![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
osiedle Lumumbowo w Łodzi.
Witam wszystkich!
![]() ![]() Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam informacji, które mnie interesują, stąd ten wątek. Potrzebuje i prosze o jakiekolwiek informacje na temat warunków mieszkaniowych i klimatu panującego w łódzkich akademikach na Lumumbowie. Szczególnie interesuje mnie DS nr 2 (Balbina) bo muszę podjąć decyzję czy decyduję się w nim zamieszkać ![]() ogólnie mam wielką ochotę na zamieszkanie w akademiku, wiadomo imprezy, nowi ludzie itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: osiedle Lumumbowo w Łodzi.
jezeli dopiero zaczynasz studia czyli bedziesz na 1. roku to nie masz szans na dostanie sie do Balbiny. Jest jakias niepisana zasada, ze starsze roczniki dostaja te dobre akademiki czyli 2 wlasnie, 10 i 3. Warunki w pozostalych domach studenta sa srednie chyba ze komus nie rzeszkadza mieszkanie w malutkim pokoju z dwoma innymi osobami i lazienka jedna na cale pietro.
Poza tym osiedle jest super pod wzgledem lokalizacji bo dobre polaczenia komunikacji miejskiej, zielen, spokoj, osiedle jest monitorowane wiec jest bezpiecznie. Od razu jednak musze napisac, ze nie liczylabym an wielka integracje jezeli bedziesz mieszkala w Balbinie. W 2 DS ludzie raczej sie nie integruja. Mozesz liczyc na 'czesc' wchodzac do kuchni ale na dzikie imprezy calego pieta raczej nie. Najlepiej widac to w juwenalia kiedy praktycznie przed akzdym akademikiem jego lokatorzy bawia sie razem, griluja itd natomiast przed Balbina jest pusto ewentualnie sa jakies 3osobowe "imprezy". Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz na PW mieszkalam 3 lata na lumumbowie wiec co neico wiem
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ale na lumumbowie sa tylko dwa akademiki PŁ. PŁ ma swoje akademiki w poblizu swoich wydzialow. Lumumbowo to jakby nie patrzec bardziej osiedle uniwersytetu. Poza tym polaczenia sa dobre. Jesli ktos musi jechac na drugi koniec Łodzi to niech sie nie dąsa, ze nei am jednego tramwaju ktory dowiezie tam jego tyłek bo niestety ale komunikacja miejska to nie wlasny samochod czy taksowka
Co do wielkosci pokoi to w Balbinie pokoje trzyosobowe sa naprawde duze bo rogowe wiec maja dwa okna no i sa tansze od dwojek ![]()
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." Edytowane przez Alessaaa Czas edycji: 2011-07-02 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Będę teraz studiowała na drugim roku. Do tej pory wynajmowałam z koleżankami mieszkanie, ale strasznie mnie to wysysało z pieniędzy
![]() a co do osiedla to który DS jest wg Was najlepszy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
jejku ja przez 3 lata bylam pewna, ze dwa
![]() yupple to zalezy kto co lubi. Najnowsze bo remontowane w ostatnim czasie sa 10(olimp) i 2(balbina). Poza tym jeszcze 3(pretor) nie jest zla ale jej wnetrze przypomina troche szpital psychiatryczny, przynajmniej takie odczzucia mialam ja i moi znajomi po wizycie w 3. Mieszkania sa drogie ale jest zupelnie inny komfort. W akademiku nie masz takiej prywatnosci jak w mieszkaniu (zwlaszcza jesli masz oddzielny pokoj).
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Wiem, że mieszkanie daje dużo większy komfort i wg ale dotychczasowy rok akademicki w mieszkaniu strasznie, ale to strasznie uszczuplił mój i tak skromny już budżet.
Nie zostaje mi więc nic innego jak zdecydować się jednak na akademik. Chciałabym prosić żebyście w miarę możliwości przybliżyli mi proces wprowadzania się do DS. Następuje to jeszcze przed 1 października? Osoby do pokoi dobierane są losowo? Jak można starać się o pokój jednoosobowy? Boże ile ja mam w tej kwestii pytań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja najprawdopodobniej od października zamieszkam na Lumumbowie
![]() Chętnie się dowiem wszystkiego na temat osiedla, akademików, atmosfery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
hej, jestem studentka pierwszego roku i dostalam akademik nr 3 czyli Pretor. Przeczytalam ostatnio artykuł o tym, że jest tam zakaz imprezowania, nie jest to dla mnie wielkim problemem, ale jednak chciałabym wiedzieć jak wygląda tam życie i czy jest integracja. Z tego co jest napisane na różnych forach, "pierwszakom" trudno dostać ten akademik, a mnie własnie do niego przydzielono. Jest jakas szansa, ze jako studentka pierwszego roku dostane dobry pokój?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej!!! Szukam wspołlokatorki do pokoju 2-osobowego w DS X OLIMP. Zainteresowane osoby proszę o kontakt najlepiej poprzez gg 13964890 lub piszcie na maila: anathema1989@interia.pl. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez maniulka0405 Czas edycji: 2011-09-23 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do mieszkańców osiedla- gdzie polecacie coś zjeść na Lumumbowie? Stołówka, pizzeria? Czy na stołówce są obiady bezmięsne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Mam wyłącznie miłe wspomnienia z Lumumbowa
![]() Mieszkałam w Balbinie w latach 1998-2004 (z rokiem przerwy) i muszę stwierdzić, że pomimo całego syfu nie zamieniłabym go na żaden inny ![]() ![]() ![]() Niestety nie wiem jakie są dzisiejsze realia więc nie mogę Wam pomóc. Ale jeśli lubicie ludzi to TYLKO akademik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
oo proszę jaki wątek
![]() może któraś z Was doradziłaby, który DS najlepiej wpisać w podaniu? będę pierwszoroczna, więc nie liczę na któryś z tych najlepszych, ale któryś z tych innych? poza tym nie wiem jeszcze, czy akademik mi przyznają, bo mieszkam ok. 50 km od Łodzi .. jak myślicie?
