Paznokcie z onycholiza - Chodzenie - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Paznokcie

Notka

Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielêgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kszta³cie, stylizacji i dominuj±cych trendach w zdobieniu paznokci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-08-16, 18:33   #1
groman94
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6

Paznokcie z onycholiza - Chodzenie

Witam, jestem prawonozny, gram w pilke nozna. Otoz na duzym palcu u lewej nogi, jakies 5-6 mies temu zauwazylem zolte zmiany. Myslalem ze mam grzybice. Ale wybralem sie kilka razy do dermatologa, raz, drugi, trzeci, no i dermatolodzy mowia ze to NAPEWNO nie jest grzybica tylko onycholiza. Paznokieæ jest do po³owy ¿ó³ty, (strasznie skrócony) i bardzo gruby, poniewaz co¶ sie gromadzi pod nim :/ Tak jakby paznokcie sie w srodku lamaly i tak gromadzily... Ale nie jest tak ¿e ro¶nie w powietrzu jak w niektorych przypadkach czytalem. Dobra, zylem z tym, gralem w pilke, bo przy chodzeniu mi to nie przeszkadza³o, a kopie praw± nog±. Lecz ostatnio paznokiec troche uros³, i skrocilem go do¶æ mocno, boli teraz tak, jakby sie wrzyna³ w palca :/ Nie moge nawet normalnie chodzic, w klapkach po domu jakos trzymam palca w gorze i da sie chodzic, ale gdy zakladam buty - to ju¿ masakra, gdy robie krok lew± nog± to czuje taki przeszywaj±cy ból w palcu ¿e musze kuleæ ¿eby chodziæ. Prawdopodobnie to przez to ¶ciêcie paznokcia... Scinalem wczoraj. Co zrobic? Jak moze zlagodzic ból? Tak samo mam z jednym palcem na rêce, bardzo obrzydliwie oba wygl±daj±, a na rêce to ju¿ wstydliwa sprawa... Dermatolodzy mowia ze samo przejdzie, ale ja juz czekam 6 miesiecy... Myslalem moze o pój¶ciu do chirurga, aby usun±æ p³ytke paznokciow±, i wtedy by ten paznokieæ ³adnie urós³. Ale czy to nie przypadkiem z³y pomys³? Pomozcie... Dermatolog mowi caly czas ze niema szans zeby to byla grzybica, no ale jezeli paznokiec przez 5-6 miesiecy dalej jest taki, i jescze na dodatek jest coraz grubszy, obawiam sie ze to moze byc jednak grzybica... Pomozcie, co robic? Bo ja juz naprawde nie wiem...
groman94 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 14:14   #2
mysiaczeq
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 589
Dot.: Paznokcie z onycholiza - Chodzenie

nie wiem czy ktos sluchajac dermatologa dobrze na tym wyszedl, idz zaplac 30 pare zl zrob badanie mykologiczne. bron boze do chirurga bo mozesz sobie narobic wiekszych problemow, wybierz sie do podologa on rozwiaze wszystkie twoje problemy, jak mozesz wstaw zdjecie

Blog: Beauty Makes Sense
Fanpage: Sense of Beauty Studio Bia³ystok
mysiaczeq jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 20:42   #3
groman94
Przyczajenie

Mam nadzieje ze nikt nie zwymiotowa³ z mojego powodu... :/
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg P1020260.jpg (54,8 KB, 45 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020267.jpg (59,0 KB, 27 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020277.jpg (74,5 KB, 20 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020278.jpg (48,6 KB, 15 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020282.jpg (89,6 KB, 7 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020283.jpg (40,3 KB, 7 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg P1020284.jpg (57,8 KB, 8 za³adowañ)
Stary 2013-08-18, 19:55   #4
Maliniarka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 670

je¿eli nie mia³e¶ robionego posiewu (badanie mykologiczne) to nie mo¿na stwierdziæ, ¿e to nie jest grzybica

a nawet je¶li na pocz±tku nie by³a, to uprawianie sportu (wilgoæ itd.) i onycholiza to wrota do powstania grzybicy

posz³abym jeszcze raz do dermatologa, bo paznokieæ jest mocno zgrubia³y

to mo¿e te¿ byæ ³uszczyca, na zdjêciach dobrze nie widaæ

chocia¿ nie wiem czemu lekarz, który stwierdzi³ onycholizê powiedzia³, ¿eby¶ to tak zostawi³...
Makija¿ z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2013-08-18 o 20:00
Maliniarka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-19, 10:25   #5
mysiaczeq
Rozeznanie

mi to wyglada na grzybice, przejdz sie do laboratorium na badanie mykologiczne, to nie jest luszczyca jesli nie ma naparstkowatych zmian

Stary 2013-08-20, 13:38   #6
groman94
Przyczajenie

Co mam rozumiec poprzez naparstkowe zmiany?

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Powiem tak, wzielem obcinaczki, doladnie umylem, i wydlubalem to co bylo pod paznokciem, nic nie uszkodzilem bo nic nie bolalo, nawet nic nie czulem. Masa pod paznokciem byla dosc pokrusza³a, jak piasek, no troche bardziej grubszy i kruchy. z latwoscia dalo sie wygrzebac. Wczoraj mama obciela mi troche paznokiec od spodu bo by³o widaæ ¿e wrasta³ i dlatego bola³o. Juz da sie normalnie chodziæ. I teraz tak. Paznkociec sie tak RUSZA, i ANI NIE BOLI JAK NIM RUSZAM, ze bym mogl go WYRWAC bez ¿adnego bólu, ale narazie tego nie zrobilem. Po wykruszeniu tej masy paznokiec troche wygl±da jakby rós³ w powietrzu, ale moge go przygnie¶æ do paznokcia, i wtedy nie odstaje, powiem nawet wyglada normalnie, tylko ma taki kolor. No i sie rusza xd, co z nim zrobiæ? Moze wyrwaæ? I wtedy jako¶ dawaæ tam wate ¿eby nie dosta³a sie tam zadna infekcja?
Stary 2013-08-21, 06:10   #7
mysiaczeq
Rozeznanie

nie kombinuj bo se biedy narobisz idz do specjalisty

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-08-21, 07:30   #8
groman94
Przyczajenie

Mieszkam w krosnie, a w poblizu nie ma zadnego podologa raczej!
Stary 2013-08-21, 22:36   #9
ameljja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 807

Cytat:
Napisane przez groman94 Poka¿ wiadomo¶æ
Co mam rozumiec poprzez naparstkowe zmiany?

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Powiem tak, wzielem obcinaczki, doladnie umylem, i wydlubalem to co bylo pod paznokciem, nic nie uszkodzilem bo nic nie bolalo, nawet nic nie czulem. Masa pod paznokciem byla dosc pokrusza³a, jak piasek, no troche bardziej grubszy i kruchy. z latwoscia dalo sie wygrzebac. Wczoraj mama obciela mi troche paznokiec od spodu bo by³o widaæ ¿e wrasta³ i dlatego bola³o. Juz da sie normalnie chodziæ. I teraz tak. Paznkociec sie tak RUSZA, i ANI NIE BOLI JAK NIM RUSZAM, ze bym mogl go WYRWAC bez ¿adnego bólu, ale narazie tego nie zrobilem. Po wykruszeniu tej masy paznokiec troche wygl±da jakby rós³ w powietrzu, ale moge go przygnie¶æ do paznokcia, i wtedy nie odstaje, powiem nawet wyglada normalnie, tylko ma taki kolor. No i sie rusza xd, co z nim zrobiæ? Moze wyrwaæ? I wtedy jako¶ dawaæ tam wate ¿eby nie dosta³a sie tam zadna infekcja?
Ja bym poczeka³a a¿ ewentualnie sam odpadnie.
Mo¿e na czas treningów zaklejaj go plastrem, ¿eby w bucie nie uszkodziæ?
ameljja jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-22, 10:50   #10
mysiaczeq
Rozeznanie

taa jasne i nie daj mu oddychac... wiec jak nie ma grzybicy to po Twoich radach napewno bedzie miec

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Paznokcie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.