|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Seria książek dla chłopca 13-latka
Witam,
![]() muszę w tym miesiącu kupić swojemu chrześniakowi 13- letniemu, jakąś książkę w prezencie (zawsze tak się u nas robiło w rodzinie odkąd pamiętam, dlatego musi to być książka) i mam problem, nie wiem co zainteresuje chłopca w takim wieku, jak był młodszy to przeczytał Harrego Pottera, no i nie może to być pojedyncza książka bo chcę kupić komplet, np. coś jak Saga Zmierzchu, ale to jest dla dziewczyn. ![]() trzy pierwsze tomy Mrocznej Wieży Stephena Kinga to pewnie będzie zbyt dorosłe jak dla niego? ![]() pomóżcie ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Seria książek dla chłopca 13-latka
Pracuję w księgarni, i z takich najbardziej znanych serii polecałabym:
Zwiadowcy seria Gone i wszyscy dorośli zniknęli Ulysses Moore Cherub Century Kroniki Spiderwick seria Tunele Artemis Fowl Wampiriaci oraz książka Omega (to już nie jest seria) Zmierzch jest zdecydowanie dla dziewczyn, a jeżeli chodzi o Stephena Kinga.. hmm.. nie wiem czy 13-latek w pełni doceni wszystkie chwyty literackie, metafory i narracje proponowaną przez tego pisarza, bo jest to raczej literatura dla dorosłych. Edytowane przez wesna Czas edycji: 2010-02-06 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Może coś Tolkiena?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Myślę, że Artemis Fowl będzie idealny.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Wesną - Gone albo Tunele, wszyscy to kupują i polecają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A "Pan Samochodzik"? Genialne przygodówki dla chłopca (no, dla dziewczynki też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja zaraz po hp wzięłam się za 'Serię niefortunnych zdarzeń' 13 tomów
![]() Do Pana Samochodzika jakoś nigdy nie potrafiłam się przekonać mimo iż mój tata ciągle mnie namawiał do przeczytania ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Żeby nie powtarzać tego, co już napisano (popieram zwłaszcza Szklarskiego!):
"Władca Pierścieni" "Świat Dysku" Terry'ego Pratchetta (ja zaczęłam czytać jakoś w tym wieku, należy zachować ostrożność, człowiek nabiera dziwacznego poczucia humoru ![]() "Jonathan Strange i Pan Norrell" Susannah Clarke Wydaje mi się, że 13 latek to już nie takie małe dziecko i można mu podsuwać 'poważniejsze' lektury. Ja w wieku 13-14 lat miałam już za sobą większość twórczości Marqueza, krzywdy mi nie zrobiło. Aha - myślę, że spodoba się zwłaszcza chłopcu: trylogia mrocznego elfa R.A. Salvatore. I jeszcze kiedyś, dawno temu, czytałam takie przygodowo - podróżnicze książki, właśnie dla młodzieży, coś jak nasz Tomek, ale zagraniczne - pamiętam, że jedno było w brazylijskiej dżungli. (Bardzo pomocna jestem, prawda?) I jeszcze - Isabel Allende napisała serię (trylogię?) dla młodzieży, nie mogę niestety podać żadnego tytułu, ale takie podróże, przygoda, miłe. Trylogie Robin Hobb - myślę, że w tym wieku będą już odpowiednie. Zwłaszcza, że bohaterem zawsze jest młode chłopię mające rozterki. Ja uwielbiam. Pierwsza jest trylogia o skrytobójcy (tom pierwszy: "Uczeń Skrytobójcy"). Gorąco polecam. Aha, no i twórczość Davida Eddingsa. Obecnie można dostać bardzo tanio trylogię Eleni - fantasy ukierunkowane przygodowo, fajny humor. Może jeszcze coś z Gaimana: "Księga Cmentarna" i "Gwiezdny Pył" będą odpowiednie dla młodszego czytelnika. Ogólnie to strasznie się rozmarzyłam - w tym wieku właśnie stawałam się czytaczem i zachłannie wchodziłam w świat literatury fantasy, z którego nie wypełzłam do dziś... Ahhhhh! ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Pierwsza jest najlepsza. Zawsze najbardziej lubiłam ten fragment, zanim Tomek dołącza do ojca... (I ten tajemniczy pan Smuga ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jako, że mam 15 letnią obecnie siostrę, jestem mniej więcej w temacie i z całego serca polecam serię "felix net i nika" rafała kosika, swietne, wciągające książki o gimnazjalistach, mnóstwo nagród literackich - http://felixnetinika.pl/. współczesne thrilleroprzygodówki dla młodzieży, z elementami fantastyki . a z klasyki to oczywiście pan samochodzik. tylko uwaga- nienacki jest niejako kontynuowany przez innych autorów i koniecznie spójrz czy autorem jest właśnie zbigniew nienacki - ja się tak nacięłam , po tytule "pan samochodzik i.." nawet nie zwróciłam na to uwagi
![]() ![]() Edytowane przez kasiaen1 Czas edycji: 2010-02-10 o 01:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za podsunięte pomysły i czekam na jeszcze jakieś propozycje, dzisiaj akurat jestem po wypłacie więc niedlugo wybieram się do księgarni
![]() zaciekawił mnie ten artemis fowl - wstyd się przyznać że o większosci proponowanych przez Was książek nie słyszałam, choć sama dosc sporo czytam (w wiekszosci thrillery ![]() ale artemis chyba odpada, bo czytalam w skrocie opis na wikipedii, i tam są wątki o ukochanej matce artemisa, a sprawa mojego chrześniaka jest drażliwa - mama go zostawiła, i wychowuje go tylko tata (mój wujek) ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
"seria niefortunnych zdarzeń" jest boska, tylko nie wiem, czy to będzie wystarczająco rozwijające dla trzynastolatka
![]() ![]() nie było jeszcze trylogii "Mroczne Materie" Pullmana ("Złoty Kompas", "Magiczny Nóż", "Bursztynowa Luneta") rewelacyjne, myślę, ze trzynastolatka zainteresuje, za jak wróci za 3 lata do tego,to odkryje nowy wymiar tych książek, po kilku następnych latach - kolejną nową płaszczyznę, na pierwszy rzut oka to baśniowo-fantastyczna powieść, na drui i trzeci traktat o wierze, filozofii, życiu, super. ja czytałam 3razy do tej pory, jestem pod wielkim wrażeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja polecam całą serię o Jakubie Wędrowyczu i ogolnie ksiązki Pilipiuka.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No chyba niekoniecznie dla 13latka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
hm, no moze rzeczywiscie
![]() ![]() Ale moze faktycznie to za kilka lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Może coś z fantastyki, albo w podobnych klimatach…. Z tego co moje dzieciaki czytają to fajne są:
- Hobbbit (ale to klasyk) - Eragon - Opowieści z Narnii (ale to też już chyba wszyscy znają) - Dom Tajemnic (troszkę z nowszych, ale bardzo dobra książka, obie części wciągają bez reszty) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Seria niefortunnych zdarzeń. Polecam bardzo!
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja polecam Przygody Trzech Detektywów, będą idealne dla 13- latka.
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
jeszcze nie seria, ale kto wie?
polecam gorąco - nie ze mną takie tere-fere! mega śmieszna, lekka i zabawna.! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
zginiemy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:54.