Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-05, 15:27   #1
ewaf4321
Przyczajenie

Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ???

Od października zaczynam studia w Warszawie niestety nikt z moich znajomych nie zdecydował się na to miasto więc muszę wynająć pokój sama.
Niestety ceny w Warszawie są zabójcze i wygląda na to że stać mnie jedynie na wynajem pokoju z właścicielami mieszkania. Boje się tego :/ Czy ktoś z was mieszkał tak czy to się może udać ??
Proszę o odpowiedź mam spory dylemat
Stary 2013-08-05, 15:49   #2
ewanka1989
Zakorzenienie

Dot.: Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ???

Hm nie mieszkałam nigdy z właścicielami ale osobiście bym nie chciała. Może lepiej już poszukaj kogoś do współdzielenia pokoju? Myślałaś nad tym żeby zamieszkać w pokoju z kimś? Bo samodzielne pokoje są rzeczywiście drogie, a przy współdzieleniu koszty są jednak niższe.

ewanka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 15:50   #3
IzzieSt
Zakorzenienie

Ale dlaczego akurat musisz dzielić pokój z właścicielami? Nie możesz z innymi studentami? A akademik?
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 15:56   #4
bentkuff
Zadomowienie

A akademik? Jesteś pewna, że nei masz szans na niego?
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 16:21   #5
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Nie zdecydowałabym się na to
Mieszkałam z koleżanką w jednym domu z właścicielami (oni piętro, my parter) i była masakra Zwiałyśmy po dwóch miesiącach.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 16:26   #6
Guapa_
Ole' guapa!

To zależy jacy właściciele. Jeżeli moherowa babcia to na pewno bym się nie zdecydowała, ale mieszkałam kiedyś przez rok z dziewczyną, która właśnie kupiła mieszkanie i wynajęła pokój bo chciała mieć pomoc przy spłacaniu kredytu. Nie narzekałam, było całkiem normalnie, prawie tak samo jak byśmy były współlokatorkami.
Zresztą gdy kupię sama mieszkanie (już niedługo!) też zrobię dokładnie to samo.
Guapa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 16:33   #7
Beatris09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Guapa_ Pokaż wiadomość
To zależy jacy właściciele. Jeżeli moherowa babcia to na pewno bym się nie zdecydowała, ale mieszkałam kiedyś przez rok z dziewczyną, która właśnie kupiła mieszkanie i wynajęła pokój bo chciała mieć pomoc przy spłacaniu kredytu. Nie narzekałam, było całkiem normalnie, prawie tak samo jak byśmy były współlokatorkami.
Normalnie z ust mi to wyjęłaś Wszystko zależy od właścicieli. Im młodsi tym lepiej. Starsi są niestety bardziej upierdliwi. Ja kiedyś byłam w trudnej sytuacji życiowej i z mamą wynajmowałyśmy pokój jednej studentce...mieszkała z nami 2 lata i chciała nawet trzeci rok, ale nam się sytuacja poprawiła i nie chciałyśmy. Jednak pamiętam jak moje koleżanki na studiach mieszkały u starszych państwa (one zajmowały piętro, właściciele parter) i był ciągłe scysje, a to o ogrzewanie, a to o światło, a to o wodę. Pamiętaj też o ewentualnych właścicielach, żeby zapłaty w naturze nie chcieli
Beatris09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 18:34   #8
przytulanka87
Zadomowienie

Dokładnie!

Wszystko zależy od ludzi/właścicieli.

Miałam okazję parokrotnie mieszkać z właścicielami.
Raz wynajmowałam pokój u pani tak przed 50tką była (szanowana nauczycielka)....normalni e koszmar jakiś. Wszystko chciała wiedzieć, nad wszystkim mieć kontrolę....doszło do tego że kamery zamontowała
Piętro nade mną zajmowali studenci...wszyscy uciekali po góra trzech miesiącach.
ja również tam tylko tyle wytrzymałam

Z kolei już z moim Tżtem wynajmowaliśmy pokój u starszego pana (trudna sytuacja i mimo wszystko się na to zdecydowaliśmy)
No i tam to niebo a ziemia.... bez porównania.
Mimo takiej różnicy wieku super się dogadywaliśmy, razem nawet herbatkę popijaliśmy
Mieszkaliśmy razem dwa lata i jak się rozstawaliśmy to wszyscy w oczach łzy mieliśmy.

Także wszystko zależy od ludzi

Życzę powodzenia w szukaniu mieszkania

18.08.2012 - 15.00

Bloguję sobie
http://agadidesign.blogspot.com/

Zajrzyj też proszę tutaj
https://www.facebook.com/agaczesze

przytulanka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 18:55   #9
Fleur_D
Zakorzenienie

Ja byłam niedawno zmuszona do tego, znalazłam dobrą pracę pod sam koniec miesiąca w mieście średniej wielkości, praktycznie pozbawionym mieszkań studenckich. Wszystkie ogłoszenia dotyczyły mieszkania z właścicielem lub właścicielami. Wybrałam więc sympatyczną emerytkę, bo wolałam unikać większej ilości domowników. I nie wyszło. Po miesiącu już mieszkałam w kawalerce

Wiec z własnego doświadczenia poradzę Ci, żeby zwracać uwagę na to jak bardzo wylewni i przyjaźni są wynajmujący. Dobry jest lekki dystans i konkretne podejście do tematu. U mnie niestety zawinił pośpiech i mieszkałam z panią, która wszystko musiała wiedzieć, a przy tym nie słuchała odpowiedzi tylko miała własne teorie. Brzmi niewinnie, ale spróbujcie wytrzymać choć tydzień z kimś, kto rozkłada całe wasze życie na czynniki pierwsze. I ciągle gada. I pyta. Doszło do tego, że zaczęłam odczuwać opory przed wchodzeniem do mieszkania
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 20:36   #10
201706121151
Konto usunięte

Ale to pokój czy mieszkanie ma być z właścicielami? Koleżanka mieszkała z właścicielami, miała osobny pokój, w sumie mówila, że byli spoko (młode osoby), ale nie miała za wielkiej swobody. Głupio jej było zapraszać większą liczbę znajomych (a wiadomo, że czasem miała ochotę) czy chłopaka na noc. Ja bym się czuła z tym dziwnie, też kilka razy odrzuciłam propozycje mieszkania z właścicielami.
201706121151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-05, 20:41   #11
Charrlotka
Raczkowanie

Angry Dot.: Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ???

I mnie się zdarzyło mieszkać ze starszą panią, którą niemiło wspominam Zależało mi bardzo na pokoju jednoosobowym, a ten był naprawdę ładny, tani i w świetnej lokalizacji, a do tego babeczka zapewniła, że ona jest w mieszkaniu bardzo rzadko, bo pilnuje wnuczki i praktycznie mieszka u córki, bo tak jest wygodniej. Jak się potem okazało wnuczka przychodziła do niej, a właścicielka spędzała praktycznie cały dzień w mieszkaniu, czepiając się o wszystko,grzebiąc w moich rzeczach, mieszkanie z nią było naprawdę koszmarne. Po wyprowadzce dzwoniła do mnie jeszcze kilka razy, a to że ukradłam jej filiżanki, a to, że mam jej oddać jakąś kasę, w końcu przestałam odbierać. Z kolei moja koleżanka też mieszkała ze starszą panią, która była przecudowna i naprawdę żałowała, że musiała się stamtąd wyprowadzić, kiedy zdecydowała się na mieszkanie z Tż. Więc nawet w kwestii starszych wiekiem właścicieli wszystko zależy od osoby tak naprawdę
Charrlotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-06, 07:00   #12
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewaf4321 Pokaż wiadomość
Od października zaczynam studia w Warszawie niestety nikt z moich znajomych nie zdecydował się na to miasto więc muszę wynająć pokój sama.
Niestety ceny w Warszawie są zabójcze i wygląda na to że stać mnie jedynie na wynajem pokoju z właścicielami mieszkania. Boje się tego :/ Czy ktoś z was mieszkał tak czy to się może udać ??
Proszę o odpowiedź mam spory dylemat

