|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-02
Wiadomości: 18
|
Czarne ciasto porterowe (mniam!)
Ciasto jest proste w przygotowaniu (najlepiej świadczy o tym fakt, że mi wyszło), bardzo sycące i zaskakujące w smaku (coś jak pikantna ciemna czekolada, tylko lepsze)
![]() Składniki: 225g mąki pszennej 225g masła 350g cukru 4 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady 500 ml portera (użyłem Grand Imperiala z Browaru Amber, jak ktoś nie ma dostępu, Guinness od biedy wystarczy) 100g kakao 100g migdałów w płatkach (opcjonalnie) 2 łyżeczki chilli w proszku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody Miska numer jeden: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (postawić miskę w drugiej z ciepłą wodą), dodawać po jednym jajku i dalej ucierać aż do połączenia się wszystkich składników. Miska numer dwa: W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i chilli (nie jest go wcale za dużo). Miska numer trzy: W kolejnej osobnej misce wymieszać piwo i kakao. Połączyć wszystko w jednym naczyniu, dodać grubo startą czekoladę i migdały (opcjonalnie, ale sporo wnoszą). Formę (blaszka o wymiarach ok 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W czasie pieczenia oczywiście urośnie, więc musi mieć na to trochę miejsca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 60-75 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (lub wykałaczką) czy jest suche w środku. Przed wyjęciem z formy ostudzić (kusi, ale ostudzić koniecznie!!). Na koniec kładziemy na cieście talerz i robimy przewrotkę, żeby migdały (które nurkują w ciasto) były na wierzchu ![]() Oryginalny przepis (umieszczony także na blogu http://www.portery.pl/2011/09/czarne-ciasto-porterowe/) podesłał mi kiedyś kolega - specjalista od porterów ![]()
__________________
<ciach_reklama> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 339
|
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)
porter plus ciasto <3 kocham Ciebie za ten przepis
![]()
__________________
Jestem "dys" nie zwalnia mnie to jednak z poprawności językowej. Jeżeli zobaczysz błąd ortograficzny/gramatyczny/logiczny zwróć mi na niego uwagę. Będę bardzo wdzięczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)
myslicie ze mozna to ciasto czyms przelozyc? jesli tak, to co mogloby pasowac?
__________________
i ![]() Nie farbuję od 08.2010 Nie prostuję od 11.2010 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Czarne ciasto porterowe (mniam!)
Ciekawie to ciasto wygląda z przepisu, musze spróbować go zrobić, jeszcze takiego nie robiłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.