|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() płaski brzuszek
Cześć wam
![]() Mam 16 lat i mam 163 cm wzrostu, a ważę ok. 52 kg. Tak wiem, wagę mam idealną, ale nie wiem co mam zrobić żeby mieć płaski brzuszek. Kiedyś ćwiczyłam 23 dni a6w, ale potem już mnie to zaczęło nudzić. Teraz znów chciałam to ćwiczyć, ale po niecałym tygodniu przestałam. Te ćwiczenia są dla mnie nudne. Staram się robić codziennie pompki z nogami na np. na łóżku. Tyle ile potrafię (na razie 10-15 ![]() Proszę o pomoc i pozdrawiam ![]() Edytowane przez paulinoowo Czas edycji: 2013-07-24 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: płaski brzuszek
Wyrzuć całkiem słodycze, słodkie napoje, chipsy itp. Sprawdź czy w Twoich płatkach nie ma cukru - w takich sklepowych mieszankach jest go zazwyczaj dużo, lepiej wybierać np. zwykłe owsiane. Białe pieczywo zamień na pełnoziarniste, wprowadź więcej warzyw do diety - zawierają dużo błonnika, poza tym również witaminy i minerały.
Pamiętaj o tym, żeby jeść w miarę regularnie, więcej mniejszych posiłków (np.4-5) niż mniej większych. Jeśli chodzi o ćwiczenia to pamiętaj, że wykonywanie ćwiczeń na brzuch nie powoduje miejscowej utraty tkanki tłuszczowej na brzuchu, a po prostu wzmocni mięśnie w tym miejscu. Wykonywanie codziennie zbyt dużej ilości brzuszków może nadwyrężyć kręgosłup, dlatego upewnij się że wykonujesz je prawidłowo (poszukaj filmików instruktażowych na youtube) i pamiętaj żeby podzielić je na serie i wykonywać powoli, pamiętając o napięciu mięśni. Nie zapominaj też o zrobieniu sobie jednego dnia wolnego od ćwiczeń na brzuch, bo jest to mięsień jak każdy inny i wymaga regeneracji. Podsumowując - wydaje mi się, że powinnaś skupić się bardziej na diecie (bo ruchu masz całkiem sporo), ale w taki najprostszy sposób czyli zmieniając złe nawyki, bez stosowania żadnych super diet. pozdrawiam i życzę powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No chipsy jem raz na chyba 2 miesiące jak nie rzadziej, co do płatków to jest bo jem nesquik, a pieczywo zobaczę czy zmienię, co do posiłków to próbowałam tak robić, ale o tym zapomniałam. Teraz w czasie wakacji będę to kontrolować. O ćwiczeniach to nie wiedziałam, że nie spalam tego tłuszczu tylko wyrabiam mięśnie. Chciałabym bardziej schudnąć przez ruch, a nie dietę. Dziękuję za rady i postaram się do nich dostosować. Edytowane przez paulinoowo Czas edycji: 2018-10-24 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
U mnie problem z odstającym brzuchem zniknął właśnie wtedy, kiedy zaczęłam jeść regularne, mniejsze posiłki. Nawet kiedy jem bardzo kalorycznie, ale w ilościach mieszczących się w normalnej objętości żołądka, brzuch mam płaściutki.
m.in. tu masz kalkulator do obliczania tkanki tłuszczowej: http://www.pella.pl/Kalkulatory/Glow...uszczowej.html Najlepiej jednak byłoby zważyć się na wadze z taką funkcją (wiem, że mają je na siłowniach i w gabinetach dietetycznych).
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Rano proponuję owsiankę
![]() ![]() ![]() Ważne abys jadła regularnie, co 2-3h - staraj się jeśc dużo warzyw, owoców (i pamiętaj, zawsze warzywa, owoce zjadamy przed głównym posiłkiem, ponieważ jeśli zjemy je na koniec, to wtedy własnie femrnetuja nam w żółądku i od tego może robiić się "balon") Wody staraj się pić więcej, tym bardziej przy takich upałach jak teraz jest to wskazane. Co do ćwiczeń polecam Ci m.in. Tummy Tuck (jest to 20min z programu BrazilButtLift), Mel B Tum (10min na brzuszek) oraz z ćwiczeń cardio: Tiffany boczki (które znajdziesz na youtubie), hulahop, twister Przeplataj ćwiczenia mięśniowe z cardio ![]() ![]() aha! kolacja lekka, 2h przed snem, najlepiej białkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
chce_schudnac, jak wszystko inne cię zawiedzie, to spróbuj ograniczyć jedzenie węglowodanów do 2 razy dziennie.
![]() Rano i np. w posiłku poprzedzającym ćwiczenia. Niektórym to pomaga. Kolacja jak dziewczyny piszą, jakiś nabiał + warzywa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Podobno brzuch robi się w kuchni, więc głównie dieta
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Przyczyną mogą być wzdęcia, dlatego trzeba uważać na wzdymające warzywa, napoje gazowane (nawet wodę gazowaną). Pij miętę, koperek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A możesz roziwnąć i napisać jakie są to za warzywa???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ja bym ci zaproponowała żebyś włączyła ulubiony serial/film wzięła hula hop i kręciła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A ja (chyba odmiennie od wszystkich) radziłabym odstawić produkty zbożowe chociaż na tydzień i obserwować. Z brzuchem miałam to samo gdy je jadłam, a gdy tylko odstawiłam problem zniknął-prawdopodobnie mam nietolerancje glutenu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Efekt płaskiego brzucha na pewno uzyskasz cwicząć z Ewą Chodakowską i jej diety spróbuj. Mi się udało 3 kg schudnąć w 3 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
a jaki program wybrałaś i ile minut dziennie ćwiczyłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
oj, jej to sie nie wierzy, ona pisze tylko po to, zeby sie reklamowac.
Jakbys tu napisala o plywaniu, to by napisala, ze przeplynela ocean caly. Jakbys napisala, ze chcialabys miec miec mniejsze stopy, tez by cos wymyslila jakies cwiczenia i ze jej sie zmiejszyly o dwa numery. Niestety, jest to chyba najbardziej tu irytujaca osoba. Potrafila wykopac niejeden watek z 2006 roku i dawac tam absurdalne rady osobom, gdzie problem jest juz niekatulany od wielu lat. Ja trzeba po prostu ignorowac. Juz wymyslalysmy jak tu zrobic, zeby zniknela stad...ale na razie bez skutku jak widac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Hej!
Dołączam do dyskusji i już na samym początku chciałam zaznaczyć, że nie wiem kto jest w tej dyskusji utrapieniem... Kucharka tak? Ma ponad 600 wypowiedzi na koncie, więc o co chodzi? Za reklamę przecież dajecie stałe bany na forum... Jako, że sama mam ten sam problem co autorka wątku to mam chyba coś ciekawego do dodania. Utrata wagi, schudnięcie, nie zawsze da wynik w postaci płąskiego brzucha. Tam są jeszcze mięśnie, zwłaszcza mięśnie porpzeczne, które jeśli nie są wyćwiczone niestety powodują zwiększenie obwodu brzucha, zawsze wtedy gdy coś zjemy... To widać, gdy wstajemy rano i cieszymy się płaskim brzuchem a po jedzeniu widzimy już jego wydęcie... ![]() Zupełnie innym tematem jest wzdecie ale na to są już odpowiednie medykamenty, które można nosić ze sobą w torebce, bo są już dostępne np. w saszetkach czy granulkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ellish dzięki za radę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.