![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
żywa choinka
W tym roku kupilismy pierwszy raz żywą choinkę na święta dlatego mam laickie pytanie: Jak dbać o taka choinkę żeby nam nie padła szybko. co dać do stojaka, w którym jest miska? wody? ziemi? piasku? Narazie jest na balkonie, ale jutro planujemy dać ją do domu, chciałabym żeby nam posłużyła jak najdłużej ma ktoś jakieś sprawdzone rady?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: żywa choinka
Albo do wody, albo do piasku i podlewać (piasek długo utrzymuje wilgoć). Aha - i najlepiej, zeby nie stała przy grzejniku, bo wtedy może szybciej stracić igiełki od ciepła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Warto ją trzymać w nie zaciepłym miejscu, np: ogrzewanie wyłaczać na wieczór w pomieszczeniu gdzie jest choinka. My trzymamy ją w specjalnym stojaczku ze zbiorniczkiem na wodę
![]()
![]() |
#4 |
BAN stały
|
raz w życiu mieliśmy żywą chinkę i już nigdy wiecej się na nia nie zgodzę! Utrzymanie choinki to rzeczywiście woda i oddalenie jej od grzejników. Po pewnym czasie choinka i tak zaczyna sypać igiełkami, więc cały czas najlepiej chodzic z odkurzaczem. Nasza choinka do 2.lutego nie wytrzymała. Zresztą jak zobaczyłam to drzewko już ubrane to miałam zamiar męża wysłać na strych po sztuczne. Może dla kogoś urok choinki tkwi właśnie w nierównych, rzadko osadzonych gałęziach, ale nie dla mnie. Co roku ubieramy teraz sztuczne drzewko i juz chyba tak pozostanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
![]()
My od paru lat mamy co roku żywą choinkę. I teraz trudno byłoby mi zamienić ją na sztuczną. Żywe drzewko ma swój urok.
Jako, że moja rodzinka jest zwykle bardzo zabiegana i zapracowana przed świętami, to kupno choinki przypada właśnie mnie. Jako 'specjalista' więc zwracam uwagę na właściwy wybór drzewka, tj. stan igieł (chyba powinny leżeć), ładny kolor drzewka, no a poza tym właściwe wymiary (ja wybieram bardzo gęstą choinkę, z niezbyt długim czubkiem). Taszczę wtedy drzewko o wysokości ok. 2 m. Ojciec oprawia choinkę, wstawiamy ją do dużej donicy ze żwirem, zapewniamy wilogoć i stawiamy z daleka od źródła ciepła. Zwykle wstawiamy choinkę do mieszkania tak na dzień przed wigilią. Co do trwałości... Z tym bywało różnie od 1,5 tygodnia do 3. Niestety opadające po pewnym czasie igły wbijają się niemiłosiernie w wykładzinę czy dywan. Jednak mam na to sposób. Wystarczy pod choinką rozłożyć ozdobną matę, serwetę (z której łatwo zmieść igiełki) lub po prostu ustawić ją obok dywanu na 'gołej' podłodze ![]() kootek_mamrotek -> gratuluję wyboru i oby igły za szybko nie spadły...
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Moi rodzice w zeszłym roku kupili żywą choinkę ( świerk srebrny-kłujący) i stała sobie zwyczajnie przy kaloryferze ( który był oczywiście wyłączony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Woda, najlepiej nie za ciepło i nie za sucho - można pryskać wodą parę razy dziennie ale nie na choinkę tylko wokół (lampki!)
Ja zaraz jadę szukać choinki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
my co roku (prawie)mamy zywą choinke,kupujemy w donicy ,zazwyczaj mowia ze maja korzenia ale sie to nie sprawdza
![]() choinka stoi do o. tygodnia po sylwestrze potem otwieramy okno i fru przez okno ![]() ![]() łatwiej jest mi kupic co roku zy anizsztuczna tymabrdziej ze nie widzialm jeszcze ładnej sztucznej choinki,pewnie sa ale nie dam za plastikowe cos kupe kasy ,pozatym nie mam gdzie tego trzymac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nasza choinka ma naprawde sliczny kolor
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mamy co rok swieza choinke i wkladamy ja do wiaderka z piaskiem, co jakis cxzas sie dolewa wody zeby bylo wilgotno.
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a my w tym roku po raz pierwszy mamy żywa choinke, zawsze mielismy sztuczna i bardzo sie z tego ciesze, kupilismy sliczną szeroką wysoką jodełke od spodu srebrna, napradwe b. ladnie wygląda polecam!, szkoda tylko ze nie pachnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kupilam wczoraj choinke (zywa) i jak na zlosc nie moge nigdzie kupic stojaka. Objezdzilam dzisiaj wiekszosc supermarketow i nigdzie ich juz nie ma
![]() Choinka lezy juz drugi dzien na podlodze i pies ja podgryza... Apel do Wroclawianek! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mskladaczku, może poszukaj w tych miejscach, gdzie choinki sprzedają? Na tych wszystkich placykach itp
![]() My kupiliśmy piękną, rozłożystą jodłę ![]() ![]() Żałuję tylko, że taki śliczny stojak był do naszej choinki za mały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
U mnie w domu rok temu zawitała zywa choinka
![]() ![]() U nas stała i stac bedzie w stojaczku z wodą, stała i stac bedzie koło kaloryfera ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Lexie, bylam dzis w dwoch miejscach gdzie choinki sprzedaja, wydawalo mi sie logiczne, ze wlasnie tam stojaki powinny byc dostepne, niestety nie byly
![]() Jutro po zajeciach bede przeszukiwala wszystkie place i bazary,moze znajde. Wlaśnie wsadzilismy ja do 'opakowania' zastepczego, czyli wiadra z napisem castorama, wyglada bosko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
raz mieliśmy sztuczną choinkę i stwierdziliśmy, że święta bez żywej to nie święta
![]() co roku kupujemy jodłę kaukaską i zawsze bez wody wytrzymuje do lutego... zasusza się, ale nie zrzuca igieł...potem rytualnie wrzucamy ją do kominka...cudownie ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
U mnie w domu tylko raz była żywa choinka
![]() ![]()
![]() |
#18 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A kiedy ubieracie swoje choinki? Macie już ubrane? My mamy swoją stroić w czwartek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
u nas z choinką to jest tak, że kupujemy ją wcześniej, ona sobie "dogorywa" na ogródku (czyli głównie chodzi o to, aby wszystkie gałęzie się ładnie ułożyły), dzień przed Wigilią tata z bratem ciosają pień i wkładają całą choinkę do stojaka....potem wielkie wtarganie drzewka do domku......i dekorowanie.... ale zawsze dzień przed Wigilią....
![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
My też chcemy kupić żywą choinkę, narazie jeszcze szukamy bo wszędzie same ogromne a my wolelibyśmy taką trochę mniejszą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
U mnie choinka juz ubrana! Cudnie pachnący nieduży świerk z lampkami i kilkoma bombkami oraz kupionym dzisiaj na jarmarku aniołem. Trochę sie pospieszyliśmy z moim TZ, ale poniewaz na święta wyjeżdżamy chcielismy się wcześniej nacieszyć. Nie ma to jak żywe drzewko
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
u mnie co roku zawsze byla zywa choinka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
W moim domu zawsze była żywa choinka, bo najpiękniejsze jest to, że we wszystkich pokojach unosi się ten wspaniały zapach
![]() No a jesli chodzi o to, jak i w czym ma stać choinka- zawsze była w wodzie. Są specjalne pojemniki do tego.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja w ogóle sobie nie wyobrażam jak można mieć w świeta plastikową choinkę :/ Zawsze mieliśmy żywą, więc jestem przyzwyczajona, że jest żywe drzewko i koniec. Mogę być zasypana igłami, nie szkodzi, choinka być musi!
![]() Już nie mogę się doczeka aż ją ubiorę, zrobiłabym to wcześniej gdyby nie to, że sama nie dam rady ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
a jak u Was z kolorystyką choinki??
bo u mnie od kilku lat panuje "złota" fala.......choinka wygląda przepięknie....i przyznam,że w tym kolorze jej do twarzy ![]()
![]() |
#27 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
U nas jest w niebieskościach, bieli i srebrze
![]() ![]() ![]() A kolorystyka została dopasowana do kolorów ścian i całego pokoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas panuje zupełna dowolność ![]() Choinkę przystrajamy kolorowymi bombkami, z których część ma po kilkadziesiąt lat, łańcuchami, które robiłyśmy z siostrą jeszcze w podstawówce, szyszkami malownymi na złoto i srebro jeszcze przez mojego kochanego śp.dziadka. Oczywiście jest też całe mnóstwo cukierków i domowe, lukrowane ciasteczka. I nikt mnie nie przekona, że ładniejsze są precyzyjnie wystrojone drzewka, utrzymane w jednej tonacji kolorystycznej i dopasowane do wystroju wnętrza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.