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Też byłabym wdzięczna za odpowiedź.
![]() Do Łodzi mam 380 km, więc mam nadzieję, że dostanę pokój. ![]() Jak to jest z pokojami jednoosobowymi? Jest szansa na dostanie takiego, jeżeli zaczynam dopiero studia?
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A ja poszukuje wspollokatorki na PŁ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Poczekaj na przyznanie miejsca, bo rzadko dostaje się nawet ten akademik, który się chce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Z tego, co wiem, oni i tak nie patrzą na to, który akademik wpisałeś/aś. Najlepiej najpierw dostać miejsce w którymkolwiek akademiku, potem dopiero myśleć nad przeniesieniem
![]() ![]() Jeśli macie jakieś pytania dot. Balbiny, czy innych akademików- chętnie odpowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i takie ogólne pytanie : jak wygląda przydział pokoi i ludzi do nich? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Pisałam odwołanie raz- ono potem jest automatycznie ponawiane. W sumie traciłam już nadzieję, że rozpatrzą je na moją korzyść. Wydzwaniałam praktycznie co tydzień. Musisz sama do nich dzwonić i się pytać, oni nie podają przyczyny, ani też sami Cię nie poinformują ,co i jak. Dostałam chyba za 3 turą odwołań, informację dostałam jakiś tydzień przed rozpoczęciem roku akademickiego. Miałam wtedy 3 dni na przelanie pieniędzy. Potem po prostu jedziesz do akademika i od razu przed wprowadzeniem, w recepcji zakładają Ci wejściówkę ( musisz mieć zdjęcie), przydzielają pokój ( niestety osoby, które pierwszy rok mieszkają nie mają za dużego wyboru, większość jest zarezerwowana wcześniej). Potem dostajesz klucz i już
![]() Edytowane przez ulicasezamkowa Czas edycji: 2012-09-13 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź : )
decyzje mają być ogłaszane dopiero 15, więc obawiam się, że może nie starczy czasu na użeranie się z nimi ewentualnie.. no nic zobaczymy : ) a i jeszcze jedno - ile dni przed 1.10 pierwszoroczni mogą się wprowadzać ? w tym roku inauguracje zaczynają się już 28.09 i ciekawi mnie ile będzie czasu na ewentualne adaptowanie się w akademiku : > Edytowane przez wannabeastar Czas edycji: 2012-09-13 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
i jak już wiecie gdzie się dostaliści
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Na stronie UŁ-> centrum spraw bytowych jest napisane do którego akademika można się kiedy wprowadzać
![]() ![]() Dzisiaj chyba były listy, prawda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
dzięki za informacje : ) tak, dzisiaj były decyzje
dostałam XI : ) edit: Jednocześnie informujemy, że na podstawie Zarządzenia Rektora numer 133 z dnia 30.07.2012 roku ma Pan / Pani możliwość zakwaterowania się w danym domu studenta od 25 września. W przypadku zakwaterowania w domu studenta Uniwersytetu Łódzkiego w terminie 25-30 września opłata dobowa za korzystanie z miejsca w domu studenta UŁ wynosi 15 zł brutto. czyli od 25 trzeba będzie dodatkowo płacić, no cóż : >
muzyka - http://www.lastfm.pl/user/wannabeastar film - http://www.filmweb.pl/user/anettttt książka - http://lubimyczytac.pl/profil/119747/aneta (w budowie) foto - http://anetiii.digart.pl/ ![]() Edytowane przez wannabeastar Czas edycji: 2012-09-14 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
hej, ja dostałam III DS na pierwszym roku i jestem zdziwiona, ale zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Ja dostałam VII, tylko chciałam tego 25tego jechać obczaić pokój który mi przydzielą( może zająć łóżko) i jechac do domu i tu jest pytanie czy będę musiała płacić za te dni od 25 do 30 jak mnie nie będzie, wiecie może jak to wygląda??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.