Mam nadzieję, że masz na myśli wynajęcie pokoju w mieszkaniu, w którym mieszkają również właściciele. Jeśli tak - no to wszystko zależy od tego, jacy to są ludzie (wiek tu ma tak naprawdę najmniejsze znaczenie).
Jeśli jednak ma to być pokój dzielony z włascicielami... .to puknij się w głowę

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 07:11   #13
ewaf4321
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewanka1989 Pokaż wiadomość
Hm nie mieszkałam nigdy z właścicielami ale osobiście bym nie chciała. Może lepiej już poszukaj kogoś do współdzielenia pokoju? Myślałaś nad tym żeby zamieszkać w pokoju z kimś? Bo samodzielne pokoje są rzeczywiście drogie, a przy współdzieleniu koszty są jednak niższe.

Myślała i to dłuższy czas ale niestety na razie nie znam nikogo w Warszawie a z obcą osobą w jednym pokoju jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
A akademik? Jesteś pewna, że nei masz szans na niego?
Szanse jakąś tam mam może niewielką ale jest. Troche boje się akademika
Zresztą akademik znajduje się 10 km od uczelni i finansowo wiele nie różni się od tego pokoju a jednak warunki do życia różnią się znacznie

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Ale dlaczego akurat musisz dzielić pokój z właścicielami? Nie możesz z innymi studentami? A akademik?
Nie pokój tylko mieszkanie. Pokój będe miała własny
Stary 2013-08-06, 07:13   #14
drusia
Zakorzenienie

Cytat:
Myślała i to dłuższy czas ale niestety na razie nie znam nikogo w Warszawie a z obcą osobą w jednym pokoju jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić
Są też mieszkania studenckie z pokojami jednoosobowymi. Ta opcja wydaje mi się lepsza niż mieszkanie z właścicielem.
Wiadomo i w jednym i w drugim przypadku można różnie trafić, ale chyba szybciej dogadasz się z rówieśnikami niż z dorosłą osobą, która na wiele spraw ma zupełnie inny sposób patrzenia.

Nie liczę dni,
Sprawiam, że to dni się liczą...

Edytowane przez drusia
Czas edycji: 2013-08-06 o 07:18
drusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 07:14   #15
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Zresztą akademik znajduje się 10 km od uczelni i finansowo wiele nie różni się od tego pokoju a jednak warunki do życia różnią się znacznie

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Nie pokój tylko mieszkanie. Pokój będe miała własny

No to spróbuj - najwyzej będziesz szukała czegoś innego, ale po rozpoczęciu roku akademickiego może się przecież okazać, że i znajomych bedziesz już miała sporo Jeśli właściciele na pierwszy rzut oka i pierwszy kontakt wydają Ci się do rzeczy, to myślę, że można zaryzykować.
Tylko proponuję poprosić o ustalenie konkretnych i dokłądnych zasad współżycia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-06, 07:17   #16
ewaf4321
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Guapa_ Pokaż wiadomość
Właścicielami jest Pracujące małżeństwo po 40 gdy zapytałam o zasady itd otrzymałam taką odpowiedz :
Witam

Mieszkanie z właścicielem, ale niestety nie grzebiemy w rzeczach, nie interesuje nas porządek w pokoju, nie zabieramy niczyich rzeczy, nie wyjadamy jedzenia z lodówki, nie podsuchujemy rozmów, nie zabraniamy odwiedzin znajomych, nie interesuje nas kto o której wychodzi i o której wraca ..... itd. itp. Jedyne na czym nam zależy to przyjazna atmosfera w domu

Kuchnia i łazienka do dyspozycji w każdej chwili, jedyne ograniczenia jakie mogą byc to poranna toaleta czyli musimy się tak porozumiec żeby wszyscy zdążyli się wyszykowac na czas, A tak z ciekawości jakie mogłyby byc ograniczenia ??

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Mam ogólny mętlik w głowie
Stary 2013-08-06, 07:18   #17
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Właścicielami jest Pracujące małżeństwo po 40 gdy zapytałam o zasady itd otrzymałam taką odpowiedz :
Witam

Mieszkanie z właścicielem, ale niestety nie grzebiemy w rzeczach, nie interesuje nas porządek w pokoju, nie zabieramy niczyich rzeczy, nie wyjadamy jedzenia z lodówki, nie podsuchujemy rozmów, nie zabraniamy odwiedzin znajomych, nie interesuje nas kto o której wychodzi i o której wraca ..... itd. itp. Jedyne na czym nam zależy to przyjazna atmosfera w domu

Kuchnia i łazienka do dyspozycji w każdej chwili, jedyne ograniczenia jakie mogą byc to poranna toaleta czyli musimy się tak porozumiec żeby wszyscy zdążyli się wyszykowac na czas, A tak z ciekawości jakie mogłyby byc ograniczenia ??

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Jak dla mnie wygląda całkiem ok
Spróbowałabym

Stary 2013-08-06, 07:20   #18
visionAM
Zakorzenienie

Nie zgodzę się, że im młodsi właściciele tym lepiej.
Na pierwszym roku studiów wynajęłam z koleżanką pokój w mieszkaniu, gdzie w dwóch pozostałych pokojach mieszkało rodzeństwo - brat z siostrą. On starszy od nas zaledwie rok, ona 2 albo 3 lata. Zapowiadało się całkiem fajnie, wyszło jak wyszło i ledwo dociągnęłyśmy do końca umowy Nie chce mi się rozpisywać, ale niech przykładem będzie sytuacja cotygodniowego sprzątania całego mieszkania - rozpisałyśmy na kartce co każdy ma robić, bo zawsze było tak, że my np. dokładnie umyłyśmy kibelek, a szanowne rodzeństwo nawet go nie tknęło, gdy był ich dyżur. Kartkę z wytycznymi co do sprzątania pokazałyśmy im i chciałyśmy pogadać na spokojnie żeby nie było już tak, że oni sprzątają pobieżnie, a my pucujemy całe mieszkanie na błysk. Usłyszałyśmy - to nasze mieszkanie i my ustalamy reguły, nikt nam nie będzie mówił jak mamy sprzątać. I była niezła awantura, aż ich rodzice przyjechali uświadamiać mnie i moją koleżankę jakie prawa w tym mieszkaniu nam się należą (czyt. żadne)

Więc podsumowując - nie ryzykowałabym mieszkania nawet z młodymi dobrze zapowiadającymi się właścicielami. Nigdy nie wiesz tak na prawdę na kogo trafisz i co Cię czeka.

Cytat:
Właścicielami jest Pracujące małżeństwo po 40
w życiu bym nie zamieszkała Nie możesz znaleźć mieszkania z jakimiś rówieśnikami? Dużo ludzi oferuje miejsce w pokoju itp. ewentualnie akademik?
Cytat:
Dlaczego niby się boisz? Ja też kiedyś tak mówiłam dopóki sytuacja nie zmusiła mnie do mieszkania w akademiku. I wcale nie było ani źle ani strasznie, wręcz przeciwnie. Polecam Ci to z całego serca a 10km to niewiele, podejrzewam że transport na uczelnię będziesz miała nie najgorszy

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2013-08-06 o 07:24
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 07:31   #19
drusia
Zakorzenienie

Akademik nie jest złą opcją. Obstawiam, że dojazd z niego mimo odległości nie jest straszny. W końcu mieszka tam masa studentów i dają radę
A co do strachu, chyba każdy troszkę się boi nowego, nieznanego świata, ale studenckie życie to nic strasznego. Akademik ma swoje plusy, blisko masz ludzi, którzy uczą się tego samego, mają notatki, książki itp, poznajesz masę nowych osób. Jak Ci się nie spodoba zawsze możesz zrezygnować.

Nie liczę dni,
Sprawiam, że to dni się liczą...

Edytowane przez drusia
Czas edycji: 2013-08-06 o 07:32
drusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-06, 10:37   #20
kazzira
Raczkowanie

Ja znam osoby, które po miesiącu uciekały od mieszkania z tzw. babciami, a znam i taką, która przez 2 lata mieszkała z panią po 60., która do niczego się nie wtrącała, nie wchodziła do pokoju, a w niedzielę zapraszała na domowy obiad Tak że różnie można trafić...
kazzira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 10:53   #21
_chocolate
Zakorzenienie

Ja bym się nie zdecydowała. Wybrałabym akademik (jeśli nie dostaniesz teraz, to w październiku można bez problemu), miejsce w pokoju dwuosobowym albo osobny pokój w gorszej lokalizacji.
Poza tym 10km jak na Warszawę to niewiele, tyle jest np. z kabat do śródmieścia. Wszystko zależy od tego jaki jest dojazd. Można mieszkać teoretycznie blisko, ale w bloku gdzie jest daleko do przystanku i jeżdżą tylko autobusy, w dodatku rzadko i wtedy dojazdy będą uciążliwe.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 12:04   #22
Charrlotka
Raczkowanie

Cytat:
Witam

A mnie ta odpowiedź wydaje się aż za bardzo lajtowa, ale może za bardzo podejrzliwa jestem
Poza tym oglądałaś już to mieszkanie, gadałaś osobiście z właścicielami, bo z takiej rozmowy na żywo też można dużo wywnioskować
Stary 2013-08-06, 23:23   #23
ewaf4321
Przyczajenie

Niestety na żywo jeszcze nie rozmawiałam mieszkanie na zdjęciach widziałam wygląda naprawde spoko. Mi też ta odpowiedz wygląda za lajtowo. Mam wrażenie że mówią to co chcę usłyszeć...
Stary 2013-08-07, 08:57   #24
kobieta oszczedna
Raczkowanie

Cytat:
Niestety na żywo jeszcze nie rozmawiałam mieszkanie na zdjęciach widziałam wygląda naprawde spoko. Mi też ta odpowiedz wygląda za lajtowo. Mam wrażenie że mówią to co chcę usłyszeć...
Niekoniecznie - jeśli mają swoją prace, życie i zajęcia, to kiedy i po co mieliby się interesować Tobą?

Chociaż z drugiej strony, mogą być rzeczy, które niekoniecznie będą upierdliwością z ich strony, a które mogą Cię denerwować. Np. mogą sobie zażyczyć, żebyś wracała do domu przed 22, bo wtedy oni się kładą spać. Albo wrócisz nawet o tej 22 i będzie Ci głupio się wykąpać/coś zjeść, żeby się nie tłuc.
kobieta oszczedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-07, 10:12   #25
Charrlotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kobieta oszczedna Pokaż wiadomość
Niekoniecznie - jeśli mają swoją prace, życie i zajęcia, to kiedy i po co mieliby się interesować Tobą?

Chociaż z drugiej strony, mogą być rzeczy, które niekoniecznie będą upierdliwością z ich strony, a które mogą Cię denerwować. Np. mogą sobie zażyczyć, żebyś wracała do domu przed 22, bo wtedy oni się kładą spać. Albo wrócisz nawet o tej 22 i będzie Ci głupio się wykąpać/coś zjeść, żeby się nie tłuc.
Jak ja mieszkałam z moherową właścicielką, to musiałam ją prosić, żeby nie zamykała drzwi na zasuwę, jak chciałam wrócić później niż 21 ;/ I jak wracałam później to w mieszkaniu było tak cicho, że rzeczywiście głupio było mi się wtedy kąpać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości