|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wyjazd do Warszawy- co i jak?
Mam 18, od września zacznę 3 klasę liceum i planuję to zrobić w Warszawie. Sytuacja w rodzinie jest nie do zniesienia, dlatego postanowiłam wyjechać wcześniej niż po maturze. Na cel wybrałam Warszawę. Podobno lepsze życie, lepszy start. Nie wiem jednak od czego zacząć. Nie mam żadnych oszczędności, nie wiem jak znaleźć przez internet jakąś pracę, która pozwoliłaby mi na opłacenie miejsca w pokoju. Jestem z Dolnego Śląska, więc wcześniejszy wyjazd do Warszawy jest niemożliwy. Nie miałabym się gdzie zatrzymać. Wyjadę dopiero wtedy gdy znajdę jakieś lokum. Poradźcie mi co powinnam zrobić. Szukałam pracy na wakacje, żeby zarobić na pierwszy miesiąc czynszu, ale niestety w moim mieście brak jakichkolwiek perspektyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd do Warszawy- co i jak?
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
POWOLI
1. zadzwoń do szkół powiedz jak jest spytaj się o internat 2. dowiedz się w mopsach jak wygląda sprawa stypendium 3. jak już znajdziesz internat na spokojnie wnieś sprawę o alimenty ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- ps a czemu akurat Warszawa? znajdź coś bliżej.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Musi być naprawdę źle, skoro w wieku 18nastu lat decydujesz się na tak odważny krok. Nie wiem co Ciebie do tego skłoniło, nie chcę wnikać, ale weź to przemyśl na spokojnie. Jestem w 90% pewna że pisałaś ten wpis pod wpływem solidnej dawki emocji.
Nie mówię że jest to niewykonalne, ale nie czarujmy się - zero oszczędności, zero punktu zaczepienia, jak choćby rodzina w danym miejscu, zero pomysłu co zrobić. Wynajęcie pokoju w Warszawie to kosz to +/- 700zł. Do tego dolicz sobie miesięczne utrzymanie, komunikację ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymała jeszcze rok z decyzją o wyprowadzce. Po maturze będzie Ci łatwiej znaleźć pracę, zająć się ogarnianiem samodzielnego życia itp.
Ale jeśli jesteś zdecydowana to polecam pójść do jakiegoś Centrum Kształcenia Ustawicznego. Nie wiem jak jest w innych, ale CKU nr 1 mogę polecić- sama przeniosłam się tam w ostatniej klasie LO i wbrew pozorom naprawdę miło wspominam. Zajęcia masz albo 3x w tygodniu, albo zaoczne dzięki czemu masz czas na pracę. Poszukaj też miejsca w jakiejś bursie szkolnej- jest ich kilka w Warszawie, ceny pewnie są bardziej przyjazne niż gdybyś wynajmowała pokój.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.