młode mamy, pytania i odpowiedzi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-25, 10:59   #1
mlodamama
Przyczajenie

młode mamy, pytania i odpowiedzi

witam
chciałabym stworzyc wątek dla wszystkich młodych mam które chcą sie podzielic swoimi doswiadczeniami, przezyciami, problemami, radościami.....itp z macierzyństwa i nie tylko))
z własnego doswiadczenia wiem ze czesto trapią nas różne problemy a czasem jak nam sie wydaje "głupie pytania".
pomagajmy sobie, odpowiadając, radzac, czasem wspierajac w swoich słabościach i przezywając razem swoje radości
zapraszam wszystkie mamy

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

na poczatek proponuje pochwalic sie swoimi skarbami...
ja mam pieciomiesieczna zuzke ktora jest swiatełkiem mojego zycia
mlodamama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 11:03   #2
Weronika.21
Raczkowanie

Dot.: młode mamy, pytania i odpowiedzi

a mój Pimpek dziś kończy pół roku! jestem ZAKOCHANAAAAAAA! po uszy

jestem mamą małego Stworka
Weronika.21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 11:12   #3
mlodamama
Przyczajenie

gratuluje
a jak u ciebie z powrotem do formy po ciazy?
Stary 2009-02-25, 13:16   #4
sunshine111
Raczkowanie

goraczki dostaje jak mam isc z dzieckiem do lekarza!!! wam tez lekarze wymyslają jakies nowe choroby u niemowlaka??? pediatrzy przesadzaja a ja potem biegam po specjalistach zeby powiedzieli ze wszystko jest dobrze!!! tylko nerwicy można sie nabawic!!!!
sunshine111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 13:52   #5
ira21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sunshine111 Pokaż wiadomość
goraczki dostaje jak mam isc z dzieckiem do lekarza!!! wam tez lekarze wymyslają jakies nowe choroby u niemowlaka??? pediatrzy przesadzaja a ja potem biegam po specjalistach zeby powiedzieli ze wszystko jest dobrze!!! tylko nerwicy można sie nabawic!!!!
zgadzam sie z Tobą w 100%,co wizyta ta cos nowego,2 tygodnie temu jak bylismy na wizycie to mala miala krostki na buzi,lekarz powiedziala za to tradzik niemowlecy,za kilka dni szczepienie i lekarka jednak nie trądzik a skaza bialkowa,dzisiaj mi mówi ze to potówki,no qurcze to w koncu co?dobrze ze zmieniamy lekarza

Uzębienie
ira21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 16:08   #6
mlodamama
Przyczajenie

to jeszcze nic!!! mojej małej wymyslili ze ma nieprawidłowe odruchy i do neurologa ja odesłali...zapłaciliśmy 120zł za wizyte i usg przez ciemiaczkowe poto zeby stwierdzic ze wszystko jest dobrze i zadnych patologi nie widac!!!
owszem moglismy isc na kase chorych ale termin wyznaczyli nam za 1,5 miesiaca wiec my przerazeni zdecydowalismy sie na prywatna wizyte szybciej...no cóż na zdrowiu maluszka sie nie oszczedza a lekarze to wykozystuja!!!
Stary 2009-02-25, 17:09   #7
ira21
Zadomowienie

a w jakim wieku jest Twoja córcia?

nas 5 marca czeka USG bioderek,ciekawa jestem co lekarz powie...

Uzębienie

Edytowane przez ira21
Czas edycji: 2009-02-25 o 17:12

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-25, 17:32   #8
mlodamama
Przyczajenie

nasza zuzia wkrótce skończy 5miesiecy a bioderka to nic strasznego...niedawno tez to przechodzilismy...i akurat z tymi specjalistami mam bardzo dobre doświadczenia miło, sympatycznie i szybko
Stary 2009-02-25, 17:53   #9
ira21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mlodamama Pokaż wiadomość
nasza zuzia wkrótce skończy 5miesiecy a bioderka to nic strasznego...niedawno tez to przechodzilismy...i akurat z tymi specjalistami mam bardzo dobre doświadczenia miło, sympatycznie i szybko
hehehe,nasza mała to też Zuzia,Położna mi ostatnio powiedziła że nauczycielka w szkole zawoła Zuzia to pół klasy się obróci,tak dużo jest Zuziek,a najlepsze jest to że każdy jest świecie przekonany że to tak mało popularne imie

Uzębienie
Stary 2009-02-25, 18:31   #10
mlodamama
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ira21 Pokaż wiadomość
hehehe,nasza mała to też Zuzia,Położna mi ostatnio powiedziła że nauczycielka w szkole zawoła Zuzia to pół klasy się obróci,tak dużo jest Zuziek,a najlepsze jest to że każdy jest świecie przekonany że to tak mało popularne imie
Prawda!!! pomysł na takie imie był mojego meza... mi tez sie podobało ale tych zuzi to teraz jak mrówek!!!
karmisz piersia? rodziłas naturalnie czy cesarka?
Stary 2009-02-25, 18:56   #11
ira21
Zadomowienie

niestety nie karmie,karmilam Zuzie równo 4 tygodnie,potom wyszła nam ta alergia pokarmowa,wyeliminowałam ze swojej diety wszystkie mogące uczulac produkty i nic,,,nie było żadnej poprawy,allergolog zaproponowała odstawić mała na 3,4 dni od piersi,srobować podawać mleko eliminacyjne(w naszym wypadku nutramigen) no i wszystko jak reką odjał,dlatego z piersi zrezygnowaliśmy.

a co do porodu...tak to ja moge rodzić
Zuzie urodziłam 4 tygodnie przed terminem,na tak wczesny poród nie zapowiadało,rano o 4 wstałam siku i podcierając sie zauważylam taką galarete,myślę sobie że czop śluzowy zaczyna odchodzić,a z tego ze to może trwać nawet dwa tygodnie to zbytnio sie tym nie przejełam.Poszłam spać dalejCały dzień minąl w błogim lenistwie,nic mnie nie bolało,o 18 wrócił Tż z pracy,to pojechalismy zrobić zakupy do TESCO,w drodze powrotnej zaczęłam odczuwac takie mini skurcze,wróciliśmy do domu,wykąpałam sie ,przebrałam w pizame i gdyby nie to ze zauważylam jakies 5 min póżniej na wkładce reszte czopu podbarwionego krwią to chyba urodziłabym w domu,ale że ze mbnie straszna panikara to pojechaliśmy do szpitala,zobaczyć czy wszystko gra,o 21 byłam na izbie,zaczęlam odczuwac lekkie skurcze ale byly już co 5 minut,lekarz mnie zbadala,i mowi ze rozwarcie 8cm i ze zaraz jej tu urodze,to ja szybko w koszule i na porodówke rodzić,po drodze operdziel że paznokcie i u rąk i u stóp na czerwonoa u nich nie wolno(a skąd ja miałam wiedziec ze dzis urodze)ale mówi się trudno,o 21.15weszłam na fotel,wkłuto mi wenflon w razie W,położna przebiła wody,pełne rozwarcie,dwa skurcze parte i o 21.25Zuzia na świecie,byłam nacinana,założono mi 1 szew.Aha i waga urodzeniowa Zuzanny to 4100,chociaż tydzien przed na wizycie u lekarz według niego ważyla ok 3400.Dlatego swój poród wspominam bardzo pozytywnie

ot cała historia,a jak wyglądał Twój poród i wogóle jak malutka sie zachowuje,bo u nas ostatnio jest hardkor

Uzębienie

Edytowane przez ira21
Czas edycji: 2009-02-25 o 18:58

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-25, 19:17   #12
mlodamama
Przyczajenie

wow!!!
ja swoj poród wole zapomniec ze wzgledu na bol...ale mąż był przy mnie i bardzo mnie wspierał....nie wyobrazam sobie jakby było gdybym była tam sama...
w skrocie
kroplowki, skurcze, krew, skurcze a pózniej to juz z górki mała urodziła sie 10min po północy!!! dałam rade chociaz juz płakałam o cesarke...hihihi
wciąz karmie piersia, mała dobrze sie rozwija i rosnie nam mały skarbek
a wracajac do lekarzy to najgorsze sa ich sprzeczne opinie...jeden mówi ze tak a drugi inaczej!!!
a powiedz mi jeszcze czy Twoja mała ma czkawki??? jesli tak to moze słyszałas jakies opinie na temat ich przyczyny???
Stary 2009-02-25, 19:31   #13
ira21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mlodamama Pokaż wiadomość
wow!!!
ja swoj poród wole zapomniec ze wzgledu na bol...ale mąż był przy mnie i bardzo mnie wspierał....nie wyobrazam sobie jakby było gdybym była tam sama...
w skrocie
kroplowki, skurcze, krew, skurcze a pózniej to juz z górki mała urodziła sie 10min po północy!!! dałam rade chociaz juz płakałam o cesarke...hihihi
wciąz karmie piersia, mała dobrze sie rozwija i rosnie nam mały skarbek
a wracajac do lekarzy to najgorsze sa ich sprzeczne opinie...jeden mówi ze tak a drugi inaczej!!!
a powiedz mi jeszcze czy Twoja mała ma czkawki??? jesli tak to moze słyszałas jakies opinie na temat ich przyczyny???
Czkawki bardzo często zdarzaly sie nam na począku,Zuzia potrafiła czkawkać po 5 razy dziennie,strasznie wtedy płakała i denerwowałla sie,trwało to czasam po 20 minut.teraz to ma czkawke raz albo dwa w ciagu tygodniu i to wtedy jak w tracie bekniecia po jedzeniu nabierze powietrza jednocześnie z tym beknięciem,z tego co rozmawiałam z pediatrą to mówiła ze najczęściej dzieci maja czkawki od przejedzenia,gdy jest karmione na płasko,albo poprostu nałyka sie powietrza,i najczęsciej wysepują u dzieci niewłasciwie karmionych czy to nie ta pozycja,albo np smoczek w butelce nie jest wypełniony mlekiem,radziła też zeby brać maluszka co jakies 70 ml jak zje do odbicia brac,ale u nas to (odpukać)już przeszłość

Uzębienie
Stary 2009-02-25, 21:20   #14
mlodamama
Przyczajenie

no to mam kolejna teorie na temat czkawki
na szczescie u mojej małej to juz sie raczej uspokoiło...a w trakcie nikt nie potrafił mi racjonalnie tego wytlumaczyc, chociaz małej raczej czkawka nie meczyła(nie płakała przy tym ani nie marudziła) to mnie ta czkawka denerwowała...a raczej opinie typu "czkawka jest jak dziecko zmarznie...." tez mnie zastanawia gdzie tu logika niemniej jednak było to meczace kiedy "babcie" wygłaszały takie teorie!
Stary 2009-02-25, 23:51   #15
sheryl
szeryfcio

cześć dziewczyny
Ja jestem mamą rocznego Stasia. Ale ten czas szybko leci, dziecko bardzo szybko się zmienia. Duże zmiany zaszły jak skończył 6 miesięcy. Zaczął sie przemieszczać, czołgać, raczkować i od tamtej pory lata po całym mieszkaniu, a ja nie nadążam.
A propos czkawki. Powodów jest wiele, a tak naprawdę trudno stwierdzić co, ale położne mi poradziły na czkawkę dawać coś do picia i zawsze skutkowało. Do tej pory zdarza mu się czkawka, jak po jedzeniu zaczyna skakać, zbyt intenstwnie się ruszać, zmieniać pozycje...a on jest strasznie ruchliwy .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-26, 09:07   #16
sunshine111
Raczkowanie

jakie wybrałyscie szczepienia dla dzieci??? mam z tym problem i wciąż mysle czy dobrze wybrałam i czy jakiegos nie przeoczyłam
Stary 2009-02-26, 10:28   #17
ira21
Zadomowienie

Cytat:
jakie wybrałyscie szczepienia dla dzieci??? mam z tym problem i wciąż mysle czy dobrze wybrałam i czy jakiegos nie przeoczyłam
my dopiero zaczeliśmy przygode ze szczepionkami bo Zuzia dopiero konczy 7 tygodni,ale wczoraj na szczepieniu byliśmy i wybraliśmy tą szczepionke 5w1 plus ich wzw,teraz zastanawiam sie nad pneumokokami i rotawirusami,przeciwko pneumokokom bedziemy szczepic napewno,przeciwko rotawirusom jeszcze nie wiem ,bo co osoba to inna opinia,i bądz tu mądry,a Ty jakie szczepienia wybrałaś?

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny
Ja jestem mamą rocznego Stasia. Ale ten czas szybko leci, dziecko bardzo szybko się zmienia. Duże zmiany zaszły jak skończył 6 miesięcy. Zaczął sie przemieszczać, czołgać, raczkować i od tamtej pory lata po całym mieszkaniu, a ja nie nadążam.
A propos czkawki. Powodów jest wiele, a tak naprawdę trudno stwierdzić co, ale położne mi poradziły na czkawkę dawać coś do picia i zawsze skutkowało. Do tej pory zdarza mu się czkawka, jak po jedzeniu zaczyna skakać, zbyt intenstwnie się ruszać, zmieniać pozycje...a on jest strasznie ruchliwy .
sheryl,a jak to było u Ciebieze spaniem w nocy na początku?bo u nas jest hardkor ostatnio,w dzien jedna godzinna drzenka i max dwie godziny snu w nocy,nie wiem w czym może być problem

Uzębienie
Stary 2009-02-26, 12:07   #18
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Ja wzięłam tylko te obowiązkowe, ale 5 w 1 (ze względu na przebytą mocną żółtaczkę).
Natomiast jeśli chodzi o te dodatkowe to pediatra nie polecała mi ich jakoś szczególnie jeśli dziecko siedzi w domu. Mam taką pediatrę na szczęście co nie naciąga na niepotrzebne badania i nie wymyśla chorób, jest bardzo rozsądna, ale jak się chce coś dodatkowo zbadać to nie robi problemu.
Na pewno bym zaszczepiła gdyby dziecko szło do żłobka, przedszkola albo często korzystało za szpitala.

Cytat:

sheryl,a jak to było u Ciebieze spaniem w nocy na początku?bo u nas jest hardkor ostatnio,w dzien jedna godzinna drzenka i max dwie godziny snu w nocy,nie wiem w czym może być problem
U nas pod tym względem było super. Mały w nocy budził się po dwa razy chyba (23, 3), a po miesiącu nauczył się przesypiać całą noc, nie wiem jakim cudem. Karmienie mieszane, ale czy dostał moje odciągnięte czy mieszankę spał do rana.
W dzień też dosyć często spał, budził się co 3,4 godziny na karmienie. Dopiero jak zrobił się bardziej mobilny i samodzielnie zaczął się podnosić zaczęły się dłuższe okresy aktywności i drzemka tylko 2 razy dziennie.

Nie wiem w czym może być problem Śpi 1 godz. w dzień i 2 w nocy? czyli w sumie 3 tylko? To chyba lekarza trzeba zapytać. Bo w grę nie wchodzi przestawienie dnia i nocy, w dzień też nie śpi... Niektórzy zalecają czopki homeopatyczne uspokajające viburcol, ale to jak płacze, nie chce zasnąć z niewiadomo jakiego powodu... masaże brzuszka jeśli to kwestia bólu brzuszka, kolki...

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2009-02-26 o 12:14
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 13:50   #19
ira21
Zadomowienie

pytałam sie lekarza,ona powiedziala ze często tak bywa,nie mówie ze cały czas tak jest,ale ostatni tydzień dzień w dzień,na rączkach zasypia ładnie,co ją próbuje odłożyć do łóżeczka od razu w ryk i tak w kółko,a w dzień jest bardzo aktywna.Może wyrośnie z tego...mam cichą nadzieje,tera byliśmy na spacerku,to już 2 godzine śpi w wózku,oby tak częściej

aha i mam takie pytanie,może któraś z mam wie,smarujemy Zuzi bużke kremem z witaminą a ,bo ze wzgledu na jej alergie ma bardzo suchą skóre na buzi,i pytanie jest takie ili razy dziennie mogę jej to tym kremem smarować,czy raczej jest bezpieczny

Uzębienie
Stary 2009-02-26, 14:20   #20
sunshine111
Raczkowanie

dzieki.
ja szczepiłam mała szczepionka hexa...170zł
jesli chodzi o dodatkowe to zastanawiam sie na pneumokokami ale dopiero jak mała roczek skonczy. nie wysyłamy jej do złobka wiec nie ma takiej potrzeby.
jesli chodzi o krem to nie pomoge bo moja mała ma nie ma z tym kłopotów wiec smarujemy ja czym popadnie
a w nocy róznie spi...czasem cała noc a czasem budzi sie co 3h na cycka. podobno to normalne...
ostatnio upodobała sobie krzyki bez powodu...lezy spokojnie i z całej siły piszczy hihi a jak ja podnosze to robi mmmuuuu....
dzieciaczki sa boskie!!!!
Stary 2009-02-26, 14:29   #21
ira21
Zadomowienie

a ile ma Twoja corcia?

tak dla poprawy nastroju mała historyjka

AUTENTYK (ponoć)

Szymek, mój synek, kilka dni temu obchodzł 1 urodziny. Z lenistwa postanowiłam zamówić tort, bo piec mi się nie chciało, zadzwoniłam więc do cukierni. Odezwał się Pan. Spytałam czy mogę zamówić tort.
- Nie ma sprawy, jaki?
- Taki nasączany alkoholem, z wisniami...
- Aaa, węgierski, tak? - spytał Pan
- Tak - odparłam, tylko proszę nasączyć tort mniejsza iloscia alkoholu niż zazwyczaj, bo to bedzie kinder bal!
- Ok, a jaki napis by Pani chciała?
- Hmm, no jaki?! Szymon - 1 ROK! Tylko mniej alkoholu, niech Pan pamięta!
- Ok., do odbioru o 14, do zobaczenia
- Do zobaczenia.

EFEKT ROZMOWY I ZAMÓWIENIA WIDOCZNY NA ZDJĘCIU!!!

http://img525.imageshack.us/my.php?image=tortcs3.jpg

Uzębienie
Stary 2009-02-26, 15:35   #22
sheryl
szeryfcio

Cytat:
,tera byliśmy na spacerku,to już 2 godzine śpi w wózku,oby tak częściej
świeże powietrze potrafi zdziałać cuda
Cytat:
dzieki.
ostatnio upodobała sobie krzyki bez powodu...lezy spokojnie i z całej siły piszczy hihi a jak ja podnosze to robi mmmuuuu....
!

Cytat:
AUTENTYK (ponoć)

Szymek, mój synek, kilka dni temu obchodzł 1 urodziny. Z lenistwa postanowiłam zamówić tort, bo piec mi się nie chciało, zadzwoniłam więc do cukierni. Odezwał się Pan. Spytałam czy mogę zamówić tort.
- Nie ma sprawy, jaki?
- Taki nasączany alkoholem, z wisniami...
- Aaa, węgierski, tak? - spytał Pan
- Tak - odparłam, tylko proszę nasączyć tort mniejsza iloscia alkoholu niż zazwyczaj, bo to bedzie kinder bal!
- Ok, a jaki napis by Pani chciała?
- Hmm, no jaki?! Szymon - 1 ROK! Tylko mniej alkoholu, niech Pan pamięta!
- Ok., do odbioru o 14, do zobaczenia
- Do zobaczenia.

EFEKT ROZMOWY I ZAMÓWIENIA WIDOCZNY NA ZDJĘCIU!!!

http://img525.imageshack.us/my.php?image=tortcs3.jpg
pojętny cukiernik
Stary 2009-02-26, 16:36   #23
kahaa
BAN stały

Hej dziewczyny! Mogę do Was dołączyć?? Jeśli oczywiście uznacie mnie za młodą mamę Ja mam 21 lat i od 6 miesięcy jestem szczęśliwą mamą
kahaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 18:24   #24
mlodamama
Przyczajenie

pewnie ze mozesz dołączyć zapraszamy

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

moja mała dała mi dzisiaj tak w kość!!! energia ja rozpiera...cały czas prze niej musiałam siedziec...az sie juz nie mogłam doczekac az mąż wróci, a jak wrócił to zasneła;( co to bedzie jak zacznie pełzac po domu...juz z leżaczka prawie wypada(tak sie wierci!)
taki maluch a tak moze wymeczyc
Stary 2009-02-27, 08:47   #25
ira21
Zadomowienie

cześć dziewczyny,jak tam nocka?bo u nas ....spanko od 23 do 6 rano bez zadnej podubki na jedzenie

Uzębienie
Stary 2009-02-27, 09:12   #26
mlodamama
Przyczajenie

wow!!! pozazdroscic.
moja mała budziła sie na poczatku co 3h na jedzenie!!! była lepsza od stopera!!! teraz jest lepiej jak narazie....kładziemy ja ok. 21 30 i spi do ok.5 00 potem zje i dalej spi do ok. 8 00.
teraz troche porozrabiała i znów zasneła...czasem brak mi na nia sił...mała terrorystka
pozdrawiam
Stary 2009-02-27, 09:33   #27
ira21
Zadomowienie

a czy Wasze maluszki spia w dzien w łóżeczkach?bo u nas Zuzia może spać wszędzie oprócz łóżeczka,co ją odkłdam to odrazu ryk,u nas właśnie trwa
pierwsza drzemka...w naszym łóżku

Uzębienie

Edytowane przez ira21
Czas edycji: 2009-02-27 o 09:34

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 09:48   #28
mlodamama
Przyczajenie

tak!!! moja zuzka spi gdzie sie da!!! teraz leży i chrapie na sofie...a w łozeczku tez lubi tylko ja jej nie słysze jak sie obudzi wiec układam ja przewaznie tam gdzie ja słysze.
a wracajac do przespanych nocy....jak moja mała pierwszy raz nie obudziła sie po 3h na jedzenie...to było tak gdzies jak miała 2-3miesiace...to o 3w nocy zerwałam sie przerazona co sie stało ze dziecko sie nie obudziło i czemu nie płacze...leciałam jak opetana do jej pokoiku czy wszystko z nia dobrze...a ona słodko spała dopoki jej nie obudziłam
Stary 2009-02-27, 20:23   #29
ira21
Zadomowienie

Moją Zuzanne dzisiaj energia rozpireła ze hoho,cały czas domagała sie uwagi,ale teraz wykąpana nakarmiona spi,oby jak najdłużej

Uzębienie
Stary 2009-02-28, 12:11   #30
nabuko
Zadomowienie

GG do nabuko

hej, mamusie nie mogę - tort boski

jestem mamą 5-miesięcznej Karolci, więc chyba jeszcze łapię się na 'młodą mamę'

jeśli chodzi o spanko, to polecam książkę Tracy Hogg (u mnie zdała egzamin )

jeśli chcecie, wyślę wam mailem
nabuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości