bo nie ma sie na utrzymaniu calej rodziny - echhh stereotypowe podejscie ze rodzine utrzymuje mezczyzna.

Ale zeby decydowac sie na studia po ktorych jest ciezko o prace lub trudno o dobre pieniadze ? naprawde lepiej dobrze to przemyslec, niz potem ubolewac.

skonczylam cos co mnei bardzo interesowalo i studia to byl najprzyjemniejszy czas w moim zyciu - ale nei pracuje dzis w zawodzie - zarabialabym 3 razy mniej.

To co studiowalam wciaz jest moja pasja, ale wole miec wiecej $ na zwykle zyciowe potrzeby - nawet nie mam na mysli tutaj luxusowych wydatkow.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:58   #14
agniesikk
Zakorzenienie

no tak, ale jest tez druga strona medalu, ze jak skonczysz cos, co Cie totalnie nie interesuje, ale jest super przyszlosciowe, to i tak duze prawdopodobienstwo, ze szybko sie wypalisz i zaczniesz pracowac w innej branzy, ewentualnie bedziesz miec do siebie zal przez cale zycie
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 15:19   #15
Sylweczka91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez disappear enigma Pokaż wiadomość
Witam !

Mam pytanie. A raczej prośbę. O radę. Zdania rodziny i bliskich mi osób znam, chciałbym aby ktoś spojrzał na mój problem z góry, trzeźwym okiem. Ale do rzeczy.

Mam 19 lat, w tym roku zdawałam maturę. Do końca byłam przekonana o tym, że chcę studiować logopedię lub pedagogikę wczesnoszkolną. Interesuję się tym, uwielbiam dzieci, mam do nich podejście, spędzanie z nimi czasu i uczenie ich pisania, czytania, liczenia (bo miałam okazję ) ogólna opieka sprawia mi frajdę i satysfakcję. Jednak po odbiorze wyników matur postanowiłam spokojnie pomyśleć nad przyszłością. Bardziej racjonalnie, pod każdym względem, również finansowym. Po 1000 razy słyszałam, że zawód przedszkolanki, pedagoga, nauczyciela jest nieopłacalny, bezprzyszłościowy i kłopotliwy przy m.in znajdowaniu pracy. Wiadomo, że pedagogów jest na pęczki. Wtedy napatoczył się kierunek jakiego nie znałam. Mianowicie fizyka medyczna (jest on m.in na Uniwersytecie Śląskim). Wydawał mi się świetny, wręcz idealny. Ambitny, interesujący, przyszłościowy. Dostałam się. Wszyscy chwalili świetny wybór. Sama słuchając na pierwszych zajęciach charakterystyki kierunku, zawodu jaki po nim otrzymamy byłam przekonana, że podjęłam świetną decyzję. Aż do niedawna...
Moje wątpliwości zaczęły się wraz z listopadem. Wiem, że mamy dopiero półmetek pierwszego semastru, ale ja z każdym dniem, każdymi zajęciami (praktycznie sama matma i fiza, medycyny jak na lekarstwo) czuję, że nie pasuję do tego środowiska. Lubię matmę, potrafię z nią sobie poradzić, praktyka czyni mistrza to wiadomo. Nie chodzi mi w sumie o materiał. Owszem jest go dużo, pewne rzeczy są trudne, ale chodzi o to, że mnie to nie kręci . A chyba nie o to chodzi w życiu... Cóż, rozum mówi mi: zostań, masz okazję zyskać świetny zawód, przyłóż się, zaciśnij zęby, przejdź przez to. Za to serce podpowiada: przecież do nie dla Ciebie, nie będziesz szczęśliwa dzięki temu.
Cały czas zastanawiam się co mam robić, jak postąpić. Jestem młoda, niewiele osób w moim wieku wie co chce robić w życiu. Zawalony rok to przecież nie tragedia... prawda? Co o tym myślicie? Wiem, że muszę posłuchać przede wszystkim siebie, ale muszę znać opinię kogoś z zewnątrz... Więc jak to wygląda na Wasze oko?
Nie sluchaj innych..sluchaj siebie!! ja sluchalam innych...w tym momencie jestem na 3 roku..zaluje ze poszlam na ten kierunek..czekam tylko na koniec!! Od przyszlego roku chcialabym zaczac cos od nowa..tylko tu kolejny problem..ustawa o platnosci drugiego kierunku..wiec zastanow się 1 to Twoje zycie..
Sylweczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 17:16   #16
ama
Wtajemniczenie

A może spróbuj pójść do psychologa po poradę w sprawie wyboru zawodu? Jeśli trafisz na kogoś przyzwoitego to zrobi ci testy, kwestionariusze, pogada z Tobą i może będzie ci w stanie powiedzieć na ile zawód będzie ci pasował, co jest zgodne z twoimi predyspozycjami? Pewnie masz przy uczelni jakąś poradnię zawodową. Jeśli nie to na wydziałach psychologii studenci często prowadzą takie badania. Zawsze też możesz pójść do poradni, czy to państwowej, czy prywatnej.
Stary 2012-11-22, 17:54   #17
mereo
Rozeznanie

Ja bym na Twoim miejscu została na studiach. Ja na tej samej zasadzie skończyłam poprzednie - wiele razy zastanawiałam się, czy by ich nie rzucić. A Twój kierunek wydaje mi się przyszłościowy

Blogguję:

http://lupus-pilum-mutat.blogspot.com/

Lupus pilum mutat
, non mentem.
--------------------------------------------------------------
http://paper-glass-project.blogspot.com/
mereo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 15:55   #18
Unfaithfull
Raczkowanie

GG do Unfaithfull Send a message via Skype™ to Unfaithfull

Ja tak samo jak Ty jestem teraz na pierwszym roku i wybrałam wymarzone zarządzanie, bo to lubię Jestem na uczelni ekonomicznej, więc mam na razie same podstawy - matematykę, mikroekonomię, etykę gospodarczą, socjologię, podstawy prawa - i gdzie tu zarządzanie? ;P Nie martwię się tym, bo jeszcze przed studiami oglądałam plan studiów i przedmioty zw. z zarządzaniem zaczną się na II semestrze, a pełną parą na II roku.
Może zobacz swój plan studiów i zastanów się czy późniejsze rzeczy będą Cię interesować.
Myślę, że porada u psychologa też jest bardzo dobrym pomysłem.
Ja chyba byłabym za zostaniem na tym kierunku, choćby do końca roku. Żeby zobaczyć czy może Ci się jednak nie odmieni
Poszukaj też jakiegoś wolontariatu/pracy z dziećmi, dzięki czemu będziesz mogła się 'spełniać' ze swoją pasją.
Unfaithfull jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 20:05   #19
disappear enigma
Raczkowanie

Dziękuję Wam za odpowiedzi ... Co prawda dalej nie podjęłam ostatecznej decyzji. Cały czas biję się z myślami... Czuję jednak, że rezygnacja wisi w powietrzu. Chyba zaczepię się gdzieś, aby popracować dorywczo, zdam rozszerzony polski a może i coś jeszcze skoro będę miała sporo czasu do nauki i pójdę na wymarzone studia, bez spiny i słuchania "wujków dobra rada". Rodzice mnie bardzo wspierają, pierwsi zauważyli, że coś złego się ze mną dzieje, po prostu moje nieszczęście widać na kilometr . Cały czas zastanawiam się czego bym sie teraz uczyła będąc na np. pedagogice. Jestem na siebie zła, że wbrew sercu poszłam na te studia... Ale już trudno. Całe życie przede mną (no chyba, że 21 grudnia będzie koniec świata )

"Aby oszukać kobietę, potrzebny był wąż, ale aby oszukać męzczyznę, wystarczyła kobieta"
Stary 2012-11-25, 20:13   #20
Lunatyczka93
Raczkowanie

Ja właśnie rzuciłam fizykę medyczną, więc chyba obiektywnie nie jestem w stanie doradzić Zawsze marzyłam o kierunku związanym z genetyką, ale nasłuchałam się tekstów pod tytułem "po tym nie ma pracy", więc wybrałam coś, po czym praca podobno jest - podobno, bo jednak trudno jest się wcisnąć do szpitala, a znowu nie jest tam potrzebna aż taka ilość fizyków.
No i mam teraz rok w plecy, ale trudno. Moim zdaniem nie warto się męczyć, jeśli Cię to nie kręci. Ten kierunek jest dość dziwny, a jak już trochę posłuchałam o wykonywanej po nim pracy, to mi się odwidziało totalnie

Życzę Ci podjęcia decyzji, której nie będziesz żałowała

Edytowane przez Lunatyczka93
Czas edycji: 2012-11-25 o 20:14 Powód: literówka
Lunatyczka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 20:27   #21
disappear enigma
Raczkowanie

Ooo! To witam koleżankę w, że tak powiem swojej sytuacji .

Stary 2012-11-25, 20:32   #22
Lunatyczka93
Raczkowanie

Być może się znamy, fizyk medycznych w tym kraju niewiele
Stary 2012-11-25, 20:47   #23
disappear enigma
Raczkowanie

Hehe. A co planujesz dalej ?

Stary 2012-11-25, 21:00   #24
Lunatyczka93
Raczkowanie

Nie wiem, codziennie wymyślam coś innego. Na pewno napiszę rozszerzoną chemię (mam tylko biologię) albo matmę, albo obydwa... Kurczę, muszę się jeszcze zdecydować. Chciałabym pójść bardziej w biologię, może biotechnologia, ostatnio wymyśliłam sobie bioinformatykę i to chyba będzie najbardziej zbieżne z zainteresowaniami. Rodzince opowiadam o farmacji No nic, tylko walnąć łbem o ścianę

A właściwie, to obie nie mamy się czym stresować. Za niecały miesiąc koniec świata x)
Stary 2012-11-25, 21:08   #25
disappear enigma
Raczkowanie

Hahaha. Gorzej jeśli nie xD.

Stary 2012-11-25, 21:46   #26
Lunatyczka93
Raczkowanie

A myślałaś może o pielęgniarstwie i załapaniu się do pracy na oddział dziecięcy? Pielęgniarce chyba nie tak trudno znaleźć prace, do tego masz podejście do dzieci, więc może warto pomyśleć?
A zastanawiałaś się, czy zostawić studia już teraz, czy poczekać do sesji/końca roku/semestru/świata? Ja chciałam zastanowić się do świąt, ale sytuacja życiowa zmusiła mnie do rzucenia studiów dwa tygodnie temu.
Stary 2012-11-25, 21:57   #27
disappear enigma
Raczkowanie

Ja się cały czas zastanawiam czy zostać i przetrwać/rzucić to teraz/za miesiąc/po sesji itp. itd. Mogę w sumie też czekać aż mnie wywalą xD

Stary 2012-11-25, 22:08   #28
Lunatyczka93
Raczkowanie

To poczekaj jeszcze parę tygodni. Żebyś później nie wyrzucała sobie, że zbyt szybko się poddałaś
Stary 2012-11-26, 14:56   #29
Hiyori
Zadomowienie

Dowiedz się czy na twojej uczelni na pierwszym roku można wziąć dziekankę ( w większości nie można). Jeśli tak to poczekaj do sesji, zalicz semestr i sobie weź taki urlop (będziesz musiała podać powód- i tu np. możesz ściemnić coś w stylu wyjazdu za granicę). Przez rok będziesz miała czas, żeby dobrze się zastanowić co naprawdę chcesz studiować (mowię studiować, a nie co w życiu robić, bo skończenie danych studiów, no chyba, że medycyny, naprawdę nie gwarantuje pracy w zawodzie), a jednocześnie nie zamkniesz sobie drzwi. W październiku przyszłego roku mogłabyś zacząć studia gdzie indziej i sobie porównać, które wolisz ( sama tak zrobiłam swojego czasu...), w sumie nie tylko w październiku. Jak jesteś pewna to rzuć. W sumie niekoniecznie musisz tracić rok, bo w niektórych rejonach jest dość duży wybór kierunków podczas rekrutacji zimowej.
Hiyori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 14:21   #30
disappear enigma
Raczkowanie

Hiyori, ja już od dobrych 4 lat wiem co chcę studiować i co potem robić w życiu. Tylko poszłam na podobno "bardziej przyszłościowe studia, zawód, bardziej kasowy bla bla bla" z nadzieją, że to polubię i wyjdzie mi na zdrowie w przyszłości. Niestety już wiem, że tak się nie stanie. Dlatego rzucam . Muszę ogarnąć tą rekrutacje zimową, zobaczymy .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości