szczupła po ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-07, 14:08   #1
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

szczupła po ciąży

Po pierwsze nie wiem gdzie ten temat pasowałby bardziej - czy na plotkowe, czy na młode mamy czy na fitness - w razie czego proszę o przesunięcie.
Temat też już chyba był W onecie pojawił cię taki artykuł (za brytyjskim The Independent)

Cytat:
Napisane przez Onet.pl
Szczupła zaraz po porodzie
Wielką Brytanię ogarnęła mania odchudzania się, która zaczyna przybierać niepokojące formy
Wiele kobiet usiłuje błyskawicznie zrzucić nabyte podczas ciąży kilogramy. Czy to zdrowe?
Młode matki narzekają, że czują presję, by stracić na wadze zaraz po porodzie. Winą za ten stan rzeczy obarczają słynne gwiazdy, takie jak Victoria Beckham, Elizabeth Hurley i Anna Friel. To one bowiem tworzą niezdrową modę.
Z ankiety przeprowadzonej wśród około tysiąca pań wynika, że 47 procent odczuwa społeczny nacisk, by nawet podczas ciąży utrzymać pracę oraz zgrabną sylwetkę i nie wyrzekać się życia towarzyskiego. Osiem na dziesięć mówiło, że za bardzo ważne uważa zachowanie ładnego wyglądu i nienagannej figury podczas ciąży. 46 proc. martwi się, iż w jej trakcie przytyje.

To mój partner nalega, bym wyglądała atrakcyjnie po rozwiązaniu - stwierdziła ponad połowa kobiet. Jedna trzecia zaś uważa, że większy wpływ mają na nie słynne gwiazdy. Zdaniem połowy badanych dają one przykład nieodpowiedzialnych zachowań, gwałtownie zbijając wagę po urodzeniu dziecka.

Victoria Beckham na przykład na początku roku zniknęła wszystkim z oczu, gdy wydała na świat trzeciego potomka, syna o imieniu Cruz. Wróciła już po pięciu tygodniach, mocno odchudzona. Po urodzeniu pierwszego syna, Brooklyna i błyskawicznym schudnięciu Beckham przekonywała, że ma taką wspaniałą przemianę materii. Teraz jednak przyznała się, że stosowała ścisłą dietę.

Znacząco schudła też Elizabeth Hurley - w pół roku po urodzeniu syna Damiana. Miało się tak stać dzięki temu, że jadła zaledwie jeden posiłek dziennie. Zaś aktorka Anna Ariel obiecała producentom, że wystąpi w rozbieranych scenach już trzy miesiące po porodzie.

Z sondażu wynika, iż pod presją mody co czwarta młoda matka chce zrzucić zbędne kilogramy w sześć tygodni po połogu. „ Nie dość, że mają problemy związane z urodzeniem dziecka, to teraz jeszcze czują się zmuszone do gwałtownej kuracji odchudzającej. To smutne” – komentuje była szefowa Instytutu ds. Narodzin Dzieci, Gillian Fletcher.
http://wiadomosci.onet.pl/1245575,2679,kioskart.html

A co wy na to? Też odczuwacie taką presję?

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 14:35   #2
Mariti
Wtajemniczenie

Dot.: szczupła po ciąży

Nie mam jeszcze dzieci, ale chyba coś w tym jest. Dziwi mnie jedynie stwierdzenie, że (chyba tak tam jest napisane) "winą za to obciążają gwiazdy". Przeciez każdy ma swój sposób bycia, nie wiem czy np Victoria trzymie tym kobietom nóż na gardle...To moje zdanie, z jednej strony rozumiem o co chodzi , z drugiej wydaje mi się to przesadzone...

No i oczywiście trzeba tez zauważyć, ze aktorki, piosenkarki czyli popularnie gwiazdy typu pani Hurley mają zazwyczaj inne warunki niz przeciętne kobiety. Koło nich jest przecież sztab ludzi , którzy pomagają we wszystkim.

Marilyn Monroe

Edytowane przez Mariti
Czas edycji: 2005-09-07 o 15:21
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 14:50   #3
paula78
Zakorzenienie

ha ha a ja schudlam bez niczego ,ze szpitala wyszlam w ciuchach sprzed ciazy ha ha

takie zachowania sa chore ,dieta po ciazy?w trakcie karmienia piersia?presja mężów-to jakies dupki które nie powinny sie rozmnażac.
ale i same kobiety sie nakręcają bo nie skupiaja sie na tym co najwazniejsze na sobie i dziecku.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 14:55   #4
Sophie86
Zadomowienie

Nawet nie o to chodzi,ze winne sa gwiazdy.Przeciez non stop media atakuja presja chudosci,ze nawet dziewczynki z podstawowki zaczynaja mowic o odchudzaniu.A bycie szczupla po ciazy to tylko kolejny kolejny punkt w medialnym wyznaczniku bycia piekna.
I nie same media.Czasami to tez wymagania mezczyzny.Wielu po ciazy narzeka,ze "mu sie kobieta roztyla" :| I to dopiero jest chore,bo presje mediow mozna odrzucic,ale gorzej kiedy styka sie z podobna presja od bliskiej osoby :|
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 15:09   #5
manolita
Zakorzenienie

Ja się cieszę , ze po ciąży przytyłam
Z chucherka przeistoczyłam się w kobietę

Powszechnie panuję moda na zgrabna , szczupłą <niemal wychudzoną> sylwetkę.
Kobiety nie bacząc na swoje zdrowie,ulegają presji i nadmiernie się odchudzają.

Akurat zaraz po urodzeniu dziecka, jak i w czasie trwania ciązy odchudzanie się jest dla mnie absolutną głupotą !!! Dziecko to mały "pasożyt", który wysysa z matki wszystko co może i co jest mu potrzebne, aby przetrwać. Odchudzanie się w tym okresie mija się z celem, bo nie zostanie dostarczony wraz z jedzeniem potrzebny zapasenergii, witamin i nnych skladnikow, a tu jeszcze trzeba wyzywic siebie i dziecko!

Eee, to nie ma sensu. Zreszta waga moze sama wrocic do normy po jakims czasie.
Chyba lepsze od glodzenia się, są ćwiczenia, co?

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 16:54   #6
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Ja się zastanawiam dlaczego tyle KOBIET - DOROSŁYCH I DOJRZAŁYCH - próbuje wyglądać jak 12 -letnie anorektyczki. Czasem mam wrażenie, że otyłość to każdy "nadprogramowy" kilogram powyżej 40kg. Nie mogę pojąć czemu gloryfikuje się takie zachowanie jak Victorii - "jaka ona mądra i zdolna, jak świetnie sobie poradziła z obrzydliwym tłuszczem po ciąży". To co zrobiła jest wg mnie szczytem głupoty. Nie denerwuje mnie, że ona robi sobie krzywdę bo to jej sprawa ale, że do podobnego zachowania zachęca się inne kobiety przedstawiając np Victorię lub Liz jako przykład, wzorzec do naśladowania. Według mnie jest to przemoc i agresja wobec kobiety - nie może być ona sobą, nie może pozwolić by jej ciało zachowało się zgodnie z naturą.

