Syndrom dzieciaka. ¯alê siê... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-08-17, 12:14   #1
jagodana89
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Syndrom dzieciaka. ¯alê siê...

Cze¶æ dziewczyny!

mam 24 lata i cierpiê na "syndrom dzieciaka". Czujê siê fatalnie w swojej skórze, bo jestem strasznie niedojrza³a. W ka¿dym aspekcie ¿ycia, nie umiem podejmowaæ doros³ych decyzji, my¶leæ jak doros³y cz³owiek i odczuwaæ jak on. Próby bycia doros³ym bardzo bol± moj± psychikê. Mo¿e by³oby wszystko OK., gdyby nie fakt, ¿e wymaga siê ode mnie ju¿ dojrza³o¶ci. Rodzice chc± abym ju¿ skoñczy³a szko³ê, posz³a do pracy i o¿eni³a siê i mia³a dzieci. Mój ch³opak jest sporo ode mnie starszy. Kocham go, ale widzê ¿e on jest emocjonalnie dojrza³y, co mnie równie¿ boli, bo widzê, ¿e przy nim jestem jak ma³a dziecina, wci±¿ domagaj±ca siê od niego du¿o rozrywki, opiekuñczo¶ci, a gdy tego nie dostajê jestem nieszczê¶liwa i frustrowana. W¶ród moich znajomych nast±pi³a teraz fala ¶lubów i porodów. Nie chodzi oto, ¿e te¿ ju¿ bym chcia³a stan±æ na ¶lubnym kobiercu i mieæ gromadkê dzieci, ale zazdroszczê im tego, ¿e s± na tyle silni, dojrzali, ¿eby podj±æ siê takich ¿yciowych, wa¿nych decyzji.
Odnoszê wra¿enie, ¿e stanê³am w miejscu. Od paru lat cierpiê na depresjê, czasem leczon±, czasem nie. Chcia³abym siê zmieniæ, ale nie wiem jak...
Tak sobie popisa³am.
jagodana89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 13:39   #2
vouvray
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 403
Dot.: Syndrom dzieciaka. ¯alê siê...

Cytat:
Napisane przez jagodana89 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny!

mam 24 lata i cierpiê na "syndrom dzieciaka". Czujê siê fatalnie w swojej skórze, bo jestem strasznie niedojrza³a. W ka¿dym aspekcie ¿ycia, nie umiem podejmowaæ doros³ych decyzji, my¶leæ jak doros³y cz³owiek i odczuwaæ jak on. Próby bycia doros³ym bardzo bol± moj± psychikê. Mo¿e by³oby wszystko OK., gdyby nie fakt, ¿e wymaga siê ode mnie ju¿ dojrza³o¶ci. Rodzice chc± abym ju¿ skoñczy³a szko³ê, posz³a do pracy i o¿eni³a siê i mia³a dzieci. Mój ch³opak jest sporo ode mnie starszy. Kocham go, ale widzê ¿e on jest emocjonalnie dojrza³y, co mnie równie¿ boli, bo widzê, ¿e przy nim jestem jak ma³a dziecina, wci±¿ domagaj±ca siê od niego du¿o rozrywki, opiekuñczo¶ci, a gdy tego nie dostajê jestem nieszczê¶liwa i frustrowana. W¶ród moich znajomych nast±pi³a teraz fala ¶lubów i porodów. Nie chodzi oto, ¿e te¿ ju¿ bym chcia³a stan±æ na ¶lubnym kobiercu i mieæ gromadkê dzieci, ale zazdroszczê im tego, ¿e s± na tyle silni, dojrzali, ¿eby podj±æ siê takich ¿yciowych, wa¿nych decyzji.
Odnoszê wra¿enie, ¿e stanê³am w miejscu. Od paru lat cierpiê na depresjê, czasem leczon±, czasem nie. Chcia³abym siê zmieniæ, ale nie wiem jak...
Tak sobie popisa³am.
A mo¿e jakie¶ konkrety? Bo ciê¿ko mi zrozumieæ, co masz na my¶li.

U mnie te¿ nast±pi³a teraz fala ¶lubów i porodów, dok³adnie w tej kolejno¶ci, wiêc nie wiem autorko, czy to jest taki znak dojrza³o¶ci, jak w 90% wygl±da to tak, ¿e kto¶ nie ma warunków na dziecko (brak dochodu), ale zaliczaj± wpadkê i jako¶ trzeba sobie radziæ.

