|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Webmaster (ew. grafik komputerowy)
Jestem ciekawa czy ktoś z Was lub Waszych znajomych pracuje bądź dorabia sobie jako webmaster (ewentualnie grafik komputerowy, ale z naciskiem na robienie stron www)? Jeśli tak, to czy możecie coś więcej powiedzieć o tym zawodzie?
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Webmaster (ew. grafik komputerowy)
Przylaczam sie do prosby bo tez mnie to interesuje
w tym roku koncze liceum i chcialabym sie ksztalcic wlasnie w tym kierunku ( a jak sie nie uda to przynajmniej chce robic cos zwiazanego z komputerami )
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mitusiu, a masz już jakieś konkretne plany co do szkoły? Ja planuję pójść do studium, najpierw na Grafikę Komputerową, a później na Multimedia. W kwestii tworzenia stron (tzn. HTML, PHP etc.) będe dokształcać się sama
bo narazie bawiłam się tym amatorsko. Dopiero potem chcę pójść na studia związane z reklamą i PR, ale to już odrębna kwestia ![]() Powodzenia!
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Co do szkoly wlasnie nie, szukalam jakis studiow w tym kierunku ale chyba slabo bo nic interesujacego nie znalazlam. Nad studium sie nie zastanawialam a moze powinnam?
w kwestii HTML ja juz sie sama wyksztalcilam roznymi kursami internetowymi i mysle ze z PHP tez sobie dam rade jak sie postaram jesli jednak nic nie znajde ( a duzo czasu nie zostalo) to pojde na politechnike opolska na informatyke ale tam to bardziej programowaniem sie zajme a wolalabym grafikia...
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
W moim przypadku studia informatyczne odpadają, bo choćby taka fizyka - to nie dla mnie
Zresztą komputer jako taki - programowanie itp. - mnie nie interesuje, chcę kłaść nacisk na strony i grafikę, a studium daje mi taką możliwość. Przedmioty zarówno na Grafice jak i Multimediach bardzo mi odpowiadają
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
okolice wałbrzycha wiec nawet jesli studium wchodziloby w gre to Wrocław, a przyznam ze tez bardziej interesuje mnie grafika, tworzenie stron internetowych i tego typu rzeczy, bede sie musiala porzadnie na tym zastanowic
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo, to w takim razie możemy pójść razem
Jeśli chcesz, to mogę przesłać Ci informacje dotyczące studium, które ja wybrałam (cennik, listę przedmiotów etc.) - jakby co podaj maila
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
o widzisz
bylabym wdzieczna gdybys mi takie informacje wyslala bo coraz bardziej sie skalaniam ku decyzji pojscia na to/te studium mail: mitusia@gmail.com
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, wysłałam
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Powiem wam tak, sprawa nie jest taka łatwa, aby znależć dobrą pracę ( zarobki powyżej 800zł) to trzeba byż albo bardzo dobrym w swojej dziedzinie, albo być wszechstronnym. Pracodawca zazwyczaj wymaga nie tylko znajomożci programów graficznych, ale teraz XHTML'a i PHP , dobrze jest umieć Flesha i Jave bez HTML'a sie nie obejdzie. Jesli chodzi o szkołę- to ZADNA szkoła was tego nie nauczy. Grafiki nie da sie nauczyć, to trzeba pojąć samemu- oni jedynie mogą wskazać trendy, rozwiązania itp- ale to cały czas się zmienia i tu wymagane jest zaangarzowanie i samodzielna praca. I Tu jako jedyne polecam studia informatyczne- przynajmniej nauczycie sie programować/ tworzyc bazy itp. Ale tu terz nalezy włożyć wiele własnej pracy. Trendy zmieniają sie non stop/biernym byc nie można/ konkurencja wielka/ a na "wizytówkach" nie wyrzyjesz. główna recepta: poczucie estetyki/masa wolnego czasu/cierpliwość/ i samodzielna praca = webmastero-grafik. Aczkolwiek zawód przeprzemiły- bynajmniej ja to uwielbiam Zyczę Wam powodzenia!!
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie sie spostrzeglam ze w walbrzychu tez jest TEB wiec jeszcze bardziej sklaniam sie ku temu
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Bezsenność, dziękuję za rady
Rzeczywiście, jest to zawód wymagający trzymania ręki na pulsie - stale dzieje się coś nowego, pojawiają się nowe trendy, rozwiązania. Ale jeśli kogoś to pasjonuje, to myślę, że tym lepiej dla niego, że może się rozwijać ![]() Powiem szczerze, że ja myślę o tym - przynajmniej na początku - raczej w kwestii dorabiania sobie, a kiedyś - może własnej działalności? Nie wiem, jak wygląda sprawa własnej firmy oferującej tworzenie stron, musiałabym zapoznać się bliżej z tym tematem, ale to i tak dopiero za parę długich lat - zapewne ![]()
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Masz rację Natko
![]() Jeśli masz pasję i pokochasz to, co robisz- kariera przed Tobą ![]() A działalnośc- jest taka jak tażda inna. Dostajesz zlecenie- wykonujesz ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Moj TZ zajmuje sie grafika i projektowaniem stron WWW. Jest absolutnym samoukiem. Jesli kogos interesuje, mam w swoim profilu adres do strony calkowicie stworzonej przez niego.
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Cały czas powtarza, że trzeba się uczyć, żeby być w zgodzie ze standardami itd.Prawda jest taka, że studium i studia, dały mu raczej "podstawy". Jednak on i tak twierdzi, że gdyby nie własna praca, to niewiele by z tego było.
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Piszecie o tym, co mnie też bardzo interesuje,
chciałabym umieć projektować stronki, robić animacje we flashu etc, ale nie chciałabym studiować informatyki. Zastanawiałam się nawet nad jakimś kursem lub studium.![]() Dziewczyny fajnie macie, mając facetów obeznanych w tym temacie,macie się od kogo uczyć, zazdroszczę ! |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
No proszę, tyle babeczek zainteresowanych tą dziedziną - a to ponoć zawód wybierany głównie przez mężczyzn
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Sama zajmuję się czymś całkowicie innym, ale od czasu do czasu mam tzw. "zryw" (czyt. chęć zrobienie własnej strony www). Wtedy marudzę mojemu TŻ, żeby mi coś pokazał, czegoś nauczył. On cierpliwie tłumaczy, wyjaśnia co i jak... Mi zwykle po trzecz dniach zapał mija, a sprawa "przysycha" . Takie zrywy zdarzają mi się ze 3 razy do roku .Życzę dużo zapału i konsekwencji w dążeniu do celu.
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny,
a czy w studium informatycznym -specjal."grafika komputerowa" też jest ta nieszczęsna matematyka ? czy może dałoby radę jakoś ominąć ten przedmiot? ah, fajnie byłoby też nauczyć się tworzyć stronki, myślałam jeszcze nad fotografią reklamową, to jest coś co też mogłoby mnie wciągnąć na dłużej .
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na temat studium TEB Edukacja (www.teb.pl). Na kierunku Grafika Komputerowa są następujące przedmioty:Urządzenia techniki komputerowej Kompozycja i estetyka w grafice Grafika wektorowa - Corel Draw Grafika rastrowa - Adobe PhotoShop Fotografia cyfrowa - techniki obróbki Prezentacje multimedialne Portal internetowy - tworzenie i administracja Tworzenie stron www Skład tekstu - Microsoft Publisher Podstawy DTP Zajęcia praktyczne Jeśli to kogoś interesuje, to przedstawiam też przedmioty na kierunku Multimedia: Serwisy internetowe, Dreamweaver MX Techniki Multimedialne Zastosowania Technik Multimedialnych Audio i Video Grafika i fotografia cyfrowa, Corel Draw12, Fireworks MX, GIMP2 Animacja Cyfrowa, Macromedia Flash MX Struktury Wizualne Zajęcia Praktyczne
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
natko_pietruszki,
dziękuję serdecznie za info , przedmioty ciekawe (bez mat-fiz ), trzeba pomyśleć i od października na kolejne studia .
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z jakiego miasta jesteś?
|
|
|
#24 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, województwo łódzkie .
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tam chyba niestety nie ma filii TEB, ale napewno jest jakieś inne studium
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, tylko taka mała wskazówka.
W studiach i studiumach ładnie pisza że tego naucza a tak na prawde - bynajmniej ja tak miałam (byłam i w studium i teraz studiuję) to trzeba podzielić przez 3, bo często sama nauka kończy sie na tym że otworzycie program i nauczycie sie kolorować obrazki. Niestety- a szkoda. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Ostrzegam, post długi, ale po przedstawieniu tematu mojemu TŻ, dostałam całą listę wskazówek, o których nie omieszkam poinformować bezpośrednio zainteresowane Wizażanki.
Natko_pietruszki. Nie ma w Polsce chyba szkoły na poziomie policealnym czy nawet wyższym, która dałaby Ci solidne wykształcenie w dziedzinie prawidłowego (czyt. zgodnego z obowiązującymi standardami) projektowania witryn internetowych. Mój TŻ ma znajomych, którzy ukończyli studia informatyczne na państwowych bądź na prywatnych uczelniach, na specjalnościach związanych z tworzeniem serwisów internetowych, grafice itp., a nie mają zielonego pojęcia o tym. Sam na uczelni miał wykładowców, którzy uczyli technik projektowania stosowanych jeszcze w połowie lat 90. jeśli chcesz na poważnie się tym zająć, to niestety musisz sama ostro zabrać się do nauki i rozpocząć od solidnych podstaw. 1. Zapoznać się z dobrymi kursami on-line i poradami dot. tworzenia witryn internetowych: kurs.browsehappy.pl, www.webusability.pl, www.csszengarden.com, alistapart.com, www.webinside.pl 2. Zakupić i przestudiować kilka konkretnych pozycji książkowych (wbrew pozorom dobrych książek o tej tematyce jest u nas niewiele) nt. prawidłowego projektowania i kodowania witryn: “Projektowanie serwisów WWW. Standardy sieciowe” Jeffrey Zeldman, “CSS według Erica Meyera” Eric Meyer, “CSS. Antologia. 101 wskazówek i trików” Rachel Andrew, “Funkcjonalność stron www” Jakob Nielsen, “Web Design. Projektowanie atrakcyjnych stron WWW” Ani Phyo, “XHTML” Chalsea Valentine, Chris Minnik... 3. Poszukać dobrego edytora (X)HTML, CSS (mój TŻ używa na co dzień darmowego edytora kED (www.freezone.prv.pl), którego jest również betatesterem 4. Podczas prac projektowych nieustannie sprawdzać efekty swej pracy w najpopularniejszych przeglądarkach (Firefox, Opera i niestety Internet Explorer)i dążyć do tego, aby w każdej z nich strona wyświetlała się możliwie tak samo 5. Na początek tyle chyba wystarczy....
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu, dziękuję bardzo Tobie i Twojemu TŻ za wszystkie wskazówki. Napewno wezmę je pod uwagę, zapoznam się stopniowo z kursami i porozglądam się za książkami
Co do szkoły - zastanowię się jeszcze. Wiadomo, że papierek się liczy w jakimś stopniu... No nic, zobaczymy, jak to się ułoży
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
A moglabyś jeszcze napisac, czy ta praca Twojego TŻ-ta jest stała (tzn, na pełny etat i stała pensja) czy tylko takie fuchy od czasu do czasu?
I jeszcze jak wygląda ta praca?? Tzn. musi jeździc do biura, czy może to wszystko robic w domu przed kompem?? Czym konkretnie się zajmuje? |
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Hej, Jestem Ciekawa jak Ci sie poukładały Twoje marzenia związane z grafiką i projektowaniem stron www??
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.

, województwo łódzkie