![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
młode mamy, pytania i odpowiedzi
witam
![]() chciałabym stworzyc wątek dla wszystkich młodych mam które chcą sie podzielic swoimi doswiadczeniami, przezyciami, problemami, radościami.....itp z macierzyństwa i nie tylko ![]() z własnego doswiadczenia wiem ze czesto trapią nas różne problemy a czasem jak nam sie wydaje "głupie pytania". pomagajmy sobie, odpowiadając, radzac, czasem wspierajac w swoich słabościach i przezywając razem swoje radości ![]() zapraszam wszystkie mamy ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- na poczatek proponuje pochwalic sie swoimi skarbami... ja mam pieciomiesieczna zuzke ktora jest swiatełkiem mojego zycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: młode mamy, pytania i odpowiedzi
a mój Pimpek dziś kończy pół roku! jestem ZAKOCHANAAAAAAA! po uszy
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
gratuluje
![]() a jak u ciebie z powrotem do formy po ciazy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
goraczki dostaje jak mam isc z dzieckiem do lekarza!!! wam tez lekarze wymyslają jakies nowe choroby u niemowlaka??? pediatrzy przesadzaja a ja potem biegam po specjalistach zeby powiedzieli ze wszystko jest dobrze!!! tylko nerwicy można sie nabawic!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
zgadzam sie z Tobą w 100%,co wizyta ta cos nowego,2 tygodnie temu jak bylismy na wizycie to mala miala krostki na buzi,lekarz powiedziala za to tradzik niemowlecy,za kilka dni szczepienie i lekarka jednak nie trądzik a skaza bialkowa,dzisiaj mi mówi ze to potówki,no qurcze to w koncu co?dobrze ze zmieniamy lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
to jeszcze nic!!! mojej małej wymyslili ze ma nieprawidłowe odruchy i do neurologa ja odesłali...zapłaciliśmy 120zł za wizyte i usg przez ciemiaczkowe poto zeby stwierdzic ze wszystko jest dobrze i zadnych patologi nie widac!!!
owszem moglismy isc na kase chorych ale termin wyznaczyli nam za 1,5 miesiaca wiec my przerazeni zdecydowalismy sie na prywatna wizyte szybciej...no cóż na zdrowiu maluszka sie nie oszczedza a lekarze to wykozystuja!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a w jakim wieku jest Twoja córcia?
nas 5 marca czeka USG bioderek,ciekawa jestem co lekarz powie... Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-02-25 o 17:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
nasza zuzia wkrótce skończy 5miesiecy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
karmisz piersia? rodziłas naturalnie czy cesarka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
niestety nie karmie,karmilam Zuzie równo 4 tygodnie,potom wyszła nam ta alergia pokarmowa,wyeliminowałam ze swojej diety wszystkie mogące uczulac produkty i nic,,,nie było żadnej poprawy,allergolog zaproponowała odstawić mała na 3,4 dni od piersi,srobować podawać mleko eliminacyjne(w naszym wypadku nutramigen) no i wszystko jak reką odjał,dlatego z piersi zrezygnowaliśmy.
a co do porodu...tak to ja moge rodzić ![]() Zuzie urodziłam 4 tygodnie przed terminem,na tak wczesny poród nie zapowiadało,rano o 4 wstałam siku i podcierając sie zauważylam taką galarete,myślę sobie że czop śluzowy zaczyna odchodzić,a z tego ze to może trwać nawet dwa tygodnie to zbytnio sie tym nie przejełam.Poszłam spać dalej ![]() ![]() ot cała historia,a jak wyglądał Twój poród i wogóle jak malutka sie zachowuje,bo u nas ostatnio jest hardkor Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-02-25 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
wow!!!
