płaski brzuszek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-24, 22:53   #1
paulinoowo
Przyczajenie

Cool

płaski brzuszek

Cześć wam

Mam 16 lat i mam 163 cm wzrostu, a ważę ok. 52 kg. Tak wiem, wagę mam idealną, ale nie wiem co mam zrobić żeby mieć płaski brzuszek. Kiedyś ćwiczyłam 23 dni a6w, ale potem już mnie to zaczęło nudzić. Teraz znów chciałam to ćwiczyć, ale po niecałym tygodniu przestałam. Te ćwiczenia są dla mnie nudne. Staram się robić codziennie pompki z nogami na np. na łóżku. Tyle ile potrafię (na razie 10-15 ). Robię też ok. 50 brzuszków z nogami w górze i z 20 przysiadów. Co mogę jeszcze zrobić. Słodycze powoli znikają z mojego jadłospisu, jem owoce od zawsze, czasem jabłko+ marchewka. Piję wodę (nie dużo, bo nigdy nie umiałam dużo pić płynów, ale się staram tak koło 1 litra), obiady muszę jeść normalnie, a na śniadania jem np. płatki z mlekiem, jajko, chleb z serem. Nie umiem zrezygnować z takich rzeczy. Czasem jeżdżę na rowerze, ale będę jeździć więcej, dużo chodzę- spaceruję. Czasem piję czerwoną herbatę. Co jeszcze zrobić żeby brzuszek był płaski i ewentualnie schudnąć tak do 50 kg?

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez paulinoowo
Czas edycji: 2013-07-24 o 23:24
paulinoowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 23:29   #2
dorotek88
Raczkowanie

Dot.: płaski brzuszek

Wyrzuć całkiem słodycze, słodkie napoje, chipsy itp. Sprawdź czy w Twoich płatkach nie ma cukru - w takich sklepowych mieszankach jest go zazwyczaj dużo, lepiej wybierać np. zwykłe owsiane. Białe pieczywo zamień na pełnoziarniste, wprowadź więcej warzyw do diety - zawierają dużo błonnika, poza tym również witaminy i minerały.

Pamiętaj o tym, żeby jeść w miarę regularnie, więcej mniejszych posiłków (np.4-5) niż mniej większych.

Jeśli chodzi o ćwiczenia to pamiętaj, że wykonywanie ćwiczeń na brzuch nie powoduje miejscowej utraty tkanki tłuszczowej na brzuchu, a po prostu wzmocni mięśnie w tym miejscu. Wykonywanie codziennie zbyt dużej ilości brzuszków może nadwyrężyć kręgosłup, dlatego upewnij się że wykonujesz je prawidłowo (poszukaj filmików instruktażowych na youtube) i pamiętaj żeby podzielić je na serie i wykonywać powoli, pamiętając o napięciu mięśni. Nie zapominaj też o zrobieniu sobie jednego dnia wolnego od ćwiczeń na brzuch, bo jest to mięsień jak każdy inny i wymaga regeneracji.

Podsumowując - wydaje mi się, że powinnaś skupić się bardziej na diecie (bo ruchu masz całkiem sporo), ale w taki najprostszy sposób czyli zmieniając złe nawyki, bez stosowania żadnych super diet.

pozdrawiam i życzę powodzenia!
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 23:42   #3
paulinoowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość
Wyrzuć całkiem słodycze, słodkie napoje, chipsy itp. Sprawdź czy w Twoich płatkach nie ma cukru - w takich sklepowych mieszankach jest go zazwyczaj dużo, lepiej wybierać np. zwykłe owsiane. Białe pieczywo zamień na pełnoziarniste, wprowadź więcej warzyw do diety - zawierają dużo błonnika, poza tym również witaminy i minerały.

Pamiętaj o tym, żeby jeść w miarę regularnie, więcej mniejszych posiłków (np.4-5) niż mniej większych.

Jeśli chodzi o ćwiczenia to pamiętaj, że wykonywanie ćwiczeń na brzuch nie powoduje miejscowej utraty tkanki tłuszczowej na brzuchu, a po prostu wzmocni mięśnie w tym miejscu. Wykonywanie codziennie zbyt dużej ilości brzuszków może nadwyrężyć kręgosłup, dlatego upewnij się że wykonujesz je prawidłowo (poszukaj filmików instruktażowych na youtube) i pamiętaj żeby podzielić je na serie i wykonywać powoli, pamiętając o napięciu mięśni. Nie zapominaj też o zrobieniu sobie jednego dnia wolnego od ćwiczeń na brzuch, bo jest to mięsień jak każdy inny i wymaga regeneracji.

Podsumowując - wydaje mi się, że powinnaś skupić się bardziej na diecie (bo ruchu masz całkiem sporo), ale w taki najprostszy sposób czyli zmieniając złe nawyki, bez stosowania żadnych super diet.

pozdrawiam i życzę powodzenia!

No chipsy jem raz na chyba 2 miesiące jak nie rzadziej, co do płatków to jest bo jem nesquik, a pieczywo zobaczę czy zmienię, co do posiłków to próbowałam tak robić, ale o tym zapomniałam. Teraz w czasie wakacji będę to kontrolować. O ćwiczeniach to nie wiedziałam, że nie spalam tego tłuszczu tylko wyrabiam mięśnie. Chciałabym bardziej schudnąć przez ruch, a nie dietę.
Dziękuję za rady i postaram się do nich dostosować.

Edytowane przez paulinoowo
Czas edycji: 2018-10-24 o 19:08
paulinoowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 07:06   #4
readthelabel
Raczkowanie

U mnie problem z odstającym brzuchem zniknął właśnie wtedy, kiedy zaczęłam jeść regularne, mniejsze posiłki. Nawet kiedy jem bardzo kalorycznie, ale w ilościach mieszczących się w normalnej objętości żołądka, brzuch mam płaściutki.

m.in. tu masz kalkulator do obliczania tkanki tłuszczowej: http://www.pella.pl/Kalkulatory/Glow...uszczowej.html Najlepiej jednak byłoby zważyć się na wadze z taką funkcją (wiem, że mają je na siłowniach i w gabinetach dietetycznych).

http://readthelabel.pl
https://www.facebook.com/doreadthelabel
readthelabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 10:06   #5
siostraelwa
Zadomowienie

Rano proponuję owsiankę Jeśli lubisz płatki, to na pewno takie sniadanko polubisz bardziej, a wręcz pokochasz możesz ja robic na wiele sposobów i np z kostka czekolady - poranek to idealna pora na takie przyejmności
Ważne abys jadła regularnie, co 2-3h - staraj się jeśc dużo warzyw, owoców (i pamiętaj, zawsze warzywa, owoce zjadamy przed głównym posiłkiem, ponieważ jeśli zjemy je na koniec, to wtedy własnie femrnetuja nam w żółądku i od tego może robiić się "balon")

Wody staraj się pić więcej, tym bardziej przy takich upałach jak teraz jest to wskazane.
Co do ćwiczeń polecam Ci m.in. Tummy Tuck (jest to 20min z programu BrazilButtLift), Mel B Tum (10min na brzuszek) oraz z ćwiczeń cardio: Tiffany boczki (które znajdziesz na youtubie), hulahop, twister
Przeplataj ćwiczenia mięśniowe z cardio i pamiętaj, że najlepiej ćwiczyc całe ciało,a nie poszczególna partię, ponieważ wtedy będą większe efekty

aha! kolacja lekka, 2h przed snem, najlepiej białkowa czyli np serek wiejski
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 11:59   #6
wildclouds
BAN stały

chce_schudnac, jak wszystko inne cię zawiedzie, to spróbuj ograniczyć jedzenie węglowodanów do 2 razy dziennie.
Rano i np. w posiłku poprzedzającym ćwiczenia.
Niektórym to pomaga.
Kolacja jak dziewczyny piszą, jakiś nabiał + warzywa
wildclouds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-25, 14:47   #7
fatass
Zadomowienie

Podobno brzuch robi się w kuchni, więc głównie dieta A jeśli już brzuch to węglowodany. Słodycze, płatki nesquik (!!!), cukier KONIECZNIE out. Białe pieczywo jeśli jesz - out - podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż biały cukier! Więcej warzyw kosztem owoców.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-25, 14:58   #8
Laura Romano
Raczkowanie

Przyczyną mogą być wzdęcia, dlatego trzeba uważać na wzdymające warzywa, napoje gazowane (nawet wodę gazowaną). Pij miętę, koperek.
Laura Romano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 21:33   #9
Graculka
Raczkowanie

A możesz roziwnąć i napisać jakie są to za warzywa???
Graculka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 10:50   #10
201607111040
Konto usunięte

Ja bym ci zaproponowała żebyś włączyła ulubiony serial/film wzięła hula hop i kręciła Co do diety, nie głódź się bo spuchniesz. Jedz owsiankę, kasze gryczaną itp.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 14:28   #11
shiba28
Raczkowanie

A ja (chyba odmiennie od wszystkich) radziłabym odstawić produkty zbożowe chociaż na tydzień i obserwować. Z brzuchem miałam to samo gdy je jadłam, a gdy tylko odstawiłam problem zniknął-prawdopodobnie mam nietolerancje glutenu.
shiba28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-27, 15:13   #12
Kucharka2013
Rozeznanie

Efekt płaskiego brzucha na pewno uzyskasz cwicząć z Ewą Chodakowską i jej diety spróbuj. Mi się udało 3 kg schudnąć w 3 tygodnie.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 15:58   #13
Graculka
Raczkowanie

a jaki program wybrałaś i ile minut dziennie ćwiczyłaś?
Stary 2013-07-27, 19:48   #14
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Graculka Pokaż wiadomość
a jaki program wybrałaś i ile minut dziennie ćwiczyłaś?
oj, jej to sie nie wierzy, ona pisze tylko po to, zeby sie reklamowac.
Jakbys tu napisala o plywaniu, to by napisala, ze przeplynela ocean caly.
Jakbys napisala, ze chcialabys miec miec mniejsze stopy, tez by cos wymyslila jakies cwiczenia i ze jej sie zmiejszyly o dwa numery.

Niestety, jest to chyba najbardziej tu irytujaca osoba. Potrafila wykopac niejeden watek z 2006 roku i dawac tam absurdalne rady osobom, gdzie problem jest juz niekatulany od wielu lat.

Ja trzeba po prostu ignorowac. Juz wymyslalysmy jak tu zrobic, zeby zniknela stad...ale na razie bez skutku jak widac.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-27, 20:30   #15
siostraelwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
oj, jej to sie nie wierzy, ona pisze tylko po to, zeby sie reklamowac.
Jakbys tu napisala o plywaniu, to by napisala, ze przeplynela ocean caly.
Jakbys napisala, ze chcialabys miec miec mniejsze stopy, tez by cos wymyslila jakies cwiczenia i ze jej sie zmiejszyly o dwa numery.

Niestety, jest to chyba najbardziej tu irytujaca osoba. Potrafila wykopac niejeden watek z 2006 roku i dawac tam absurdalne rady osobom, gdzie problem jest juz niekatulany od wielu lat.

Ja trzeba po prostu ignorowac. Juz wymyslalysmy jak tu zrobic, zeby zniknela stad...ale na razie bez skutku jak widac.
rzeczywiście, któryś raz z kolei ta kuchara mi się gdzieś ukazuje niech do kuchni wraca!
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-04, 12:04   #16
Dorotii83
BAN stały

Hej!
Dołączam do dyskusji i już na samym początku chciałam zaznaczyć, że nie wiem kto jest w tej dyskusji utrapieniem... Kucharka tak? Ma ponad 600 wypowiedzi na koncie, więc o co chodzi? Za reklamę przecież dajecie stałe bany na forum...

Jako, że sama mam ten sam problem co autorka wątku to mam chyba coś ciekawego do dodania. Utrata wagi, schudnięcie, nie zawsze da wynik w postaci płąskiego brzucha. Tam są jeszcze mięśnie, zwłaszcza mięśnie porpzeczne, które jeśli nie są wyćwiczone niestety powodują zwiększenie obwodu brzucha, zawsze wtedy gdy coś zjemy... To widać, gdy wstajemy rano i cieszymy się płaskim brzuchem a po jedzeniu widzimy już jego wydęcie...

Zupełnie innym tematem jest wzdecie ale na to są już odpowiednie medykamenty, które można nosić ze sobą w torebce, bo są już dostępne np. w saszetkach czy granulkach
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 19:41   #17
Graculka
Raczkowanie

Ellish dzięki za radę Ja widać jestem tu nowa i staram się wkręcić w dyskusje, a akurat fenomen Chodakowskiej mnie fascynuje i kilka jej ćwiczeń No nic ucieknę najwyżej do innego wątku chociaż, płaski brzuszek by się przydał Bo pod wieczór robi się jakiś taki brzydki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości