|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Od lat płacimy te same ceny za perfumy?
Witajcie
![]() Już wyjaśniam o co chodzi. Otóż kiedyś, a dokładniej z 10 lat temu, można powiedzieć że interesowałem się różnymi wodami toaletowymi, ale że tak powiem, długo to nie trwało ze względu na kosmiczne ceny w porównaniu do pieniędzy które wtedy posiadałem więc skończyło się na kupieniu wody od STR8 ![]() Jako że później już przez te wszystkie lata, jakby nie przywiązywałem szczególnej uwagi czym się "psikam", to od pewnego czasu znów chciałem sobie coś kupić że tak powiem, markowego, i pierwsza myśl to "kurczę, chyba znów czas na STR8" ale pozytywny szok przeżyłem gdy spojrzałem na cenę, no bo... dziesięć lat temu butelka 100 ml kosztowała jakieś 60 zł a teraz cena jest ta sama, a nawet są promocje które tą cenę jeszcze bardziej obniżają, nawet poniżej 40 zł. No i sęk w tym, że w 2007 roku minimalna pensja to było 700 zł na rękę, a obecnie minimalna pensja to już 1630 zł więc różnica w zarobkach jest duża. Zakładam ten temat, bo może ktoś by napisał jakie ceny płacił za swoje wody toaletowe kiedyś, a jakie dziś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
niecnotliwa dziewica
|
Dot.: Od lat płacimy te same ceny za perfumy?
Ha! To zależy, czym się pachnie
![]() O podobnych unikatach w stylu Kingdom, Black Cashmere (której pozbycia się będę żałować chyba do końca żywota swego, amen) czy Tygrysa nie powinnam nawet wspominać. W każdym razie zapachy, które ja lubię, używam i miałam - i nadal chciałabym mieć, podrożały bardzo znacząco.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No tak, Margot45, ale piszesz o unikatach, które są wycofane z produkcji i normalnie w sklepie już nie do dostania, tylko do upolowania gdzieś na aukcjach. A tu chodzi bardziej o siłę nabywczą pieniądza teraz a kiedyś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Na początku swojej wypowiedzi podkreśliłam - zależy, czym się pachnie.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ale co tu jest do "przemawiania" - dcode zwrócił po prostu uwagę na pewien fakt
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem perfumy drożeją wolniej niż siła nabywcza pieniądza rośnie. Coraz więcej ludzi stać na coraz więcej perfum i nie są już one towarem luksusowym w zaporowej cenie, ale też jednocześnie ich jakość ostro spada.
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Do dziś pamiętam, jak w maju 2003 zapłaciłem 105 złotych za 30 ml Fahrenheita, w Sephorze
![]() Mam gdzieś w starym notatniku przykładowe ceny z 2002-2003 roku mniej więcej - dawna perfumeria pedet.pl: Rochas Man 50ml/250zł, CK Escape for men 15ml/51,43zł, Opium pour Homme 7,5ml/36,94zł, Red Door edp 50ml/131,89zł, Versace Woman edp 30ml/143zł, Dior Poison edt 30ml/148,72zł, Rykiel Rose edp 30ml/128,35zł, Naomi Campbell edp 30ml/115 zł, Naomagic edt 50ml/150zł, S.T. Dupont Femme edp 30ml/105zł, S. T. Dupont Homme 50ml/111,66zł, CK Obsession Woman edp 30ml/140,77zł, Gucci PH 30ml/64zł. Masakra jakaś te ceny, dzisiaj 50 ml Rochas Man można kupić za ~65 złotych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ale może tanieją te perfumy, których premiera była dawno temu i cały czas są na rynku. Nowe perfumy dalej są drogie, mam wrażenie, że coraz droższe. No i oczywiście damskie są droższe od męskich :/
![]() |
#9 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Wać Panie, u mnie w Rossku wyprzedawali trzydziestki po 69 zł i dumałem, dumałem aż żadnej nie kupiłem... A setki widziałem w jednej sieciówce nieistniejącej już na M za 230 zł. No przecież teraz bym TIR-a kupił, żeby mieć zapas do końca życia. Ale skąd człek mógł wiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;86371509]Wać Panie, u mnie w Rossku wyprzedawali trzydziestki po 69 zł i dumałem, dumałem aż żadnej nie kupiłem... A setki widziałem w jednej sieciówce nieistniejącej już na M za 230 zł. No przecież teraz bym TIR-a kupił, żeby mieć zapas do końca życia. Ale skąd człek mógł wiedzieć.[/QUOTE]
Z drugiej strony jest Bentley i CdG 2, wiec ja z Gucci plakac nie mam zamiaru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;86371509]Wać Panie, u mnie w Rossku wyprzedawali trzydziestki po 69 zł i dumałem, dumałem aż żadnej nie kupiłem...[/QUOTE]
Człowiek jest zawsze mądry po szkodzie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Z tego co ja pamiętam, to dobre perfumy były kiedyś mniej osiągalne (stosunek ceny do zarobków). W tej chwili jest dużo łatwiej, można wyszukiwać promki, kupować testery itd.
Ale zdecydowanie mam wrażenie, że jakość spada i trwałość jest mniejsza. Nigdy nie zapomnę jak pachniały moje ciotki lubujące się w perfumach Diora. Kiedy przychodziły - pachniało w całym mieszkaniu, długo po ich wyjściu. Teraz takiego efektu już prawie nie zauważam (ewentualnie węch mi się przytępił) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
mam to samo wrażenie co do perfum ;/ wydaja się bardziej takie.. rozrzedzone i mają słabszą projekcję ;/ ja ostatnio kupowałam klasycznego black opiuma i.. marnie, marcie.. to nie jest to samo co kilka lat temu :/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.