|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ???
Od października zaczynam studia w Warszawie niestety nikt z moich znajomych nie zdecydował się na to miasto więc muszę wynająć pokój sama.
Niestety ceny w Warszawie są zabójcze i wygląda na to że stać mnie jedynie na wynajem pokoju z właścicielami mieszkania. Boje się tego :/ Czy ktoś z was mieszkał tak czy to się może udać ?? Proszę o odpowiedź mam spory dylemat ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chce wynająć pokój z właścicielami czy to się może udać ???
Hm nie mieszkałam nigdy z właścicielami ale osobiście bym nie chciała. Może lepiej już poszukaj kogoś do współdzielenia pokoju? Myślałaś nad tym żeby zamieszkać w pokoju z kimś? Bo samodzielne pokoje są rzeczywiście drogie, a przy współdzieleniu koszty są jednak niższe.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego akurat musisz dzielić pokój z właścicielami? Nie możesz z innymi studentami? A akademik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A akademik? Jesteś pewna, że nei masz szans na niego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie zdecydowałabym się na to
![]() Mieszkałam z koleżanką w jednym domu z właścicielami (oni piętro, my parter) i była masakra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ole' guapa!
|
To zależy jacy właściciele. Jeżeli moherowa babcia to na pewno bym się nie zdecydowała, ale mieszkałam kiedyś przez rok z dziewczyną, która właśnie kupiła mieszkanie i wynajęła pokój bo chciała mieć pomoc przy spłacaniu kredytu. Nie narzekałam, było całkiem normalnie, prawie tak samo jak byśmy były współlokatorkami.
Zresztą gdy kupię sama mieszkanie (już niedługo!) też zrobię dokładnie to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dokładnie!
Wszystko zależy od ludzi/właścicieli. Miałam okazję parokrotnie mieszkać z właścicielami. Raz wynajmowałam pokój u pani tak przed 50tką była (szanowana nauczycielka)....normalni e koszmar jakiś. Wszystko chciała wiedzieć, nad wszystkim mieć kontrolę....doszło do tego że kamery zamontowała ![]() Piętro nade mną zajmowali studenci...wszyscy uciekali po góra trzech miesiącach. ja również tam tylko tyle wytrzymałam ![]() Z kolei już z moim Tżtem wynajmowaliśmy pokój u starszego pana (trudna sytuacja i mimo wszystko się na to zdecydowaliśmy) No i tam to niebo a ziemia.... ![]() Mimo takiej różnicy wieku super się dogadywaliśmy, razem nawet herbatkę popijaliśmy ![]() Mieszkaliśmy razem dwa lata i jak się rozstawaliśmy to wszyscy w oczach łzy mieliśmy. ![]() Także wszystko zależy od ludzi ![]() Życzę powodzenia w szukaniu mieszkania ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam niedawno zmuszona do tego, znalazłam dobrą pracę pod sam koniec miesiąca w mieście średniej wielkości, praktycznie pozbawionym mieszkań studenckich. Wszystkie ogłoszenia dotyczyły mieszkania z właścicielem lub właścicielami. Wybrałam więc sympatyczną emerytkę, bo wolałam unikać większej ilości domowników. I nie wyszło. Po miesiącu już mieszkałam w kawalerce
![]() Wiec z własnego doświadczenia poradzę Ci, żeby zwracać uwagę na to jak bardzo wylewni i przyjaźni są wynajmujący. Dobry jest lekki dystans i konkretne podejście do tematu. U mnie niestety zawinił pośpiech i mieszkałam z panią, która wszystko musiała wiedzieć, a przy tym nie słuchała odpowiedzi tylko miała własne teorie. Brzmi niewinnie, ale spróbujcie wytrzymać choć tydzień z kimś, kto rozkłada całe wasze życie na czynniki pierwsze. I ciągle gada. I pyta. Doszło do tego, że zaczęłam odczuwać opory przed wchodzeniem do mieszkania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Ale to pokój czy mieszkanie ma być z właścicielami? Koleżanka mieszkała z właścicielami, miała osobny pokój, w sumie mówila, że byli spoko (młode osoby), ale nie miała za wielkiej swobody. Głupio jej było zapraszać większą liczbę znajomych (a wiadomo, że czasem miała ochotę) czy chłopaka na noc. Ja bym się czuła z tym dziwnie, też kilka razy odrzuciłam propozycje mieszkania z właścicielami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]()
I mnie się zdarzyło mieszkać ze starszą panią, którą niemiło wspominam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że masz na myśli wynajęcie pokoju w mieszkaniu, w którym mieszkają również właściciele. Jeśli tak - no to wszystko zależy od tego, jacy to są ludzie (wiek tu ma tak naprawdę najmniejsze znaczenie). Jeśli jednak ma to być pokój dzielony z włascicielami... .to puknij się w głowę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślała i to dłuższy czas ale niestety na razie nie znam nikogo w Warszawie a z obcą osobą w jednym pokoju jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić ![]() ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Szanse jakąś tam mam może niewielką ale jest. Troche boje się akademika Zresztą akademik znajduje się 10 km od uczelni i finansowo wiele nie różni się od tego pokoju a jednak warunki do życia różnią się znacznie ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Nie pokój tylko mieszkanie. Pokój będe miała własny
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo i w jednym i w drugim przypadku można różnie trafić, ale chyba szybciej dogadasz się z rówieśnikami niż z dorosłą osobą, która na wiele spraw ma zupełnie inny sposób patrzenia.
