Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-08-02, 00:26   #1
Aveeno
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 13

Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady


Chciałabym założyć watek dla miłośników ciast i tortów. Osobiście poszukuję blach do ciast ozdobnych, ciast tematycznych, np. blacha w formie zajączka na Wielkanoc, choinki na Boże Narodzenie, pociągu na urodziny chłopca, księżniczki na urodziny dziewczynki itp. Nie mam doświadczenia w pieczeniu w takich formach. Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś trudności z wyjmowaniem ciasta aby zachowało swoją formę, gdzie można zakupić takie ciekawe formy i blachy. Jeśli chciałybyście upiększyć Wasze wypieki to zapraszam do dyskusji.
Aveeno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 06:56   #2
ollkaa
Rozeznanie
 
Avatar ollkaa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 708
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

Też chętnie poczytałabym wskazówki bardziej doświadczonych.. Chciałabym popróbować swoich sił w dekoracji ciast - na razie kupiłam tylki i czytam blogi Tylko mnie chyba bardzoej ciągną tradycyjne okrągłe torty z dekoracjami w różnych kształtach - np pociąg z lukru plastycznego
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 07:56   #3
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

To jedną radę co do dekorowania to wam podam, bo samej mi się przez to tort rozpłynął. Gdy kupujecie lukier do dekorowania tortów to nie wkładajcie go do lodówki gotowy na torta, bo się rozpłynie. Mi tak napis się rozpłynął.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 10:51   #4
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

Wiem o co chodzi, bo sama mam fioła na punkcie różnych kształtów foremek ja osobiście ozdobne kupuję głównie silikonowe, bo wystarczy je lekko przetrzeć olejem i ciasto bez problemu odchodzi. Nie lubię podsypywania ciast mąką, bułką tartą itp, więc metalowe formy wykładam papierem do pieczenia, co zepsułoby efekt np. w formie z zajączkiem czy mikołajem. Bo bez papieru nigdy nie mam pewności, że ciasto mi się nie przyklei do dna. Osobiście polecam jednak poszukać silikonowych. Także dlatego, że zaoszczędzisz sporo miejsca - taką silikonową foremkę możesz spłaszczyć albo zwinąć w rulonik i nie straci kształtu po rozłożeniu, a zajmie tyle miejsca, co łyżka
Co do tego, gdzie kupować tego typu foremki, to opcji jest sporo. Już pomijając Internet (ja preferuję Allegro, bo często znajduję tam dużo taniej foremki, które są w sklepach), od jakiegoś czasu wychodzi gazetka alepychota, do której dołączają silikonowe akcesoria, ale z oryginalnością foremek jest różnie trzeba polować, zobacz sobie kolekcję u nich na stronie. Polecam szukanie w Lidlu i Biedronce, zwłaszcza przed świętami/walentynkami itp. Warto się na ich stronach zapisać na Newsletter, wtedy się na bieżąco dostaje na maila gazetki chyba nawet z wyprzedzeniem i wiadomo kiedy, jakie foremki będą.
Wielokrotnie szukałam ozdobnych foremek w hipermarketach i najwięcej znajdowałam zawsze w grudniu w Tesco. Ale to były blachy z niezbyt wyraźnymi kształtami, z których wypieki wychodziły bardzo różne. Moja Mama się kiedyś skusiła na metalową foremkę do dzwoneczków i niby-kwiatków, to po upieczeniu kompletnie nie widać, co to, bo elementy, które mają być wypukłe, nie mają wyraźnych krawędzi. Gdyby to był silikon, miałyby wyraźnie odcięte linie, bo i tak nie byłoby problemu z wyjęciem wypieku z formy, a tu musieli wszystko spłaszczyć i wyszło średnie
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 12:26   #5
ollkaa
Rozeznanie
 
Avatar ollkaa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 708
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

A z silikonowych form wychodzą Ci dokładne kształty? Pytam, bo mam formę silikonową do babki (taki kominek). Ma naprawde ładny kształt z takimi "fałdami", ale nie odbijają się one na cieście... Wydawało mi się, że silikon jest po prostu za miękki i ciasto rosnąc odkształca lekko formę, zamiast przyjąc jej kształt.
Poza tym silikonowe formy mają dla mnie jeszcze jedną wadę - pełną formę surowego ciasta bardzo trudno przenosi się z miejsca na miejsce, trzeba to robić na desce albo kratce. Jest to trochę niepraktyczne, a formy z obręczami usztywniającymi są drogie...
Ja po początkowych zachwytach formami silikonowymi przerzucam się na inne...
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 14:10   #6
hanna_f
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

Moja ostatnia fantazyjna forma to takaróża. Za pierwszym razem kompletnie mi nie wyszła. Dałam za dużo ciasta i proszku do pieczenia i za bardzo się rozrosła. Za drugim razem wyszła cudna Ja zwykle gotuje w silikonowych i nie mam problemów z wyjmowaniem, chociaż racja przenoszenie nie jest przyjemne. Mam natomiast problem z brakiem pomysłów - za bardzo nie wiem jakie ciasta prócz tradycyjnego biszkoptu można jeszcze robić w takich fantazyjnych formach.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 15:30   #7
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

ja tez preferuję silikonowe, z kształtowych mam różę, serce, kosz z pisankami, gift z H&Y, i misia a z tradycyjnych wlasnie tartę, z kominem, keksówka, małe serduszka i mufinki.

zawsze je smaruję olejem, wtedy super wyskakują.

a co do ciasta to różne - biszkopt, babkowe, na wielkanoc robiłam babkę kajmakową z kotlet.tv, w sumie to najzwyklejsze ukręcane ciasto na oleju tez moze bc
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 16:05   #8
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

Ja nie widzę problemu z przenoszeniem, bo niezależnie od tego, w czym piekę, zawsze najpierw stawiam formę/foremki na blasze albo kratce do pieczenia i razem z nią wstawiam do piekarnika.
Czasem, jak ciasta jest bardzo dużo, własnie w formie do babki, to on trochę "siada", tzn jest szersza i niższa, ale to jak jest ciężkie, gęste ciasto i jest go bardzo dużo, ale jakieś wypukłe czy wklęsłe elementy zawsze pozostają wyraźne.
Podobny problem jest z silikonowymi kwadratowymi foremkami do muffin, boki się zaokrąglają. Z muffinami sobie radzę tak, że wkładam jedną foremkę w drugą żeby się usztywniły, ale wtedy mogę upiec ich mniej na raz.
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-04, 12:13   #9
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

ja wole silikonowe.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 01:26   #10
Aveeno
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 13
Dot.: Blachy do Ciast i Tortów, jakie są lepsze, jak je używać i inne porady

Super Dziewczyny, ze jestescie i ze sie podzielilyscie swoim doswiadczeniem.Dzięki.
hanna_f - Forma Róży jest naprawde piekna.. fajnie by wygladala jako góra tortu. A jesli nie masz pomyslu na inne ciasta niz biskoptowe, to mysle, ze moze byc marchewkowe, czekoladowe, biszkoptowe ale zabarwione brawnikami spożywczymi.. mam nadzieje, ze moze cos Ci podpowiedzialam.

Ja bardzo lubie ta strone : http://www.wilton.com/store/site/?killnav=1, wiele pomyslow i roznego rodzaju foremek maja. piekne rzeczy do robienia Kwiatów. zwariować można.
Aveeno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.