|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady
Chciałabym założyć watek dla miłośników ciast i tortów. Osobiście poszukuję blach do ciast ozdobnych, ciast tematycznych, np. blacha w formie zajączka na Wielkanoc, choinki na Boże Narodzenie, pociągu na urodziny chłopca, księżniczki na urodziny dziewczynki itp. Nie mam doświadczenia w pieczeniu w takich formach. Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś trudności z wyjmowaniem ciasta aby zachowało swoją formę, gdzie można zakupić takie ciekawe formy i blachy. Jeśli chciałybyście upiększyć Wasze wypieki to zapraszam do dyskusji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady
Też chętnie poczytałabym wskazówki bardziej doświadczonych.. Chciałabym popróbować swoich sił w dekoracji ciast - na razie kupiłam tylki i czytam blogi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
To jedną radę co do dekorowania to wam podam, bo samej mi się przez to tort rozpłynął. Gdy kupujecie lukier do dekorowania tortów to nie wkładajcie go do lodówki gotowy na torta, bo się rozpłynie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wiem o co chodzi, bo sama mam fioła na punkcie różnych kształtów foremek
![]() ![]() Co do tego, gdzie kupować tego typu foremki, to opcji jest sporo. Już pomijając Internet (ja preferuję Allegro, bo często znajduję tam dużo taniej foremki, które są w sklepach), od jakiegoś czasu wychodzi gazetka alepychota, do której dołączają silikonowe akcesoria, ale z oryginalnością foremek jest różnie ![]() Wielokrotnie szukałam ozdobnych foremek w hipermarketach i najwięcej znajdowałam zawsze w grudniu w Tesco. Ale to były blachy z niezbyt wyraźnymi kształtami, z których wypieki wychodziły bardzo różne. Moja Mama się kiedyś skusiła na metalową foremkę do dzwoneczków i niby-kwiatków, to po upieczeniu kompletnie nie widać, co to, bo elementy, które mają być wypukłe, nie mają wyraźnych krawędzi. Gdyby to był silikon, miałyby wyraźnie odcięte linie, bo i tak nie byłoby problemu z wyjęciem wypieku z formy, a tu musieli wszystko spłaszczyć i wyszło średnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A z silikonowych form wychodzą Ci dokładne kształty? Pytam, bo mam formę silikonową do babki (taki kominek). Ma naprawde ładny kształt z takimi "fałdami", ale nie odbijają się one na cieście... Wydawało mi się, że silikon jest po prostu za miękki i ciasto rosnąc odkształca lekko formę, zamiast przyjąc jej kształt.
Poza tym silikonowe formy mają dla mnie jeszcze jedną wadę - pełną formę surowego ciasta bardzo trudno przenosi się z miejsca na miejsce, trzeba to robić na desce albo kratce. Jest to trochę niepraktyczne, a formy z obręczami usztywniającymi są drogie... Ja po początkowych zachwytach formami silikonowymi przerzucam się na inne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Moja ostatnia fantazyjna forma to takaróża. Za pierwszym razem kompletnie mi nie wyszła.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja tez preferuję silikonowe, z kształtowych mam różę, serce, kosz z pisankami, gift z H&Y, i misia a z tradycyjnych wlasnie tartę, z kominem, keksówka, małe serduszka i mufinki.
zawsze je smaruję olejem, wtedy super wyskakują. a co do ciasta to różne - biszkopt, babkowe, na wielkanoc robiłam babkę kajmakową z kotlet.tv, w sumie to najzwyklejsze ukręcane ciasto na oleju tez moze bc
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę problemu z przenoszeniem, bo niezależnie od tego, w czym piekę, zawsze najpierw stawiam formę/foremki na blasze albo kratce do pieczenia i razem z nią wstawiam do piekarnika.
Czasem, jak ciasta jest bardzo dużo, własnie w formie do babki, to on trochę "siada", tzn jest szersza i niższa, ale to jak jest ciężkie, gęste ciasto i jest go bardzo dużo, ale jakieś wypukłe czy wklęsłe elementy zawsze pozostają wyraźne. Podobny problem jest z silikonowymi kwadratowymi foremkami do muffin, boki się zaokrąglają. Z muffinami sobie radzę tak, że wkładam jedną foremkę w drugą żeby się usztywniły, ale wtedy mogę upiec ich mniej na raz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja wole silikonowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Super Dziewczyny, ze jestescie i ze sie podzielilyscie swoim doswiadczeniem.Dzięki.
hanna_f - Forma Róży jest naprawde piekna.. fajnie by wygladala jako góra tortu. A jesli nie masz pomyslu na inne ciasta niz biskoptowe, to mysle, ze moze byc marchewkowe, czekoladowe, biszkoptowe ale zabarwione brawnikami spożywczymi.. mam nadzieje, ze moze cos Ci podpowiedzialam. Ja bardzo lubie ta strone : http://www.wilton.com/store/site/?killnav=1, wiele pomyslow i roznego rodzaju foremek maja. piekne rzeczy do robienia Kwiatów. zwariować można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.