ja swoj poród wole zapomniec ze wzgledu na bol...ale mąż był przy mnie i bardzo mnie wspierał....nie wyobrazam sobie jakby było gdybym była tam sama... w skrocie kroplowki, skurcze, krew, skurcze a pózniej to juz z górki mała urodziła sie 10min po północy!!! dałam rade chociaz juz płakałam o cesarke...hihihi wciąz karmie piersia, mała dobrze sie rozwija i rosnie nam mały skarbek ![]() a wracajac do lekarzy to najgorsze sa ich sprzeczne opinie...jeden mówi ze tak a drugi inaczej!!! a powiedz mi jeszcze czy Twoja mała ma czkawki??? jesli tak to moze słyszałas jakies opinie na temat ich przyczyny??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
no to mam kolejna teorie na temat czkawki
![]() na szczescie u mojej małej to juz sie raczej uspokoiło...a w trakcie nikt nie potrafił mi racjonalnie tego wytlumaczyc, chociaz małej raczej czkawka nie meczyła(nie płakała przy tym ani nie marudziła) to mnie ta czkawka denerwowała...a raczej opinie typu "czkawka jest jak dziecko zmarznie...." tez mnie zastanawia gdzie tu logika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
szeryfcio
|
cześć dziewczyny
![]() Ja jestem mamą rocznego Stasia. Ale ten czas szybko leci, dziecko bardzo szybko się zmienia. Duże zmiany zaszły jak skończył 6 miesięcy. Zaczął sie przemieszczać, czołgać, raczkować i od tamtej pory lata po całym mieszkaniu, a ja nie nadążam. A propos czkawki. Powodów jest wiele, a tak naprawdę trudno stwierdzić co, ale położne mi poradziły na czkawkę dawać coś do picia i zawsze skutkowało. ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
jakie wybrałyscie szczepienia dla dzieci??? mam z tym problem i wciąż mysle czy dobrze wybrałam i czy jakiegos nie przeoczyłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
szeryfcio
|
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o te dodatkowe to pediatra nie polecała mi ich jakoś szczególnie jeśli dziecko siedzi w domu. Mam taką pediatrę na szczęście co nie naciąga na niepotrzebne badania i nie wymyśla chorób, jest bardzo rozsądna, ale jak się chce coś dodatkowo zbadać to nie robi problemu. Na pewno bym zaszczepiła gdyby dziecko szło do żłobka, przedszkola albo często korzystało za szpitala. Cytat:
W dzień też dosyć często spał, budził się co 3,4 godziny na karmienie. Dopiero jak zrobił się bardziej mobilny i samodzielnie zaczął się podnosić zaczęły się dłuższe okresy aktywności i drzemka tylko 2 razy dziennie. Nie wiem w czym może być problem ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-02-26 o 12:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
pytałam sie lekarza,ona powiedziala ze często tak bywa,nie mówie ze cały czas tak jest,ale ostatni tydzień dzień w dzień,na rączkach zasypia ładnie,co ją próbuje odłożyć do łóżeczka od razu w ryk i tak w kółko,a w dzień jest bardzo aktywna.Może wyrośnie z tego...mam cichą nadzieje,tera byliśmy na spacerku,to już 2 godzine śpi w wózku,oby tak częściej
![]() aha i mam takie pytanie,może któraś z mam wie,smarujemy Zuzi bużke kremem z witaminą a ,bo ze wzgledu na jej alergie ma bardzo suchą skóre na buzi,i pytanie jest takie ili razy dziennie mogę jej to tym kremem smarować,czy raczej jest bezpieczny |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
dzieki.
ja szczepiłam mała szczepionka hexa...170zł jesli chodzi o dodatkowe to zastanawiam sie na pneumokokami ale dopiero jak mała roczek skonczy. nie wysyłamy jej do złobka wiec nie ma takiej potrzeby. jesli chodzi o krem to nie pomoge bo moja mała ma nie ma z tym kłopotów wiec smarujemy ja czym popadnie ![]() a w nocy róznie spi...czasem cała noc a czasem budzi sie co 3h na cycka. podobno to normalne... ostatnio upodobała sobie krzyki bez powodu...lezy spokojnie i z całej siły piszczy hihi a jak ja podnosze to robi mmmuuuu.... dzieciaczki sa boskie!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
a ile ma Twoja corcia?
tak dla poprawy nastroju mała historyjka ![]() AUTENTYK (ponoć) Szymek, mój synek, kilka dni temu obchodzł 1 urodziny. Z lenistwa postanowiłam zamówić tort, bo piec mi się nie chciało, zadzwoniłam więc do cukierni. Odezwał się Pan. Spytałam czy mogę zamówić tort. - Nie ma sprawy, jaki? - Taki nasączany alkoholem, z wisniami... - Aaa, węgierski, tak? - spytał Pan - Tak - odparłam, tylko proszę nasączyć tort mniejsza iloscia alkoholu niż zazwyczaj, bo to bedzie kinder bal! - Ok, a jaki napis by Pani chciała? - Hmm, no jaki?! Szymon - 1 ROK! Tylko mniej alkoholu, niech Pan pamięta! - Ok., do odbioru o 14, do zobaczenia - Do zobaczenia. EFEKT ROZMOWY I ZAMÓWIENIA WIDOCZNY NA ZDJĘCIU!!! http://img525.imageshack.us/my.php?image=tortcs3.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
szeryfcio
|
świeże powietrze potrafi zdziałać cuda
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Hej dziewczyny! Mogę do Was dołączyć?? Jeśli oczywiście uznacie mnie za młodą mamę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
pewnie ze mozesz dołączyć
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- moja mała dała mi dzisiaj tak w kość!!! energia ja rozpiera...cały czas prze niej musiałam siedziec...az sie juz nie mogłam doczekac az mąż wróci, a jak wrócił to zasneła;( co to bedzie jak zacznie pełzac po domu...juz z leżaczka prawie wypada(tak sie wierci!) taki maluch a tak moze wymeczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny,jak tam nocka?bo u nas ....spanko od 23 do 6 rano bez zadnej podubki na jedzenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
wow!!! pozazdroscic.
moja mała budziła sie na poczatku co 3h na jedzenie!!! była lepsza od stopera!!! teraz jest lepiej jak narazie....kładziemy ja ok. 21 30 i spi do ok.5 00 potem zje i dalej spi do ok. 8 00. teraz troche porozrabiała i znów zasneła...czasem brak mi na nia sił...mała terrorystka ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
a czy Wasze maluszki spia w dzien w łóżeczkach?bo u nas Zuzia może spać wszędzie oprócz łóżeczka,co ją odkłdam to odrazu ryk,u nas właśnie trwa
pierwsza drzemka...w naszym łóżku ![]() Edytowane przez ira21 Czas edycji: 2009-02-27 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
tak!!! moja zuzka spi gdzie sie da!!! teraz leży i chrapie na sofie...a w łozeczku tez lubi tylko ja jej nie słysze jak sie obudzi wiec układam ja przewaznie tam gdzie ja słysze.
a wracajac do przespanych nocy....jak moja mała pierwszy raz nie obudziła sie po 3h na jedzenie...to było tak gdzies jak miała 2-3miesiace...to o 3w nocy zerwałam sie przerazona co sie stało ze dziecko sie nie obudziło i czemu nie płacze...leciałam jak opetana do jej pokoiku czy wszystko z nia dobrze...a ona słodko spała dopoki jej nie obudziłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Moją Zuzanne dzisiaj energia rozpireła ze hoho,cały czas domagała sie uwagi,ale teraz wykąpana nakarmiona spi,oby jak najdłużej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
hej, mamusie
![]() ![]() ![]() jestem mamą 5-miesięcznej Karolci, więc chyba jeszcze łapię się na 'młodą mamę' ![]() jeśli chodzi o spanko, to polecam książkę Tracy Hogg (u mnie zdała egzamin ![]() jeśli chcecie, wyślę wam mailem
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.