![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Odchudzanie nastolatki.
Witam wszystkich serdecznie.
![]() Mam 15 lat, około 162 wzrostu i kiedy ważyłam się ostatnio, waga wskazywała... Uwaga. - 71 kg. Jednak to było miesiąc temu. Od tego czasu PONOĆ jest mnie mniej ( tak przynajmniej mówią ludzie z mojego otoczenia), ale ja tego nie widzę i sądzę, że jest zupełnie odwrotnie. Zważyć się ponownie będę miała możliwość w niedzielę, więc uzupełnię te informacje... Więc przejdę do sedna sprawy... Ech. Jestem dziewczyną mało aktywną fizycznie. Jedyny ruch jaki mam w ciągu dnia to 2/3 km do szkoły i kolejne 2/3 spowrotem (mogłabym jeździć autobusem, ale uwielbiam ten ranny spacer, bo mnie ożywia po krótkiej `nocy`[ sypiam mało, walczę z tym] ). Poza tym - NIC. Żadne ćwiczenia, biegi, siłownia, basen... Nie mam czasu, i nie mam gdzie... Mianowicie zmierzam ku temu, iż... Chcę schudnąć. Mam motywację, wielką motywację. Do wakacji muszę być naprawdę idealna (dla mojego oka, które nie jest wybredne). I chciałabym żeby ktoś pomógł mi w ułożeniu jakiejś diety, czegokolwiek, co pomogłoby mi wreszcie pozbyć się tych kg ! Jestem ponoć ładną dziewczyną, mądrą, inteligentną i w ogóle same pozytywy ![]() I naprawdę bardzo pragnę szczupłej sylwetki. Podkreślam, że jeśli jakieś ćwiczenia, to tylko w domu. Mieszkam na wsi i nie mogę jeździć na basen, czy wybierać się do siłowni. Proszę o pomoc ... ;( Jest mi z tym okropnie. PS. Jeśli zły temat, lub cokolwiek z tych forumowych problemów - to przepraszam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odchudzanie nastolatki.
witam cie
![]() Po pierwsze jakies sympatycznie wrazenie na mnie wywolal ten post ![]() Co do tematu. Wydaje mi sie, ze 15latka moze juz wykonywac wszystkie normalne cwiczenia podstawowe. Radze ci przeszperac watki na fitnessie, zwlaszcza te podwieszone o treningu roznych czesci ciala. Do tego sa watki o skakance i hula hopie - to sa niedrogie rzeczy, a pozwalaja dobrze pocwiczyc w domu. Na youtube jest wiele filmikow z cwiczeniami. Wpisz "abs workout" albo "abs training" i wyskocza ci filmiki na ktorych widac jak ludzie wykonuja poszczegolne cwiczenia. Wpisz "leg workout" to na nogi, "buns workout" na pupe itd. Na poczatek cwicz powiedzmy 3x w tygodniu po jakims takim maly zestawie: troche skakanki troche hula hopu, potem troche cwiczen na brzuch, uda, posladki, plecy, rece. Na poczatek nie za duzo, bo jesli nie jestes aktywna to bedziesz miala zakwasy i szybko sie meczyla, ale powoli. Zacznij kilka powtorzen z 3-4 cwiczen na brzuch, kila z cwiczen na nogi itp. Napewno przyniesie efekt. Co do diety. W twoim wieku wystarczy pewnie jesli nie bedziesz jesc slodyczy i chipsow oraz pic slodzonych napojow. Tak mlody organiz poradzi sobie z reszta. Gdybys miala jakies watpliwosci to wejdz na podforum Dietetyka i poczytaj podwieszone watki o zasadach zdrowego odzywiania. Jest tez watek "Nasze Codzienne Jadlospisy" -mozesz tam wklejac swoj calodzienny jadlospis i wizazanki ocenia go i doradza ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Santos ma rację. Trochę ruchu, mniej kalorycznych przekąsek. Radzę Ci też poszukać informacji o indeksie glikemicznym produktów- w necie pełno jest tabel. Korzystać z nich łatwo- wystarczy wybierać produkty o niskim IG (produkty o wysokim IG powodują napady głodu). Najważniejsze to się nie zrażać i nie odpuszczać po pierwszej porażce ("O rany, zjadłam batonika, cała dieta na nic, no to teraz mogę jeść do woli, bo i tak spieprzyłam"). Wytrwałość i cierpliwość- tym się kieruj.
Pozdrawiam Niegdyś tłuściutka nastolatka, dziś- smukła studentka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi ^^
Co do tych kalorycznych przekąsek, to ja nie jadam chipsów i nie piję niczego prócz wody niegazowanej. Ze słodyczy jem jedynie czekoladę. ![]() Więc ... Wyruszam w poszukiwaniu filmików na youtube ^^ Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ej słoneczko... Po pierwsze! Mówisz,że masz wielką motywację , ale już na wstępie narzekasz,że nie masz czasu ćwiczyć i nie masz gdzie.. to co to za motywacja ? Ja też jestem ze wsi. Kiedyś biegałam zawsze pod wieczór, bo w dzień to ludzie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a mnie zastanawia jedna kwestia.masz 15 lat wie chodzisz do szkoly.czy masz zwolneinei z wfu od lekarza?bo jesli tak to nie wszystkie cwiczenia beda dla ciebie.[wkoncu dlatego ich nie wykonujesz].sory ze pytam ,jesli nei chcesz nei musisz odpowiadac.
trzymam za ciebie kciuki mam nadzieje ze ci sie uda.tez mam 15 lat i sie odchudzam wiec wiem co to znaczy heh powodzenia
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Tym bardziej, że w tym wieku trudno schudnąć- wahania hormonalne itp. Ja najwięcej schudłam tuż przed pójściem na studia, choć całe liceum walczyłam z różnymi pokusami... Ale przy odrobinie wytrwałości dacie radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mam wielką motywację, co nie ma w zasadzie nic wspólnego z tym, że nigdzie w mojej okolicy nie ma basenu czy siłowni. Aczkolwiek biegać mogę. Chociaż wydaje mi się,że to konieczne nie jest...
![]() Skakankę muszę kupić. ;d na pewno zacznę skakać. Chociaż najpierw muszę sobie przypomnieć jak to się robi, bo już jakieś , hmm..., 8 lat nie skakałam ;ddd Zielona Morelko , mogę ćwiczyć. ![]() Dziękuję, wsparcie się zapewne przyda ^^ Tiikeri - Uuu.trochę się przestraszyłam,ale myślę, że dam radę. nie. ja wiem, że dam radę ![]() Edytowane przez Streethoney Czas edycji: 2008-12-20 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hm... Na chwilę obecną ważę 68 kg. Zrzuciłam 3, nie robiąc nic.
Cy stres ma jakiś wpływ na spadek wagi ? Bo jedynie to jest możliwe w tym wypadku... Ćwiczę sobie od 3 dni 30 min. różnych ćwiczeń na poszczególne partie ciała... Zapoznałam się z zasadami zdrowego odżywiania i tabelą IG. No i nie ruszyłam czekolady ;dd jestem z siebie dumna. Zobaczymy jak będzie dalej, ach... Boję się tylko, że jeśli znów zacznie się szkoła - nie będę miała czasu na ćwiczenia. 3 klasa gim. jest naprawdę ważna i nie wiem czy to jakoś pogodzę. Ale muszę,no ;d Poza tym kupiłam dziś skakankę, hahaha. Ciężko było coś z nią zrobić, ale pół godziny i już skaczę jak ... jak... jak ktoś lub też coś co dobrze skacze, o ;d Muszę pogonić jeszcze za hula hopem. Życie ^^ ' Wesołych Świąt ! ;d acha. czy jedzenie 1 czy tam 2 pomarańczy wieczorem, to dobry pomysł ? Edytowane przez Streethoney Czas edycji: 2008-12-22 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dobrze!
Tak trzymaj. Mysle ze te 30 min-godzine co drugi dzien znajdziesz na cwiczenia. I najwazniejsze nie zrazaj sie niepowodzeniami, np nie przerywaj staran diety cwiczen nawet jesli zdazy ci sie zjesc czekolade czy cos innego tuczacego, wiadomo ida swieta i moze sie zdazyc ;-)
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owoce jedz do 2-3 pierwszych posiłków w ciągu dnia, potem raczej unikaj. Na kolację chude białko i jakaś surówka (ale bez sosów, majonezów itp.). Najważniejsze jest regularne, zbilansowane odżywianie, kaloryczność dopasowana do zapotrzebowania, unikanie tłuszczów trans, wysoko przetworzonych węglowodanów itp. Staraj się jeść sporo białka z różnych źródeł (60-80 g dziennie) i dużo produktów pełnoziarnistych i warzyw, najlepiej surowych albo gotowanych na parze. Wydaje mi się, że poczucie braku czasu bierze się z błędnego przekonania, że na sport potrzeba go od razu bardzo dużo. To nieprawda ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
hej ! ;D wiam wszystkich ;p jestem tu nowa i tez zaczelam sie odchudzac .. xD niestety czasami dopada mnie straszny glod badz chec na cos slodkiego i ulegam ... mam 170cm wzrostu i waze 55-56 kg ... ;( duuuuzo za duzo ....;/ macie jakies sposoby na ten uporczywy glod ?? jesli moja wypowiedz jest w zlym watku to z gory przepraszam ale nie znam jeszcze dobrze zasad tego forum poniewaz jak wyzej wspomnialam jestem nowa . Więcej
Edytowane przez Majeczka993xy Czas edycji: 2008-12-25 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a przeciez nawet lekarze zalecaja jesc kostke czekolady dziennie[z tym ze trzeba wybierac te gorzka conajmniej 70% kakao a nie jakies nadziewane czy mleczne]
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hej jaki slon no nie przesadzaj dziewczyno
![]() kazdy ma inna budowe wiec tez nie mozna patrzec na sama wage.wazniejsze sa cm ![]() najwazniejsze to zaakceptowac siebie i dopiero wtedy mozna zmieniac cokolwiek w sobie co nam sie niepodoba ![]() dziewczyny trzymajcie sie i nie popajdamy w paranoje ![]() ![]() cieszcie sie ostatnimi chwilami swiat a pozniej myslcie co by tam zmienic.moze jakies postanowienia noworoczne ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oj, cieszenia się świętami to mam dość... już nie mogę na ciasta patrzeć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
heh no tak jesli duzo za duzo to ja mam chorobliwa otylosc.przy wzroscie 173 mam [teraz przytylam w swieta a co nalezy mi sie hehe]z 75kg.daze do wagi 60 wiec nadal bede grubaskiem
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
ale jakos nie czuje sie zbyt dobrze w swoim ciele .. i te faldki na brzuch ... ble ... i uda stanowczo za grube ... ;/ nie no nie przesadzaj kochana sloniem to na pewno nie jestes ;* nie macie moze jakis sprawdzonych cwiczen dobrych przy odchudzaniu ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
no ja musze sie pochwalic ze niee zjadlam nawet jednej swiatecznej potrawy ;p no bo w koncu dietke trzeba trzymac ;p ale pozwolilam sobie dzis na 3 cukierki czego bardzo zaluje i mam ogromne wyrzuty sumienia ;/
Edytowane przez Majeczka993xy Czas edycji: 2008-12-25 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Majeczko! W ogole pozwolilas sobie na jedzenie?!!??!?!?!! I jak teraz schudniesz????!!!! Dziewczyno, przeciez masz mega nadwage, nie mozesz sie tak opychac (czyt. jesc w ogole)!!! Proponuje glodowke przez mn 2 m-ce. Moze w ten sposob znikniesz................ .. nam z oczu geeeeez
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
do santos : wiem ze niektorzy moga uwazac ze to glupota ale ja chce naprawde schudnac !! a moze znasz jakies lepsze sposoby ktoree by mi pomogly ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
dzis zjadlam jogurt 95kcal pol bulki , 2 plasterki poledwicy , kromke chleba , 5 mandarynek i 3 cukierki .. to chyba nie jest malo ??
Edytowane przez Majeczka993xy Czas edycji: 2008-12-25 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
kromka chleba i 2 plasterki poledwicy ;p to byl obiad ;D i co o tym sadzicie ?? duzo czy malo ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. wez duza i ciezka patelnie oraz czarny marker 2. Stan przed lustrem. 3. narysuj sobie na czole duza czarna kropke 4. Chwyc patelnie mocno oburacz 5. Wyceluj i walnij sie porzadnie w leb 6. Jesli dalej chcesz sie odchudzac, czynnosc powtorzyc ![]() A tak powaznie to idz do psychologa/psychiatry, bo masz powazny problem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
nie badz ironiczna ... a to zdjecie jest ochudne ... ble !!! nie chce tak wygladac tylko poprostu chce byc szczupla ...!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
i gdyby zliczyc to wszystko to wyszloby ok 900kcla wiec to nie jest malo .... sadze ze nawet moglo by byc mniej .. i staram sie cwiczyc cadziennie badz co drugi dzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Majeczka, tu nie chodzi o kalorie, ile ich będzie, a o jakość jedzenia, jedz białko, węglowodany złożone, nnkt, do tego dużo warzyw i owoców, unikaj nasyconych tłuszczów zwierzęcych, słodyczy, wszelkich fast-foodów, oczywiście nic się nie stanie, jak czasami sobie na to pozwolisz, dieta ma być dla Ciebie przyjemną drogą do nowej sylwetki
![]() poczytaj sobie 10PŻ, jedz 5-6 posiłków i pamiętaj, że śniadanie jest najważniejsze, a kolacja 3 godziny przed snem, i jeszcze pij dużo wody, zielonej herbaty (poprawcie mnie, jeśli coś źle pisze, bo to tyle, co sama kiedyś wyczytałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
wody pije dosc duzo ;D no ale ta moja dietka daje naprawde efekty ... przez ok miesiacv schudlam ok 9kg ;p ;D <jupi> a znacie jakies cwiczenia odchudzajace ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.