|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
lombard
2 stycznia zastawiłam w lombardzie złoto na sumę 200 zł, na okres 2tyg. niestety rzeczy nie odebrałam bo nie miałam kasy żeby wykupić i termin minął. pytanie moje jest następujące:
czy właściciel sprzeda moje rzeczy i czy jeśli poszłabym drugi raz coś zastawić to czy wlaściciel ma prawo mi odmówić zastawienia ? potrzebuję kasy i mam jeszcze trochę złota, którego nie potrzebuję. nie wiem czy mogę iść się tam pokazać, bo nie chcę mieć problemów z tytułu ze nie odebralam rzeczy poprzednio zastawionych. wie ktoś cos na ten temat? przepraszam ze tutaj wątek, ale tu zagląda najwięcej osób. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: lombard
właściciel po upływie umówionego terminu ma prawo sprzedac Twoje rzeczy bo po tym terminie są już własnością lombardu. Jeśli zależy Ci na odzyskaniu ich, możesz zapytac czy je jeszcze masz i odkupic od niego ale cena będzie wyższa niż ta, którą miałaś zaplacic w terminie.
a co do Twoich obaw to myślę, że nie masz czego się bać, bo wydaje mi się, że oni właśnie na takich klientach najwięcej zarabiają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Skoro nie potrzebujesz tego zlota to je sprzedaj po prostu.
Co do lombardu to nie mam pojecia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem możesz iść znowu do lombardu.
nie oddałas to liczysz się z tym, że właściciel to sprzedał. nie odkupiłaś Twoja sprawa. jemu nic do tego. przyjdziesz znów to on znowu Cię obsłuży, da Ci to co powinien a sobie weźmie złoto. spokojnie on na tym nic nie traci.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam że bardzo chętnie Cię obsłuży. Postąpiłaś wszak w sposób dla niego szczególnie korzystny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
kobieta za ladą
|
może ci odmówić bo nie wypełniłaś warunków umowy i istnieje szansa druga ze zrobisz to ponownie to raz
dwa przeczytaj umowe zastawu tam masz podany termin po jakim czasie od niewykupienia następuje sprzedaż rada na przyszlość warto sie zorientować czy lombar stosuje takie coś jak przedłużenie umowy zastawu ,czyli nie masz kasy idziesz i sie dogadujesz ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Też tak myślę, jeśli znajdzie kupca to jeszcze zarobi. to nie jest firma charytatywna tylko firma nastawiona na zysk, czy oddasz dług z procentem i odzyskasz biżuterię czy właściciel sprzeda złoto i tak wyjdzie na plus ;-)
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inaczej ten biznes raczej nie miałby sensu, grupa docelowa to przecież dłużnicy "ryzykowni". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
kobieta za ladą
|
no teoretycznie zysk lombard ma
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę?? Przecież właśnie (wyłączając ostatnie spadki) od kilku lat trwa górka na złocie, jest w cenie, drożeje jak nie wiem co, mogłabyś napisać czemu tak sądzisz? Zaciekawiło mnie to. Myślałam że złoto właśnie w kryzysie idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
kobieta za ladą
|
pracowałam w pewnym sklepie
![]() ![]() ![]() druga kwestia mało kto kupuje w lombardzie bo ma taniej w sklepie ![]()
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2012-01-19 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
małe sprostowanie: przed chwilą zerknęłam na umowę i czas do odkupienia towaru mam do 23 stycznia. tak więc czy jutro mogę iść z następnym towarem i go zastawić nawet jeśli nie odkupiłam poprzedniego?
(wszak nie mam nawet zamiaru go odkupować) ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;31726079]Skoro nie potrzebujesz tego zlota to je sprzedaj po prostu. Co do lombardu to nie mam pojecia.[/QUOTE] tylko kasę potrzebuję na jutro, pilnie, a nikt mi tak na dzien dobry złota nie kupi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z mojego doświadczenia wiem,że korzystniej sprzedać u złotnika,placi od ręki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
kobieta za ladą
|
możesz w takim razie iść zastawić następne
![]() a oni nie skupują /odkupją złota może warto zapytać?w tym lombardzie koło którego pracowałam można było odsprzedać po ciut większej sumie niż jakbyś zastawiała ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- własnie zlotnik idz do zlotnika najpierw !!!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
no tak też prawda, ale czy ja mogę iść do lombardu i drugi raz zawrzeć nową umowę jeśli mam nadal obowiązującą umowę na wczesniejszy towar?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lombardu zbytnio nie interesuje,czy odbierzesz,czy nie. on i tak na tobie zarabia.ty jedynie masz prawo odebrać zastawiony towar. nie badź niemądra ,sprawdź ile oferuje lombard,a ile zlotnik w cenie złomu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() anka_res to fakt zależy od lombardu oraz środowiska w jakim mieszkasz dla niektórych używane złoto to jak używane ciuchy więc a feeeee ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
a jakiej próby jest złoto?
lepiej idź do sklepu lubilerskiego gdzie zapewne skupują złoto niech ci ti wycenią i możliwe że dostaniesz wiecej niż w lombardzie
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do tematu - złotnik,potem lombard ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież to właśnie ja napisałam parę postów wyżej że lombard płaci za złoto [i nie tylko] znacznie mniej, niż jest ono warte, do cen u złotnika nie odnoszę się, bo ich nie znam, lecz lombard imo płaci najmniej = lombard tanio kupuje, lombard może taniej sprzedać, stąd i ja to i owo taniej nabyłam - to jasne, zatem nie bardzo pojmuję Twój powyższy wywód, wyjaśnisz? ![]() Dudipopka napisała że sklep ma ceny niższe niż lombard, co mnie, przyznam, nieco zdziwiło, z przyczyn jak powyżej. Może o to miało chodzić. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-01-19 o 21:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Jeżeli chcesz się pozbyć to do złotnika w cenie złomu.Nie ma sensu do lombardu.Możesz zastawiać jak nie wykupiłaś ,czysty zysk dla nich ,tylko gdzie sens.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
złotnik zdecydowanie
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja mam uraz do złotników
![]() ![]() ![]() Ja to bym jeszcze inaczej zrobiła. Sprzedała tę resztę, którą masz, wykupiła to, co zastawione i sprzedała u złotnika ![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Nie mogę powiedzieć, że jestem częstym klientem lombardów, ale kilka razy zdarzyło mi się wziąć pożyczki pod zastaw w Lombardzie na Złotej
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-04-25 o 17:46 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.