Nie liczę dni, Sprawiam, że to dni się liczą... Edytowane przez drusia Czas edycji: 2013-08-06 o 07:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to spróbuj - najwyzej będziesz szukała czegoś innego, ale po rozpoczęciu roku akademickiego może się przecież okazać, że i znajomych bedziesz już miała sporo ![]() Tylko proponuję poprosić o ustalenie konkretnych i dokłądnych zasad współżycia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam ![]() Mieszkanie z właścicielem, ale niestety nie grzebiemy w rzeczach, nie interesuje nas porządek w pokoju, nie zabieramy niczyich rzeczy, nie wyjadamy jedzenia z lodówki, nie podsuchujemy rozmów, nie zabraniamy odwiedzin znajomych, nie interesuje nas kto o której wychodzi i o której wraca ..... itd. itp. Jedyne na czym nam zależy to przyjazna atmosfera w domu ![]() Kuchnia i łazienka do dyspozycji w każdej chwili, jedyne ograniczenia jakie mogą byc to poranna toaleta czyli musimy się tak porozumiec żeby wszyscy zdążyli się wyszykowac na czas, A tak z ciekawości jakie mogłyby byc ograniczenia ?? ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Mam ogólny mętlik w głowie ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie wygląda całkiem ok ![]() Spróbowałabym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Nie zgodzę się, że im młodsi właściciele tym lepiej.
Na pierwszym roku studiów wynajęłam z koleżanką pokój w mieszkaniu, gdzie w dwóch pozostałych pokojach mieszkało rodzeństwo - brat z siostrą. On starszy od nas zaledwie rok, ona 2 albo 3 lata. Zapowiadało się całkiem fajnie, wyszło jak wyszło i ledwo dociągnęłyśmy do końca umowy ![]() ![]() Więc podsumowując - nie ryzykowałabym mieszkania nawet z młodymi dobrze zapowiadającymi się właścicielami. Nigdy nie wiesz tak na prawdę na kogo trafisz i co Cię czeka. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2013-08-06 o 07:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Akademik nie jest złą opcją. Obstawiam, że dojazd z niego mimo odległości nie jest straszny. W końcu mieszka tam masa studentów i dają radę
![]() A co do strachu, chyba każdy troszkę się boi nowego, nieznanego świata, ale studenckie życie to nic strasznego. Akademik ma swoje plusy, blisko masz ludzi, którzy uczą się tego samego, mają notatki, książki itp, poznajesz masę nowych osób. Jak Ci się nie spodoba zawsze możesz zrezygnować.
Nie liczę dni, Sprawiam, że to dni się liczą... Edytowane przez drusia Czas edycji: 2013-08-06 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja znam osoby, które po miesiącu uciekały od mieszkania z tzw. babciami, a znam i taką, która przez 2 lata mieszkała z panią po 60., która do niczego się nie wtrącała, nie wchodziła do pokoju, a w niedzielę zapraszała na domowy obiad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się nie zdecydowała. Wybrałabym akademik (jeśli nie dostaniesz teraz, to w październiku można bez problemu), miejsce w pokoju dwuosobowym albo osobny pokój w gorszej lokalizacji.
Poza tym 10km jak na Warszawę to niewiele, tyle jest np. z kabat do śródmieścia. Wszystko zależy od tego jaki jest dojazd. Można mieszkać teoretycznie blisko, ale w bloku gdzie jest daleko do przystanku i jeżdżą tylko autobusy, w dodatku rzadko i wtedy dojazdy będą uciążliwe.
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poza tym oglądałaś już to mieszkanie, gadałaś osobiście z właścicielami, bo z takiej rozmowy na żywo też można dużo wywnioskować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Niestety na żywo jeszcze nie rozmawiałam
![]()
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chociaż z drugiej strony, mogą być rzeczy, które niekoniecznie będą upierdliwością z ich strony, a które mogą Cię denerwować. Np. mogą sobie zażyczyć, żebyś wracała do domu przed 22, bo wtedy oni się kładą spać. Albo wrócisz nawet o tej 22 i będzie Ci głupio się wykąpać/coś zjeść, żeby się nie tłuc.
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.