Masz jakie¶ opó¼nienie w edukacji, ¿e rodzice chc±, ¿eby¶ ju¿ skoñczy³a szko³ê? Nie masz sprecyzowanych planów na ¿ycie?
Konkretniej proszê napisz, bo du¿o s³ów, a ma³o tre¶ci i nie wiadomo z której strony ugry¼æ Twój problem.
vouvray jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 14:00   #3
jagodana89
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

"Masz jakie¶ opó¼nienie w edukacji, ¿e rodzice chc±, ¿eby¶ ju¿ skoñczy³a szko³ê? Nie masz sprecyzowanych planów na ¿ycie?"

dok³adnie tak jak napisa³a¶. Jestem studentk± jeszcze. Obecnie powinnam broniæ magisterski, a nawet nie broni³am licencjatu i chyba siê nie uda, bo choæ wszystkie egzaminy ju¿ za mn±, to pracy napisaæ po prostu nie mogê... i nie chodzi oto, ¿e nie umiej jej napisaæ, tylko brakuje mi motywacji do jej napisania. Patrzê w sufit ca³ymi dnami. Ju¿ chyb siê nie uda skoñczyæ studiów. Nie wiem co z sob± teraz, pó¼niej tym bardziej nie wiem...
Mam znajomych w moim wieku, którzy nie wpadaj±. Koñcz±c studia ukoñczyli pewien etap w ¿yciu i zaczêli nastêpny... dom, rodzina. Aja nie wiem co dalej...
Nie jestem gotowa na nic kompletnie i nie wiem kiedy to wszystko jako¶ zaskoczy. Czy w ogóle zaskoczy.
jagodana89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 14:01   #4
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 069

Skoro pisa³a¶ o depresji , to id¼ do lekarza, zacznij leczenie, sama nie przejdzie. Depresjê siê leczy.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 15:05   #5
garcia1189
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Trochê jakbym czyta³a o sobie i te¿ jestem w Twoim wieku.

Masz rodzeñstwo? czy jeste¶ jedynaczk±? mo¿e Twoja sk³onno¶æ do "nic nie robienia" jest spowodowana tym, ¿e tak Ci wygodnie? by³a¶ od dzieciñstwa uczona "pracy" ? czy rodzice wyrêczali Ciê we wszystkim ? ( chodzi mi o podstawowe rzeczy takie jak np. posprz±tanie swoich zabawek czy umycie naczyñ )

Opiszê Ci mój przyk³ad, mo¿e trochê pomogê.
Mam 24 lata, jestem jedynaczk±. Wychowywa³a Mnie Mama, z Tat± widywa³am siê tylko w wakacje. Niczego w ¿yciu mi nie brakowa³o. Jednak od najm³odszych lat nie uczono mnie podstawowych rzeczy typu : jak zachowaæ porz±dek w domu, przychodz±c ze szko³y zawsze mia³am podany obiad, nie musia³am gotowaæ, nie musia³am sprz±taæ - bo zawsze robi³a to za Mnie Mama -nie wiem czy to wynika³o z mojego lenistwa, czy z tego, ¿e by³o mi tak wygodnie. Do tej pory by³am tylko raz w dorywczej pracy - jestem przyzwyczajona do tego, ¿e dostaje pieni±dze od rodziców.

I zapewne przeczytaj±c pocz±tek wiêkszo¶æ z Was sobie pomy¶li - " co za ¿yciowa niezdara, co za rozpieszczona dziewczyna ".
Mo¿e trochê w tym jest prawdy - zaprzecze, gdy napiszê, ¿e nie.

Ale spojrzeæ na to z innej strony - ukoñczy³am dzienne studia licencjackie, teraz zosta³ mi ostatni rok mgr. Za rok planuje wyjechaæ z T¿ zagranicê, zarobiæ pieni±dze i otworzyæ swoje prywatne przedszkole - takie jest moje marzenie !

Kochana, piszesz, ¿e masz T¿ - czy On nie mo¿e daæ Ci tej motywacji aby¶ skoñczy³a studia ? Ja by³am na studiach licencjackich z przyjació³k± i to w³a¶nie dziêki Niej, jej wsparciu ukoñczy³am je. Wiêc mo¿e jednak w Twoim gronie jest kto¶ kto doda Ci podpory?

Co do kwestii opiekuñczo¶ci itp. - te¿ czasem za du¿o wymagam jej od T¿, ale jemu to nie przeszkadza.

Grunt to kochana, CHCIEÆ w sobie zmieniæ cechy, które nam nie odpowiadaj±. Nie jest to ³atwe, ale te¿ nie jest niemo¿liwe ! ;*

Wiêc trzymam kciuki i wierzê w Ciebie, ¿e siê uda ;* zamiast siedzieæ i jak pisa³a¶ "patrzeæ siê w sufit", zacznij braæ ¿ycie gar¶ciami, bo jeste¶ m³odziutka i ca³y ¶wiat stoi dla Ciebie otworem ;*
garcia1189 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 16:30   #6
Devojce
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 264

Do kiedy musisz obroniæ licencjat? Zaczê³a¶ ju¿ co¶ pisaæ? To tylko ok 30 stron, jeszcze zd±¿ysz. Mo¿e niech to bêdzie Twój pierwszy cel na drodze do zmian?
Devojce jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-08-17, 22:06   #7
Elfir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 827

Mo¿e studia to by³ z³y wybór, skoro nie masz zaciecia nawet do napisania licencjatu? Nie kazdy musi posiadaæ wy¿sze wykszta³cenie.
Czy studia wybra³a¶ ¶wiadomie?
W sumie zawsze sobie pracê mo¿na kupiæ...

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:46.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.