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 17:28   #7
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78
ha ha a ja schudlam bez niczego ,ze szpitala wyszlam w ciuchach sprzed ciazy ha ha

takie zachowania sa chore ,dieta po ciazy?w trakcie karmienia piersia?presja mężów-to jakies dupki które nie powinny sie rozmnażac.
ale i same kobiety sie nakręcają bo nie skupiaja sie na tym co najwazniejsze na sobie i dziecku.
Ja też schudłam naturalnie
A po porodzie ,to powinno się myśleć przede wszystkim o dziecku,a nie o odchudzaniu.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-07, 17:45   #8
morwa74
Rozeznanie

mnie rowniez udalo sie zgubic dodatkowe kg. w ktotkim czasie(3-mce)bez zadnej diety
morwa74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 19:23   #9
gosik79
Zakorzenienie

mój facet popadł w ciężką depresję po tym jak zobaczył, że moja koleżanka przytyła 20kg w ciązy (musiała się leczyć hormonalnie żeby zajść) - po tym jak spotkalismy ją na ulicy z wózkiem. ja z nią normalnie rozmawiałam, cieszyłam się jej szczęsciem, a ten tylko zauważył kilogramy. - boże czy każda kobieta tyje tyle w ciązy? jego jedyny komentarz. wyjaśniłam mu ze kilka (nie kilkadziesiąt) dodatkowych kilogramów jest raczej nieuniknione, co go raczej niezbyt uszczęśliwiło. faceci:/
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 19:29   #10
Boz
Zadomowienie

Ja również schudłam bez problemu, a sylwetkę miałam szybko lepszą niż przed ciążą. A to za sprawą mojej cudownej położnej, która powiedział że pierwszy tygodnie po ciąży są niezwykle ważne dla sylwetki. Cały organizm jest nastawiony na "kurczenie". Dzień po porodzie robiłam proste "ćwiczonka" czyli napinanie i rozluźnianie mięśni brzucha. A potem powolutku prościutkie ćwiczonka, dla kobiet po porodzie. Zachęcam naprawdę warto. Nie chodzi o godziny męczących ćwiczeń ale o 10min prostych ćwiczonek. Miesiąc po porodzie chodziłam w moich dżinsach a mam w pasie 58 cm.

Boz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 19:32   #11
Boz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosik79
mój facet popadł w ciężką depresję po tym jak zobaczył, że moja koleżanka przytyła 20kg w ciązy (musiała się leczyć hormonalnie żeby zajść) - po tym jak spotkalismy ją na ulicy z wózkiem. ja z nią normalnie rozmawiałam, cieszyłam się jej szczęsciem, a ten tylko zauważył kilogramy. - boże czy każda kobieta tyje tyle w ciązy? jego jedyny komentarz. wyjaśniłam mu ze kilka (nie kilkadziesiąt) dodatkowych kilogramów jest raczej nieuniknione, co go raczej niezbyt uszczęśliwiło. faceci:/
Ale chyba bym była wściekła na faceta po takim komentarzu. Ciąża, poród a potem opieka nad małym dzieckiem to naprawdę wielki wyczyn dla kobiety i te parę kilogramów nie powinno mieć aż takiego znaczenia, tu w końcu chodzi o wspólne nasze dziecko

Boz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-07, 20:45   #12
gosik79
Zakorzenienie

faceci to taki szczególny gatunek, któremu trzeba wiele tłumaczyć. myślę, ze gdyby to było jego dziecko inaczej by zareagował. ja tłumacze mojemu do tej pory, że chodze na dyskoteki z koelżankami dlatego, że BARDZO (ale tak naprawdę barrrdzo) lubię tańczyć, a nie po to żeby podrywać facetów - jak grochem o ścianę. kłotnia zawsze jest nieunikniona
Stary 2005-09-07, 21:28   #13
Nadin
Zakorzenienie

Jestem mamą i pamiętam, że po urodzeniu synka chciałam naprawdę szybko stracić na wadze. Czułam faktycznie dużą presję stosowałam bardzo rygorystyczną djetę, ale trochę przesadziłam bo przestałam praktycznie wszysko jeść, oprócz owoców warzyw, makaronu i kasz, słoneczniku i czasem gotownego mięsa, jogurtów odmawiałam sobie prawie wszyskiego
Schudłam szybko, ale równie szybko zaczęlam wyglądać jak patyk
Teraz jem w miarę normalnie, no prawie wszysko

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 00:12   #14
WioletaM
Zakorzenienie

Ja przed zajściem w ciążę ważyłam 64 kg, a killa miesięcy po porodze 54 kg i tak ważę do dzisiaj, a od porodu minęły 4 lata. W ciąży przytyłam 17 kg. Ćwiczyć zaczęłam dopiero po połogu. Córkę karmiłam piersią przez 6 miesięcy i szybko chudłam. Potem zaczęłąm się stopniowo odchudzać. Postanowiłam sobie, że chcę ważyc tyle ile w liceum i dopięłam swego. Jestem zadowolona z mojej wagi i obecnie nie odchudzam się.

Edytowane przez WioletaM
Czas edycji: 2005-09-08 o 17:20
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 01:23   #15
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosik79
faceci to taki szczególny gatunek, któremu trzeba wiele tłumaczyć. myślę, ze gdyby to było jego dziecko inaczej by zareagował. ja tłumacze mojemu do tej pory, że chodze na dyskoteki z koelżankami dlatego, że BARDZO (ale tak naprawdę barrrdzo) lubię tańczyć, a nie po to żeby podrywać facetów - jak grochem o ścianę. kłotnia zawsze jest nieunikniona
No coz, prosze o nie generalizowanie, ze facetom trzeba wszystko tlumaczyc, tylko dlatego, ze z Twoim tak jest Swoja droga, szczerze wspolczuje, zupelnie nie rozumiem takich niedojrzalych tekstow, jakie serwuje Ci Twoj luby.
Stary 2005-09-08, 01:26   #16
nineczka
Wtajemniczenie

Presja jest duza.. kreowana szczegolnie przez gwiazdy, ktore kilka tygodni po porodzie sa szczuplutkie. Jesli chodzi o facetow, to ja osobiscie uwazam, ze jezeli facet nie jest w stanie przyjac do wiadomosc, ze w czasie ciazy tyje sie i po porodzie te kilogramy moga utrzymac sie przez dluzszy okres, to dla mnie to oznacza, ze ten potencjalny facet nie dorosl jeszcze do tego zeby byc ojcem i juz. W tym czasie powinien myslec o dziecku i kobiecie ktora dala mu to dziecko a nie o jej kilogramach.
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 01:27   #17
nineczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez svenja
No coz, prosze o nie generalizowanie, ze facetom trzeba wszystko tlumaczyc, tylko dlatego, ze z Twoim tak jest Swoja droga, szczerze wspolczuje, zupelnie nie rozumiem takich niedojrzalych tekstow, jakie serwuje Ci Twoj luby.
No niestety ja musze podpisac sie pod Twoja wypowiedzia..
nineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:02   #18
gosik79
Zakorzenienie

bronic go nie będę, bo zupelnie nie spodziewalam się tego po nim. svenja nie odbieraj tego jako atak na mężczyzn
Stary 2005-09-08, 09:12   #19
justyna_t
Zadomowienie

Moja siostra zawsze była bardzo szczupła a w czasie ciązy urosło jej tylko to co powinno czyli brzuch, który zresztą był mały.
Po urodzeniu maiła praktycznie podobne kształty co przed ciążą.
Urodziła zdrowe, duże dziecko które teraz ma 5 lat
nie każda kobieta tyje w ciąży- jeśli się nie objada to nie przytyje 20 kilo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-08, 09:32   #20
agosiek
Raczkowanie

Witam ja urodziłam dziecko przed ciążą ważyłam 48 kilo a po ciąży waże 50.

Jak widać da się wszystkiego pozbyć ale trzeba chcieć i oczywiście nie trzeba nie wiadomo czego stosować wystarczy się nie obrzerać
Pozdrawiam wszystki mamy
agosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 11:26   #21
Puny
Raczkowanie

myśle że to pasuje do tematu

http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/!__octopus_front/article.php?category=4&ar ticle=1617
Puny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości