|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak wyceniac perfumy? Sprzedaż na Allegro.
Nie wiem czy moge taki watek zalozyc, ale wydaje mi sie, ze bylby pomocny.
Otoz zaczelam sie pozbywac niektorych zapachow, Wy tez robicie. Jesli nie jest to wymiana, to sprzedaje na A. Lubie potem kupowac cos nowego w zamian ![]() Udalo mi sie upchnac kilka flakonow, ale nie wiem czy w ogole je dobrze wycenilam. Bywalo, ze nikt nie kupowal, bo cena byla dosyc wysoka jak na uzywke. Niestety przez to chyba tez troche stracilam, bo potem troche zanizalam cene. Jak wycenia sie swoja uzywana flaszke? Co ma znaczenie? Chyba najwieksze cena wyjsciowa, ale jak to potem przeliczyc? Na ml + fakt, ze zapach byl uzywany? Bardzo jestem ciekawa jak to sie robi, zeby zapach sprzedac, a nie byc stratnym ani nie wyglupic sie ze zbyt wydoka cena. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wyceniac perfumy?
Ja jeżeli flaszka jest z rozbiórki to sprzedaję w tej cenie plus mniej więcej prowizja, jeżeli nie to patrzę na all po ile są/były używki i podobnie wystawiam, jak bardzo zależy mi na czasie to wystawiam za mniej niż chodziły. Nigdy nie biorę pod uwagę cen sklepowych tylko ceny z all/perfumerii internetowych i w miarę proporcjonalnie do zostałych ml wystawiam
![]() Używka to używka, zawsze mnie wkurza jak widze używkę w cenie prawie produktu z info, że w S. czy Douglasie to kosztuje np. 500 zł ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie Zaletą używek jest to, że jest tańsza niż nowy produkt. Z punktu widzenia kupującego, nie jest już tak pełnowartościowa, jak nowy zapach choćby ze wzgledu na to, że po otwarciu inaczej patrzymy na długość przechowywania flakonu. To troche jak z samochodami nowymi i używanymi z tego samego rocznika - po wyjeździe z salonu wartość automatycznie spada. Co poradzić
![]() . Wiadomo, że serce boli, jak się wydało 200zł, wypsikało 10ml i sprzedawać to za130 czy 140 lecz, z drugiej strony, kupiliśmy nówkę nieśmiganą i sobie ją miesiąc - dwa używaliśmy. Pomyśl, że zawsze mogłaś się mocniej psikać i zużycie w tym samym czasie byłoby większe. Zęby zagryźć i nie zamrażać aktywów w niewykorzystanych zapachach na półce. Sama zagryzałam, jak pakowałam odlewki na straganik dziś, bo poniżej kosztów puściłam, ale za to kilka naraz i nie stoją mi już na półce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do wyceny, moim zdaniem najsensowniejsza jest - wedle cen rynkowych (allegro). Choć w dwóch czy trzech przypadkach, przyznam, mam problem - nie mogę się przemóc i za 100 zł sprzedać coś, za co dałam 400 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlatego tak lubię odlewki. Jak ma mi się nie spodobać, to mniej szkoda niższej sumy, a jak się nowość spodoba, to zanim zużyje 10ml, to już nie jest nowość i jest taniej. Ta daaa. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a jeżeli perfumy były psiknięte dosłownie kilka razy i zupełnie gołym okiem nie widać żadnego ubytku to ile byś procentowo odjeła od wartości flaszki z perfumerii internetowej? albo nawet na przykładzie - dane perfumy w perfumerii internetowej kosztują 322 zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
El Cumpleaños Secreto
|
Ja mam tak samo jak Asiula i Dobbinka. Kieruję się cenami na all i z perfumerii internetowych minus zużycie i "amortyzacja". To tak jak pisała Dobbinka, z nówkami czy śmiganymi samochodami. To już jest second hand, nie towar "dziewiczy"
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To może krakowskim, nomen-omen, targiem i wystawiać z niższą ceną na dłuższy czas, a tę "naszą", pożądaną dawać jako KT. Jak komuś zależy, to zapłaci, żeby nie trwać w mękach niepewności, czy ktoś nie kupi (ja tak dołozyłam całe 50zł, żeby mi ktos nie buchnał T4T sprzed nosa kiedyś, a i tak było sporo taniej niż w Quality), a jeśli pójdzie za trę niższą, to widocznie za wyższą kurzyłaby się dalej na półeczce.
Oczywiście, obie ceny w granicach rozsądku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A jak wyceniacie, jeśli w ogóle sprzedajecie, odlewki? Mam o kilka za dużo, wolałabym je zamienic na kase niż wymieniac sie tutaj na inne przedmioty, ale nie mam pojecia jak je oszacowac. Jeszcze te które sama kupilam, ok, ale np. takie z wymian ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja daję wycenić kupującym
![]() Nie lubię sprzedawać w opcji KT bo zawsze mam wrażenie, że źle wycenię i będzie za mało, za dużo. A w licytacji sprawdzam ceny na allegro czy perfumeriach internetowych, myślę za ile nie będzie mi żal puścić flaszki i wystawiam.Czasami licytuje tylko 1 osoba a czasem cena mnie pozytywnie zaskakuje. Sporo zależy od chodliwości i popularności zapachu zapewne.Taki Cool Water 30/50ml, który raczej nie jest lubiany i drogi sprzedałam za 2 dychy.Ale nie boli mnie to specjalnie bo chciałam się go pozbyć. Za to fioletowe jabłuszko Lempickiej, które jak wiadomo jest lubiane sprzedałam nawet z zyskiem. ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie to wyceniać sobie można jak się chce, pytanie czy flaszka się sprzeda czy nie i co jest naszym celem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A ja zwykle wystawiam w licytacji, może źle robię, ale oczekuję, że 2-3 osoby się zainteresują i na koniec wywiąże się walka o flachon
![]() Wystawiam w cenie minimalnej jaka mnie interesuje. Z niektórymi flaszkami sam mam problem wycenić, niebawem będę wystawiał kolejny pakiet flaszek, wśród nich egzemplarz dawno wycofany z produkcji, od dawna nie widziałem takiej wody na All, a ja ją upolowałem za bezcen. Normalne, że po cenie kupna jej nie wystawię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja googluje wizaż+ rozbiórka+ nazwa zapachu i patrze w jakich cenach za ml były rozbierane ( no chyba, że wiem za ile kupowałam na wspólnych) szacuję ile zostało w atomku i już. Jak sprzedaje swoje nabytki ze wspólnych nie liczę kosztu atomizera ani przesyłki do mnie tak, żeby było atrakcyjnie.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hmmm... kiedys puscilam Lutensa za niewiele ponad 100 zl, ale ok - bylo tego ledwo pol flakonika. Za wiecej sie nie dalo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Na ile wycenic chodliwego niszowca, ktory w perfumerii kosztuje 500 zl? Ubytek praktycznie zaden, kilka pskow, kartonika brak. 400 zl pewie nie przejdzie? Bardzo prosze o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wycena pod kątem sprzedaży - Produkt jest wart tyle, ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zona najukochanszego Meza
|
To wszystko zalezy od niszowca i tak naprawde od ludzi. Czasem po kilka razy byl produkt wystawiany w licytacji i KT i nie poszedl, a jak zostal wystawiony po raz enty to okazalo sie ze poszedl za wiecej niz poprzednio. NIe ma reguly
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Zakladam ze Ropuszka sprawdzila wlasnie to, jak sie ceny - gdzie byla sprzedaz i ceny-pobozne zyczenie sprzedajacego ksztaltowaly w przypadku jej konkretnego niszowca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kenzo Unidentified Fragrance Object
Mam nietypowe pytanie ...
Otóż jestem posiadaczką tych perfum. Jak Wam wiadomo jest to Biały Kruk wśród perfum. Chciałabym te perfumy wystawić na ebay`u jednak nie mam pojęcia z jaką ceną ![]() Może ktoś sie orientuje i mi podpowie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kenzo Unidentified Fragrance Object
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:44.